Башгард плочи болтове съвместимост

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Башгард плочи болтове съвместимост

Мнениеот the_kernel » Пет Юни 26, 2009 9:49 pm

Части :
курбели : truvativ blaze
плочи : вероятно и те такива (но мисля, че не е важно)
башгард :shimano saint 42T
размер глава на болтове за плочите и курбелите : 1,2см
размер дупка в башгарда : 1,2см

Проблем :
Както се досещата : болтовете няма как да хванат башгарда към плочата и той би се държал само на силите на триене, които се упражняват от външния ръб на главата на болта с повърхността, която докосва в дупката в башгарда.

Въпрос :
Проблема може да се реши с болтове с по-голям диаметър на главичката им. Продават ли се с по-широка главичка или проблема ще се реши с по-кардинална смяна на плочи курбели.. и не мисе мисли просто.

Ако има още нещо, което не съм изяснил - питайте. Благодаря предварително на всички отзовали се на въпроса ми.
Аватар
the_kernel

Рейтинг: 1240

Re: Башгард плочи болтове съвместимост

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 27, 2009 10:28 pm

the_kernel написа:Въпрос :
Проблема може да се реши с болтове с по-голям диаметър на главичката им.

Проблема може да се реши като вземеш един от болтовете за плочите и отидеш в най- близката до теб железария да търсиш подходящи шаиби.
Може да не е най- Ентелигентното решение, но ще ти струва лев- два (а може и по- малко).
Ако диаметъра е по- голям от 12 мм. ти трябва менгеме, пила за метал с едри зъби (да не се мъчиш като грешен дявол) и 30-40 мин. неквалифициран шлосерски труд. :D
Карам така от 2006-та и всичко е О.К.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот the_kernel » Нед Юни 28, 2009 1:34 pm

А ако подложа с шайба, няма ли да се окаже много къс болтът :dontknow:
Аватар
the_kernel

Мнениеот the_kernel » Нед Юни 28, 2009 1:43 pm

Всъщност сега се замислих и се сетих, че няма да има проблем. Мерси за помощта.
Аватар
the_kernel

Мнениеот marsa » Нед Юни 28, 2009 4:14 pm

А така болтът няма ли да държи баша през по- широк отвор? Който не е ли добре да се попълни с дистанционна шайба с външен диаметър 12мм и вътрешен = диаметъра на болта? Иначе не се ли рискува при силен удар башът да се измести?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Пон Юни 29, 2009 1:06 am

marsa написа:А така болтът няма ли да държи баша през по- широк отвор? Който не е ли добре да се попълни с дистанционна шайба с външен диаметър 12мм и вътрешен = диаметъра на болта? Иначе не се ли рискува при силен удар башът да се измести?
Очевидно не съм прав. Кой смята така и защо? Не е ли по- добре който има мнение по въпроса да го изкаже с цел да научи останалите на нещо, а не да се крие като мишка. Съжалявам, но ми се вижда прекалено неубедително някой анонимно да ми каже "не си прав" и да си замине, та да си затрая. Очаквам аргументи!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот the_kernel » Пон Юни 29, 2009 11:21 am

Който казва, че не си прав, да се обоснове. Аз мисля също че грешиш, защото при баша дупките имат следната форма : дупка с голям диаметър, достатъчен да побере главичката на болта и продължава, стеснявайки се достатъчно че да мине само винтовата част на болта, но главичката да остане горе и по този начин да се захване здраво. 12мм е диаметърът на стеснената част равна на диаметъра на главичката на болта. Шайбата трябва да е повече от 12мм за да си остане в по-широката част на дупката. Там само може би не си прав, ако съм те разбрал правилно.
Аватар
the_kernel

Мнениеот did » Пон Юни 29, 2009 11:34 am

@Marsa: Всъшност, въпросът ти е много основателен, но лекото изместване на башгарда спрямо венците по принцип не пречи на нищо, така че практиците, за разлика от нас - теоретиците, не му обръщат внимание. Иначе трябват някакви малки втулчици, които да оберат луфта, а това си е разправия.

И без това, над половината карачи с башгард никога не го използват по предназначение, а стои там само за гъзария.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пон Юни 29, 2009 11:39 am

did написа:И без това, над половината карачи с башгард никога не го използват по предназначение, а стои там само за гъзария.

Хахахаха :lol: +1
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Юни 29, 2009 4:29 pm

Страх лозе пази :smash:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот the_kernel » Съб Юли 04, 2009 10:05 pm

Този пост има за цел да научи тези, които имат или получат същия или подобен проблем. Решението му е 2 часа усърдна работа в пилене, шлайфане и напасване. Това, което межеше да ми спести главоболието, беше знанието, че Шимано и Срам не са особено съвместими, но тъй като съм новак в занаята единствено патенето ще ми помогне да натрупам опит като вашия. Та така.

Взимате 5 шайби размер 8, от които само 4 са ви нужни, и с които ще работите по нататък. На ъглошлайф намаляте външния диаметър на стандартните шайби, които се продават защото те няма да са ви от полза такива. Аз го направих с ъглошлайф, защото ще стане по-бързо отколкото с пила. Тънкостта е да се закрепят и четирите шайби на винт с подходяща дебелина и да се затегнат центрирани и от двете страни здраво с гайки. После закрепвате здраво ъглошлайфа (менгеме, ако имате подходящо) и въртейки ги като на шиш ги шлайфате до подходящия диаметър. Сега следва и втората несъвместимост, която се изразява в по-тесния диаметър на башгарда, където проблемът ще се реши с пила и 1 час фин, къртовски труд. После си монтирате всичко и не би трябвало да имате повече проблеми... и така получавате на срамски курбели и плочи - шимански башгард. Надявам се да съм бил полезен.

Разбира се, това е решението, което ме устройваше и не съм търсил професионална помощ, така че ако има нещо, което само би повредило някои части или по-лошо - би било предпоставка за инцидент, моля отречете съветите ми в тази тема и дайте по-подходящ съвет.
Аватар
the_kernel

Назад към Веломеханик