СлужЕб(е)но Лапане на топ

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: СлужЕб(е)но Лапане на топ

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Съб Май 16, 2009 10:56 am

hitar_potter написа:Абе, не баш. Въпреки, че вече съм „критикувал“ ръководството на училището си в писмена форма, но това е друга тема.

Аз очи в очи и нецензурирано съм критикувал ръководството на училището, в което учих...
... няма НИЩО общо!
:)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот bdz43r » Съб Май 16, 2009 11:19 am

Писмено съм критикувал хора, които ми се падат преки началници в някои случаи.
Това обаче е остро противопоказно с определени началници, от които зависят някои неща.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Yavkata » Съб Май 16, 2009 12:00 pm

Тази темичка май, предизвиква повече раздразнение отколкото смях. Идеята , за "Господари на Ефира" не е лоша, но има и един -два други варианта(съсловният съюз), преди това. Иначе преди години , организацията бе разследвана от журналисти за зловещи злоупотреби, имаше две - три предавания по ТВ , имаше даже май и почти уволнения....и до там. Кучетата лаят, кервана си върви. Аз лично не съм Служител, а по - скоро имам (или почти имам, ебати криминалното става) договор за извършване на определени услуги към тази организация. На колеги опитали се преди това да се борят за нещо си, договорите просто няма да бъдат подновени. Имало е такива случаи. Следваха съдебни дела и т.н.Честно казано, не ми дреме за лаптопите, но приемам нещата малко принципно. Що крикити, и ругатни са изяли шефовете от мен лично....ама файда йок. Всичко се решавало някъде "Отгоре", или на някакви "събрания", са дежурните отговори.
Истината е , че в държавните учреждения са една октоподска структура, която съществува за да подържа собственото си съществуване и благополучие( дребно или не чак толкова) , а не за да е в "Услуга на Гражданите".
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Yavkata » Пет Юни 05, 2009 6:23 am

В крайна сметка след преговори със съсловната организация се стигна до следния "компромис":
Техниката си остава за "отдаване под наем", но наема става от 60 лв. на месец на 3.90лв(???) за лаптоп и 2.40 лв.(???) за принтер. (Бах ти, как ги определиха тия суми!) От една страна е примливо като цена , но от друга си остава един горчив привкус в устата, главно от своеволията и ползването на принципа "ако мине". Някак си не ми идва от вътре да крещя "По-бе-да...по-бе-да!". Господ да пази хората от "държавни институции"!
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот edinmilion » Пет Юни 26, 2009 2:49 pm

http://www.pressboard.info/
"Телеграф" 26 юни 2009 , 15 стр.
Разточителство
1600 държавни лаптопа стават зян
НВМС ги купи за ветеринарите, но им иска наем за ползване

Около 1600 лъскави лаптопа, купени за нуждите на частните ветеринари у нас, залежават в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) заради неуредени начини за тяхното предоставяне.

Техника

Компютрите са закупени още миналата година със средства на НВМС, като е решено те да бъдат предоставени на частните ветеринари. Целта е чрез тях да се вкарва в специален електронен регистър информация за движението на домашните животните, броя им, а при смърт да ги отписват. На базата на този регистър пък в края на годината животновъдите ще получават европейски пари на глава добитък. След закупуването на техниката обаче става ясно, че те не могат да бъдат предоставени безвъзмездно на ветеринарите, обясни за "Телеграф" директорът на НВМС Йордан Войнов. Според него има ограничение в закона, което не позволява подаряването на частни лица на дълготрайни активи. Затова в началото на годината е бил назначен лицензиран оценител, който е предложил цена от 75 лв. на компютър на месец.

Отпор

Това е безумно, твърдят ветеринарите. "Все едно да си наемеш човек да ти пръска лозето и да му искаш наем за пръскачката", коментират те. Ветеринарите са категорични, че няма да плащат наем за лаптопите. Междувременно от НВМС, които вече са закупили лаптопите, склоняват техниката да бъде отдадена на символичен наем от 6 лв. за преносим компютър, за да не прашасва в кашоните. "Дори и една стотинка наем да е, пак няма да ги вземем" - категорична е Вяра Гришина, председател на Ветеринарния съюз в Пловдив. Ние извършваме с тях работа, възложена ни от НВМС, защо трябва да плащаме наем, пита риторично тя.
edinmilion

Мнениеот chill » Пет Юни 26, 2009 3:54 pm

edinmilion написа:
http://www.pressboard.info/
"Дори и една стотинка наем да е, пак няма да ги вземем" - категорична е Вяра Гришина, председател на Ветеринарния съюз в Пловдив. Ние извършваме с тях работа, възложена ни от НВМС, защо трябва да плащаме наем, пита риторично тя.

Ами, ако не ви трябват за да си вършите работата, цитирам, "възложена ни от НВМС", не ги вземайте. Ако пък ви трябват, 6лв. на месец, сравнено с това да си ги купиш, е толкова далаверно, че направо мирише на злоупотреба. :lol:

Да уточним, е става дума за индивиди, които не са в трудово-правни отношения със собственика на лаптопите, нали?

То в крайна сметка излиза, като да отида на сервиз и механика да ми иска да му купя стенд. :lol:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот agent_Jekov » Пет Юни 26, 2009 4:00 pm

:lol: :agree:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Alpina » Пет Юни 26, 2009 4:15 pm

chill написа:То в крайна сметка излиза, като да отида на сервиз и механика да ми иска да му купя стенд. :lol:

To в крайна сметка не си длъжен да ходиш в сервиз, още повече в този, така че хич не те бива в този пример.

Защото в случая трябва да ползват даден софтуерен продукт - т.е. да имат компютър и им предлагат да плащат за такъв, без след това да го придобият...
Щом изискват да ползваш софтуер и ти го дават, би следвало да ти дадат и машина, на която да го ползваш и щом ти искат пари за това - то да я придобиеш с времето. ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот chill » Пет Юни 26, 2009 4:43 pm

Alpina написа:
chill написа:То в крайна сметка излиза, като да отида на сервиз и механика да ми иска да му купя стенд. :lol:

To в крайна сметка не си длъжен да ходиш в сервиз, още повече в този, така че хич не те бива в този пример.

Защото в случая трябва да ползват даден софтуерен продукт - т.е. да имат компютър и им предлагат да плащат за такъв, без след това да го придобият...
Щом изискват да ползваш софтуер и ти го дават, би следвало да ти дадат и машина, на която да го ползваш и щом ти искат пари за това - то да я придобиеш с времето. ;)

Примерът ми е съвсем адекватен. Механикът не е длъжен да ме приеме като клиент/работодател, но ако го направи е абсурдно да иска да му купя обородването.

Аналогично, въпросните частно практикуващи ветеринари не са задължени да практикуват ветеринарна медицина (биха могли да сАдят доматЕ, например) или да влизат в договорни отношения с НВМС, но, ако го направят, то това означава, че приемат да извършат някаква услуга срещу заплащанe, като предоставянето на данни в определен формат е част от заданието.

От друга страна, НВМС следва да използва само и единствено отворени формати за данни, с ясна и недвусмислена спецификация, а не да изисква (на практика) използването на конкретен софтуер.

В крайна сметка, се получава, че НВМС използва парите от данъците ми за да спонсорира с компютри и софтуер някакви частни лица.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот lanzz » Пет Юни 26, 2009 4:58 pm

Целта е чрез тях да се вкарва в специален електронен регистър информация за движението на домашните животните, броя им, а при смърт да ги отписват. На базата на този регистър пък в края на годината животновъдите ще получават европейски пари на глава добитък.

аз не оставам с впечатление, че НВМС го правят този "жест" единствено от любов към частните ветеринари...
Аватар
lanzz

Мнениеот Alpina » Пет Юни 26, 2009 6:24 pm

lanzz, определено не е така и никой не го лансира по този начин, но ако е за това което си мисля - да се следят броя на домашните животни, кои са собствениците им и какво притежава даден човек - то отдавна е трябвало да се направи, просто за пореден път се започва с изгъзици.

chill, пак се правиш :rofl: Защо - не знам :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Yavkata » Сря Юли 08, 2009 2:50 pm

Малко пресна информацийка. Комповете са закупени от фирма, имаща общ бизнес, с фирма близка до представителя на НР в България. Цената която ми споменаха е съвсем малко над обявената им в магазина.Става въпрос все пак за 1600 парчета, "нормално" е да има "надценка". :eyebrow:
След това тези нови , мощни лаптопи са обработени, и е блокирано почти всичко с изключениена една програма и връзката със службата. Няма контрол панел. Всъщност са докарани до състояние близко до Правец 8!!! И възниквавъпроса... Защо не са закупили някакви възможно най -елементарни машини, а са "унищожили " хубави такива? Защо не са ги закупили директно от представителя?Защо след като все пак са ги купили и смятат да ги отдават под наем, са ги блокирали така тъпанарски? Някой ще понесе ли последствията за "вложените" 1 968 000лв? Или както Тери Прачет казва в "Интересни времена": "Когато селяните се изхрават със супа от прасешки мустаци, а ушите се смятат за деликатес, въпроса е кой изяде прасето?"
Естествено това са риторични въпроси.
Аватар
Yavkata

Мнениеот Alpina » Сря Юли 08, 2009 3:59 pm

Независимо от всичко случило се до сега, не вярвах, че сагата може да продължави така... Сега вече наистина всичко последвало няма да ме учуди :crazy:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Ozzie » Сря Юли 08, 2009 10:38 pm

Yavkata написа:Цената която ми споменаха е съвсем малко над обявената им в магазина.Става въпрос все пак за 1600 парчета, "нормално" е да има "надценка". :eyebrow:

Е 'щото не знаеш едно друго министерство как купува компютърни конфигурации на цени около 8-10 пъти над пазарните... И всичко това съвсем легално. Закон за обществени поръчки, ала- бала... :puke2:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vpravov » Сря Юли 08, 2009 10:56 pm

@Ozzie - за съжаление навсякъде, където този закон е определящ е така. Толкова е тромав, че дори и да пренебрегнем напасването на изискванията на поръчката към кандидатите, когато става въпрос за "високи технологии" при които развитието е с месеци, докато се предвижи цялата процедура и те вече са остарели и поевтинели, а се плащат по цени, когато са били актуални. Факт :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Предишна

Назад към Бла - Бла