Докторе какво ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Докторе какво ?

Мнениеот XeDoX » Чет Юни 18, 2009 2:50 pm

До колкото съм гледал дискавъри е хубаво,ако например имаш ухапване на крака,да го стегнеш малко по-нагоре с колан,за да намалиш кръвообръщението.Също не е хубаво да бързаш много,защото отново забързваш кръвообръщението.По-спокойно ще стигнеш по-далеч.
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот bikerider » Чет Юни 18, 2009 3:15 pm

kotka12 написа:друг спорен момент е изсмукването на кръвта от раната - тук също съм привърженик, защото колкото и да елиминираш от отровата
все е нещо

Ако говорим за ухапания, ок. Ама ако говорим за друг човек, мисля че е крайно лоша идея.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Чет Юни 18, 2009 5:06 pm

тучо чучо написа:
veskoz написа:Да - Пацо (Вело 2009), на Витоша, Пепелянка !

Усойница!

Уф да се е** верно :banghead:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот kotka12 » Пет Юни 19, 2009 7:24 am

bikerider написа:
kotka12 написа:друг спорен момент е изсмукването на кръвта от раната - тук също съм привърженик, защото колкото и да елиминираш от отровата
все е нещо

Ако говорим за ухапания, ок. Ама ако говорим за друг човек, мисля че е крайно лоша идея.

ако човекът няма разранявания в устата
не би трябвало да има проблем
змийските отрови са пептиди и се разграждат в храносмилателния тракт
/ако предположим, че неволно преглътне малко количество/

едит: мхм, това за алкохола чак сега го видях :magnify:
верно е голяма глупост
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот contty » Пет Юни 19, 2009 9:50 am

Е, така е - никой тръгнал с байка по планината няма да си носи 2 бутилки водка в раницата, специално за целта. Идеята е, че прецаква структурата, но при достатъчно насищане. А това вреди и на собствените белтъци, не само на змийските. За тази цел е глупаво, но е факт.
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот Quasar » Пет Юни 19, 2009 12:08 pm

Щеше да действа ако вече си се наковал и алкохола е в кръвта ти...само че тоя алкохол се преработва от черния дроб, отровата и тя е там и накрая горкия дроб става на чорба :popcorn:
и другото нали отровата има и съсирващ ефект .... в такъв случай какво пречи да се образува едно малко гнусно тромбче което да запуши някоя важна артерия и после.... :bawling: В такъв случай не трябва ли да се бие освен урбазон или Метилпреднизолон (било заместител) и някакъв антикоагулант :crap:
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот bikerider » Пет Юни 19, 2009 4:23 pm

kotka12 написа:ако човекът няма разранявания в устата
не би трябвало да има проблем

Определено, ама в полеви условия е трудничко да се разбере дали имаш или нямаш микрораничка някъде. Има риск да станат двама пациенти, затова мисля, че подобни "операции" са само за хора с опит.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот biketron » Сря Юли 08, 2009 11:48 pm

Всъшност мисля че най отровен от змийте в България е вдлъбнаточелия смок.А пак са ми и казвали че пепелянката и усоиницата ако не те ухапят на вена не са опасни (ако не си и алергичен разбира се),Ако вземеш мерки навреме и лекуваш симптомите ще си останеш само с кофти спомен.
Аватар
biketron

Рейтинг: 1044

Мнениеот roko_s » Чет Юли 09, 2009 2:07 am

Змиите са плашливи влечуги. Ако имате среща с тях не правете нищо те ще си подминат. А ако отсядате на открито не носете прясно мляко - змиите се привличат силно от миризмата му. :agree: :agree: :agree:
пред дилема сам
Аватар
roko_s

Рейтинг: 1078

Мнениеот Antares » Чет Юли 09, 2009 8:02 am

biketron написа:Всъшност мисля че най отровен от змийте в България е вдлъбнаточелия смок.
Само че доколкото знам за него, зъбите са му дълбоко в устата и вероятността да успее да те ухапе с тях е минимална.

Също така, Митака (did) може и да е забравил, но когато преди година карахме с него, Наката и Иво към Марциганица, за малко да смачкаме един слепок. Наистина, вибрациите, предизвикани от търкалянето на гумите на велосипеда са доста объркващи за животинките. И поради слабото зрение, смятам, че змиите не представляват чак толкова сериозна опасност. По-скоро ние сме опасни за тях.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот botroid » Чет Юли 09, 2009 7:08 pm

Призовавам да пазите слепоците от прегазване! Горките безпомощни животинчета (от разред гущери са) не реагират на приближаване до тях, сякаш не виждат, оттам и народното им наименование слепоци. Всъщност виждат и чуват даже, но просто не са страхливи, често ги намирам прострени на пътя и не мърдат. Не се опитват да бягат дори и с тежки стъпки да ги наближиш.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот jou_co » Вто Авг 04, 2009 9:34 pm

има ли тука някой който да е бил "маркиран"от пепелянка или усойница и кое от двете е по-лошо да те клъвне.Аз търся професионално мнение по въпроса-:защо почти месец след като ме ухапа пепелянка(видимо гладна)вече съм раздвижен ,но още имам отток на крака(десния в случая)
jou_co

Рейтинг: 1200

Мнениеот тучо чучо » Сря Авг 05, 2009 10:45 am

Пламен го хапа усойница пред 4 години.
Лежа една седмица на системи във Военна болница. Имахме късмет, че го свалихме бързо от Витоша - от ухапване по палеца, отокът беше стигнал до рамото.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот jou_co » Чет Авг 06, 2009 7:49 pm

тучо чучо написа:Пламен го хапа усойница пред 4 години.
Лежа една седмица на системи във Военна болница. Имахме късмет, че го свалихме бързо от Витоша - от ухапване по палеца, отокът беше стигнал до рамото

благодаря,за инфото и аз бях 10 дена в болница на системи и както спомена крака ми се беше подул ...както и да е исках да знам на коя змия как и действа отровата и коя е по опасна,защото едно е сигорно,ако не ги закачаме и те няма нас да закачат....и още нещо:-Дали трябваше да я убивам или както аз направих си я оставих да си се скрие :banghead:
jou_co

Мнениеот Harka » Чет Авг 06, 2009 10:02 pm

jou_co написа:Дали трябваше да я убивам или както аз направих си я оставих да си се скрие :banghead:

Добре си направил. Не е на хубаво да се убива змия.
А всъщност защо те ухапа?
Аватар
Harka

Мнениеот jou_co » Чет Авг 06, 2009 11:55 pm

[/quote]

.......стъпих на една плоска скална "плоча" и тогава осетих че се поднася и (а тя е била ве4е там,под полчата)още във въздуха ме клъвна..........
jou_co

Мнениеот PtD » Пет Авг 07, 2009 6:18 pm

jou_co написа:Дали трябваше да я убивам или както аз направих си я оставих да си се скрие :banghead:

И да я беше убил, нямаше да ти се подуе по-малко кракът. Животното си се защитава, не може да разбере, че не си искал да му направиш нещо лошо...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот shadow999 » Пет Сеп 11, 2009 8:52 pm

Както казахте по нагоре , ако не я закачате и тя няма да ви закача. А препоръките които мога да ви дам са , първо не ровете по шубраците и под камъни , ако я видите не се паникьосфаите. А що се однася до ухапвания съм чувал да не се връзва , защото ще спрете притока на кръв и отровата ще омъртви мястото най-често някой краиник , а омъртви ли го отровата може да се стигне до ампутация :bigeyes: и става много лошо. А изсмукването е пълна :nono: прустотия , ако имате развалени зъби или/и някоя малка раничка , отровата ще влезе и във вас :V: Това е от мен :agree:
SCOTT VOLTAGE
Аватар
shadow999

Рейтинг: 1180

Мнениеот zikzuk » Пет Сеп 11, 2009 9:17 pm

Доколкото знам е хубаво да се знае точно каква е змията, която те е ухапала.... :boggled: :boggled:
Иначе и аз не бих я убил, ама ако иска да ме яде.....
Аватар
zikzuk

Рейтинг: 1205

Мнениеот PtD » Пет Сеп 11, 2009 9:44 pm

Бих искал да видя как ще се опита да те изяде. Ще да е доста голямшка змия, ша знайш!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот RockShox » Съб Сеп 12, 2009 9:00 am

:rofl:
shaady написа:Сънтур може да работи като марзочи или сънтур, марзочито няма подобен избор. ;)
RockShox

Рейтинг: 1178

Мнениеот zikzuk » Съб Сеп 12, 2009 9:02 am

:eyebrow: :)
Аватар
zikzuk

Рейтинг: 1205

Мнениеот X_NRG » Съб Сеп 12, 2009 2:28 pm

PtD написа:Бих искал да видя как ще се опита да те изяде. Ще да е доста голямшка змия, ша знайш!

http://www.southparkstudios.com/clips/151169

Към края на клипчето се вижда как. :rofl:
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот shadow999 » Съб Сеп 12, 2009 10:13 pm

:D :rofl: :lol: :rofl:
SCOTT VOLTAGE
Аватар
shadow999

Рейтинг: 1180

Предишна