гаранция за първия собственик

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

гаранция за първия собственик

Мнениеот Чоко и Боко » Пон Юни 29, 2009 8:29 pm

Наздраве !
Нека , някой от представителите на родните МТБ марки или познаващ Закона за защита на потребителите, коментира законен ли е текста определящ гаранция само за първия собственик на велосипед.
Нека ни запознае и с текста ако има такъв.
:beer:
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Re: гаранция за първия собственик

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 29, 2009 8:40 pm

Хм, и на мен ми е интересно да разбера..
Всъщност, има ли начин (юридически) да се уреди продажбата (промяната на собствеността) на велосипеда? Чрез някакъв приемо-предавателен протокол, знам ли..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Пон Юни 29, 2009 8:47 pm

Когато отиваш да купиш например велосипед от търговец/производител, то ти сключваш един вид договор. Задълженията ти са да платиш продукта и да го ползваш според указанията, включително да не правиш неща, които са описани като причини за отпадане на гаранциата.
От своя страна пък търговец/производител се е задължил да носи отговорност за евентуално появили се повреди, въпреки правилното ползване.

Т.е. ако ти продадеш велосипеда на трети човек, то той изобщо не се е задължавал да го ползва според указанията и предназначението - т.е. нама и правото да претендира за щети.
За сметка на това, ако искате да сте точни един към друг - трябва да сключите договор за полупко/продажба, където са указани новите права и задължения на страните, като едно от тях да е, че ако новия собственик е спазвал указанията за употреба и възникне проблем, то продавача трябва да го оправи, той пъй с гаранцията отива и се разбира в търговец/производителя...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 29, 2009 8:54 pm

В такъв случай не става ли недоказуемо твърдението, че велосипедът е използван по предназначение? Мисля, че ще е хубаво някой по-запознат с тези неща и такъв, на когото му се занимава, да направи такава бланка за такъв „договор“ за покупко-продажба на велочасти, за да може като търгуваме тук, да бъдем по-сигурни :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот ALEX_BS_NEW » Пон Юни 29, 2009 9:39 pm

А на някой налагало ли му се е да се възползва от гаранцията. Питам защото при мен се оказа, че спирачките не влизат в гаранцията......
ALEX_BS_NEW

Рейтинг: 1200

Мнениеот Чоко и Боко » Пон Юни 29, 2009 9:54 pm

Разкажи повече за това как така се оказа. Описано ли е в гаранцията, която си получил при покупката?
Аватар
Чоко и Боко

Мнениеот papi007 » Пон Юни 29, 2009 10:18 pm

Отиваме с един приятел до технополис да си купува хладилник за магазина. Харесва едно което казват че било единствено и щяло да им отнеме време да го опаковат и докарат. На другия ден заветния хладилник идва, свалят го, при което при самото разопаковане се оказва че при транспорт са го огънали целия.
С добро: ами сега нямаме такива хладилници в магазина, ще трябва даааа изчакате около седмица..... Я ми дайте управителя
С лошо: Искам хладилник ОЩЕ УТРЕ, за да мога да си отворя магазина в други ден! бла-бла бла и 1 минута по-късно се оказа че имали такъв хладилник и утре щял да пристигне.

Аз с моята рамка: Купих цяло колело с 2 години гаранция на компонентите, и 5 години гаранция на рамката. Смених 99% от нещата ,като остана само рамката и скобата колчето и седалката. За съжаление рамката ми се пропука. От магазина, от който купих колелото казаха че вносителите ми отказват гаранцията заради сменените компоненти. Обадих им се , обясних какво е положението, малко мрънкаха, настоях да видят че е фабричен дефект, колелото отиде във Варна и сега до края на седмицата ще съм с нова рамка. Те поемат разходите за транспорта по закон (някъде из този форум го четох), те поемат разходите за "трансплантация" на окомплектовката.

Също и с един мп3 плеър - правиха ме на луд, накрая КЗП трябваше да намеся. Че иначе за един и същ модел плеър , само че единия с повече памет, ми искаха да доплатя 120-ина лева. При положение че плеъра беше 200 нов. Е с помоща на КЗП доплатих само толкова,колкото трябваеше - 4 пъти по-малко (т.е. 30 лева)

Така че си спазвай задълженията , но пък си търси и правата. Всеки ще те прави на луд който както намери за добре. Явно тук за жалост е в сила "с наглост към прогрес" ....

Доколкото проблема със спирачките ти - зависи какво им е. Ако е настройка - не влиза, но ако е нещо строшено - трябва да влиза. Та нали това е компонент, не шопска салата. Пък предполагам имаш гаранция на компоненти и рамка :agree:
Аватар
papi007

Мнениеот Alpina » Пон Юни 29, 2009 11:18 pm

papi007 написа:Аз с моята рамка: Купих цяло колело с 2 години гаранция на компонентите, и 5 години гаранция на рамката. Смених 99% от нещата ,като остана само рамката и скобата колчето и седалката. За съжаление рамката ми се пропука. От магазина, от който купих колелото казаха че вносителите ми отказват гаранцията заради сменените компоненти. Обадих им се , обясних какво е положението, малко мрънкаха, настоях да видят че е фабричен дефект, колелото отиде във Варна и сега до края на седмицата ще съм с нова рамка. Те поемат разходите за транспорта по закон (някъде из този форум го четох), те поемат разходите за "трансплантация" на окомплектовката.

Нагло!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Вто Юни 30, 2009 12:25 am

Кое?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Вто Юни 30, 2009 8:40 am

Същото, ако не е ползвал за смяната на някои от компонентите задълнителния оторизирани сервизи.
А дали го е правил ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Юни 30, 2009 9:00 am

Alpina написа:
papi007 написа:Аз с моята рамка: Купих цяло колело с 2 години гаранция на компонентите, и 5 години гаранция на рамката. Смених 99% от нещата ,като остана само рамката и скобата колчето и седалката. За съжаление рамката ми се пропука. От магазина, от който купих колелото казаха че вносителите ми отказват гаранцията заради сменените компоненти. Обадих им се , обясних какво е положението, малко мрънкаха, настоях да видят че е фабричен дефект, колелото отиде във Варна и сега до края на седмицата ще съм с нова рамка. Те поемат разходите за транспорта по закон (някъде из този форум го четох), те поемат разходите за "трансплантация" на окомплектовката.

Нагло!

Глупости!
5 години гаранция на рамката.... са си 5 години гаранция на рамката!
Това, че у нас е редовна практика "отказване на гаранция до край!" е съвсем друг въпрос...
Пределно ясно, е че голяма част от компонентите ще бъдат подменени за тези 5 години, в които рамката има гаранция!
Спомням си за случай, в който рамката на 1 приятел се счупи дни преди да изтече дългогодишна ганрация; от производителя му предложиха да плати някаква смешна сума за най-новия модел на неговата рамка(която вече не се произвежда); без разправии, без ядове.... Естествено действието не се развива в България!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот PtD » Вто Юни 30, 2009 9:46 am

@HeрВен_ХаМстер: +1 :agree:

Това рамката да била с оригиналните компоненти е просто смешно изискване. В случаите когато ми се е наложило да търся гаранционна поддръжка за рамки извън България, никой не ме е питал с какви компоненти е оборудвана. Единственото, което са искали е документ за покупка.
Аватар
PtD

Мнениеот papi007 » Вто Юни 30, 2009 10:25 am

1. Мъжът се прибира късно от работа. Жената го чака с метлата пред вратата.
Той: “Ще метеш ли или ще отлиташ нанякъде.”

2. Мъжът се прибира от работа посред нощ. Жената вече е легнала и се прави, че спи.
Той си донася стол, поставя го срещу “спящата” жена, сяда и я наблюдава.
Жената, не издържайки повече го пита: “Какво правиш сега ?”
Той: “Когато започне концерта, искам да седя на първия ред.”

3. Мъжът се прибира от работа чак сутринта, весел, целия в червило и ухаещ на дамски парфюми.
Жената е в кухнята, току що закусила, озлобена, застанала с гръб към него.
Той се прибллижава към нея, и я плясва по задника с думите:
“Ти си следващата.”

Ето това вече е наглост! :nono:
Да, останали са вече казах какво, но нещата, за които се искат специални инструменти (рязане на вилката, набиване на пеперудките, смяна на чашките, слагане на холоутек курбелите) е вършено във БАС. Аз съм си слагал командите, дерейльори , вериги.. Всичко, което не изисква нещо различно от шестограм, грес и машинка за верига! И не се чувствам гузен, че колело , което струваше 840 лева чисто ново, сега дори не ми се и мисли колко пари са почупени по него. И то все в посока по-качествени компоненти. Както и да е , няма да преразказвам другата тема, в която съм обяснил за какво иде реч. Просто в България за съжаление с наглост не те правят на луд. И за това следващото колело което ще си купувам, няма да е от роден търговец. Цените и гаранционното обслужване са :crazy:

Както и да е, пожелавам на всеки имащ нужда от гаранция - да се бори за нея докрай :agree:

Best wishes, papi007 :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот Alpina » Вто Юни 30, 2009 11:49 am

papi007 написа:...нещата, за които се искат специални инструменти (рязане на вилката, набиване на пеперудките, смяна на чашките, слагане на холоутек курбелите) е вършено във БАС.

Това вече е друго, но когато описваше случая трябва да кажеш - "Всичко по гаранцията беше изпълнено" - вилката беше сложена в сервиз и т.н.

HepBeH_XaMcTep написа:5 години гаранция на рамката.... са си 5 години гаранция на рамката!

когато е направено "това и това" ;)

Колкото и елементарно да е например нещо като смяна на вилка, то в веломеханик е пълно с "абе имам един луфт отпред"
Защото човека си сменял вилката, ама забравил да обере луфта, преди да стегне лапата...
После - "Абе спука ми се при челото - мама им, че не ми признават гаранцията"

Ако трябва да сме честни - правиме си нещата, както се изисква и след това изискваме каквото трябва.

Нямам против това да си търси човек правата, напротив - смятам че е длъжен да го прави, за да се променят отношенията потребител - търговец. Повече от ясно е, че компонентите минават и заминават и за тези 5 години рамката ще види много различни такива, но не ме убеждавайте, че ако си сложа вилка със 17см при допустими 13, не обера луфта при челото, сложа 203 ротор при допустими 185 и си карам дори само в парка, то когато се спука, аз ще имам право да си търся гаранцията, защото "5 години гаранция на рамката.... са си 5 години гаранция на рамката!"

Случая е друг, но описаното от мен не е рядко срещано. Това е ясно на всички и повечето случаи в които рамката се е спукала са именно от неправилна употреба + неправилни компоненти.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Юни 30, 2009 12:36 pm

Alpina написа:
papi007 написа:...нещата, за които се искат специални инструменти (рязане на вилката, набиване на пеперудките, смяна на чашките, слагане на холоутек курбелите) е вършено във БАС.

Това вече е друго, но когато описваше случая трябва да кажеш - "Всичко по гаранцията беше изпълнено" - вилката беше сложена в сервиз и т.н.

HepBeH_XaMcTep написа:5 години гаранция на рамката.... са си 5 години гаранция на рамката!

когато е направено "това и това" ;)

Колкото и елементарно да е например нещо като смяна на вилка, то в веломеханик е пълно с "абе имам един луфт отпред"
Защото човека си сменял вилката, ама забравил да обере луфта, преди да стегне лапата...
После - "Абе спука ми се при челото - мама им, че не ми признават гаранцията"

Ако трябва да сме честни - правиме си нещата, както се изисква и след това изискваме каквото трябва.

Нямам против това да си търси човек правата, напротив - смятам че е длъжен да го прави, за да се променят отношенията потребител - търговец. Повече от ясно е, че компонентите минават и заминават и за тези 5 години рамката ще види много различни такива, но не ме убеждавайте, че ако си сложа вилка със 17см при допустими 13, не обера луфта при челото, сложа 203 ротор при допустими 185 и си карам дори само в парка, то когато се спука, аз ще имам право да си търся гаранцията, защото "5 години гаранция на рамката.... са си 5 години гаранция на рамката!"

Случая е друг, но описаното от мен не е рядко срещано. Това е ясно на всички и повечето случаи в които рамката се е спукала са именно от неправилна употреба + неправилни компоненти.

Рамката се преглежда и се установява дали проблемът е от некадърен ремонт/монтаж!
Както и дали са спазени препоръките за компоненти, или така наречените по нашенски - "Максимално-допустими стойности"
Няма автоматично "сменил си еди какво си - няма гаранция!", както е "прието" тук!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот bikerider » Вто Юни 30, 2009 1:09 pm

Май пак се опитвате да казвате на търговците какви гаранции да дават и какви условия да поставят...

Я сменете каквото и да е по гаранционна кола в някой сервиз различен от този на търговеца. Да видя после как ще ревете за гаранция на шасито или ходовата част.

Много ясно, че ще искат рамката да е с оригиналните компоненти. Това гарантира, че е била обслужвана при тях, а не в домашни условия. И преди да ревете как е "тук" и как е "там", замислете се колко тарикатчета има "там" и колко "тук", където всеки разбира от всичко. Съвсем нормално е търговците да се застраховат, макар че наистина често прекаляват с отказите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 30, 2009 4:41 pm

Тарикатчета има навсякъде.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Вто Юни 30, 2009 7:41 pm

Точно така, тарикатчета има навсякъде, ама май само тука виреят и между търговците...
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Вто Юни 30, 2009 7:46 pm

Само сред търговците?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Stancho » Вто Юни 30, 2009 8:02 pm

Попринцип за прехвърляне на гаранция от един човек на друг може да се използва нотариус (като при колите с прехвърляне на собственост).

А за валидността на гаранцията - станете механици и след година работа вече ще можете да познаете кое е дефект и кое - в следствие на удар или неправилна експлоатация.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот papi007 » Пет Юли 03, 2009 2:00 pm

Как човек да не мрази българските вносители на колела...
Пратих колелото (бианки със спукана рамка на заварката под челото) до Варна, за да бъде прегледано, и като пристигна ми се обадиха. Аз културно обясних че имам проблеми с гърба и за мен би било по-добре да си купя мека рамка. Разбрахме се да ми звъннат по-нататък. Обаиха ми се още на следващия ден. И ми казаха вашата рамка струва 210 евро, а за рамката на червен CAAL - трябва да доплатите за нея 510 евро (за рамка, модел 2006-а година подяволите! А те даже ми казаха че била 2007-а) . Аз ли съм тъпия, или това ми прозвуча като: вашата рамка е толкова, като ви признаем гаранцията, ще ви спаднем от другото колело тези пари и трябва да доплатите 510 евро? Хубаво, 510 евро не са малко, неможах да ги намеря и казах да сменят със същата като моята рамка, като искам само да бъдат сложени други чашки vp a45ac (45 лева) , за които ще си платя при вземането на колелото. Човека каза добре, ще доплащам като дойде колелото.
И така , днес доста се успах (още не съм се оправил от джулая) , при което преди малко ми звъни представителката от люлин, и ми казва: Колелото Ви е вече в София, заповядйте до Люлин, за да си го вземете. Трябва да доплатите 470 ЛЕВААААА :bigeyes: и викам добре де,нали гаранционно.. Ами явно нещо не сте разбрали.. Пак се обаждам във Варна... Уууу то всичко толкова некадърно направено, как да я признаем тая гаранция. Тая лапа откъде да знам за какво е сменяна, както и кормилото? За другото колело бяхме съгласни, та ти да си доволен и НИЕ ДА НЕ СМЕ НА ЗАГУБА . Ей... направо ми скъсаха нервите! Аз малко или много съм учил счетоводство и по спомен, при закупуване на даден предмет с гаранция, имаше частично записване на сумата не директно в печалбите, ами в някакво друго перо. Точно с идея като стане на въпрос за гаранция , тези пари да покрият нещо. Абе е*ах му майката! И сега ще имам 2 рамки... веселба от всякъде! Пък поне да бяха 2009-а , за да знам за какво си давам парите, а не за модели, от преди 3 години, които сигурно другите магазини за по 50-100 евро продават.. Но както и да е , явно в България крайния потребител е вечно прее*ан...
Та някой да ми услужи с 470 лева :popcorn:
Аватар
papi007

Мнениеот papi007 » Сря Юли 15, 2009 2:43 pm

Dear Mr. Mateev,

thank you for your mail.

.......

To your second question:
There is no matter if you buy a frameset or a complete bike and change all
components.
You will not lose the guarantee for the frame.

I hope I could help you. If you have more questions feel free to get back to
me.

best regards / mit freundlichen Grüßen,

Max Hoffmann

--
fon: +49 (0) 261 40 400 10
fax: +49 (0) 261 40 400 50
mail: [email protected]
www.canyon.com

Просто споделям хората от Canyon след 1 седмица чакане на отговор какво ми пратиха. Определено следващото колело няма да е от родните търговци.

Best wishes, papi007 :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот bikerider » Сря Юли 15, 2009 3:07 pm

Има една дребна подробност. Както аз разбирам този любезен мейл, става дума за подмяна на части и последваща употреба, които не могат да се счетат за abuse. Силно се съмнявам, че ако монтираш вилка с 570мм A2C на XC рамка и счупиш челото, рамката ще бъде подменена. Виж ми подписа.

Цялата разлика е, че по света хората не правят такива извращения с колелата си, защото разбират, че трябва да се използват по предназначение. Мизерията у нас е родила този феномен и е напълно нормално родните търговци да се презастраховат с гаранциите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот papi007 » Сря Юли 15, 2009 7:28 pm

Е аз с моето колело не съм направил извращение. Ако бях - щях да си поема рисковете и да си трая.
Едно е да си коректен и да откажеш за такива мелеси от кроскънтоАМскоспускателни машини, друго е да си мошенник и да отказваш гаранция за най-малкото нещо, въпреки че фактите сочат за продажба на дефектен продукт за който си дал гаранция.
Както и да е , просто " Венто байкс " за мен е :thumbd:
Аватар
papi007

Мнениеот marsa » Чет Юли 16, 2009 5:04 am

Баце, следващия път по телефона бъди безкрайно точен и конкретен, и си води записче с диктофон :dontknow:

Сега сериозно, не можа ли да помолиш учтиво както са ти пратили нова рамка то Варна, така да си я пратят обратно там, и междувременно да го духат? С алчни малоумници избягвай да се занимаваш, в крайна сметка една доста добра заварка би се вместила в 50-тина лв.

Шибаното в такива случаи е, че ако решиш да си търсиш правата по законния ред, докато тече развитието ти висиш с парите за една рамка, но мен ако питаш можеше и така да подходиш... В случая най- грешното, което може да се направи е да платиш пари за новата рамка, и се надявам да не си постъпил така!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Чоко и Боко » Вто Авг 04, 2009 7:03 pm

Текста който следва е изпратен от КЗП след запитване дали търговеца може да откаже гаранция под предлог, че не сме първи собственик на стоката (велосипеда).

"Правомощията на КЗП са изрично и изчерпателно определени с нормативни актове и са контролни правомощия. Тези правомощия включват възможност за извършване на проверки в търговските обекти от служители на КЗП за установяване на нарушения на законите, по които има правомощия. За да е налице нарушение на нормативен акт обаче е необходимо в закона да има задължение за извършване на определено действие или бездействие и това задължение да не е изпълнено от производителя или търговеца. По смисъла на чл.117, ал. 2 от ЗЗП търговската гаранция обвързва този, който я предоставя съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговската гаранция и в рекламата за нея. Чл.119 от същия закон посочва задължителната информация, която трябва да съдържа заявлението за предоставяне на търговската гаранция. Няма изисквания по ЗЗП търговската гаранция да бъде поименна. Според Закона за защита на потребителите независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно този закон. Потребителят има право да предяви рекламация на стоката или услугата, независимо от това дали производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката или услугата/чл.123, ал.1/. Рекламация може да се предяви за всяко несъответствие на стоката с договореното, включително за стоки втора употреба, когато след доставката, при първоначалния преглед или при съхранението, монтажа, изпитванията или експлоатацията са открити несъответствия с договора за продажба."

Нека търговци и представители на родни производители коментират написаното.
Аватар
Чоко и Боко

Мнениеот kpax » Сря Авг 05, 2009 7:46 am

Чоко и Боко написа:... По смисъла на чл.117, ал. 2 от ЗЗП търговската гаранция обвързва този, който я предоставя съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговската гаранция...

Понеже постоянно се споменават търговците като некоректна страна, да уточня: Гаранцията в случая се дава от производителя, не от търговеца. Търговеца се явява посредник. Ако производителя не изпълни гаранцията, търговеца няма как да я даде. Напълно нормално е търговците да не искат да плащат за чужда отговорност.

В България понятието гаранция е твърде мъгляво, вероятно поради широко разпространения синдром "домашен майстор". На мен също ми се е налагало да връщам изпуснал шок и да си доплащам за нов, от български вносител. Това разбира се не е нормално, но е факт, за който търговците не са виновни.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот lanzz » Сря Авг 05, 2009 2:17 pm

не е точно така. според въпросния ЗЗП, търговеца носи отговорност за стоките които продава. дефектна стока може да бъде върната на търговеца до две години след закупуването ѝ, като е нужна само касовата бележка - това според закона му се вика "рекламация". търговеца има право да избере дали да приеме стоката за ремонт (който е длъжен да приключи в рамките на един месец), или да замени стоката с нова такава, или да върне парите на купувача. вече как търговеца си урежда нататък отношенията с производителя (респ. вносителя), си е негова работа.

когато за дефектна стока се ползва гаранционен сервиз, това вече не е рекламация, а се ползва търговската гаранция. рекламациите по ЗЗП се правят само към търговците, не към производители или гаранционни сервизи.
Аватар
lanzz

Мнениеот kpax » Чет Авг 06, 2009 7:09 am

lanzz, теоретично си прав, но нали се сещаш колко лесно се доказва при велосипедите дали нещо е фабричен дефект или следствие на пренатоварване и неправилна употреба? Накрая всичко опира до добрата воля на производителя да подмени компонента без много мрънкане и в името на доволния клиент.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот lanzz » Чет Авг 06, 2009 9:36 am

според мен всичко зависи от желанието и волята да си търсиш правата. докато всички си мислят "ми няма смисъл да ги гоня да ми уважат рекламацията", търговците и производителите ще са безкрайно щастливи.
Аватар
lanzz

Назад към Общ форум