Докторе какво ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Докторе какво ?

Мнениеот veskoz » Сря Юни 03, 2009 3:07 pm

Въпрос към медицинските лица.
Сезона на змиите е налице. Какво е задължително да се знае при неприятни срещи с тези влечуги ? Как трябва да се реагира при ухапване ? Има ли противоотрови предназначени за туристическите преходи ?
Задавам въпросите тук, защото е още по-хубаво когато доктора е и карач. Мисля че информацията би била полезна. За всички !
Благодаря предварително !
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Re: Докторе какво ?

Мнениеот skiman » Сря Юни 03, 2009 3:32 pm

УХАПВАНЕ ОТ ЗМИИ

1. Общи положения
В света са познати около 3000 вида змии, от които отровни са около 120 (вкл. и някои морски змии). В България няма естествено разпространени представители на силно-отровните тропически змии. Отровните змии у нас са Усойницата и разновидностите на пепелянката.
Усойницата е с дължина до 35-40 см, с тъмно синя или черена окраска, с характерна „Х“ образна шарка по гърба, изключително бърза, напада само при самозащита. Среща се по гористи и обрасли с храсталаци хълмове до около 2000м н.в.
Пепелянката е сивокафява до тъмнокафява, с точки на гърба, с триъгълна глава и характерно рогче на горната челюст. Дълга е до 45-50см. Среща се по открити и сухи, пясъчни и каменисти терени, до около 1500м н.в. Понякога напада спонтанно около края на деня, когато тръгва на лов.

2. Последствия от змийското ухапване
При здрави хора, ухапването на змиите в България предизвиква предимно тъканна реакция - болка на мястото на ухапването, бързо прогресиращ оток и инфекция на ухапаното място след известно време. Допълнителни симптоми:

* промяна на цвета на кожата на по-голяма площ около мястото на ухапването
* рядко, при алергични хора е възможно да има и обща реакция след ухапването (повръщане, гадене, до краткотраен припадък)

3. Какво не трябва да се прави - не се поставя турникет и не се пристяга тъканта над мястото на ухапването - би предизвикало туканна реАкция с оток

* не се разрязва тъканта с режещи инструменти и не се изсмуква раната - опасност от вкарване на отровата направо в кръвоносната система
* не се поставя противозмийски серум, освен при специални случаи и само в болнично заведение

4. Първа помощ

* сваля се всичко което пристяга тъканта в близост до засегнатото място
* измива се ухапаното място със студена вода и сапун за дезинфекция
* при уплаха или обща реакция на пострадалия, да се транспортира до лечебно заведение легнал при леко обездвижване на засегнатия крайник
* при наличие на медицинско лице и медикаменти в групата, да се постави 40 - 80 мг Урбазон мускулно или венозно, или да се включи система с физиологичен серум венозно
* по време на транспорта се наблюдава пострадалия и се допуска поставяне на охлаждащи компреси на мястото на ухапването. Допуска се и даването на обезболяващи медикаменти, при липса на противопоказания.

5. Лечение в болница

Обикновено, при правилна първа помощ, в болничното заведение се прилага антибиотикотерапия, ТАП, венозни вливания и по изключение - серум.

6. Профилактика при пребиваване в районите, типични за змиите

* носене на дълги панталони, здрави обувки и чорапи
* да не се прави опит за хващане и убиване на забелязани змии

Източник:
http://www.pss.bg/advises/preporaki_lekar.php#zmii
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юни 03, 2009 3:33 pm

http://www.pss.bg/advises/preporaki_lekar.php#zmii

Edit: Скиорът ме изпревари.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот skiman » Сря Юни 03, 2009 3:37 pm

Не е лошо да се знаят тези неща, но според мен тази тема е за "Общи дискусии", а не за тука.

:offtopic:
Edit: Скиорът ме изпревари.

С 1 секунда :beer:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юни 03, 2009 3:40 pm

:beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот veskoz » Сря Юни 03, 2009 3:42 pm

skiman написа:Не е лошо да се знаят тези неща, но според мен тази тема е за "Общи дискусии", а не за тука.

Абе чудех се ... :confused:
Аватар
veskoz

Мнениеот kojota » Сря Юни 03, 2009 4:10 pm

Доста полезно инфо - аз досега си мислех , че трябва да се слага турникет над раната - благодаря за олезното инфо :bowdown:
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот contty » Чет Юни 04, 2009 9:23 am

При ухапване от змия като първа мярка може да се приложи юнашко напиване - веднага и в големи количества АЛКОХОЛ! Дори пострадалият да е в несвяст, другарчетата да му наливат водката докрай!
котка12 да каже ЗАЩО :)
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот veskoz » Чет Юни 04, 2009 9:43 am

В миналото са го смятали за лекарство в много случаи - от ухапване от змии до обща простуда. Д-р Уйлям Търюн един обективен изследовател, който не е привърженик на пълното въздържание в книгата си ''Безопасният начин на пиене'' пише следното:
''Алкохолът при всички обстоятелства е лошо лекалство. Няма научно оправдание за медицинска употреба. Той не притежава приписваните му медицински качества. Не подпомага сърцето, не предотвратява сърдечната недостатъчност, нито пък дава сили. Не стимулира апетита, пречи на храносмилането и като средство против умората може да се сравни с камшика за един уморен кон. Той не е ''утешителят на старите хора'', тъй като употребата му силно уврежда застарелия мозък. Хора, които често консумират алкохол, не ядат правилно. За това има две основания. Първо, чрез алкохола естествения механизъм на глада се притъпява или напълно изчезва. Второ, алкохолът е концентриран източник на празни калории. 400 гр. водка снабдява тялото с 3000 калории, но нито една от тях няма хранителна стойност''.
Аватар
veskoz

Мнениеот Ozzie » Чет Юни 04, 2009 11:19 am

contty написа:При ухапване от змия като първа мярка може да се приложи юнашко напиване

Поне уточни за кои змии говориш. :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот contty » Пет Юни 05, 2009 7:24 pm

Ozzie написа:Поне уточни за кои змии говориш. :thumb:

Помага при лазещи и при ходещи змии, но не е решение на проблема. :D

По-сериозно по темата: алкохолът денатурира белтъците, вкл. и змийската отрова (тя е смес от полипептиди с ензимни свойства ), т.е. разваля структурата им и ги прави неактивни. Та, ако се случи някой да бъде ухапан и под ръка има бутилка водка - използвайте я по предназначение, заедно с другите спешни мерки и бързо при чичо Доктор.
Аватар
contty

Мнениеот gofren » Съб Юни 06, 2009 12:38 am

тва със сложните думи от поста на конти ми говори, че явно алкохола може да помогне, но идва най-очакваният въпрос от един пяница. колко водка трябва? едно патронче (0.200) един патрон (0.700) или една бутилка (1.00) :dontknow: а и водката изпива ли се или се полива раната, или се дава на змията да си пиине преди да охапе (последното беше шегичка :D )
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот contty » Нед Юни 07, 2009 12:33 am

gofren написа: колко водка трябва? :dontknow:
то си е казано - бутилка
gofren написа: а и водката изпива ли се
Да

Дано не се случва (поне по този повод) ;)
Аватар
contty

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Юни 07, 2009 9:48 am

contty написа:алкохолът денатурира белтъците, вкл. и змийската отрова (тя е смес от полипептиди с ензимни свойства ), т.е. разваля структурата им и ги прави неактивни

Друго си е БФ :D :agree:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот barabum » Вто Юни 09, 2009 7:21 am

За да не отварям нова тема да попитам как се пазите от кърлежите?
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот kotka12 » Вто Юни 09, 2009 8:22 am

по въпроса за пристягане над раната - има две мнения по въпроса
като аз лично съм привърженик на пристягането /повечето авторитетни учебници държат на него/
идеята е обаче да не се пристагя много - по-скоро да се спре лимфотока, отколкото кръвообращението
друг спорен момент е изсмукването на кръвта от раната - тук също съм привърженик, защото колкото и да елиминираш от отровата
все е нещо
по въпроса за разрязването на раната - някои учебници препоръчват Н образен разрез, където на пресечните точки на двете рамена на буквата и хоризонталната чертичка се падат дупчиците от зъбките на змията
идеята е да се оттече голямо количество кръв и да се елиминира още от отровата
за Урбазона е ясно
малко е трудна е работата с физиологичния серум /Рингер, Хартман и прочее/,
противозмийски серум - само в болница
че може да стране зловещо
май е това, като се замисля
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот skiman » Вто Юни 09, 2009 8:29 am

barabum написа:За да не отварям нова тема да попитам как се пазите от кърлежите?

С мазила против кърлежи. Продават се в аптеките. AUTAN е едно от най-добрите.
Аватар
skiman

Мнениеот contty » Вто Юни 09, 2009 10:10 am

И не само против кърлежи, също против комари и всякакви други досадни насекоми. Отиваш в аптеката и искаш някакъв репелент - има мазила, спрейове.. и помагат наистина.
Аватар
contty

Мнениеот ro-tex » Вто Юни 09, 2009 12:21 pm

За да знаете за какво да се оглеждате и от какво да бягате:

Изображение

Това е добър екземпляр пепелянка, скоро похапнала (забележете издутината - вероятно някоя мишка).
Важно е да се обърне внимание на рогчето на носа й. Ако го няма има вероятност да е усойница - в редки случаи шарката на усойниците наподобява тази на пепелянките.

Като правило отровните змии се разпознават по малката, ясно изразена ромбовидна глава и рязко стесняващата се опашка.

След като похапнат обикновено са доста мързеливи - шансът да ви ухапят е малък. Тази специално я чакахме повече от половин час да се махне от пътеката и след като не го направи я изхвърлихме от там с дълга пръчка. С нас имаше куче, което винаги много любопитства, та не ни беше спокойно да я оставим там и цял ден кучето да се мотае около нея.
Изображение
ro-tex

Рейтинг: 1235

Мнениеот Quasar » Пон Юни 15, 2009 10:34 pm

Абе всички викат не серум не серум...става ли някой да обясни защо в крайна сметка е толкова лош тоя серум :magnify:
EDIT: http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=4871 тук има доста описано и си мисля че ще е полезно за темата....
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот taurus13 » Вто Юни 16, 2009 8:43 am

Аз което знам от змияри е че има значение, кога за последен път е хапала змията(демек похапвала е), преди да ухапе вас - ако скоро е ухапвала, ще инжектира по-малко отрова. Тя ако скоро е хапвала е и доста по мързелива. Неотровните змии обаче също могат да са опасни, а те са и доста по хапливи - например смокът стрелец(мишкар или синурник още). Проблема е , че в устата им има бактерии, които могат да предизвикат силна инфекция, освен това могат да ви оставят малки зъбчета(те са като иглички и се чупят лесно). А относно агресията им- едно време си спомням как дядо ми претрепа един смок с мотиката (незнам защо хората така се страхуват от змиите, та ги избиват) и онзи нападаше и макар след всеки удар да ставаше по къс наполовина, не спря докато от него не остана само една глава и дори тогава тя се опитваше да достигне до дядо ми. Така че не закачайте смоците, че са агресивни и бързи.
Познавам ухапан от змия пепелянка - човека на самоход си е слязъл от планината, хванал си е влака и се прибрал в София, където потърсил помощ в болница - вярно 1 седмица беше подут като плондир и особено ръката му, но не умря.
Мен лично ме е страх най-вече, че както си карам надолу и да видя змия пред мен на пътеката, ще е късно за реакция - или ще се пречукам в опита си да спра внезапно(и ще взема да падна баш върху нея, та да и е по-удобно) или ще я прегазя, при което тя ще се опита да ме ухапе и ако вземе да уцели някоя гума или наколенка, ще е добре. Аз лятото карам с ниски SPD обувки и само наколенката пази крака отпред. Напоследък взех да си слагам едни високи чорапи, но те надали помагат - трябва да имат кори отдолу, като на футболистите. :D
Изобщо ние колоездачите в планината сме малко в кофти позиция спрямо змиите - придвижваме се бързо и тихо, а пепелянките са едни баааавни и мърелиииви и докато се вдиигнат и си тръъъгнат и то....
Искам чорапи от кевлар, електронен змийогон и един бластер за всеки случай!!! :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот kotka12 » Вто Юни 16, 2009 10:42 am

taurus13 написа:Изобщо ние колоездачите в планината ... придвижваме се бързо и тихо

ти май микога не си чувал някой да се спуска от планина :D
точно като диво прасе си в звуците, повярвай ми :wavey:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот SpoileR » Сря Юни 17, 2009 7:29 am

Аз което знам от змияри е че има значение, кога за последен път е хапала змията(демек похапвала е), преди да ухапе вас - ако скоро е ухапвала, ще инжектира по-малко отрова.

Принципно да, но тя си генерира запаси постоянно и не е точно така... т'ва е подобмно малко като приказката, че имаш една кофа сперма и после край- глупости :D

Напоследък взех да си слагам едни високи чорапи, но те надали помагат - трябва да имат кори отдолу, като на футболистите. :D

Всъщност всякакъв вид дрехи помагат, до толкова обаче, до колкото да не могат змте да ти видят топлинното излъчване от тялото, или поне да го видят по- слабо и да са не добре ориентирани. Иначе от ухапване едва ли... ;)

Изобщо ние колоездачите.... придвижваме се бързо и тихо

Сигурен ли си? :D :8D: :peace:

Я, доктора ме изпреварил... :evil:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот taurus13 » Сря Юни 17, 2009 8:50 am

Като диви прасета се придвижват само преяли с чесън аграрни даунхилъри :D - аз се спускам като есенна мъгла по склона....и газя пепелянки всякакви. Майтапа настрана - когато караш по пътека без листа и клечки, не се вдига много шум, а аз от личен опит знам колко са мързеливи пепеляните - един път на Пирин 5 човека берем боровинки, говорим, ходим и опс - на 10 см от ръката ми една пепеляна-мързелана се заизнизва без да бърза. Ходил съм и по Кресна със змияри - пепелянката се размърда когато я вдигне за опашката. Един път засякох смок на хладна сенчеста пътека в гората, който изобщо не пожела да мръдне от пътеката, при все че доста се постарах да зебележи, че и мен ме има там. В още един друг случай на Лакатник, 5 човека минаха по пътеката покрай една пепелянка, преди последния 6-ти да я забележи. Особено голяма опасност представлява и така наречения от мен "хвойнинг", който представлява спускане из обрасла със ниска хвойна алпийска ливада, при което не се вдига почти никакъв шум. Та каквото щете да ми говорите специално пепеляшките ако са на пътеката в гората и аз ида отгоре, могат само да се надяват, че колелото ми има сключена застраховка гражданска отговорност за причинени неимуществени щети, като настъпване с последващо разполовяване. Обаче признавам си, не знам много за змиите - действително ли се ориентират по топлината, защото ако е така, очевидно е, че при прегазване, по-вероятно е да го отнесе топлия ми крак приоритетно пред студения "бел метал" "алумин" 7005.
Да взема да си монтирам един IR източник на средното, срещу змии с топлинно насочване.
Боже колко :offtopic:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Сря Юни 17, 2009 12:47 pm

Много пресилвате опасността от змийските ухапвания.

Ако не се тика, а се кара, шансът змия да ви нацели точнно в крака е почти нулева. Змиите по-скоро налитат на предната гума, ако въобще реагират преди да ги смажете.

Ако се тика, нещата стоят доста по-кофти, така че винаги е по-добре да сте върху педалите. Ако тикате и сте разсеяни и уморени, гледайте да не сте първи в групата и пред вас да мине друг, който да кара или поне да внимава МНОГО, докато тика. При тикане по тесни пътеки, нека колелото да се движи по храсталаците извън пътеката и то пред вас, а вие се движете винаги там, където имате видимост. Ако няма място и за Вас и колелото и се налага да стъпвате извън откритата част на пътеката, по-добре е да носите колелото и пак да ходите там, където виждате върху какво стъпвате.

Има и друго. При ходене вибрациите, които предизвиквате са подобни на тези при повечето животни и змиите се отдръпват. При каране се вдига голям джангър, но змиите по-скоро разпознават вибрациите в земята, каквито колоезденето почти не предизвиква или ако предизвика, те са неритмични и не приличат на стъпки на нещо познато на змията. Затова и е доста вероятно докато карате, въпреки всичкия шум, да минете опасно близо до ошашавена змия.

И последно: Змиите са невероятно полезни животинки. Не ги убивайте без причина!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Sky_Knight » Сря Юни 17, 2009 1:15 pm

@Quasar - Обясниха вече мисля, защо не трябва да се прилага серум при ухапване... Ако все пак не ти е ясно, можеш да погледнеш тук: http://www.afpmb.org/bulletin/vol25/Snakebite%2025%20August%202004.pdf

Интересно четиво е. Все пак е за военни цели и смятам е мислено доста по него.

@did Абсолютно съм съгласен, че не трябва толкова да се пресилват нещата. От друга страна обаче е важно за всички да бъдат информирани как да реагират и по-важното - как да се предотвратят едно ухапване. Аз като бутащ в тесните и стръмни пътечки индивид благодаря за съветите :D Най-важното е - да гледаме пред и около краката и ако случайно видим змия да не се нахвърляме с предната гума или друга форма на тежки и тъпи предмети, а да я заобиколим (или ако ще да се върнем назад) без да я притесняваме с присъствието си. Всъщност последното важи за всякакви животинки, макар че дивите прасета хич няма да мислят така за нас :nuts:

Edit: Някъде горе прочетох изключително опасния съвет да се консумира алкохол - НЕ КОНСУМИРАЙТЕ АЛКОХОЛ ПРИ УХАПВАНЕ! Единственото, което прави е да ускори разпространяването на отровата и да активизира нейното абсорбиране.
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот did » Сря Юни 17, 2009 1:29 pm

Sky_Knight написа:Някъде горе прочетох изключително опасния съвет да се консумира алкохол - НЕ КОНСУМИРАЙТЕ АЛКОХОЛ ПРИ УХАПВАНЕ! Единственото, което прави е да ускори разпространяването на отровата и да активизира нейното абсорбиране.

Точно така!

При ухапване от змия, черният дроб ще ви трябва за по-важни цели от разграждането на бутилката водка, която току що сте изпили. Същият черен дроб ще е зает да се бори да ви пречисти кръвта от отровата. Ако имате два черни дроба, може да пиете водка - единият ще се бори с водката, другия - със змийската отрова. Бъбреците също ще трябва да се занимават с отровите, а не с токсините, останали в кръвта ви от разграждането на водката. За нарушената обща кондиция, която бутилка водка може да предизвика при изпиване в 2 часа следобяд на южен склон в Източните Родопи... представете си го сами. И без змийско ухапване, след такова упражнение, ще трябва ПСС да ви носи в токсикологията.

Това с водката при змийско ухапване ми напомня на стария лаф как се морял грип с ракия. Само дето е установено, че токсичните концентрации на етилов алкохол за грипния вирус са около 10 пъти над тези, при които болният изпада в безсъзнание, скапва си цялата имунна система и като резултат - оплесква положението отвсякъде.

Предполагам подобно е положението и с другите вируси, отрови и т.н.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Сря Юни 17, 2009 10:49 pm

Полезни съвети, обаче някой да е чувал някога, някъде колоездач да е бил ухапан от змия в България (отровна?)? Много по-голям е шанса, жена ти да ти отхапе мъжкото достойнство... :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот veskoz » Сря Юни 17, 2009 10:54 pm

някой да е чувал някога, някъде колоездач да е бил ухапан от змия в България (отровна?)

Да - Пацо (Вело 2009), на Витоша, Пепелянка !
Аватар
veskoz

Мнениеот тучо чучо » Чет Юни 18, 2009 11:00 am

veskoz написа:Да - Пацо (Вело 2009), на Витоша, Пепелянка !

Усойница!
Аватар
тучо чучо

Следваща

Назад към Общ форум