от the_kernel » Съб Юли 04, 2009 10:05 pm
Този пост има за цел да научи тези, които имат или получат същия или подобен проблем. Решението му е 2 часа усърдна работа в пилене, шлайфане и напасване. Това, което межеше да ми спести главоболието, беше знанието, че Шимано и Срам не са особено съвместими, но тъй като съм новак в занаята единствено патенето ще ми помогне да натрупам опит като вашия. Та така.
Взимате 5 шайби размер 8, от които само 4 са ви нужни, и с които ще работите по нататък. На ъглошлайф намаляте външния диаметър на стандартните шайби, които се продават защото те няма да са ви от полза такива. Аз го направих с ъглошлайф, защото ще стане по-бързо отколкото с пила. Тънкостта е да се закрепят и четирите шайби на винт с подходяща дебелина и да се затегнат центрирани и от двете страни здраво с гайки. После закрепвате здраво ъглошлайфа (менгеме, ако имате подходящо) и въртейки ги като на шиш ги шлайфате до подходящия диаметър. Сега следва и втората несъвместимост, която се изразява в по-тесния диаметър на башгарда, където проблемът ще се реши с пила и 1 час фин, къртовски труд. После си монтирате всичко и не би трябвало да имате повече проблеми... и така получавате на срамски курбели и плочи - шимански башгард. Надявам се да съм бил полезен.
Разбира се, това е решението, което ме устройваше и не съм търсил професионална помощ, така че ако има нещо, което само би повредило някои части или по-лошо - би било предпоставка за инцидент, моля отречете съветите ми в тази тема и дайте по-подходящ съвет.