Да намерим откъде скърца

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Да намерим откъде скърца

Мнениеот Night_Falcon » Съб Май 16, 2009 8:30 pm

Здравейте. Първо да помоля темата да бъде преместена във Веломеханик, поради недостатъчния ми рейтинг.
И сега по същество. Имам едно скърцане и не ми е ясно къде е - след проведени експерименти, открих, че е или в шока ( :crazy: ) или в средното. Знам, че може да звучи странно шок да скърца, но и преди ми се е случвало, като тогава бях сигурен, че е от него и го оправих някакси. Значи, докато въртя по-усилено се чува най-силно на всеки оборот - винаги като завъртя със сила отдясно. Първо реших, че е защото съм десняк и натискам по-силно от дясно, та опитах да натискам по-силно от ляво - пак си скърцаше само когато десния педал е в най-долно положение. Сетих се, че най-лесно ще разбера дали скърца средното или шока, като свия шока без да въртя :idea: . Та пак скърца, но значително по-малко. От което разбрах, че скърцането или е само в шока, или и в шока и в средното.
Въпроса ми е какво ми препоръчвате да направя. Утре ще направя допълнителни експерименти с цел установяването на източника на скърцането. Та въпросите ми са:

1. Какво да направя, за да спре да скърца шока, или ако не той, нещо по движението на рамката - смених втулките на шока, и без това се бяха разлуфтили, но резултат няма

2. Какво да направя, за да спре да скърца средното, ако въобще скърца

Благодаря предварително на всички помогнали. И още веднъж моля темата да бъде преместена във Веломеханик :beer:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Re: Да намерим откъде скърца

Мнениеот did » Съб Май 16, 2009 8:38 pm

Пробвай да покараш колелото без колче и седалка, прав на педалите.

Ако пак чуваш нещо, да знаеш че не е от колчето и седалката. Иначе е ясно.

После пробвай да се спуснеш по наклон, седнал на седалката, без да пипаш педалите. Ако пак скърца, значи не е от средното и педалите. Иначе е ясно.

После... търси проблемите по "скъпите места" - лагери (втулки) на рамка...

Има и други варианти, но по интернет не мога да ги диагностицирам.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Night_Falcon » Съб Май 16, 2009 8:43 pm

Благодаря за бързият отговор :) . Идеята за колчето и седалката ми хрумна, та пробвах прав, никаква разлика. Та така те отпаднаха.
Колкото до педалите, не съм пробвал да си махна краката от тях, но във всеки случай имаше пускане, на което си ги бях оставил там колкото да не висят, без никаква тежест на тях, и пак скърцаха, та общо взето и те отпадат (ще бъдат проверени, но се съмнявам проблема да е там). И звука не е точно скърцане, по-скоро нещо като "скрибуцане". :confused:
Аватар
Night_Falcon

Мнениеот did » Съб Май 16, 2009 8:53 pm

За какъв велосипед говорим?
Аватар
did

Мнениеот Night_Falcon » Съб Май 16, 2009 9:08 pm

did написа:За какъв велосипед говорим?

Говорим за Крос Ендуро, за съжаление. Моля да не започвате с лекцийте как веднага да го продавам това съм го разбрал и в момента даже сглобявам друго. Предстои още малко да го карам и после продажба, затова ще е хубаво да оправя скърцането. Иначе не мисля че е от втулките на рамката, защото докато сменях втулките на шока, си и изкарах хода няколко пъти да видя да не е от там, нямаше никакъв звук.
Аватар
Night_Falcon

Мнениеот did » Съб Май 16, 2009 9:15 pm

Night_Falcon написа:в момента даже сглобявам друго.

Успех! :agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот FREERIDE RIDER » Вто Май 19, 2009 10:23 am

Хахахаа ,много посто . Зимаш някво си масло (каквото и да е ) и пълниш капачката на тубата ,след това сипваш на меката връзка там където е хваната предната част на рамката за задната част (където се свива) Когато моята рамка почне да скърца така си оправям проблема :beer: .И не очаквай да момента да српе да скърца ,а след поне половин час каране ,защото не може маслото да влезне в ставата на момента трябва раздвижване :beer:
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот M1010X » Вто Май 19, 2009 10:46 am

И заливаш всичко с масло? Да се овапцаш едно хууууууууууууубаво. Доста по-смислено ми се струва да разбереш откъде скърца и да третираш само проблемният компонент. Иначе - главата от кръста...

Да не говорим, че маслото, поради характеристиките си на МАСЛО изтича - т.е., ако ще оправиш проблема със смазване, поне ползвай грес.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот FREERIDE RIDER » Вто Май 19, 2009 11:46 am

Давам гаранция ,че проблема му е от там .А и какво ти пука че ще се оцапаш нали няма да скърца .
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот hri_100 » Вто Май 26, 2009 10:12 pm

Здравейте,
При мен се появи абсолютно същия проблем- на всяко дясно завъртане и се чува едно прискърцване.
Колелото ми е с твърда рамка и преден амортисьор и е почти ново.
Аз обаче съм по- склонен да вярвам че е от централното или от десния педал
Като за начало ще пробвам да сменя педала... :look:
hri_100

Рейтинг: 1200

Мнениеот Isidor » Вто Май 26, 2009 10:48 pm

Полюлей се от място на колелото без да стъпваш на педалите, само на земята. Ако скърца - проблема ти е в ставите на рамката. Ако заскърца като включиш стъпване на педалите - търси проблема в тях или средното. Ако, когато смажеш педалите, скърцането продължава да идва от тази област и средното ти е на капсуловани лагери, пробвай да смажеш средното през тръбата към седалката... не знам на ендурото една ли е или е рязана..... Един приятел така си смаза средното на хт.1-цата и вече няма скърцане като напъне педалите ;). Успех !
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот did » Вто Май 26, 2009 10:50 pm

Isidor написа:пробвай да смажеш средното през тръбата към седалката... Успех !

:clap: :clap: :clap:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Isidor » Сря Май 27, 2009 11:29 am

did написа:
Isidor написа:пробвай да смажеш средното през тръбата към седалката... Успех !

:clap: :clap: :clap:

:eyebrow: Ето някой, който се е светнал, че и по този хитър начин ставааа :eyebrow:
Аватар
Isidor

Мнениеот did » Сря Май 27, 2009 11:34 am

ирония...

тва е един идиотски и много тъп начин да си олееш колелото със смазки без никакъв ефект.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот M1010X » Сря Май 27, 2009 12:41 pm

did написа:...

Ама пък е идейно. Представи си колко яко би било да можеш да си напомпаш гумите през гриповете?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Isidor » Чет Май 28, 2009 12:13 pm

did написа:ирония...

тва е един идиотски и много тъп начин да си олееш колелото със смазки без никакъв ефект.

:nono:
Isidor написа:Един приятел така си смаза средното на хт.1-цата и вече няма скърцане като напъне педалите ;)

Нито имаше "олято", нито нещо друго "прецакано".
Аз не съм пробвал тази "идиотска" алтернатива, но ако не ти се харчат пари и време и това става :). Просто не виждам смисъл да спориш, did, при условие, че и този вариант става и е много по-лесно и бързо отколкото да маха средно и т.н. Ако този, който предприеме подобно смазване през колчето на седалката, ако е малко по-сръчен, няма да си омазни колчето, а ще капне направо върху средното (отвътре). :agree: Айде лек ден на всички!
Аватар
Isidor

Мнениеот PtD » Чет Май 28, 2009 12:21 pm

А за чий му е да смазва черупката на средното? Доколкото ми е известно тя не се движи... :confused:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bdz43r » Чет Май 28, 2009 12:25 pm

Isidor написа:и този вариант става и е много по-лесно и бързо отколкото да маха средно и т.н.
А защо реши, че трябва да си маха средното?
Аватар
bdz43r

Мнениеот 1Lk0` » Чет Юни 04, 2009 9:29 am

един приятел със вирусче (шока май е подобен на тоя на ендурото) имаше същия проблем. Оказа се че на места бяха разглабени винтчетата(с едно шестограмче ги стегнахме, отдолу на пружината затегнахме също тая въртящата се част, защото пружината бая мърдаше, и всичко изчезна, ей така, въпреки че преди т'ва омазахме цялото колело в смазка ^^), вярно че е един от многото варианти, не знам какъв е шока на ендурото, така че да се извиня предварително ако не съм прав. Също така си купи и WD-40 от някоя бензиностанция и понапръскай средното, стегни курбелите, виж, може и от касетата да идва тоя звук..всичко е възможно :) От сега казвам че от шокове въобще не разбирам, така че dont blame me :D Сетихме се че идва от шока след като омазахме всичко което можеше да скърца и като видяхме че и тогава скърца нещо ми прищракна да пробвам да побутна шокчето и кво да видя - то се държи на магия ^^
Аватар
1Lk0`

Рейтинг: 1180

Мнениеот veskoz » Чет Юни 04, 2009 12:58 pm

PtD написа:А за чий му е да смазва черупката на средното? Доколкото ми е известно тя не се движи... :confused:

Начин за лекуване на евтини късети пред изхвърляне :agree: И аз съм го прилагал. Но не през тръбата :bigeyes: :rofl: :rofl: :rofl:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Night_Falcon » Чет Юни 04, 2009 4:06 pm

1Lk0` написа:един приятел със вирусче (шока май е подобен на тоя на ендурото) имаше същия проблем. Оказа се че на места бяха разглабени винтчетата(с едно шестограмче ги стегнахме, отдолу на пружината затегнахме също тая въртящата се част, защото пружината бая мърдаше, и всичко изчезна, ей така, въпреки че преди т'ва омазахме цялото колело в смазка ^^), вярно че е един от многото варианти, не знам какъв е шока на ендурото, така че да се извиня предварително ако не съм прав. Също така си купи и WD-40 от някоя бензиностанция и понапръскай средното, стегни курбелите, виж, може и от касетата да идва тоя звук..всичко е възможно :) От сега казвам че от шокове въобще не разбирам, така че dont blame me :D Сетихме се че идва от шока след като омазахме всичко което можеше да скърца и като видяхме че и тогава скърца нещо ми прищракна да пробвам да побутна шокчето и кво да видя - то се държи на магия ^^

Мерси, ама само за протокола - сега съм с Рам ДХ :D
Аватар
Night_Falcon

Мнениеот fenoryl » Пет Юни 12, 2009 10:51 am

Aз имам сходен проблем, само че знам от къде скърца. Цялата работа е в шока ми. Свалих го, разглобих го колкото се може и смазах навсякъде където е възможно. За ден два скърцането спря, и сега пак се появи. Смазъл съм втуклите, ушите на рамката за захващането на шока, двете страни на пружината, шайбата, която я държи и ..... навсякъде.... и пак се появи.
Някакви предложения ?
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот Night_Falcon » Пет Юни 12, 2009 6:22 pm

Едно разбрах - с евтините шокове оправия нЕма. Аз лично се оправих като 2-3 пъти полях обилно шока с масло и втулките с WD40.
След първите 2 "смазвания" не му отне много време пак да се разскърца, след третото искара един месец. Знам колко е дразнещ звука, просто е супер гаден. Поливай го с масло докато не млъкне, поне при мен беше така :D
Аватар
Night_Falcon

Мнениеот chefo111 » Съб Юни 13, 2009 6:48 am

wd40 действа като обезмасалител!След него задължително трябва да се смаже.
chefo111

Рейтинг: 1120

Мнениеот sailman » Нед Юни 14, 2009 10:26 am

...wd40 действа като обезмасалител!

Значи мога да го използвам за обезмасляване на роторите си? :idea: :eyebrow:
Страхотно! Изключително универсален продукт - смазва, чисти и обезмаслява...3 в 1 ...Айдеее, бий се народе... :evil:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот chefo111 » Нед Юни 14, 2009 12:51 pm

НЕ СМАЗВА!Разкисва нагар и ръжда и докато е още влажно може да те заблуди че смазва но не е така.
Доста често го ползвам в работата си и го казвам от опит.
chefo111

Мнениеот did » Нед Юни 14, 2009 12:55 pm

chefo111 написа:НЕ СМАЗВА!Разкисва нагар и ръжда и докато е още влажно може да те заблуди че смазва но не е така.
Доста често го ползвам в работата си и го казвам от опит.

СМАЗВА!

WD40 не е обезмаслител.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ro-tex » Нед Юни 14, 2009 1:40 pm

The long term active ingredient is a non-volatile, viscous oil which remains on the surface, providing lubrication and protection from moisture.

http://en.wikipedia.org/wiki/WD-40

Далеч от роторите!
Последна промяна ro-tex на Нед Юни 14, 2009 1:50 pm, променена общо 1 път
Изображение
ro-tex

Рейтинг: 1235

Мнениеот chefo111 » Нед Юни 14, 2009 1:45 pm

http://www.alex-tva.com/product_info.ph ... 3c7eca6c64
Много интересно как така разтваря грес а пак смазва и не обезмаслява?
Смазвайте си колелата с wd 40 и успех
chefo111

Мнениеот did » Нед Юни 14, 2009 1:49 pm

chefo111 написа:http://www.alex-tva.com/product_info.php?cPath=21&products_id=271&osCsid=95723f702fcee6f295a5fc3c7eca6c64
Много интересно как така разтваря грес а пак смазва и не обезмаслява?
Смазвайте си колелата с wd 40 и успех

Точно така! Разтваря грес, почиства, обезмаслява и след това, за разлика от обезмаслителите, оставя тънък слой покритие, което действа като смазка.

Само с WD40 нищо не се смазва, но WD40 не е и обезмаслител. Прилага се там, където след почистването, веднага би трябвало да последва смазване с масло или грес.

Минусите ти в тази тема ще са от мен.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Веломеханик