SIGMA POWERLED BLACK или Cateye HL-EL610 ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

SIGMA POWERLED BLACK или Cateye HL-EL610 ?

Мнениеот nickbike » Пон Юни 22, 2009 9:45 pm

Колеги,

Кой фар е по-добър:

SIGMA POWERLED BLACK (90 LUX)
http://www.sigmasport.com/en/produkte/beleuchtung/powerlights/powerled_black/?punkt=features

или

Cateye Single Shot Plus HL-EL610 (Candlepower: 15000)
http://www.cateye.com/en/product_detail/462

Благодаря ви :)
nickbike

Рейтинг: 1200

Re: SIGMA POWERLED BLACK или Cateye HL-EL610 ?

Мнениеот outfaced » Пон Юни 22, 2009 9:56 pm

sigma-та като цяло е по сериозната лампа :) ... но имай предвид ,че е с доста насочен лъч ... с него ако караш ти трябва и нещо с разсеяна светлина.
Сигмата се разглабя и с една приставка може да се закачи на каска, а бетриите остават на жица в раницата. Може да се ползва и с специалните акумулаторни батерии на сигма.
Лично аз бих я ползвал обаче само на каска + на кормилото нещо с разсеяно осветление.

въпроса с осветлението е супер обширен и всъшност трябваше да започнеш с това, за какво мислиш да го ползваш ... :D :dontknow:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот nickbike » Вто Юни 23, 2009 10:06 am

outfaced,

виждам че разбираш....!

Карам градско и крос кънтри.
Какъв фар би ми предложил за силно разсеяно осветление?
Cateye HL-EL610 е доста разсеян... но?

Благодаря:)
nickbike

Мнениеот jivkonik » Вто Юни 23, 2009 10:30 am

Какви ценови граници имаш?
Лично аз като бекъп светлина ползвам версията на това http://www.4sevens.com/product_info.php ... cts_id=466
но модел L2D (с 2АА батериии). Има достатъчно режими на светене, цифрово електронно стабилизаран ток (свети с постоянна сила въпреки намаляването капацитета на батериите до момента, в който минава автоматично на най-ниския си режим, колкото да те виждат и да се прибереш) има ярко изразен спот в средата и дефузен "ореол" отстрани.
НЕ знам защо не виждам Fenix L2D Q5 на този сайт (от тука го купих, фрии доставят до БГ) беше билзо до 60 долара като цена. За монажа на курмилото или каската са ти нужни допълнителни скобки с лепки като това http://www.4sevens.com/product_info.php ... cts_id=273
http://www.ruscelli.com/biking_fenix.htm - ето разни манияци тук как са се накичили с това...

И другия му плюс - то си е нормално фенерче, устойчиво е на вода до ниво водни пръски, дъжд (не може да се гмуркаш с него...) може да го ползваш за всичко, да го носиш закачено на колана в приложеното калъфче и т.н. Батерии АА кеф ти зареждаеми, кеф ти за еднократно ползване бол!
Аватар
jivkonik

Мнениеот outfaced » Вто Юни 23, 2009 1:50 pm

nickbike написа:outfaced,
виждам че разбираш....!

мии ... не съвсем :lol: ... опитвам се, щот и аз се чудех какви лампи да си купя и конкретния фар го видях на живо
иначе в общи линии темата се оказа скъпа и сложна :lol:
особенно ако искаш за кеф да гониш пътечки надолу по тъмното ... виж ако е нужно само за града или леко каране по черно, колкото да се пребереш без да се пребиеш може би и един фар комбиниращ спот + ореол стига
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот papi007 » Вто Юни 23, 2009 5:22 pm

Първо силно ти препоръчвам да имаш повече от една светлинка. Лично аз карам доста често на нощтните карания , и мога да ти дам няколко насочващи съвета.
1. колкото и хубав да е един фар, гледай стойката каква е ! Казвам ти го , защото съм имал няколко фара (2 сигнма, 1 адер, 2 спанинга, 1 челник, 1 без име).
Първо - гледай да може да се захваща за диаметър на кормилото, който те устройва. Например този и този са със захващане 22.2 до 25.4 по данни на производителя. Което изключва захващането непосредствено до лапа със захват 31.8 какъвто бе моя случай.
Второ. Много хора ще кажат да, ама фара може да се монтира където кормилото е по-тясно. Да ама не, защото примерно първия фар, който ти показах, неможе да се регулира хоризонтално, а само вертикално. и като го закрепя там, където вече може да се захване- започва да ми свети не пред мен , ами някъде си, където не ми трябва. Втория може да се регулира без проблем.
2. Гледай да водоустойчив поне на дъжд (съветвам те като го купиш да го пробваш под душа за кратко , за да знаеш в какви условия какво може да очакваш от него). Ако е примерно на потапяне, си направо чук, няма какво да го мислиш (не че в момента се сещам за такъв вело-фар)
3.Гледай колко време му дават с едни батерии. Силно те съветвам още веднъж да имаш минимум 2 фара. Единия да е светещият , а другия поддържащата светлина, която да държи сума време без смяна на батериите. Не би могъл да знаеш кога кой фар защо ще спре или какво ще му се случи. (Аз така на една нощ бях излязъл на майната си да карам, и просто така стана че ме хвана тъмното. Фарчето беше адер, с диоди, напълно заредени батерии и изведнъж просто загасна. Наскоро го подарих на едно момче, което потвърди това , което си мислех - изгоряла е електрониката.) Мигалката от зад пък е просто задължителна!
4. поддържащата светлинка е ясна - тя служи по-скоро за да те виждат, отколкото за да виждаш ти. Основната светлина обаче трябва да е нещо със по-широк ъгъл на виждане, защото аз така няколко пъти съм щял да се пречукам с един sigma cubelight заради това, че виждаш все едно в тунел само напред, а настрани - нищо... Иначе свети уникално силно със халогеновата крушка (която поне при мен изгоря доста бързо, и ми казаха 3 лева за нова, при положение че фара е 25 лева :crazy: ). Накрая се пребих, счупих го и край с него. За това трябва да намериш своя баланс за широко/далечно светене.
5. Това си е малко мое предпочитание , но бих си взел нещо със нормални сменящи се батерии, за да може да ги сменя когато си реша, защото ако ми спре литиево ионната батерия на пауърлед-а ... кофти тръпка.. И тогава 2та светлинка ще те спасява, но ще си отиде кефа от карането.

Какво съм си взел аз....
На първо място - зарядно варта, което може да зарежда 1,2,3,4 батерии, а не задължително по двойки (т.е. 2 или 4), защото някои фарове са с по 3 батерии и тогава е пълен ужас. Не че невъзможно но е дразнещо. 2ро - това зарядно зарежда много бързо батериите, а не като другото (4 часа срещу 15 ). Самото зарядно е desktop charger , сиво, синьо и със зелено капаче за батериите. Има го в техномаркет на околомръсното, с 4 батерии 2500 mAh (Които от представителството на варта ми казаха че са много по-качествени от 2700 милиамперовите, защото по-бавно се скапвали) мисля че беше 35 лева или нещо от този сорт. Което си е направо далавера. Аз си зареждам и други не-варта батерии и досега съм нямал някакъв проблем. Минуса им е че тежат доста , но пък поне не се пестиш от страна на светлини.
Макар и спанинга HL1000 да е с малко гадна стойка да неможе да се захваща за 31.8 мм дебелина, да има 2 дупки отдолу на корпуса, (който незнам с каква цел са там, затова ги залепих с хелметекс за да не влиза вода), пак може да се сложи където искаш другаде по кормилото. Единствените 2 неща , които ми харесват са дългия период на светене и това че има 2 мънички стъкълца отстрани на корпуса и ме виждат и отстрани. Оттам нататък не бих си го купил пак
На същата фирма имам и челник.. И него не бих си го купил отново. Не свети кой знае колко, а и немога да го закрепя за каската. Пък при по дълъг преход , ми се препотява гадно челото и ме дразни. Но хубавото на такъв е че където и да гледаш , все виждаш. Особенно полезно при технични спускания през нощтта :agree:
Пак на спанинга - star fit. Фарчето според мен е много добро - свети добре, под обилна чешмяна вода не пропуска капка вода.... АМА ЗАЩО ПОДЯВОЛИТЕ ИМА ТОЛКОВА СКАПАНА СТОЙКА?!? няма хоризонтална регулация, и пак... 22.2мм-25.4 мм .. :puke2: Пък и не е съвместим със другата стойка от HL1000
Най-успешния фар , който имам е всъщност един китайски челник с 28 диода. 10 лева, само че трябва да намериш начин да го закрепиш към кормилото. Аз свалих от счупената сигма стойката и направих фар, който свети много! Само дето диодите почнаха 1 по 1 да гаснат, но срещу 10 леав купих нови "вътрешности" и сега пак съм на линия :D

Какво бих си купил.
Много съм хвърлил око на Sigma sport karma. Малък фар(даже миниатюрен), който при евентуално падане не стърчи много (особенно както кормилото ми е hi-rise). Може да го захващаш където си искаш по кормилото. По-широк ъгъл на светлина. Презареждаща се батерия, която хем ме блазни, хем малко ме притеснява при по-дълги карания да не ме остави неосветен насред пътя. Но дано се докопам до едно такова , за да мога да споделя . Но определено бих го предпочел пред пауър лед.
Челник. Най вероятно пак на сигма, защото съм останал с много добри впечатления от продуктите на германците. Или каскник (или нещо, което да се закача за каската :lol: )
Нещо поддържащо, което да ме виждат че съм на пътя.
sigma cuberider 2 , защото 1 е със n - размер батерии. едната е 2.50-3 лева. И немога да ги презареждам... Никога повече такова!

Някоя друга светлоотразителна лепенка ако намериш - също ще е добре ;)
Надявам се да съм ти бил полезен

Best wishes, papi007 :beer:

p.s. Или отговора ми накратко - Karma
Аватар
papi007

Мнениеот nickbike » Вто Юни 23, 2009 7:02 pm

papi007 !

Първо искам да ти благодаря за точния и дълъг коментар!
Много си ми полезен!

Искам да запитам защо избра KARMA 35 LUX пред POWERLED BLACK 90 LUX?
Предполагам заради баланса далечина-ширина на осветеността...? Поясни ми ако греша или ме допълни...

Благодаря ти :)
nickbike

Мнениеот nickbike » Вто Юни 23, 2009 7:06 pm

jivkonik написа:Какви ценови граници имаш?
Лично аз като бекъп светлина ползвам версията на това http://www.4sevens.com/product_info.php ... cts_id=466
но модел L2D (с 2АА батериии).

Ценова граница до 250 лв...

Интересен алтернативен вариант!
Но може ли да се види в България в магазин?
И ако да къде? Аз съм във Варна....

мерси :)
nickbike

Мнениеот papi007 » Вто Юни 23, 2009 8:25 pm

http://en.wikipedia.org/wiki/Lux
Доколкото съм чел - LUX означава количество светлина върху единица площ. Така че е нормално концентрираната право напред светлина на пауърлед да е повече в дадена точка от разпръснатата светлина на кармата. Колко е осезаема разликата от 4 градуса обаче - напрактика ми се желае да видя , за да мога да кажа със сигурност.
Както казах,привлича ме и малкия размер на светилото.

http://www.bumm.de/index-e.html :love: ама немога да му намеря цена (всъщност 975$ :bigeyes: )
- Ето това ако ти се поръчва гледам че има доста добра батерия. Малко ще надвиши бюджета ти, ама като че си заслужава :evil:
http://www.actionsports.de/Electronics/ ... 17009.html
http://www.bumm.de/index-e.html (виж точния модел в сайта им че немога да постна линк
Само че има някакво разминаване между сайта на производителя и тези юнаци. Ако ти хареса им пиши.
Big Bang фара на тия е :love: ама немога да му намеря цена (всъщност 975$ :bigeyes:, спря да ми харесва :rofl: )
Въпреки че с гаранцията - в БеГето ще се чуди кой как да те метне, пък незнам какви са условията от германията като ги вземеш. (дано не се стига до нея де :beer: )

Вече се стъмва доста късно, така че неможе да искаш тест. Ако има с кой да се разбереш да оставиш парите за даден продукт , да отидеш да го тестваш и ако не ти хареса - да го върнеш , ще е най-добре. Тествай ги на едни и същи места за обективно мнение. Хайде отивам да всявам смут в редиците на нощтните софийски ездачи :evil:
До скоро , Матеев :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот jivkonik » Сря Юни 24, 2009 9:09 am

nickbike написа:
jivkonik написа:Какви ценови граници имаш?
но модел L2D (с 2АА батериии).

Ценова граница до 250 лв...

Интересен алтернативен вариант!
Но може ли да се види в България в магазин?
И ако да къде? Аз съм във Варна....

мерси :)

Трудно в БГ - оръженйтие магазини ЧАТ- ПАТ го внасят - като "тактикал" фенер (чикиджиии, всичко им "тактикал" на тия порове... :rofl: :rofl: :rofl: )
Цената разбира се е ДВОЙНА на тази, който го дават от оналайн магазина на производителя, при това с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА до тук.... :banghead:
Поразрови се, Fenix L2D Q5 е точно моята модификация (има и по-стари варианти, тези от статията, дето ти бях пратил с многото закачени такива са от пъвата версия - разликите са само в поколението на диода и силата на светене разбира се....)

Иначе основната ми светлина е това: http://store.dinottelighting.com/shared ... oducts.asp

ПОВЕЧЕ ОТ ДОВОЛЕН - 2 батериии в комплекта, зарядно, стойка за каската, удължителен кабел (батерията да е в раницата докато то ти е на главата), монтажа на курмилото е повече от прост (ластичка дебела, в комплекта има още 2 резервни). Приятна, дифузна светлина, без ясно изразен спот- имат и още по-широко светеща версия (сменя се лещата и рефлектора). 6 режима на светене - 3 нива постоянно, 3 вида мигащи, цифрово стабилизиран ток - свати постоянно с падането на батерията до момента в който минава на "сейфти" ниско ниво, където имаш още час ток да се прибереш....

Недостатък - ЦЕНАТАААААААААА :bawling: :bawling: :bawling:
Аватар
jivkonik

Мнениеот nickbike » Сря Юни 24, 2009 9:48 am

papi007 написа:http://en.wikipedia.org/wiki/Lux
Доколкото съм чел - LUX означава количество светлина върху единица площ. Така че е нормално концентрираната право напред светлина на пауърлед да е повече в дадена точка от разпръснатата светлина на кармата. Колко е осезаема разликата от 4 градуса обаче - напрактика ми се желае да видя , за да мога да кажа със сигурност.
Както казах,привлича ме и малкия размер на светилото.

Знаете ли каква е разликата между LUX и candela ? и как се съотнасят един към друг?
Защото някой фарове ги дават в candela а други в LUX...
nickbike

Мнениеот bikezilla » Сря Юни 24, 2009 10:06 am

Аз за да не се повтарям, ще си пусна линк към мнението по тази тема в една друга тема :)

п.п. Внимание! Информацията в посочената тема е гарнирана с трудносмилаемо чувство за хумор ;)
Аватар
bikezilla

Мнениеот papi007 » Сря Юни 24, 2009 11:56 am

http://www.unitconversion.org/unit_conv ... ation.html
Ето един полезен конвертор. Нямам представа колко е верен обаче
http://en.wikipedia.org/wiki/Candela
Малко от уйкипедия.
http://www.audifans.com/archives/1996/02/msg00267.html
Tова също мисля че ще е полезно.
Ако не разбираш английския , ползвай този преводач
Аз току що станах , та нищо незацепих :lol: След малко ще го прочета пак , току виж повторението било майка на запомнянето и разбирането..
п.с. Извадено от мнението на байкзила : http://stroiteli.elmedia.net/?magazine= ... &story=338
Гледам че и там има нещо обяснявано, но преди четенето - еденето :liplick:
Аватар
papi007

Мнениеот nickbike » Сря Юни 24, 2009 8:36 pm

papi007 Благодаря ти за информацията....

Ти какво мислиш халогенен или диоден фар?

Гледах по конверторите но не се разбира кое е повече 90 LUX или 15000 Candlepower ?
nickbike

Мнениеот papi007 » Сря Юни 24, 2009 10:54 pm

Изпатих с тоя халоген... Изгоря насред нищото, после ми казаха 2-3 лева за резервна крушка, яде 5 батерии за около 4-5 часа ако са от най-мощтните , а оригиналните 800 mAh за по-малко от 1.5 часа (визирам сигма cubelight). Лично аз не бих повторил. Или поне винаги бих си носил резервна крушка.
Диодите не горят. За разлика от електрониката по самия фар. Но с нещо, което има гаранция , което е качествено , мисля че е по-малко вероятно да имаш проблем.
Но пък и смесването на меката свелина от халогена и синкавата светлина от аддера , се получаваше накаква боломач-светлина, която поне мен ме караше да се чувствам некомфортно.
За това бих предпочел диоди.
За кое е повече - помоли някой твой приятел като отиде на лекции в ТУ-София да попита преподавателя си по физика какви са зависимостите между тези 2 величини.
Но най-добре виж как светят дадените модели, защото по дефиниция луксовете е количество светлина върху квадратен метър. Само че ненамерих на какво разстояние от фара всъщност стават измерванията. Същото може би важи и за канделите. А сам се сещаш че колкото по-близо се прави замерването - толкова повече ще бъдат луксовете.
Не робувай на някакви цифри, и реклами, отиди , виж , прецени за себе си. Пък ако не те кефи - пускаш го за продажба и минаваш на следващия.
Аз честно казано казах каквото знам и с каквото имам опит, вече каквото и да кажа ще е само някакво повторение. Коя от 2те сигми ще избереш - все няма да сбъркаш! И ще чакаме след това да дадеш информация какво си взел, как свети и въобще цялостно впечатление.

Best wishes, papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Мнениеот nickbike » Чет Юни 25, 2009 11:26 am

papi007 написа:Не робувай на някакви цифри, и реклами, отиди , виж , прецени за себе си. Пък ако не те кефи - пускаш го за продажба и минаваш на следващия.

Много точно казано...! Като взема ще споделя :)
nickbike

Мнениеот jivkonik » Чет Юни 25, 2009 12:36 pm

nickbike написа:
papi007 написа:Не робувай на някакви цифри, и реклами, отиди , виж , прецени за себе си. Пък ако не те кефи - пускаш го за продажба и минаваш на следващия.

Много точно казано...! Като взема ще споделя :)

Пък ако прочетеш и ревюта в нета преди да го купиш може и да спестиш някое излишно харчене :beer: :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот papi007 » Чет Юни 25, 2009 3:44 pm

Лошото е че незнаеш кой пише. Защото за един и същ мп3 плеър аз мрънках за това и онова, докато един съученик - еее уникален е, страшен, много добър ... Незнаеш пишещия даденото ревю какъв човек е - дали като мен, дали като моя съученик или като кой. Какви са му нуждите. Каква му е базата за сравнение... Така че и мненията като цифрите - имай ги напредвид, но не вярвай сляпо в тях! (За да не се излъжеш като мен със spanningа-ите :D ).
Хайде и със здраве :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот jivkonik » Чет Юни 25, 2009 4:31 pm

Прав си за писанията на ендюзерите.....
Аз моята основна светлина я избирах по тези ревюта обаче: :eyebrow:
http://reviews.mtbr.com/blog/category/lights-shootout/
Аватар
jivkonik

Мнениеот nickbike » Съб Сеп 19, 2009 9:46 pm

Купих си SIGMA POWERLED BLACK.
Някой да знае дали фара свети по-силно с Rechargeable Battery-Li-Ion?

Благодаря ви колеги :)
nickbike

SIGMA POWERLED BLACK - Rechargeable Battery-Li-Ion ?

Мнениеот nickbike » Нед Сеп 20, 2009 1:12 pm

Колеги,

някой пробвал ли е SIGMA POWERLED BLACK с Rechargeable Battery-Li-Ion?

Изображение

Въпроса ми е: По-силно ли свети фара с тях?

Благодаря ви:)
nickbike

Мнениеот hitar_potter » Нед Сеп 20, 2009 8:32 pm

Не виждам смисъл да свети по-силно. По-дълго-да, но по-силно..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Назад към Общ форум