Разчистване на трасето на Обиколката на Витоша - доброволци?

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Разчистване на трасето на Обиколката на Витоша - доброволци?

Мнениеот MartinBG » Съб Юни 20, 2009 3:36 pm

Здравейте,

Части от трасето на Обиколката на Витоша са много трудно проходими заради гъстата растителност, паднали дървета, разрушени мостове. Понеже това е един от любимите ми маршрути, а Обиколката ще е чак през септември (досега организаторите поемаха грижата по подготовката на трасето), мисля да взема нещата в свои ръце и да поразчистя докъдето ми стигат силите и възможностите. Разбира се, всяка помощ ще е добре дошла и затова пускам тази тема! :P

Цели на мероприятието:
1. Оборка над Железница - любимо място за отдих и къмпингуване на много хора, но за съжаление често оставят купища боклук след себе си.
2. Разчистване на горската пътека между Чуйпетлово и Ярлово от падналите миналата есен дървета.
3. Разчистване на пътеката от Владая към Кладница от храсти. Става дума за последните километри преди Кладница, където пътеката е много тясна и обрасла.
4. Поправка поне на част от мостовете по маршрута. На първо място става дума за моста след Белите Брези (преди Железница), който изглежда едва се крепи в момента. Има и 4-5 по Обиколната алея, които са паднали или липсват изцяло. По тази точка аз мога само да помагам и се надявам да се намери някой с по-инженерно мислене и майсторски умения, който да ръководи ремонта или изграждането.

В зависимост от броя на хората, които се съберем, всичко може да отнеме от няколко дни до няколко седмици. :nuts:
Най-вероятно няма да успеем да свършим всичко (особено точка 4) в рамките на една акция, но мисля че точки от 1 до 3 са напълно постижими за 2.5 дни от 4-6 души.

В момента си мисля за следния график за изпълнението на точки 1 до 3 включително:

Ден първи (петък) - придвижване на самоход (или с автомобили) до поляната над Железница. Това може да стане и след работа - който, когато може. Разпъване на палатковия лагер и започване на почистването. В това могат да се включат повече хора, отколкото в ден 2 и 3. Аз мисля да доведа и двете си деца (6.5 и 10.5 години) - тъкмо ще получат малък практичен урок по опазване на околната среда, а и ще им е забавно! :) Чистим докато изчистим всичко или стане прекалено тъмно. Хапваме, пийваме по една-две бистри водици (или бира за който я предпочита :lol2:) и лягаме. Чувалите със събраните отпадъци ще трябва да ги пренесем на ръце до контейнерите в Железница. :V:

Ден втори (събота) - ранно ставане и събиране на лагера. Тук ще се разделим на две групи: Колоездачите ще продължим към Ярлово, а останалите след като довършат оборката, в случай, че предната вечер не сме успели с почистването, може да останат на пикник там или да се розходят по Обиколната алея преди да се приберат по домовете. Основната задача за този ден ще е да разчистим пътеката между Ярлово и Чуйпетлово от падналите дървета, клони и тук-таме избуяли храсталаци. Работата не е много (не повече от 5-6 паднали дървета, които трябва да окастрим достатъчно за да освободим пътеката и малко храсталаци) и мисля, че е по силите на 3-6 души да я свършат за 4-6 часа. Палатките може да ги разпънем на поляните до реката между Чуйпетлово и Боснек. Проблем през този ден може да е водата - има 1 чешма в Ярлово и 1 в Чуйпетлово (ако все още работи, но и да не работи, все ще има откъде да си купим в селото).

Ден трети (неделя) - отново ранно ставане, сбиране на лагера и потегляне към Кладница. През този ден ще чистим основно храсталаците по пътеката между Кладница и Владая. Не са много и би трябвало до вечерта да сме приключили и да сме си по домовете. :)

Малко разяснения по горния план:
Избрах за ден първи да е петък, защото в делничен ден има по-малко туристи над Железница и ще успеем по-лесно да почистим. Освен това не се налага работещите да си вземат почивен ден, за да могат да се включат в акцията, а тези, които останат там в събота ще могат да си починат и/или разходят спокойно преди да се приберат. Както вече споменах, в ден първи може да се включат дори и деца. Горният план спокойно може да се разбие на 2-3 отделни акции (без къмпингуване), но поне на мен ще ми е по-забавно да прекарам един уикенд със съмишленици и да спя под открито небе. За да успее този план ще са необходими поне 3-4 души и докато не се съберем достатъчно хора няма да обявявам дата за мероприятието. Все пак ако няма интерес до 1-2 седмици ще се заема сам, пък докъдето стигна! :)

Какво е необходимо (само изброявам основните неща):
1. Велосипед :D (поне за ден 2 и 3)
2. Предпазна екипировка при каране - обичайните неща: каска и ръкавици
3. Неща за къмпингуване - палатки, шалтета, спални чували - който както си е свикнал
4. Чували за боклука - мисля да купя 10 (с надеждата да са достатъчни)
5. Трион, малка секира и/или градинарски/лозарски ножици
6. Предпазни ръкавици (пазят от пришки, а могат да се ползват и при оборката)
7. Вода - шишета/мяхове за поне 1.5л вода
8. Храна - ще минем през Железница, Ярлово, Чуйпетлово, Боснек и Кладница и навсякъде може да си попълните запасите, но е добре все пак да си носите нещичко - за всеки случай ;)
9. Удобна раница, която побере всичко гореизброено :evil:
10. Добро настроение! :beer:

По точка 4 (ремонт на мостовете) най-добре да се подходи индивидуално в няколко (2-3?) отделни акции - оглед на място, планиране и ремонт/изграждане. Както вече споменах, надявам се някой по-технически подготвен от мен да поеме ръководството по тази задача.

Сигурно съм пропуснал нещо... Ще го добавя по-натам, а и вие може да давате идеи и предложения! ;)
MartinBG

Рейтинг: 1777

Re: Разчистване на трасето на Обиколката на Витоша - доброволци?

Мнениеот DstupidBastarD » Съб Юни 20, 2009 8:51 pm

Ше дойда за разчистването на дърветата и поправянето на мосчетата, баце, но нема да спим на палатка. Събота и неделя требва да съм на линия, но искам уговорката да стане поне седмица по-рано, за да не си преебем шосейното каране! :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот did » Съб Юни 20, 2009 8:58 pm

Мартине, поздравления! :agree: :beer:

Дано намериш съмишленици!

На нас ни е далечко, та ще трябва да разчиташ на софийския контингент. Може пък и там да има XC-карачи, които не просто искат да карат наготово, а и да си направят карането истинско.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Asen6o » Съб Юни 20, 2009 9:25 pm

Аз също искам да помогна!
Но нямам възможност да остана за нощувка.
Ще гледам да дойда поне за един от дните.
И аз ще се радвам на по-ранна уговорка. :)
:beer:
Аватар
Asen6o

Рейтинг: 1407

Мнениеот PtD » Съб Юни 20, 2009 10:29 pm

did написа:Може пък и там да има XC-карачи, които не просто искат да карат наготово, а и да си направят карането истинско.

A според мен истинско каране означава да караш там, където човешката намеса е минимална. Иначе мога и в парка да си карам със същия успех... :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Съб Юни 20, 2009 10:42 pm

PtD написа:
did написа:Може пък и там да има XC-карачи, които не просто искат да карат наготово, а и да си направят карането истинско.

A според мен истинско каране означава да караш там, където човешката намеса е минимална. Иначе мога и в парка да си карам със същия успех... :smokin:

Съгласен съм, но тук става дума за състезателно каране през есента. Едно е да се прави трасе за каране в планината, друго е да се прави състезателно трасе. Мартин явно е приел идеята за обиколката на Витоша лично.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Съб Юни 20, 2009 10:46 pm

:agree: :beer:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот edinmilion » Съб Юни 20, 2009 10:46 pm

Ще се включа в почистването над Железница, без преспиване (в петък след работа поне за пренасянето на чувалите). :splat:
edinmilion

Мнениеот zImage » Нед Юни 21, 2009 10:42 am

Хайде :-) Трябва да се разберем нещо по от рано, че и на мен програмата ми е доста натоварена. Мога най-рано за 10-ти юли.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот veskoz » Пон Юни 22, 2009 4:19 pm

Тъй като и моята програма е натоварена ОБЕЩАВАМ когато и да минавам по маршрута, а това ще е често ДА ИЗЪЛНЯВАМ част от задачите по мероприятието. Нямам ни палатка ни шалте за съжаление-пропуск от моя страна, иначе се включвам и в преспиването и биролоченето през нощта. Нека държим темата в течение за да се разбираме за групови включвания.
Евала на инициатора :beer: :agree:

п.п. Не е лошо да се направи нещо и за маркировката, но предишният път не смеех правя нищо без знанието на организаторите и консултация с колегите от форума :dontknow:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот did » Пон Юни 22, 2009 6:55 pm

veskoz написа:п.п. Не е лошо да се направи нещо и за маркировката, но предишният път не смеех правя нищо без знанието на организаторите и консултация с колегите от форума :dontknow:

:agree:

Това мероприятие е традиционно, по маршрутът се кара постоянно и не е лошо да помислите нещо за ТРАЙНА маркировка.

Разбирателството с отговорните органи е трудно, но не и невъзможно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот KoZa V aTakA » Пон Юни 22, 2009 10:07 pm

Аз смятам да го направя цялото с вас :agree: :agree: и дано успеем този уикенд ;) аиде иджаитееее :bowdown: :bowdown:
KoZa V aTakA

Рейтинг: 1060

Мнениеот Сашо » Вто Юни 23, 2009 9:24 am

Идеята е много хубава! Ще опитам да помогна и аз. В края на май пещерняците чистихме района от Боснек до Чуйпетлово: http://pk-sofia.com/index.php?option=co ... &Itemid=28
Към 60 чувала боклук събрахме. По храстите се крие абсурдно много боклук - стари автомобилни губи, акумулатори, шишета и мн. др. Така че с 10-на чувала на Железница до никъде няма да стигнем. Желателно е за чувалите да се намери спонсор, например Екобулпак. Те трябва да подсигурят и извозването на боклука от Железница, или евентуално кметството, но трябва да има предварителна уговорка. Според мен разумно ще е боклука да се събира разделно. Иначе просто ще го пренесем от едно място в природата на друго. Организаторите също така трябва да набавят и ръкавици за всички участници, защото участниците просто няма да се сетят да си вземат, а почистването крие опасност от сериозни инфекции.
Нещо много сложно стана. И за водата трябва да се помисли сериозно, защото наистина в района няма.
Иначе не съм привърженик на рязането на дървета и храсти, дори и с благородни подбуди. Нека си остане по-истинско, а пък преминаването на рекичка без мостче си е голямо удоволствие за мен... :beer:
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот MartinBG » Вто Юни 23, 2009 1:53 pm

Благодаря на всички за подкрепата, съветите и идеите! :agree:

Ще си позволя да направя няколко пояснения. Ние няма да изграждаме състезателно трасе или да създаваме нови пътеки. Тези пътеки и маршрут съществуват дълго преди да започне използването им от колоездачи, а в голямата си част дори и сега те се използват предимно от пешеходни туристи. Премахването на падналите през есента (и вече изсъхнали) дървета и клони от съществуващата пътека не би трябвало да навреди на природата по никакъв начин. По-скоро би помогнало донякъде, защото няма да се наложи разширяването на съществуващата пътека с цел заобикаляне на препятствията, а това вече е факт на няколко места. Разчистването на храстите в участъка преди Кладница е най-вече от съображения за сигурност: пътеката е много тясна, криволичеща и тук-таме - камениста, а дерето вдясно е доста стръмно, на места почти отвесно. Не ми се мисли какво би се случило при падане там! При всички случаи разреждането на няколко храста е за предпочитане пред контузването на някой колега или турист.
За мостчетата... Мнозинството от липсващите мостчета (може би са 3-4) не са над реки/поточета, ами над плитки каменни траншеи (дълбоки около 50-100см и широки около 100-150 см), пресичащи пътеката след Бистрица и създадени най-вероятно за насочване на потоците вода от планината при обилни валежи или при топенето на снеговете. Те спокойно могат да бъдат преминати и с носене на велосипеда (а на 1-2 места туристите са разширили пътеката, заобикаляйки траншеите), но изграждането на мостчета там по подобие на изградените над другите траншеи по трасето ще направи карането и разхождането по пътеката по-приятно и достъпно. Има един импровизиран мост (зад "Белите Брези"), който няма алтернативен маршрут в близост и трябва да се ремонтира!
Трайна маркировка (жълти 100-ци, няколко указателни табели) има почти по цялото трасе и с изключение на 2-3 места е почти невъзможно човек да се обърка. Преди състезанието организаторите връзват и бели парцалчета по дървета и храсти като допълнителни указатели. Според мен няма нужда от допълнително маркиране, но ако все пак решим да правим такова, това задължително трябва да се съгласува с ТД "Витоша". Което ме подсеща, че не е лоша идея да ги уведомим и за акцията по почистване, която планираме. Някой да има техен е-мейл адрес? Намерих само телефон и адрес, но за официални контакти предпочитам писмената форма (дори и в електронен вариант). :nuts:

Засега изглежда няма много желаещи за варианта с преспиването и повечето предпочитат една/няколко еднодневни акции, което също е вариант за постигане на крайнатите цели. Като се замисля, ако се съберем повечко хора с велосипеди (6-8?) и при добра организация, бихме могли да свършим планираното за дни 2 и 3 за 1 ден без преспиване. Почистването също може да се организира като отделно мероприятие и при нужда да се повтори/потрети (през 1-3 седмици). Над Симеоново (около Симеоновските езера) също има "материал" за 1-2 почистващи акции, а може би и на други места по пътеката.

Сашо, търсенето на спонсори и подкрепа от общините, в които ще "действаме" са наистина много добри идеи и това е правилният начин да се организира нещо голямо. Моят подход е по-скоро "опълченски" - да направя каквото мога с наличните ми сили и средства и пестейки енергията и времето си за същинската част, вместо в опити да задвижа нечия администрация (било то общинска или на потенциални спонсори). Чували и ръкавици бих купил и с мои средства, стига да има желаещи да ги ползват по предназначение. За разделното събиране на боклука съм напълно съгласен! Водата ще е проблем само при многодневно мероприятие (с преспиване между Чуйпетлово и Боснек), но при малка група и това е възможно да се реши с наличните средства чрез закупуването на няколко 3-5л бутилки с вода от Чуйпетлово и пренасянето им до лагера. Все пак, ако достатъчно голям брой хора заявят желание да се включат в една или повече подобни акции, търсенето на спонсори и съдействие от фирми и общини ще си струва усилията.

Ще помоля всеки, който заяви готовност да помогне в някое от мероприятията освен предпочитаният вариант (еднодневен/многодневен) да уточнява и удобните за него дни/дати.

Поздрави! :)
MartinBG

Мнениеот DstupidBastarD » Вто Юни 23, 2009 2:07 pm

Мога още теа събота-неделя, мога и следващите, стига да ги фиксираме като заети за таа дейност. Оборка не ми се прави, но за сеч и мосчетата ше участвам. Имам некакъв мейл на Таня от Витоша, пробвай на него, баце: Tanya Georgieva-Schnell <[email protected]> Миналата година боядисвахме с нея некви колци по платото, мисла че ше ти свърши работа. :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот KoZa V aTakA » Вто Юни 23, 2009 4:01 pm

Аз също съм така мога и тази и следващата, но май следващата по добре че сега не сме мн хора а дори и да се саберем ще е доста кално ако времето продължава така :liplick: :liplick:
KoZa V aTakA

Мнениеот bokicha » Вто Юни 23, 2009 6:37 pm

DstupidBastarD написа:Мога още теа събота-неделя, мога и следващите, стига да ги фиксираме като заети за таа дейност. Оборка не ми се прави, но за сеч и мосчетата ше участвам. Имам некакъв мейл на Таня от Витоша, пробвай на него, баце: Tanya Georgieva-Schnell <[email protected]> Миналата година боядисвахме с нея некви колци по платото, мисла че ше ти свърши работа. :popcorn:

Ами да се спретнем за тази Събота или Неделя /Неделя може би ще е по- подходяща/.
Мартин, като инициатор ако иска да насрочи дата и час и да действаме.
/примерно да тръгнем в традиционна посока, да разринем дървета и храсти, а от Брезите насам да огледаме
какво е положението и да се набележи какво ще е нужно за следващите стъпки...оборки/мостчета/...т.н./
Мога да уведомя ТД "Витоша"
Аватар
bokicha

Мнениеот geparez » Вто Юни 23, 2009 10:05 pm

Аз съм ОК за този уикенд, дано само времето да позволява...
С нощувка ще е по гот, имам всичко необходимо за целта :beer:
сички пречещи храсти и паднали дървета :dark:
geparez

Рейтинг: 1200

Мнениеот MartinBG » Вто Юни 23, 2009 10:09 pm

Засега се очертава да започнем с еднодневна акция, защото мнозинството от колегите предпочитат така, но вариантът с преспиването също не е отпаднал напълно (аз така или иначе ще го направя по-натам и ще пиша тук за който иска да се присъедини ;) ).

Този уикенд и мен ме устройва като за първата акция (прочистване от клони и храсти) и планиране на следващите стъпки, стига времето да е благосклонно към нас. :praying:
Точен ден (събота или неделя) засега няма да обявявам - той зависи най-вече от времето, но за час на тръгване си мисля да е между 6:00 и 7:00 за да имаме достатъчно време да приключим в рамките на деня (около 8-9 часа каране/почивки и поне 4-5 часа работа). За мен няма голямо значение в коя посока ще тръгнем (предпочитам наобратно, че съм от Младост, но не ми е проблем да стартирам и от бул. "България"). Нека всеки, който мисли да се включи да изкаже предпочитанието и доводите си за посоката и часа на тръгване. Също пишете какви подръчни средства имате или можете да набавите за прочистването: малки триони, брадвички, градинарски ножици и т.н., че да знам какво да (си) купя (нямам нищо подобно вкъщи :P).

bokichaa, ще съм ти благодарен, ако уведомиш ТД "Витоша" за намеренията ни. Най-вероятно те също планират подобни акции и ще е хубаво да съгласуваме усилията си с тях.

Поздрави!
MartinBG

Мнениеот Asen6o » Сря Юни 24, 2009 1:32 pm

Лично аз нямам претенции за час и посока. Само за времето. Дано е с нас!
Разполагам с нещо като градинарска ножица и ръкавички за такава работа.
Трион нямам, но чук мога да взема. Имам удобен за работата по мостчетата.
Иначе аз съм в Мусагеница.
Аватар
Asen6o

Мнениеот MartinBG » Пет Юни 26, 2009 9:33 am

Синоптиците прогнозират дъждове до средата на другата седмица...

Как ви се струва да направим прочистването на трасето от клони и храсти на 4.07.2009 (следващата събота)?

Оборката и мостчетата ще са в отделни акции.
MartinBG

Мнениеот Asen6o » Пет Юни 26, 2009 3:09 pm

Аз съм ОК за 4-ти. :agree: :) :beer:
Аватар
Asen6o

Мнениеот geparez » Пет Юни 26, 2009 7:00 pm

аз няма да мога :( ще пътувам. :dontknow:
geparez

Рейтинг: 1200

Мнениеот DstupidBastarD » Пет Юни 26, 2009 8:14 pm

Ми, ако не ме домързи и не съм по морето, може и да се прежала и да събирам боклуците като цесекар. :xx(:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот veskoz » Съб Юни 27, 2009 8:30 pm

На 4,5 юли се включвам (даже може да помисля за отпуск и да се ангажирам по-сериозно за една седмица). Късно,но на 4,5 юни съм на Безбог, а на 11, 12 Белово-Белмекен–Грънчар.... :D :banana: :banana: :banana:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот KoZa V aTakA » Нед Юни 28, 2009 9:37 am

аз мисля че по добрия вариант е този с преспиването и съм за него, но не бих отказал и другия мисля че е наи добре тръгваме правим каквото правим през 1вия ден и който иска да остава да нощува а икойто не да се прибира така секи ше е доволен
KoZa V aTakA

Мнениеот ripai » Чет Юли 02, 2009 8:31 am

До днес какво е положението с пътеката може ли да се кара нещо?
колело без гуми
Аватар
ripai

Рейтинг: 929

Мнениеот MartinBG » Пет Юли 03, 2009 11:39 am

Времето продължава да е срещу нас! :(!:

Все пак, според мен, си струва да опитаме разчистване поне на част от трасето утре. Аз и без друго от 2 седмици не съм карал в планината и вече ми е все тая колко мокър и кален ще се върна! :lol:

Как ви се струва тръгване в 7:00 от спирката срещу Billa на бул. "България"? Очаквам най-тегавите участъци заради локви и кал да са около яз. Студена и от Ярлово до Ярема (този може и да си го спестим с връщане по асфалт).

Цели:
1. Разчистване на пътеката преди Кладница от храсти
2. Премахване на няколко паднали дървета от пътеката между Чуйпетлово и Ярлово
3. Да се позабавляваме и да покараме в кал и дъжд докато правим горните 2 :roll2:

Моля всеки, който иска и може да се включи за утре да пише тук или да ми прати ЛС, че да не се разминем на старта!

Засега със сигурност сме двама.
MartinBG

Мнениеот KoZa V aTakA » Пет Юли 03, 2009 9:13 pm

ееее много късно каза а и по добре щеше да е да я направим наведнъж :banghead: :banghead:
KoZa V aTakA

Мнениеот MartinBG » Пет Юли 03, 2009 9:53 pm

KoZa V aTakA написа:ееее много късно каза а и по добре щеше да е да я направим наведнъж :banghead: :banghead:

Хм...Аз обявих тази дата още преди седмица. :dontknow:

Както и да е, който реши да се присъедини за утре е добре дошъл. :)

Тръгване в 7:00 - 7:15 от Billa на бул. "България".
MartinBG

Следваща

Назад към Мероприятия - архив