Части от трасето на Обиколката на Витоша са много трудно проходими заради гъстата растителност, паднали дървета, разрушени мостове. Понеже това е един от любимите ми маршрути, а Обиколката ще е чак през септември (досега организаторите поемаха грижата по подготовката на трасето), мисля да взема нещата в свои ръце и да поразчистя докъдето ми стигат силите и възможностите. Разбира се, всяка помощ ще е добре дошла и затова пускам тази тема!

Цели на мероприятието:
1. Оборка над Железница - любимо място за отдих и къмпингуване на много хора, но за съжаление често оставят купища боклук след себе си.
2. Разчистване на горската пътека между Чуйпетлово и Ярлово от падналите миналата есен дървета.
3. Разчистване на пътеката от Владая към Кладница от храсти. Става дума за последните километри преди Кладница, където пътеката е много тясна и обрасла.
4. Поправка поне на част от мостовете по маршрута. На първо място става дума за моста след Белите Брези (преди Железница), който изглежда едва се крепи в момента. Има и 4-5 по Обиколната алея, които са паднали или липсват изцяло. По тази точка аз мога само да помагам и се надявам да се намери някой с по-инженерно мислене и майсторски умения, който да ръководи ремонта или изграждането.
В зависимост от броя на хората, които се съберем, всичко може да отнеме от няколко дни до няколко седмици.

Най-вероятно няма да успеем да свършим всичко (особено точка 4) в рамките на една акция, но мисля че точки от 1 до 3 са напълно постижими за 2.5 дни от 4-6 души.
В момента си мисля за следния график за изпълнението на точки 1 до 3 включително:
Ден първи (петък) - придвижване на самоход (или с автомобили) до поляната над Железница. Това може да стане и след работа - който, когато може. Разпъване на палатковия лагер и започване на почистването. В това могат да се включат повече хора, отколкото в ден 2 и 3. Аз мисля да доведа и двете си деца (6.5 и 10.5 години) - тъкмо ще получат малък практичен урок по опазване на околната среда, а и ще им е забавно!

Ден втори (събота) - ранно ставане и събиране на лагера. Тук ще се разделим на две групи: Колоездачите ще продължим към Ярлово, а останалите след като довършат оборката, в случай, че предната вечер не сме успели с почистването, може да останат на пикник там или да се розходят по Обиколната алея преди да се приберат по домовете. Основната задача за този ден ще е да разчистим пътеката между Ярлово и Чуйпетлово от падналите дървета, клони и тук-таме избуяли храсталаци. Работата не е много (не повече от 5-6 паднали дървета, които трябва да окастрим достатъчно за да освободим пътеката и малко храсталаци) и мисля, че е по силите на 3-6 души да я свършат за 4-6 часа. Палатките може да ги разпънем на поляните до реката между Чуйпетлово и Боснек. Проблем през този ден може да е водата - има 1 чешма в Ярлово и 1 в Чуйпетлово (ако все още работи, но и да не работи, все ще има откъде да си купим в селото).
Ден трети (неделя) - отново ранно ставане, сбиране на лагера и потегляне към Кладница. През този ден ще чистим основно храсталаците по пътеката между Кладница и Владая. Не са много и би трябвало до вечерта да сме приключили и да сме си по домовете.

Малко разяснения по горния план:
Избрах за ден първи да е петък, защото в делничен ден има по-малко туристи над Железница и ще успеем по-лесно да почистим. Освен това не се налага работещите да си вземат почивен ден, за да могат да се включат в акцията, а тези, които останат там в събота ще могат да си починат и/или разходят спокойно преди да се приберат. Както вече споменах, в ден първи може да се включат дори и деца. Горният план спокойно може да се разбие на 2-3 отделни акции (без къмпингуване), но поне на мен ще ми е по-забавно да прекарам един уикенд със съмишленици и да спя под открито небе. За да успее този план ще са необходими поне 3-4 души и докато не се съберем достатъчно хора няма да обявявам дата за мероприятието. Все пак ако няма интерес до 1-2 седмици ще се заема сам, пък докъдето стигна!

Какво е необходимо (само изброявам основните неща):
1. Велосипед

2. Предпазна екипировка при каране - обичайните неща: каска и ръкавици
3. Неща за къмпингуване - палатки, шалтета, спални чували - който както си е свикнал
4. Чували за боклука - мисля да купя 10 (с надеждата да са достатъчни)
5. Трион, малка секира и/или градинарски/лозарски ножици
6. Предпазни ръкавици (пазят от пришки, а могат да се ползват и при оборката)
7. Вода - шишета/мяхове за поне 1.5л вода
8. Храна - ще минем през Железница, Ярлово, Чуйпетлово, Боснек и Кладница и навсякъде може да си попълните запасите, но е добре все пак да си носите нещичко - за всеки случай

9. Удобна раница, която побере всичко гореизброено

10. Добро настроение!

По точка 4 (ремонт на мостовете) най-добре да се подходи индивидуално в няколко (2-3?) отделни акции - оглед на място, планиране и ремонт/изграждане. Както вече споменах, надявам се някой по-технически подготвен от мен да поеме ръководството по тази задача.
Сигурно съм пропуснал нещо... Ще го добавя по-натам, а и вие може да давате идеи и предложения!