Задното колело се клати!?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задното колело се клати!?

Мнениеот Agrionis » Пет Окт 17, 2008 6:26 pm

Здравейте! От скоро съм в отбора на колоездачите, но честно да ви кажа не карам маунтин байк, а обикновен бегач Спринт, от старите, с тънки гуми и челюстни спирачки. Ползвам го за да се придвижвам из София, въпреки рисковете на уличното движение.
Забелязвам, че има проблем със задното колело. Като го повдигна във въздуха и го завъртя, зъбчатките леко се клатят(мърдат) наляво-надясно. Освен това като го размърдам с ръка наляво-надясно има някакъв луфт, клати се самото колело. Можете ли да ми кажете къде е проблемът - в лагерите или другаде. Има ли опасност да се пребия някъде?!
:dunno:
И още един въпрос - според вас може ли трудността при дърпане на спирачката да идва от триене между въжето и бронята? Говорим за обикновени челюстни спирачки(на един болт), а не за съвременните такива? Така и не мога да разбера защо толкова трудно се дърпа задната спирачка? Току виж се скъсало въжето някъде, а не ми се иска да се сблъсквам с гравитацията.
Agrionis

Рейтинг: 1260

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 17, 2008 6:51 pm

Agrionis написа:Като го повдигна във въздуха и го завъртя, зъбчатките леко се клатят(мърдат) наляво-надясно.

Няма нищо притеснително в това. Нормално е за евтините зъбчатки за главина на резба.

Agrionis написа:Освен това като го размърдам с ръка наляво-надясно има някакъв луфт, клати се самото колело. Можете ли да ми кажете къде е проблемът - в лагерите или другаде. Има ли опасност да се пребия някъде?!

Евтиния вариант е да се натегнат конусите. Ако със самите тях, сачмите и леглата всичко е о.к.
По- скъпия вариант е смяна на главина, ново наплитане и центроване на каплата.
За всичко описано горе най- добре иди на сервиз. Доколкото разбирам, нямаш нужната подготовка и знания да го свършиш сам.
Дали ще се пребиеш заради луфт в главината?
Възможно е.

Agrionis написа:И още един въпрос - според вас може ли трудността при дърпане на спирачката да идва от триене между въжето и бронята? Говорим за обикновени челюстни спирачки(на един болт)...

Разглабяш всичко. Като почнеш от лостчетата. Почистваш броните и жилата. Смазваш всички триещи компоненти. Възможно е да получиш известно подобрение, но не гарантирам.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Agrionis » Пет Окт 17, 2008 7:02 pm

Мерси за светкавичния отговор, Ozzie! :bowdown:
Значи проблемът е в главината - или сам я сменям, или отивам на сервиз. :)
Това добре, но ме притеснява потенциалната възможност от пребиване. Какво може да стане с главината, че да се метна на твърдо...? :unhappy:
Agrionis

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Пет Окт 17, 2008 7:48 pm

За пребиване, не се страхувай, до там няма да се стигне. Полека ще започне да чука, и с времето по силно, след което ще започне да върви по трудно, до като я смениш тая главина. За броните и жилата, аз винаги препоръчвам смяна с нови. Това го правя всяка година.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 17, 2008 8:19 pm

Agrionis написа:Значи проблемът е в главината - или сам я сменям, или отивам на сервиз. :)

Проблем в главината имаш със сигурност.
Но не съм казал, че е за смяна.
Най- добре отиди на сервиз и искай да и направят профилактика.
Така ще се види в какво състояние са конусите, сачмите и леглата.
Ако всичко е О.К. ще минеш само с това, което ще ти струва най- много 10 лв.
Ако ли не- вече казах.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Agrionis » Пет Окт 17, 2008 9:25 pm

Голямо Благодарско и на двама ви! Безпроблемно и приятно каране! ;)
Agrionis

Re: Задното колело се клати!?

Мнениеот PowerSlide » Вто Май 26, 2009 5:13 pm

Използвам темата да разкажа следното: задна главина Formula FM-32, венци Shimano CS-HG40-8 11-32T. Вътре в главината има една джуджавка дето държи венците за главината. Представлява нещо като гайка ама не съвсем, резбата е отвън, а отвътре е за шестограм 12. Това нещо постоянно се саморазвива и се шматка по оста в главината!!! :banghead: Купих си специално шестограм 12 за да го затягам, пак се развива след стотина километра! Затягам колкото мога, но не е много понеже е доста неудобно. Затова ли се саморазвива или нещо още трябва да се прави? Или нещо е счупено ? :dontknow:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот marsa » Вто Май 26, 2009 5:48 pm

PowerSlide написа:Използвам темата да разкажа следното: задна главина Formula FM-32, венци Shimano CS-HG40-8 11-32T. Вътре в главината има една джуджавка дето държи венците за главината. Представлява нещо като гайка ама не съвсем, резбата е отвън, а отвътре е за шестограм 12. Това нещо постоянно се саморазвива и се шматка по оста в главината!!! :banghead: Купих си специално шестограм 12 за да го затягам, пак се развива след стотина километра! Затягам колкото мога, но не е много понеже е доста неудобно. Затова ли се саморазвива или нещо още трябва да се прави? Или нещо е счупено ? :dontknow:
Май е трябвало да си купиш не шестограм 12, а:
Изображение
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот sailman » Вто Май 26, 2009 6:43 pm

PowerSlide, ако правилно те разбирам, става въпрос за една куха ос или втулка с резба в единия си край и вътрешен шестостен в другия, а не за локринга на венците, или??? Ако е това което си мисля, то държи свободното движение (поне при главини Шимано е така, може и при Формулите да е подобна схемата) и ми е чудно как така се саморазвива? Може някакъв Локтайт да пробваш, ама ако не те затруднява опиши по-подробно чарка и какво върши той или го снимай, че иначе малко като метане на боб се получава :agree: .

П.П. Ей тука тая картинка, обърни внимание на поз. № 16, това ли е проблемния детайл? - http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 608928.pdf, знам, че картинката е на главина Шимано, целта ми е само да си изясня кой е детайла и каква роля има.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот PowerSlide » Сря Май 27, 2009 2:34 am

sailman написа:... втулка с резба в единия си край и вътрешен шестостен в другия...

Именно, точно елемент 16 е. Снимка не мога да направя вътре в главината. Иначе схемата е почти като за моята главина, разликата е в конусите и някои дреболии покрай тях.И други хора се зачудиха как се саморазвива точно това нещо. Нещо прецакано ли да има? :magnify:
Лепило може да опитам да капна на резбата, имам пресен локтайт, взех го щото средното ми се развиваше постоянно :(!:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот sailman » Сря Май 27, 2009 8:17 am

Това е единственото, дето ми идва на ум. Забелязъл съм, че този детайл е зверски затегнат, когато за пръв път разглобяваш главината. За стягане аз ползувам удължена вложка и тресчотка, защото с обикновеният инбусен кллюч ми се струва слабо стягането. Никаде не намирам стойности на затягане, поне да послужат за ориентация :dontknow:
Когато мажеш с Локтайта, необходимо е да обезмаслиш добре повърхностите (резбите).
Дано се оправи... :agree:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Назад към Веломеханик