Странджа 2, ХС, 17-24 Юли

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Странджа 2, ХС, 17-24 Юли

Мнениеот agent_Jekov » Пет Юли 03, 2009 1:01 pm

Привет! :) С един приятел от доста време мислим да се разходим натам и ето, че моментът наближи. Вчера прочетох вдъхновяващите теми(viewtopic.php?f=6&t=2039 и viewtopic.php?t=1618) за преходът, който са направили някои съфорумци преди време. От там е и името на темата, кръстих я така по идея на MOD понеже не видях да има 2-ра част. :) За момента сме двама души, с кола. Идеята е да съчетаем морето с планината и затова мислим да стигнем до Ахтопол където да оставим колата и от там вече да решим какво ще правим и накъде ще караме. Има място за още двама човека, така че ако някой иска да се включи в приключението е добре дошъл. :beer: Ако пък се съберем повече хора, ще измислим варианти. Би било много хубаво ако поне някои от участниците от онзи преход преди 5 години могат да дойдат, защото знаят терена там и е по-добре отвсякъде да има някой с опит. :agree: Датата за прибиране 24 юли, петък, е приблизителна. Зависи от това колко останем, но отпуските ни ще са така или иначе за цялата седмица. Ами това е засега, ако ви харесва идеята, пишете, има време.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Re: Странджа 2, ХС, 17-24 Юли

Мнениеот subritual » Пет Юли 03, 2009 3:01 pm

Идеята ти е чудесна!
Щом си чел другите теми,значи знаеш как е там.Аз бях преди месец .Растителноста и животинския свят вече "владееше" :) Така, че преживяването е екзотично.
Но, би ли споделил: От къде тръгвате (с колата) и как мислите да нощувате?
Предполагам маршрутите и другите детайли ще се уточнят в последствие.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот agent_Jekov » Пет Юли 03, 2009 5:14 pm

subritual написа:Растителноста и животинския свят вече "владееше" :)

Още по-добре. :)

Но, би ли споделил: От къде тръгвате (с колата) и как мислите да нощувате?
Предполагам маршрутите и другите детайли ще се уточнят в последствие.

Тръгваме от София, сутринта. Вероятно денят, в който пристигнем в Ахтопол ще използваме за търсене на квартира, запознаване с обстановката, почивка както и плаж, ако е хубаво времето и каране из района. Може и да не сме на квартира, ами да опънем палатките някъде, но това всичко ще решим на място. Веднъж да стигнем там.:) Според мен най-добре ще е да направим няколко дневен преход из Странджа, а останалите дни да използваме за море или пък в обратен ред. Но и това ще решим там. Във всеки случай ще носим палатки, а относно маршрута мислихме за Ахтопол-Малко Търново, но може и да направим друго. Наистина проблемът е, че не познаваме местността, но все пак имам 2 карти на Странджа, а и с малко импровизация ще го измислим. Би било хубаво да покараме по река Велека, доста хора казват, че е много красиво там. Ако ти или някой друг имате идея за маршрут може да споделите. :beer:
ПС: Има вариант и за тайна мисия до местността "Градище". :naughty:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Reactor » Пет Юли 03, 2009 9:42 pm

Ние пристигаме в Приморско на 24-25!
Също имаме планове за каране из Странджа но ще разчитаме само на карта.Ако ще има някой с колело по това време там,ще се радваме да се видим :) :beer:
Аватар
Reactor

Мнениеот vpravov » Пет Юли 03, 2009 11:05 pm

Само една препоръка.... за след края на юни! Комарите, мухите и тн. насекоми са в такива количества, че по-добре жертвайте(или предобрайте) каската, за сметка на шапка с периферия и було от някаква мрежа и задължително някаква "отровна смес" да ги отблъсква! Страшно е!!! Иначе на мераклиите - за приключението по маршрута Елхово-Факия-Голямо буково-Младежко-от там по р.Младежка до вливането и във р.Велека - Кости - от там нагоре към границата - Резово, храня едни от най-романтичните си спомени. :agree: Препоръчвам го за хора, които им се разнообразява морето.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот agent_Jekov » Нед Юли 05, 2009 7:49 pm

@Reactor Ами ние точно тогава ще затръгваме за София най-вероятно. :crap: Проблемът е, че вече си взехме отпуските за този период и няма как да го променим вече. Предполагам и при вас няма вариант да дойдете по-рано?

@vpravov Благодаря за препоръките, явно от тия мушици всички са луднали. :D Ще измислим нещо, може и методът на байкрайдър, ако го знаеш, против щръклиците да влезе в употреба. Този маршрут изглежда доста интересно, за колко време се минава горе-долу, като имаш предвид, че няма да бързаме особено?
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот vpravov » Нед Юли 05, 2009 11:27 pm

agent_Jekov написа:@vpravov Благодаря за препоръките, явно от тия мушици всички са луднали. :D Ще измислим нещо, може и методът на байкрайдър, ако го знаеш, против щръклиците да влезе в употреба. Този маршрут изглежда доста интересно, за колко време се минава горе-долу, като имаш предвид, че няма да бързаме особено?

Ами 2005г. с девойката го минахме за четири дена (три нощувки) без да бързаме, даже бих казал с размотаване навсякъде, където ни хареса. В тези четири дена влиза пътуването с автобуса от София (половин ден) и пристигнахме в Резово към обед на четвъртия ден. Ако от Кости бяхме продължили по Велека, щяхме да стигнем до морето още на третия ден, но на нас ни се размотаваше още и затова се качихме към границата и на практика се спуснахме по кльона към КПП-то преди Резово. А иначе мушичките, през юни още ги няма. Излизат в началото на юли. Прасетата, колкото пъти сме ги засичали, бягаха като изоглавени от нас. Чакалите (пълно е с тях) не са ни закачали също. Иначе само една нощ не им слушахме "концерта"(спяхме на чували където ни падне). Само веднъж се изкоркахме здраво, от едни тежки стъпки докато заспивахме - беше таралеж. Съветвам ви в селата, през които минавате, да разпитвате за черни пътища, до следващата си точка. Така ще си спестите доста въртене по асфалт и ще попаднете на наистина уникални местности. :agree:
Последна промяна vpravov на Нед Юли 05, 2009 11:31 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Reactor » Нед Юли 05, 2009 11:31 pm

agent_Jekov написа:@Reactor Ами ние точно тогава ще затръгваме за София най-вероятно. :crap: Проблемът е, че вече си взехме отпуските за този период и няма как да го променим вече. Предполагам и при вас няма вариант да дойдете по-рано?

@vpravov Благодаря за препоръките, явно от тия мушици всички са луднали. :D Ще измислим нещо, може и методът на байкрайдър, ако го знаеш, против щръклиците да влезе в употреба. Този маршрут изглежда доста интересно, за колко време се минава горе-долу, като имаш предвид, че няма да бързаме особено?

За съжаление си прав.Няма как да тръгнем по рано.От тогава ни започват отпуските :(
И аз благодаря на vpravov за подробното описание и препоръка :)
Аватар
Reactor

Мнениеот agent_Jekov » Чет Юли 09, 2009 4:36 pm

Ами здраве да е. Ако сега не се видим, другия път. :) От думите на vpravov се убеждавам още повече, че ще е незабравимо прекарване. Само да питам, като по-невеж, шалтето за какво служи, настилка за палатка ли представлява?
ПС: Няма ли навити за Странджа за периода от 17 до 24?
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Reactor » Чет Юли 09, 2009 4:50 pm

Ще се видим някой друг път :beer:
Шалтето става да си лежиш навсякъде на него.
Това си е мое мнение.Може и да греша,ама ми се вижда практично за тази цел.И не тежи много. :)
Ако греша,моля да бъда поправен. :)
Аватар
Reactor

Мнениеот agent_Jekov » Чет Юли 09, 2009 5:06 pm

Благодаря за отговора. Идеята ми беше да знам дали има смисъл да набивам пари и за шалте или мога да измъкна един чаршав от вкъщи със същия успех. :D Понеже нямам достатъчно голяма раница и ще си купя, колко литрова мислите, че ще е достатъчна? При положение, че ще носим палатка и спални чували и още багаж, все пак. Над 45?
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Reactor » Чет Юли 09, 2009 5:10 pm

Ами 45 и нагоре май ще ти трябва.Шалтетата се носят отстрани на раницата и не вярвам да създават проблеми,но за останалия багаж трябва да прецениш сам според обема на това ,което мислиш да слагаш вътре в раницата.
Аватар
Reactor

Мнениеот vpravov » Чет Юли 09, 2009 7:57 pm

agent_Jekov написа:Благодаря за отговора. Идеята ми беше да знам дали има смисъл да набивам пари и за шалте или мога да измъкна един чаршав от вкъщи със същия успех. :D Понеже нямам достатъчно голяма раница и ще си купя, колко литрова мислите, че ще е достатъчна? При положение, че ще носим палатка и спални чували и още багаж, все пак. Над 45?

Аз, вместо шалте, при такива приключения ползвах изолация за подови настилки. По-компактна е и по-евтина, а и можеш да си изрежеш по-голямо парче на което да могат да спят повече от един човек. За лятно време, изолационните и качества са напълно достатъчни. Недостатъкът е, че лесно се къса.
Раница поне 55+10(15). По-добре да ти остане свободно място, отколкото да се накичиш отвън като коледна елха. Накичените извън раницата неща много пречат, ако се набиеш в тесни храсталясали пътеки.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот MartinBG » Чет Юли 09, 2009 10:11 pm

Според мен, раница над 30-35л ще е прекалено голяма, за да е удобна при каране. Отделно теглото на багажа не трябва да надвишава 8-10кг на човек при дълги и/или многодневни преходи.
Deuter Trans Alpine (30l) е чудесна раница за многодневни летни преходи. 2 души с такива раници могат да носят компактна двуместна палатка + спални чували, резервни части за велосипедите, малко дрехи, шалтета (закачат се отвън на мястото за каска), харана за 1-2 дни и 2 шишета вода (0.5-0.8л всяко).

По темата - аз планирам да мина през Странджа и да покарам там около 10-15 август.
Има много малка вероятност и следващата седмица да съм из него район с велосипед - семейна почивка на Ахтопол, но нещо морето не влече и съм силно изкушен да си взема колелото да въртя из Странджа вместо да слънчасвам на плажа, но първо трябва да преговарям с жената по този въпрос... :nuts:
И в двата случая датите ми се разминават с обявените в темата до момента...
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот pe60t0 » Пет Юли 10, 2009 12:10 am

И от мен съвет за предпазни мерки спрямо насекомите. Аз като бях пеша направо умрях, пък ако държа кормило направо не ми се мисли...Нещо като мрежа върху главата май е най-добрия вариант. Всякакви репеленти, отрови и работи не ги гонят тия гадини :D
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот agent_Jekov » Пет Юли 10, 2009 3:39 pm

@Reactor, vpravov, MartinBG, pe60t0 :agree: Имате ли впечатления за качеството на българските раници "Ташев" ( http://www.tashev.bg/bul/prod01.htm )? Гледам, че имат някои симпатични модели и са по-евтини от Deuter. :dontknow: Относно мрежата против мухите имате ли идеи как да се направи подобна самоделка? Мислех си за някой пчеларски магазин ако предлагат някакви була или нещо от сорта, не знам...
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Reactor » Пет Юли 10, 2009 8:50 pm

Не съм ползвал такава раница,но от други хора съм чувал,че са тежки и пропускат влага.
Но най точно би било мнение,изградено на основата на личния опит и впечатления.
Аватар
Reactor

Мнениеот hop » Съб Юли 11, 2009 6:32 pm

Здравейте! Аз имам Ташев Съмит 42 и това, което със сигурност мога да кажа като опит е, че за туризъм е наистина страшно удобна, до горе побира целия свят и дори и когато натежи повечко продължавам да я чувствам наистина като кожата си. А и раменете на следващия ден не са ми като отсечени. :) Понеже с колелото гледам да съм с по-малко багаж, досега все карам с една малка, съвсем обикновена, ученическа и за Съмит-а на колело много не мога да ви кажа като опит.
А иначе за мероприятието много ще се радвам някой да ми даде повечко подробности на ПМ или тук горе-долу за програмата, състава и маршрута, особено ако още се набират кандидати - мога да измисля нещо. ;)
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот hop » Пон Юли 13, 2009 1:58 pm

@ agent_Jekov
Едит: ми нещо не се получава номера с ПМ - казва ми, че такъв потребител не съществува... :dontknow:

E просто ще умра :(!: Два часа изписах тука цял доклад и накрая "трябва да се логнете отново, за да продължите към контролния панел" и всичко отиде на майната си...... Повтарям просто с 2 думи накратко това, което се опитвам да кажа от 100 часа. Варианта по нарисуваната пътека от Сливарово наобратно е 99% невъзможен – такава пътека няма или и да има, като я гледате на карта си представяйте, че е невъзможна за вървене, камо ли за каране и това по редица причини (бях ги написал...). Приятелчето, дето с него мислех да се организираме не бил навит, такаче засега, както се казва, сам съм други няма :D Ако бяхме двамата, щях да запаля и аз колата и да акостираме с колелата направо на терен, но така не ми е нито икономически, нито целево оправдано, другото кофти е, че трябва сам, освен другото на гръб да нося и цяла палатка (гледам в Метро едни 1.8 кг двуместни измислени, но вършат чудесна работа за случая). Като инфо за мен, освен че съм сам, нямам транспорт, имам техническа подготовка – ест. колело, инструменти, раница, глупости.... от има-няма две седмици не съм карал в тия дъждове, но нямам проблем с бързото влизане във форма, нямам проблем и с бързата организация (понеже няма много време до датата). Има вариант за да не е отиването и връщането по един и същи път, да се отиде Писменово – Визица и на юг. Отбивката по спомен се хващаше от пътя между Приморско и ММЦ, малко преди бариерата за ММЦ (не от главното шосе посока Китен!), а по инфо от последните години след Писменово на много места няма дори асфалт и пътят е черен, диво е и въобще не е проходим за коли и значи е добре за колела :) Тук съм го отбелязал 18 км, не помня от Визица до Писменово или до разлкона при ММЦ-Приморско – разликата не е съществена. Вариант за морско отсядане на палатка е къмпинг Арапя на малко няколко км от центъра на Царево, за последно бях там преди 2-3 години, дано сега не са го застроили и прееб*ли и него. Поречието на Велека почти със сигурност е проходимо с колела поне чак до Петрова нива (глухия път източно от Звездец около 13 км), с разни уговорки, разбира се. Проходимо с колела би трябвало да е, но аз далеч не съм убеден, между Малко Търново – Стоилово – Петрова нива (Велека). Виж предишните ми писания във форума от самото начало (далеч не са много) – пролетта пуснах странджанска тема (намери я от мненията ми) и там има неща, които може да са полезни и интересни. За характера на планината зная, позната ми е като цяло и мога да ви разкажа разни интересни и полезни неща, ако имате питанки; имам също туристически пътеводител издание на парка с наистина страшно много информация и възможно най-добрата карта на района, актуално издание, ако решите да се срещнем, разбира се, ще ги взема да разгледате какво има вътре. Имаше още куп неща, които бях написал и много обяснения кое какво и защо, ама просто това с форума ме уби. Това засега накратко.
hop

Рейтинг: 1325

Назад към Мероприятия - архив