За да не стартирам друга тема, ще задам въпросите си тук.
Първо искам да си призная, че не съм много информиран, но пък и се опитвам да намеря повече и повече информация, за да се повиши сегашното ми състояние.
Потърсих из форума, и въобще в нета, информация за българските НПО-та, конкретно свързани с велоспорта. Почти нищо не намерих, но все пак разбрах, че има няколко вело-сдружения, които са разположени главно из София, Пловдив и другите по-големи градове. Работят, маркират маршрути, организират преходи и други популяризиращи спорта мероприятия.
От друга страна има и много интересни дискусии във форума, където се дискутират и коментират разни въпроси и проблеми и все пак не открих това, което ме интересува. А то е:
има ли, и ако не, може ли да се направи списък с организациите, които работят за подобряване на вело-културата в България (колкото и общо и неконкретно да звучи това)?Велоалеите се коментират, но не видях предложения тези "алеи" да станат велоалеи в пълния смисъл на думата. Ясно ми е, че трудно може с една такава обществена дискусия във форум да се стигне до завършен краен продукт, но и не разбрах как може да бъдат достигнати НПО–тата лично, за да се запознае човек с идеите им и с това как може да помогне също с идеи, работа и опит.
И още един въпрос:
представителите на българските вело НПО знаят ли за Европейската асоциация за колоездене (ECF) и ако да, има ли постъпки за членство и съвместна работа с тях за използване на опита им за подобряване на вело-действителността в България?Знаете ли, че има над 42 000 км. асфалтирани веломаршрути в ЕС и план (по който се работи) до 2013 г. те да станат 66 000 км.? В БГ, до колкото ми е известно, няма ни асфалт, ни план (а може би не?) и до момента нашата държава е единствената на Балканите, в която няма такива работещи маршрути за разлика от нечленуващите в ЕС наши съседи (Сърбия, Хърватска, Македония)
Tук на страница 4Всичко това е поради простата причина, че има какво да се научи от съседите ни + има възможност да се усвояват пари без "усвоявам" да съдържа скрит негативен подсмисъл, а само и единствено градивен такъв. До колко тези възможности могат да се използват според вас?