Капли

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Капли

Мнениеот azze » Нед Юли 05, 2009 8:26 pm

Време е да сменя каплите.Мога да дам максимум 70-75 лв. за задна и 50-60 за предна.Мислех си задната да е с шина Remerx Jumbo (не знам дали все още се произвежда),някаква главина не за дискова спирачка(20?25лв?.) и спици DT Swiss x 33 ст.С наплитането не би трябвало да е повече от 70 кинта май.
За предна нямам идея.Евтиния вариант е двустенна капла Crosser за 28 лв,но не знам доколо са здрави.Предложете вие нещо.
П.П.Без предложения за капли 2-ра ръка.Предпочитам нещо по-обикновено,но ново.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Re: Капли

Мнениеот azze » Пон Юли 06, 2009 11:29 am

Идея?Anyone?
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Мнениеот did » Пон Юли 06, 2009 11:43 am

azze написа:Предпочитам нещо по-обикновено,но ново.

Грешна тактика! Трябват ти запазени, нормално употребявани КОЛЕЛА, а не капли! Капли са само шините. Това, което търсиш, са казва "предно и задно колело".

При такъв бюджет, ако държиш да е ново, ще купиш нещо доста тежко и калпаво.

и... поне да беше написал за какво каране ти трябват, на каква рамка ще ги слагаш, кое е по-важно - тегло, цена или здравина.

Отивам да хвърлям боб.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот azze » Пон Юли 06, 2009 9:13 pm

Да,наистина не съм дал много подробна информация.
- Предпочитам нови колела, (на много места съм чувал да ги наричат капли. :dontknow: )защото очевидно не разбирам и не мога да преценя добре състоянието на едно колело.
-Карам XC,ако може да се нарече така,и градско.Но искам нещо здравичко,защото честно казано понякога напрягам колелата повече от колкото трябва.Грешката е в задкормилното устройство :D
-Търся максимална здравина за посочените пари.Теглото няма почти никакво значение.
-Засега карам с рамка Drag Ontario (да,знам,че това е XC рамка и няма да я натоварвам много,но все пак не е зле човек да се подсигури.).Може ,като подобря карането си и реша да карам по-агресивно, да сменя рамката.Тогава няма да е лошо да мога да използвам същите колела.Може би съм :crazy: или просто тъп.

Това е всичко.Сигурен съм,че за тези 9 реда съм написал 1 тон глупости.

П.П.Какво стана с боба? :D
Аватар
azze

Мнениеот did » Пон Юли 06, 2009 9:31 pm

azze написа:
-Карам XC... Теглото няма почти никакво значение.

П.П.Какво стана с боба? :D

Ъм... не можах да намеря такъв боб.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот azze » Пон Юли 06, 2009 9:35 pm

До преди няма и месец карах колело,което тежеше 16-17 кила и това не ми пречеше особено.Така че дори да стане по- тежичко няма голям проблем.Не карам страшно много и не съм XC маниак,който гледа как да свали някое друго грамче от колелото.Иначе знам,че звучи странно.
Аватар
azze

Мнениеот Bolverk » Вто Юли 07, 2009 11:14 am

Хмм ще се включа малко встрани от темата, но с идеята да се опитам да обясня (и на себе си) терминологията около колелата на колелата (яко звучи нали :) )

Ако следвам терминологията на автомобилите си обяснявам нещата така:

Колело - когато всички елементи са сглобени тоест: главина, спици, шина, вътрешна гума (ако има) и външна гума. С други думи готово за слагане и каране.
Капла - окомплектовани всички елементи без гумите тоест: главина, спици и шина.
Шина - кръгът към. които се снаждат спици и върху, които дирекно ляга гумата.
Спици - тънки метални пръти, които осъществяват връзката между главината и шината.
Главина - държача на оста и осъществяващият въртенето елемент в колелото - центъра на всички останали негови елементи.

Иначе и аз предпочитам новите неизползвани части пред закопуването на стари. Особенно когато става въпрос за такива части като шини или главини. Понеже тези неща се износват изморяват след време поради идеята че са движещи се части. Примерно за кормило и лапа по не бих се притеснявал.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот did » Вто Юли 07, 2009 11:53 am

Bolverk написа:Хмм ще се включа малко встрани от темата, но с идеята да се опитам да обясня (и на себе си) терминологията около колелата на колелата (яко звучи нали :) )

Колело - когато всички елементи са сглобени тоест: главина, спици, шина, вътрешна гума (ако има) и външна гума. С други думи готово за слагане и каране.
Спици - тънки метални пръти, които осъществяват връзката между главината и шината.
Главина - държача на оста и осъществяващият въртенето елемент в колелото - центъра на всички останали негови елементи.

Иначе и аз предпочитам новите неизползвани части пред закопуването на стари. Особенно когато става въпрос за такива части като шини или главини. Понеже тези неща се износват изморяват след време поради идеята че са движещи се части. Примерно за кормило и лапа по не бих се притеснявал.

Хайде пак нова терминология...

Я виж по широкия свят какво наричат front wheel например и как това се превежда на български.

Капла и шина са синоними. Когато са наплетени със спици и главина, се получават КОЛЕЛА. Когато две колела се закачат на рамка и други джаджи, се получава ВЕЛОСИПЕД, който понякога, разговорно и неправилно се нарича и колело. Гумите са си гуми и нямат нищо общо с цялата тая история. Те са консуматив.

За справка - тълковния речник.

Колкото до частите втора употреба, точно кормило и лапа са НАЙ-ОПАСНИТЕ за закупуване втора ръка, тъй като стареенето на материала няма как да се разбере при покупката, а счупването там почти винаги е с тежки последствия за карача. При главините и шините няма подобен проблем - всяко износване се вижда.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Bolverk » Вто Юли 07, 2009 12:06 pm

Did

Не казвам, че съм прав :) Самият аз се опитвам да си го обясня и за себе си. Но тук и ще се защитя :) Както повечето преводи и аз гледам да не превеждам директно англиския или друг език понеже би се получило разминаване с нашите разбирания. Примерът който ще дам е доста цензурен, но ето го: "holy shit" все едно да го преведеш като "свято лайно". Не се получава. По този начин се опитвам да го пречупя и аз тези термини през призмата на българсият език. И съм стигнал до тези заключения. Не твърдя че терминологията по-горе е правилна просто ми попадна възможност да я обсъдя с вас и да стигна до идеята къде греша и как трябва да е по-правилно :) .

Поздрави.

П.П. Колкото до шините и да и не. Ако е изправяна не можеш да разбереш един път ли е било това или 10 и така не можеш да съдиш за издържливостта й. С глевините наистина е по-лесно.

П.П.2 А Did промени поста си :) . Така съм по-съгласен с твоето обяснение. Семо да подходя с два примера още. Но първо аз намирам по скоро думичките капла и джанта за синоними.

Пример 1: Когато караш кола и забоксуваш какво, ще кажеш "Прадните джанти забоксуваха" или "Предните колела забоксуваха". Понеже в крайна сметка гумите при автомобилите не са по-малко консуматив.

Пример 2: Защо се казва "Изкривих предната капла" в единият случай а в другия " Предното колело хлътна в дупка"? В крайна сметка става въпрос за почети еднакви компоненти.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот azze » Вто Юли 07, 2009 4:24 pm

ОК.Взехте ли решение как се наричат? :D
И може ли по темата някой да ми даде съвет?
Аватар
azze

Мнениеот did » Вто Юли 07, 2009 4:34 pm

azze написа:ОК.Взехте ли решение как се наричат? :D

а ти взе ли решение кое ти е приоритет и в какъв стил ще караш, щото дотук нищо не се разбира от темата ти.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот azze » Вто Юли 07, 2009 4:38 pm

did написа:
azze написа:ОК.Взехте ли решение как се наричат? :D

а ти взе ли решение кое ти е приоритет и в какъв стил ще караш, щото дотук нищо не се разбира от темата ти.

Просто искам предложение за най-добра конфигурация шина + главина + спици за посоцената мизерна сума.
И приоритет е здравината.Само това искам - максимална здравина за тези пари.Знам,че не може да се получи нещо много добро...
Аватар
azze

Мнениеот vpravov » Вто Юли 07, 2009 7:19 pm

Bolverk написа:Хмм ще се включа малко встрани от темата, но с идеята да се опитам да обясня (и на себе си) терминологията около колелата на колелата (яко звучи нали :) )

viewtopic.php?f=3&t=12564&start=90

Bolverk написа:
veskoz написа:
heiselfa написа:Ако е сухо против ,ако е кално за.

:bowdown: - гений

Чакай и аз да последвам твоя пример:

гений :bowdown:

Евала батка!!! :clap: И ти си "гений"! :idea:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот did » Вто Юли 07, 2009 9:57 pm

Е добре де, кажи ти накрая, за какво точно е темата. Щото досега става ясно само това, че идея си нямаш за това, за което питаш.

Обясни по-надълго и нашироко къде караш, колко кила си, какъв багаж носиш, как караш...

Ако не искаш тук, иди в някой добър веломагазин и им разкажи всичко това. Може и да получиш по-конкретен съвет.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот azze » Вто Юли 07, 2009 10:11 pm

did написа:Е добре де, кажи ти накрая, за какво точно е темата. Щото досега става ясно само това, че идея си нямаш за това, за което питаш.

Обясни по-надълго и нашироко къде караш, колко кила си, какъв багаж носиш, как караш...

Ако не искаш тук, иди в някой добър веломагазин и им разкажи всичко това. Може и да получиш по-конкретен съвет.

ОК.
Кила - ~50
Места за каране - предимнимно градско,някога Витоша,но дори и в София винаги гледам да се махна от асфалта.Не мога да кажа,че карам основно някой определен стил.Иииииии.......Това е.Какво казах просто искам максимална здравина за посочените пари.Това е общо взето.По-добре от това не мога да го обясня.
-С никакъв багаж не натоварвам колелото,освен раница.
- Не карам агресивно,но не и като пенсионер.

Аз съм го написал и в последния си пост : Просто искам предложение за най-добра конфигурация шина + главина + спици за посочената мизерна сума.
И приоритет е здравината.Само това искам - максимална здравина за тези пари.Знам,че не може да се получи нещо много добро...

Дано сега да съм малко по-ясен.
Аватар
azze

Мнениеот marsa » Сря Юли 08, 2009 3:14 am

azze написа:-С никакъв багаж не натоварвам колелото,освен раница.
Празна ли?

С какви капли си карал до сега, какво им се е случило и за колко време?

Знам, че вече е банално, но защо си против втора употреба? Един приятел твърдеше, че иска нова кола, за да е първия който ще пръдне на седалката... ако аргумента ти е същия - сам се прецакваш.

Ако сметнеш, ще се убедиш че над 1/3 от бюджета ти ще отиде за сравнително добри спици и напритане.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот azze » Сря Юли 08, 2009 10:33 am

marsa написа:
azze написа:-С никакъв багаж не натоварвам колелото,освен раница.
Празна ли?

С какви капли си карал до сега, какво им се е случило и за колко време?

Знам, че вече е банално, но защо си против втора употреба? Един приятел твърдеше, че иска нова кола, за да е първия който ще пръдне на седалката... ако аргумента ти е същия - сам се прецакваш.

Ако сметнеш, ще се убедиш че над 1/3 от бюджета ти ще отиде за сравнително добри спици и напритане.

В момента карам с едностенни Crosser.Те се кривят и при спокойно градско каране.
Не искам стари капли, защото не мога да преценя състоянието им.Няма да знам как е карано с тях,колко пъти са изправяни и т.н.

"Ако сметнеш, ще се убедиш че над 1/3 от бюджета ти ще отиде за сравнително добри спици и напритане." - да,прав си.
Ами освен да взема някаква по-обикновена предна(двустенна Кросер за 28 кинта?) за да мога да взема някаква по-скъпичка задна.Все пак задната се натоварва повече.
Аватар
azze

Мнениеот did » Сря Юли 08, 2009 11:05 am

За тия пари и твоето каране, търси употребявани колела.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот _SoRa_ » Сря Юли 08, 2009 3:04 pm

А за бюджет по 100лв за капла /шина, главина, спици/? Каране- крос-кънтри. Приоритет е да са леки. Рамка Ram HT2 за 54кг човек и багаж - пълна раница /към 3-4кг багаж/
В момента съм с предна гума Maxiss Advantege 2.1 http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheel ... 51crx.aspx и задна Schwalbe Smart Sam 2.1 http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheel ... 51crx.aspx
Сегашните капли идея си нямам какви са, за това ей ги нагледно http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2225 ... 2LKiYu.JPG
По асфалта ми е много трудно с тия колела :banghead: Може би самите гуми не са предвидени да се търкалят по асфалт :dontknow: Но велосипеда Drag One на моя приятел със заводската окомплектовка направо хвърка. Вярно, че е с някаква Зоом вилка от 0.700 до 1кг
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Bolverk » Сря Юли 08, 2009 3:29 pm

Всъщност като че ли колегите не попитаха а вие не споменахте какви предпочитате да са главините ? За диск или не ?

Иначе Сора навярно гледайки нещата на теб не ти трябва промяна в каплите (всъщност имаш ли проблеми с тях - кривят ли се,подбити ли са,тежки ли са) ако искаш да се движиш леко по асвалт си трябват сликове или поне полуслик гуми.

Нещо от този сорт бих препоръчал:
http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... ucts_id=71
http://screambikes.eu/gumi-26/vunshna-g ... 6-1-9.html

Принципно аз не смятам че пълен слик е удачен за българските пътища. Да бяха направени като хората и подържани да, но.....

П.П. vpravov - това което направи е жалко.

П. П. П. Azze Ето едно предложение:
Предна капла:
http://screambikes.eu/glavini-predni/fo ... 1-fqr.html - Главина или тази http://screambikes.eu/glavini-predni/fo ... 1-fqr.html
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... cts_id=867 - Шина или тази http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1699
36 спици за по 33 стотинки и наплитане :)

Задна капла:
http://screambikes.eu/vilki-zadni/formu ... 8-9qr.html - Главина или тази ако ползваш по-малко скорости - http://screambikes.eu/vilki-zadni/formula-rb32-7qr.html
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1698 - тази или някоя от предните шини за задна.
И пак 36 спици от 33 стотинки и наплитане.
Последна промяна Bolverk на Сря Юли 08, 2009 3:43 pm, променена общо 1 път
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 08, 2009 3:31 pm

Все още не са открити гуми, с които хем да си стабилен извън асфалта, хем да си като шосейкаджия на асфалт.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот t.kyosev » Сря Юли 08, 2009 4:49 pm

_SoRa_ написа:В момента съм с предна гума Maxiss Advantege 2.1 http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheel ... 51crx.aspx и задна Schwalbe Smart Sam 2.1 http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheel ... 51crx.aspx

Бих разменил местата на гумите, които караш в момента. Шарката на Maxissа ми изглежда по-скоро добра като за задна при катерене. Лично аз карам с две гуми Schwalbe Smart Sam но по 2.25 и на асфалт също се държат прилично.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот _SoRa_ » Сря Юли 08, 2009 9:04 pm

Хммм ... имам едни 200лв и се чудя за какво да ги похарча по велосипеда, че да си улесня въртенето на педалите на горе :evil: Търся от къде да намаля някой друг килограм, като същевременно си улесня и педалирането.
Главините ми трябва да са за диск с 6 болта. В момента съм с Avid BB7.
На самите шини нищо им няма. Не са изкривили или подбили. Казаха ми, че държат доста "на бой". Търкалям си ги по каманаци с по 30-40км/ч надолу, минавам и през бордюри, но внимателно.
Или да не прибързвам с покупката на нови капли, а да събера още някой лев и да инвестирам в няколко неща наведнъж :dontknow:
14.5кг май са много за XC велосипед :xx(:
_SoRa_

Мнениеот Bolverk » Сря Юли 08, 2009 9:37 pm

Sora:

След като каплите са ти добре не ги сменяй. Ако искаш да олекотиш колелото започни от трите най-тежки неща в колелото.
1, Рамката - ако ти е удобна по-добре по-тежка отколкото болки след каране.
2. Вилката - тук винаги може да се направи нещо но иска малко повечко пари.
3. Курбелите - освен олекотяване те водят и до подобряване на въртенето.

Иначе сменянето на каплите е хубава иниатива. Това което знам че намаляването на грамовете по колелата се отразяват двойно на въртенето. Обаче за хубави шини с хубави главини и здрави и леки спици трябват малко повече пари.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот _SoRa_ » Сря Юли 08, 2009 9:47 pm

С рамката всичко е ок. Нямам болки в кръста или колената по време и след каране, само приятна умора :D
Единствено на дупето му е неудобно :D Мисля за нова седалка, което се затруднява от ограничения избор в тукашните магазини. Няма как да помоля да пробвам за седмица някоя седалка при положение, че няма какво да избера :xx(:
А за вилка ще ми трябват най-малко 400лв :xx(:
За курбели си мислех нещо с 44-32-22 170мм и задни венци 34-11.
Хммм ... така като се замисля работата е много по- дебела от колкото си мисля :eek3: Съответно и много повече средства :xx(:
_SoRa_

Мнениеот Bolverk » Сря Юли 08, 2009 10:07 pm

До колкото знам най-добрата комбинация качество-цена-тежест на пазара в момента са тези курбели:
http://screambikes.eu/bestsellers/kurbe ... cm660.html - те вървят заедно със средното движение.

Дано съм помогнал :)

Поздрави.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот vpravov » Сря Юли 08, 2009 11:20 pm

:offtopic:
Bolverk написа:П.П. vpravov - това което направи е жалко.

Вярно е прав си! И после съжалих, ама беше късно. :agree: Но наистина много ме издразни на момента и реагирах първосигнално. На пост на някой, който е написал нещо очевадно да реагираш така, а после да се излагаш тука при положение че съществува тази статия. :dontknow: Тъпо звучи, ама дето се вика:"Не ти отива на рейтинга". Иначе определено си плюх на принципите, за което съжалявам. :blush:
Изображение
Аватар
vpravov

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти