каква средна скорост държите

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Re: каква средна скорост държите

Мнениеот brumbar » Вто Май 26, 2009 9:34 am

Засичах се на един не толкова стръмен баир 4-4.5% с дължина около 4.5 км - качих го на голяма плоча със средна скорост 28.7 км/час :bigeyes: Като си сметнах ватовете се оказа, че съм катерил нейде с 350 вата, дето за моето телосложение си е добро постижение :agree:
Също си направих сравнение с "часовник"-а, на който се засичах миналата година - за 25 км. отиване и връщане бях направил 36 средна, а сега 35.6, демек още трябва да вдигам пауър, ама мисля че до месец ще мога да вдигна средната поне с 2 км/час, а пък след това ще видим... :erm:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Рейтинг: 2000

Мнениеот Митко Ruse » Вто Май 26, 2009 9:56 am

Стига да е точна сметката с ватовете е отлично постижение като се има придвид сравненията, които се правят с отличниците.Ватовете ги сметна с оная таблица дето я имаше преди време тук или по друг начин?То нали знаеш, че скороста се влияе от толкова неща/вятър/ та да не е главното мерило.Даваш горните данни ама колко си се натоварил та да знаем дали това ти е макса или да очакваме още.Като казваш, че ще дигаш паур как ще стане това?И паследно чакаме веригите да доидат на склад, че ингилизите и те се оказват неточни.
Митко Ruse

Мнениеот brumbar » Вто Май 26, 2009 10:20 am

От същото място ги свалях ватовете.
Последния километър от изкачването, т.е преди билото даже излезе лек насрещен вятър.
За "часовника" - реших се спонтанно, без да съм го планувал, затова смятам, че ако отдида достатъчно съхранен, при слаб вятър ще успея да вдигна средната. В случая имаше доста силен и страничен вятър, който ме побутваше на отиване и спираше на връщане.
Следващия път като се замеря ще дам точните данни за макс пулс и каданс и средните им стойности.
Как смятам да вдигна паура ли :dontknow: , ами то вече е факт - натрупаните километри, свалените килограми вече ми позволяват да се позабавлявам по баирите, чувствам една приятна топлинка в мускулите, възстановявам се по-бързо, в края на дълго каране имам сили да се изрежем и да подържам висока скорост. Любимо упражнение ми е да да катеря, започвайки с умерено темпо и плавно увеличавайки натоварването и скоростта да излизам на спринт на върха, това съм го чел някъде, че е най-добрия начин за вдигане на мощност специално при катерачите. По-рядко правя ускорения - интервали от по 4 до 5 километра, ама това ми е скучно.
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Митко Ruse » Вто Май 26, 2009 1:46 pm

Зеткоооо разбрах,че трябва да те уча ощеееее.Интервална тренировка му е майката.И много по къси интервали от по 30 сек.с мощност 100% и 30сек. с 50% от тази която можеш да развиеш за 5мин. средно..Подробностите по телефона след превод.
Митко Ruse

Мнениеот brumbar » Вто Май 26, 2009 1:58 pm

Митко Ruse написа:Зеткоооо разбрах,че трябва да те уча ощеееее.Интервална тренировка му е майката.И много по къси интервали от по 30 сек.с мощност 100% и 30сек. с 50% от тази която можеш да развиеш за 5мин. средно..Подробностите по телефона след превод.

Какъв превод бе тате, не ползвам ли вече семейна отстъпка :dontknow:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот crib » Вто Май 26, 2009 2:05 pm

Митко Ruse написа:Зеткоооо разбрах,че трябва да те уча ощеееее.Интервална тренировка му е майката.И много по къси интервали от по 30 сек.с мощност 100% и 30сек. с 50% от тази която можеш да развиеш за 5мин. средно..Подробностите по телефона след превод.

Пулсомерите на Сигма имат програми, разработвани заедно с университета Фрайбург (същият университет от допинг аферите на Т-Мобайл и немските олимпийци).
Та там има две програми за интервал - интензивна и екстензивна, като това, което ти описваш е екстензивната. Интензивната не е на време, ами държиш 100% за минута, после чакаш пулса да ти падне до 85%, и веднага пак 100% за минута. Ето това е истински зор.
crib

Мнениеот Митко Ruse » Вто Май 26, 2009 2:18 pm

Ти ли бе счетоводителю не знаеш кво е превод? Банков!!!Какъв точно метод ще избереш зависи какъв обем имаш и колко ще можеш да възтановяваш/ако ме разбираш за какво говоря/.Но не забравяите,че предишния ник на "Бръмбара" бе "Момче младо" та не го жаля.Здрав ли е да се товари до откат.
Митко Ruse

Мнениеот brumbar » Сря Май 27, 2009 11:49 am

Днеска сутринта зарязох работата и се възползвах от малкото хубави часове, които ни остават за каране през тази седмица :crap: , врътнах 75 км със средна 33.6 км/час, засечено отиване и връщане. Всяка седмица се подобрявам по малко, ама все ми се изпречва нещо на пътя да постигна стабилен разтеж - то или времето ще е скапано или служебни ангажименти :(!:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Grash » Сря Май 27, 2009 12:28 pm

brumbar написа:...малкото хубави часове, които ни остават за каране през тази седмица :crap: ...

Ти не вярвай много на тия синоптици... много пъти са ме прецаквали със лоши прогнози, а в действителност времето си е било о.к.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот brumbar » Сря Май 27, 2009 7:39 pm

Бацета, днес си направих двуразова тренировка - за първи път правя такова тещо. След сутрешното каране, току що се връщам от второто си каране за деня - 37 км с 2 баира и се чувствах учудващо леко и направо не усетих умора в краката /28.7 км/час - средна без капка напън, явно най-накрая съм уцелил вярната формула за възстановяване или някакъв мистичен вятър днес ме е бутал през цялото време в гърба, подобно на облака, който непрекъснато тормози Тоше :D .
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Митко Ruse » Чет Май 28, 2009 8:14 am

Вчера максимално се изкефих.След като свършихме планираната тренировка се прибираме към Русе и последните 5км. преди града по пътя Русе-Варна, който сега е ужасно натоварен ни настигна един огромен трактор.Като се лепнахме за него цялата група и така цели пет километра с 50км/час еиии в голяма форма съм.
Митко Ruse

Мнениеот sportacus » Чет Май 28, 2009 8:24 am

Митко Ruse написа:Вчера максимално се изкефих.След като свършихме планираната тренировка се прибираме към Русе и последните 5км. преди града по пътя Русе-Варна, който сега е ужасно натоварен ни настигна един огромен трактор.Като се лепнахме за него цялата група и така цели пет километра с 50км/час еиии в голяма форма съм.

:D Онзи ден с Росен .... карахме на така "любимата" за нас магистрала .... на отиване добре - имаше ветрец зад гърба - но на връщане ..... идваше леко странично насрещен. Така или иначе ...... Росен (ТК) нещо му дойде паура .... карахме по последния баир (1-2-3%) преди София и километража играеше между 47-50км (с насрещен вятър) ......... едвам се удържах зад него :bowdown:

Говоря за кратък участък ..... около 1-2км.
Аватар
sportacus

Мнениеот Митко Ruse » Чет Май 28, 2009 8:54 am

Аз иронично се изказах за формата си, че то зад превозно средство е лесно.Пулса ми бе само 60% при тези 50км/ч.Мисълта ми е че тези на големите обиколки не са толкова извън земни като правят тези скорости.Като караш във вакуума е друго.
Митко Ruse

Мнениеот brumbar » Чет Май 28, 2009 8:58 am

Извънземни са Мите :agree:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот sportacus » Чет Май 28, 2009 9:03 am

Митко Ruse написа:Аз иронично се изказах за формата си, че то зад превозно средство е лесно.Пулса ми бе само 60% при тези 50км/ч.Мисълта ми е че тези на големите обиколки не са толкова извън земни като правят тези скорости.Като караш във вакуума е друго.

Имате ли идея на какви предавки карат "извънземните" по баирите?
Аватар
sportacus

Мнениеот Grash » Чет Май 28, 2009 9:15 am

sportacus написа:Имате ли идея на какви предавки карат "извънземните" по баирите?

Може да видите това клипче, в което Армстронг и Попович коментират кралския етап и споменават за некатегоризираните баири. Слушайте внимателно след 1:15 там той споменава някакви предавки(39-26, 39-28)...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Митко Ruse » Чет Май 28, 2009 11:22 am

sportacus написа:
Митко Ruse написа:Аз иронично се изказах за формата си, че то зад превозно средство е лесно.Пулса ми бе само 60% при тези 50км/ч.Мисълта ми е че тези на големите обиколки не са толкова извън земни като правят тези скорости.Като караш във вакуума е друго.

Имате ли идея на какви предавки карат "извънземните" по баирите?

Никога не съм се интересувал от предавките.То зависи от толкова неща-процент на баира, вятър, колело, каква мощност можеш да развиеш и с какъв пулс искаш да караш в момента.Сигурно има и още неща от който зависи.Аз си гледам каданса и пулса а предавката която се получи на момента щото в друг ден може да е друга.Въпроса е да я има необходимата предавка защото се случва един зъб да предкочиш и точно той да ти е нужен.
Митко Ruse

Мнениеот sportacus » Чет Май 28, 2009 11:41 am

Аз най-общо питах дали някой знае примерно дали се ползва компкат (34 - малък) или стандартно (39 - малък) ........ ясно е че комбинациите са много!
И примерно отзад с какви са .......
Въпроса ми е чисто фактологически :popcorn:
Аватар
sportacus

Мнениеот Grash » Чет Май 28, 2009 11:57 am

Мисля че не е разрешено в протур системата да се кара с компакт отпред... колкото за отзад, нещата варират според колоездача, етапа и тн... като и там има някакви разрешени граници, естествено... От клипчето което постнах по-горе стана ясно че има даже и 28-ци отзад, предполагам това е максимума :dontknow:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот brumbar » Чет Май 28, 2009 12:32 pm

Профитата катерят на по-тежка предавка в сравнение с нас, но за сметка на това каданса им е с около 15-20 по висок от нашия :D
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот sportacus » Чет Май 28, 2009 1:12 pm

brumbar написа:Профитата катерят на по-тежка предавка в сравнение с нас, но за сметка на това каданса им е с около 15-20 по висок от нашия :D

За по тежка предавка незнам - но определено каданса им е по висок! То аз не познавам някой да върти на по нисък каданс от мене (казвам го в лошия смисъл) ..... но май няма да свикна с 90-110 ............ не ми пасва
:offtopic:
И сега като сложа новите зъби 39-53/12-25 ........... тотално увехнах на баира ...... който и без това ме мъчи яко
Аватар
sportacus

Мнениеот crib » Чет Май 28, 2009 1:41 pm

Навремето, когато нямаше български евроспорт, и когато кабелните телевизии излъчваха и немски канали, съм попадал на истински коментатори, както и на възклицания от типа на "Днес има 18% баир и някои от пелетона са с троен курбел/34 зъба малък курбел", така че очевидно ограничения за това нещо няма. Колкото до каданса - последните години отборите имат сайтове, на които рийл-тайм да следиш скорост/каданс/пулс/ватове на колоездачите.
crib

Мнениеот Grash » Чет Май 28, 2009 2:06 pm

Има ограничения, не знам от кога точно, но ги има. Не можеш да се явиш в протур със три плочи отпред... има профита които ползват троен, но само понякога и то на тренировки.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот crib » Чет Май 28, 2009 3:28 pm

Grash написа:Има ограничения, не знам от кога точно, но ги има. Не можеш да се явиш в протур със три плочи отпред... има профита които ползват троен, но само понякога и то на тренировки.

Не че искам да споря, но ми е много странно, че има ограничение за скоростите. Сега прегледах правилниците на UCI и единственото нещо което пише за скорости е това:
Gear ratios
2.2.023 (N) For juniors men and juniors women, the maximum gear ratio authorised is that which gives a
distance covered per pedal revolution of 7.93 metres.
crib

Мнениеот Митко Ruse » Чет Май 28, 2009 3:33 pm

Кви ги говорите.Нямат ограничения професионалистите.Амстронг нали кара с компакт на оня прословут часовник преди години дето беше само изкачване.Имат ограничения юношите и то да не карат тежко.А как си представяте с трипъл на състезание.Като кара с 30 на 25 с 3км./ч ли ще качва и до ще е докара.
Митко Ruse

Мнениеот sportacus » Пет Май 29, 2009 3:33 pm

Днес зададох въпроса в евроспорт за венците и предавките.
Най-общо отговорът беше че се кара в рамките на 39-53/11-23 :snorkel:
освен при изкачвания при които има над 10% ..... може да се слезне само на малък венец 35 или 37
до колкото чух задните не се пипат на по големи от 25 (в общия случай).

Но пък се спомена и желанието на Ланс да кара на по леки предавки. Което се покрива с интервюто което е сложил по-горе Стефчо.
За трипъл венци .... както изкоментира Ставрев ---- едва ли някой би сложил такъв.
Аватар
sportacus

Мнениеот za6tovsenamen » Пет Май 29, 2009 3:40 pm

sportacus написа:За трипъл венци .... както изкоментира Ставрев ---- едва ли някой би сложил такъв.

еми то си тежи :eyebrow: те тез зарибените хем гонят тегло хем се чудят как да си напраят колелетата тежки за да влязат в нормата - 6.8кг :bigeyes:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот Grash » Пет Май 29, 2009 3:46 pm

za6tovsenamen написа:
sportacus написа:За трипъл венци .... както изкоментира Ставрев ---- едва ли някой би сложил такъв.

еми то си тежи :eyebrow: те тез зарибените хем гонят тегло хем се чудят как да си напраят колелетата тежки за да влязат в нормата - 6.8кг :bigeyes:

Абе про-тата не са чак такива "weight-weenie"-та :D Виж има обаче една група хора, едно общество да речем, които дават луди пари за колела и всичко над 5 кила за тях е боклук :D
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Митко Ruse » Пет Май 29, 2009 3:48 pm

Задния прехвърляч е в три размера/до 21 зъба малък, до 25 среден и нагоре/ и е по-трудно да правиш настроики отзад от колкото да смениш плоча.
Митко Ruse

Мнениеот za6tovsenamen » Пет Май 29, 2009 4:31 pm

Митко Ruse написа:Задния прехвърляч е в три размера/до 21 зъба малък, до 25 среден и нагоре/ и е по-трудно да правиш настроики отзад от колкото да смениш плоча.

Искаш да кажеш че дерайлиорите са с различна дължина на рамото?
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

ПредишнаСледваща

Назад към Други видове колоездене