Национален поход за Рила - „Обичам Рила, ходя пеша!"

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Национален поход за Рила - „Обичам Рила, ходя пеша!"

Мнениеот forrila » Пон Юли 13, 2009 10:54 pm

Относно: Покана за участие в Национален поход за Рила под надслов „Обичам Рила, ходя пеша!”

Уважаеми дами и господа,

Имаме удоволствието да ви поканим на Национален поход през Витоша и Верила до Седемте рилски езера по международния пешеходен маршрут Е4. С това искаме да покажем, че природата трябва да се уважава и в планината е най-добре да се ходи пеша.

С поканата за участие в този поход искаме и да ви направим съпричастни към проблема с развитието на масовия туризъм в един изключително красив и неповторим район на България. За съжаление масовият туризъм у нас е показал, че не може да бъде устойчив. Презастрояването на българските планини е проблем, който в последно време предизвика остра гражданска реакция. Инвеститорският натиск, разпрострял се дори в защитените територии, беше ограничен от световната финансова криза и от гражданския контрол на неправителствения сектор и българското общество.

Апогей (разбира се, не единствен) на гражданската кампания за защита на българската природа е борбата за спиране на проекта „Кабул – Езерата – Паничище”, известен още като „Супер Паничище”, който предвижда изграждането на ски курорт, навлизащ на 80 % от площта си в НП Рила, силно урбанизиращ и комерсиализиращ района на Седемте рилски езера и увреждащ непоправимо един от главните водоизточници на България – северозападния дял на Рила.

Крайъгълният камък, около който се движеха нещата до момента, е новоизграденият лифт от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера”. За съжаление, въпреки че нарушава 7 български закона и 3 европейски директиви, въпреки че се намира върху опасно свлачище, този лифт вече е факт. Неговото безконтролно изграждане, първа крачка към изпълнението на проекта „Супер Паничище”, накара група граждани да се обединят в търсене на подкрепа за защита на Рила и така се създаде неформалната група „Граждани за Рила”, която към момента наброява около 200 души. Тук нямаме възможност да изброим и опишем всички акции, действия и протести, изложби и концерти, които сме организирали. „Граждани за Рила” е подкрепена и от френската организация „Франция – Рила”, създадена специално, за да се бори за защита на Рила и Седемте езера (може да се запознаете с нея на този адрес: http://france-rila.fr/).

Какво направихме досега? Внесохме в Европейския парламент петиция, подписана от над 180 000 души; спряхме сечите на Паничище, станахме фактор за поведението в района на Езерата; повишихме гражданската осведоменост за проблема и заработихме с неправителствения сектор, както и с някои институции, доколкото беше възможно. Борим се на национално равнище, на европейско равнище и на ниво граждани.

Повече за закононарушенията в Рила: http://forthenature.org/cases/18/.

Бихме се радвали, ако подкрепите похода в защита на рилската природа, като участвате сами в него, включвайки датите и маршрута му във вашата лятна програма на екскурзионни летувания, пътешествия и природозащитни прояви. Искаме да направим един красив и забавен, изпълнен с настроение и песни поход, както и да запознаем повече млади планинари с хората от дружествата и туристите „ветерани”. Наистина ще се радваме да прекараме това време заедно!

Датите за похода са:
12-ти август 2009 (сряда) – тръгване от хижа Алеко, Витоша (час на събиране – 9.00, час на тръгване – 10.00);
14-ти август следобед (петък) – пристигане на поляните около вр. Зекирица в Лъкатишка Рила, където ще се изгради бивак в близост до границата на НП Рила, но извън него;
15-ти август (събота), 10.00 ч. – на хижа Пионерска към похода се включват всички хора – приятели на Рила, дошли само за събота и неделя. На този ден ще се качим пеша до Езерата, ще направим класическата обиколка и вечерта ще слезем отново на бивака около Зекирица. Който желае, може да си тръгне още същата вечер, който иска – нека остане и да се прибере с основната група на следващия ден към Сапарева баня;
16-ти август 2009 (неделя) – край на похода.

Нощувките са предвидени да бъдат изцяло на палатки, поради три причини:
по маршрута на Е4 между Витоша и Рила хижи няма;
в този период рилските хижи са пълни, заради събора на Бялото братство;
хижите Скакавица, Рилски Езера, Пионерска и Ловна са взети от офшорната фирма „Рила Спорт”, основен инвеститор на проекта „Супер Паничище”, с твърде неясен произход на капитала.

Техническа информация:
Цена за участие няма. Всеки си носи храна, нощувките са на палатки. Възможности за транспорт до Алеко, до и от Рила има много. Информация за тях ще има допълнително.
Инвентара за бивакуване също се осигурява от участниците или от клубовете, в които те членуват. Местата за бивакуване в близост до водоизточници ще се определят до две седмици преди датата на тръгване.

За по-добра организация от наша страна, моля заявете участие на този адрес: [email protected]. В „subject” или „тема” пишете „Nacionalen pohod za Rila”
Интересува ни: колко души, от коя организация и в коя част на похода ще участват!

Молим да ни пишете, дори да не можете да участвате, защото за нас е важно да знаем, че поканата ни е стигнала до вас и че сте запознати с проблема. Благодарим Ви!

Поздрави,
Михаил Михов (тел. 0889 620 483)
Вера Петканчин (тел. 0899 38 58 59)
„Граждани за Рила”
forrila

Рейтинг: 1195

Re: Покана за участие в Национален поход за Рила под надслов „Об

Мнениеот did » Пон Юли 13, 2009 10:56 pm

forrila написа:С това искаме да покажем, че природата трябва да се уважава и в планината е най-добре да се ходи пеша.

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

... и това го публикувате в сайт за планинско КОЛОЕЗДЕНЕ???

:lol:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот forrila » Пон Юли 13, 2009 10:59 pm

@did
:) Сигурен съм че запалените колоездачи (включително и аз съм такъв) милеят за хубавата ни природа и желаят да я запазят.
Поздрави, Георги
forrila

Мнениеот PtD » Пон Юли 13, 2009 11:01 pm

Да, и на мен ми се стори странно... :dontknow:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Юли 13, 2009 11:04 pm

Просто се притесних малко, щото вие се отказвате да карате ски, после пущате тук тия призиви за ходене пеш... Реших, че искате да ни откажете от колоезденето. :D

Поне да си бяхте редактирали малко текста, преди да го изкопирате тук...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот forrila » Пон Юли 13, 2009 11:14 pm

did написа:Просто се притесних малко, щото вие се отказвате да карате ски, после пущате тук тия призиви за ходене пеш... Реших, че искате да ни откажете от колоезденето. :D

Поне да си бяхте редактирали малко текста, преди да го изкопирате тук...

:wavey: Похода е пешеходен, планинското колоездене е.... уаууууу, а Рила ни е мила :)
forrila

Мнениеот did » Вто Юли 14, 2009 11:26 pm

Да не стане после и с вас така: "ама... ние за друго протестирахме, а някой ни използва!"
Аватар
did

Мнениеот tanec » Сря Юли 15, 2009 4:27 pm

forrila написа: планинското колоездене е.... уаууууу, а Рила ни е мила :)

Това какво ще рече ?
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот silvertm » Сря Юли 15, 2009 6:22 pm

did написа:Да не стане после и с вас така: "ама... ние за друго протестирахме, а някой ни използва!"

Нещо май не си разбрал.

Това, което цитираш, е партенка на "Природата за хората" - организация, създадена за скрояване на общественото мнение в полза на офшорната издънка "Витоша ски", която има планове да сече, кърти и извозва на Витоша (напълно незаконно). А единственият човек, който институционално е упълномощен да опазва законността в Природен парк "Витоша" е Тома Белев - директорът на парка. Понеже той точно това прави (издава заповеди за забрана и сигнализира и други контролни органи за престъплението на "Витоша ски"), тези тиквеници му кроят шапка.

През зимата същите ("Природата за хората") направиха малоумно вестникарско:

http://www.sport1.bg/sport1/node/132411
http://www.sport1.bg/sport1/node/130287
http://www.7sport.net/archive7ds/2009/0 ... 287_10.htm

и телевизонно шоу:
http://www.btv.bg/videos/broadcast_vide ... o_id=12772

Сега пак са се активизирали, защото вчера се е провело обществено обсъждане на този план за съсипия, който по същество е незаконен:
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2293971

P.S. Само за яснота се намесвам. Говорете си :popcorn:
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Yeti » Чет Юли 16, 2009 12:00 pm

Forrila, наистина ли според теб планинското колоездене вреди на природата, щото аз така разбирам постовете ти? Как точно?
И понеже и за ските и за Витоша зачекнахте темата и за това да попитам, че е на екологична тематика: Какво лошо има в това да се обнови ски зоната и да се подменят 50-годишните лифтовете с нови? Естествено говоря за подмяна на съоръженията и обновяване на съществувашата база, а не за нови строежи, хотели и т.н. там горе.

Аз не разбирам от екология и предварително се извинявам ако засягам някого, но оставам с впечатлението че по-важното е винаги да сте в опозиция, пък срещу какво се протестира е второстепенна работа. Развитието на туризма, дори и да има някакви негативни последствия е в пъти по-добър вариянт отколкото да кажем развитието на тежката металургия и енергетиката. Що ли пък не видях някой еколог да скача против Кремиковци или Стомана Перник например докато работеха... Или може би те са по-безвредни за природата?
Или пък да засади едно дръвче?
Или пък да направи оборка например?
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот tanec » Чет Юли 16, 2009 2:34 pm

Yeti написа:Forrila, наистина ли според теб планинското колоездене вреди на природата, щото аз така разбирам постовете ти? Как точно?
И понеже и за ските и за Витоша зачекнахте темата и за това да попитам, че е на екологична тематика: Какво лошо има в това да се обнови ски зоната и да се подменят 50-годишните лифтовете с нови? Естествено говоря за подмяна на съоръженията и обновяване на съществувашата база, а не за нови строежи, хотели и т.н. там горе.

Аз не разбирам от екология и предварително се извинявам ако засягам някого, но оставам с впечатлението че по-важното е винаги да сте в опозиция, пък срещу какво се протестира е второстепенна работа. Развитието на туризма, дори и да има някакви негативни последствия е в пъти по-добър вариянт отколкото да кажем развитието на тежката металургия и енергетиката. Що ли пък не видях някой еколог да скача против Кремиковци или Стомана Перник например докато работеха... Или може би те са по-безвредни за природата?

+

Moже би предизвикваме ерозия на почвата :rofl:
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот vlassadar » Чет Юли 16, 2009 4:45 pm

forrila написа:
С това искаме да покажем, че природата трябва да се уважава и в планината е най-добре да се ходи пеша.

Да, доста е неприятно с колело в планината, ако си тръгнал на поход с пешеходци и се налага да ги чакаш. Така че ако се включи някой от нас, най-вероятно ще е в частта с езерата, като нагоре едва ли ще изостанем, бутайки колелата, но надолу... хммм ще е доста апетитно.
Освен всичко, пеша натоварването е доста по-неприятно, особено надолу, като знаеш откъде как би прелетял или преминал с байк...
Аватар
vlassadar

Мнениеот silvertm » Чет Юли 16, 2009 4:53 pm

Yeti написа:Какво лошо има в това да се обнови ски зоната и да се подменят 50-годишните лифтовете с нови? Естествено говоря за подмяна на съоръженията и обновяване на съществувашата база, а не за нови строежи, хотели и т.н. там горе.

Нищо лошо няма. Напротив, точно това трябва да се направи. Само че от офшорката "Витоша ски", които са собственици на повечето такива съоръжения, не дават пет стотинки. Те искат да разширяват пистите, да секат дървета, да взривяват морени и да правят изкуствен водоем горе за фалшив сняг. Ето какво стана онзи ден на уж обсъждането:
http://mediapool.bg/show/?storyid=154415

Yeti написа:Аз не разбирам от екология и предварително се извинявам ако засягам някого, но оставам с впечатлението че по-важното е винаги да сте в опозиция, пък срещу какво се протестира е второстепенна работа. Развитието на туризма, дори и да има някакви негативни последствия е в пъти по-добър вариянт отколкото да кажем развитието на тежката металургия и енергетиката. Що ли пък не видях някой еколог да скача против Кремиковци или Стомана Перник например докато работеха... Или може би те са по-безвредни за природата?

- Наистина си с много грешни впечатления. Може би е хубаво да се запознаеш с фактите, преди да си изграждаш впечатления. Едно добро начало може да бъде това четиво:
http://forthenature.org/cases
и това (за постигнатите успехи):
http://forthenature.org/campaign/19/Нашите_успехи
и това (за инициативите, където освен граждански протести, има почиствания, залесявания и различни конкурси):
http://forthenature.org/actions

tanec написа:Moже би предизвикваме ерозия на почвата :rofl:

- Това зависи от стила на каране. Ако много влачиш гумите на завоите (или по принцип), да, ерозия предизвикваш. На много места в света карането на колело в защитени територии е забранено по тази причина. По същата причина в защитените територии (включително и в Природен парк "Витоша") е забранено карането на МПС (включително и на ATV).

vlassadar написа:пеша натоварването е доста по-неприятно, особено надолу, като знаеш откъде как би прелетял или преминал с байк...

- Така е, но има щеки. Все пак походът е пешеходен ;)

С извинение, че пак се намесвам. Ако forrila има други обяснения, нека ги сподели.
silvertm

Мнениеот did » Чет Юли 16, 2009 5:06 pm

Честно казано, вече ми стана твърде сложно да следя тънките разлики между зелените организации.

Уж имате еднакви цели, а при нормален мой пост ми се отговаря с резултати от изборите...

Уж сте разумни хора, занимавате се с комуникация, а казвате
С извинение, че пак се намесвам. Ако forrila има други обяснения, нека ги сподели.

Ясно е, че на Рила ще има влек до Седемте езера и е нормално да го има. Няма място в Европа от типа на Седемте Езера, до което да няма нормална инфраструктура. Ясно е, че целта не би трябвало да е СПИРАНЕ на лифта, а ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ.

На мен ми е също ясно, че в момента природозащитниците фърчат в небесата и нямат даже грамотни хора за PR.

Ей за това ме боли! И аз искам да запазим природата, ама вашият начин НЯМА да сработи, ГАРАНТИРАМ!

Търсете адвокати, търсете юристи, а когато ще си правите PR по форумите, търсете грамотни хора, а не само палячовци, способни на copy-paste, които ше ми обясняват тук, че ходенето пеша било най-доброто. Ами аз този уикенд минах 100 км в планината с 2000 метра денивелация, без да навредя на черните пътища, понеже те си бяха изорани достатъчно от дъждовете. Нека да ми дойде forrila и да търчи след мене, пък после пак да копи-пейстне нещо, дето явно даже не е прочел.

Идеите ви са добри, но ... не се прави така!

Свържете се с колгите си в Германия и Франция, вижте как там се прави зелената работа, без да пожълтее и тогава пак заповядайте!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот silvertm » Пет Юли 17, 2009 7:28 am

"Природата за хората" не е "зелена", т.е. природозащитна организация. Точно обратното, тя е природоексплоататорска организация, ако може така да се каже. С тази цел е създадена - да популяризира използването на природата с цел печалба. Което за мен е смехотворно, защото точно тази цел едва ли има нужда от популяризиране, но пък е факт.

Иначе лифтове е хубаво да има тук и там, само че никой не изгражда лифт, за да печели от билетчета за него. Обичайната практика е хората да ползват лифт, за да стигнат някъде, където да похарчат парите си. Да, целта е лифтът да води до такова място.
По същата причина офшорката "Витоша ски" не щат да ремонтират 40-годишните лифтове на Витоша, които са тяхна собственост, защото засега не им се позволява (все още е незаконно) да разширят няколко пъти пистите в природния парк. А не им е съвсем на сметка и да ремонтират лифтовете и ски съоръженията на сегашната база.

PR е важно нещо, но струва пари.
Адвокатите са полезно нещо при решаването на такива казуси, но... и те струват пари.
А повечето от хората, които се занимават с това, го вършат на напълно доброволни начала в свободното си време (например зелените адвокати).
Аз самият също не членувам в никаква организация, но понякога им помагам в инициативите с каквото мога.
silvertm

Мнениеот zcezbpm » Чет Авг 06, 2009 8:52 am

Ще трябва да си купувам палатка и т.н. така че не е за мен но идеята е хубава.За останалите дето ги мързи да ходят и както четох на едно друго място се цупят че кафето им е било в пластмасова чаша и нямало топла вода за душ пускането на лифта и сладоледа горе на езерата и кебапчетата ще им дойдат дюшеш. Пробвайте малко да се изпотите а не направо да ви тръснат от раздрънкана уазка до езерата която направо е изорала пътя докато се добере до там.За тези които никой път досега не са ходили в планина да спомена че най добре е да идат лятото.Горе на 2500 метра температурите са доста по-ниски.Само ще кажа че миналата година имаше останал голям блок от сняг на едно от рилските езера а беше края на август.Маршрута за който ви говоря е от Рилския манастир.Странно защо нямаше жива душа в тази посока а от другата страна(Сапарева баня) имаше стотици хора.Предполагам че е защото е по-лесно но губите страшно много от гледките които ще видите ако тръгнете от манастира. Аз лично минах първо през София и Благоевград защото с влак ми е без пари а и от дългото ровене в интернет установих че от Благоевград има автобуси на всеки час за град Рила за разлика от градДупница който въпреки че ми беше по-близо нямаше удобни автобуси.От град Рила автобуси има в 7.30 12.30 15.30 за Рилския манастир .На Рилския манастир може да спите за 10 лева дарениеSmile.Не ходете почивните дни и по празници защото е пълно и дебелия поп който даваше стаите като ни видя колко сме зави обратно.От всички хотели и къмпинги миналата година работеше само Зодиак.Не знам какви неуредици имат хотелите там но и тая година може да е така затова проверете първо.Зодиака се намира на 20 минути пеша от манастира.От манастира до езерата има маркирана пътека и го дават 7 часа път.Аз успях да стигна до първото езеро за 4 часа и половина.Бързането беше защото исках да имам аванс от време да се върна ако не успея тъй като за пръв път бях в планина и не знаех пътя.Ако не сте в форма не тръгвайте по този маршрут защото Рилския манастир се намира на 1000 метра надморска височина а най горното езеро е на 2500.Изкачването е много стръмно и на другия ден ставах от леглото с викове заради болките в краката и задника.По пътя ще срещнете и стадо полудиви коне които си пасат там.Мисля че ги оставят и ги прибират преди снеговете.Имаше поне 50 коня с малките.На това място дето са конете има и рекичка .От там се разделя пътеката за хижа Иван Вазов която тръгва наляво а направо е за езерата.Пътеките за много по-добре маркирани отколкото от другата страна към Сапарева баня .Едно малко уточнение.Маркировката беше дадена с цвят като охра само че охрата изчезна по едно време и остана само жълтото но се успокоявах че им е свършила боята и наистина по жълтото стигнах до езерата.Не знам дали е от надморската височина от 200 метра(Стара Загора) до 2500,2600 но като се уморих едва си поемах въздух.Скоро прочетох че 2000 метра разлика в надмордската височина на човек му трябват 20 дена за адаптация.Не знам дали това се отнася за тези малки височини но общо взето лигите ми течаха защото нямах сили да се изплюя даже.Края на август ми беше втория опит.Първият път отидох мисля че беше края на април или началото на май беше.Празнуваха в манастира Цветница и както споменах по-рано дебелия поп се врътна.Тогава затънах в снега и стигнах само до една кошара дето лятото държат овце.Отдоло снега се топеше и краката ми бяха мокри а и времето се развали.Стана мрачно и заваля леко.Щях да продължа защото не беше толкова студено ама взеха да ми се виждат звездички пред очите.Предполагам че беше от снега или от умора защото ми отне 3 часа да мина тази може би една двадесета част от пътя.Затъвах до кръста и направо ми се повдигаше от зор.Обувките ми струваха 100 лева а вътре станаха на каша от водата.Тогава не знаех какво разстояное съм минал и добре че се върнах.Представяте си каква гледка бях като се върнах.Полицията в манастира ми взе личната карта и ме провериха по телефона дали не съм издирван предполагам.Пролета е пълно с ручеи от топящ се сняг и ако не се събувате да преминете ще си намокрите краката а водата е ледена.При първото ходене стигнах до едно място което беше пълно с животинска тор .Не знам защо реших тогава че сигорно е от мечки и за малко да се върна.Точно в тоя момент нещо мокро ме бутна по прасеца на крака и сърцето ми както може да предположите спря за момент.Оказа се малко куче(на ръст) порода помиярче.Бях толкова радостен че няма да бъда изяден че даже не можах да му се разсърдя.Кръстих го на секундата Бобко и помиярчето му недно тръгна със мен.По-рано бях срещнал и двойка ловци.Помиярчето имаше една десета днк от гонче така че може и да е било тяхно.Помиярчето тичаше пред мен и се кефеше максимално като се засилваше и се плъзгаше по корем по снега.Отгоре имаше лека ледена коричка и тъй като беше леко не потъваше за разлика от мен .По пътя само че през лятото видях и надгробна плоча на мъж и жена които лавината е помела в една пропаст.Така че има ли сняг и не знаете какво да правите изчакайте лятото.Да се върна на темата.Горе има две хижи .Забравих им имената ама едната е стара и няма баня.Стаите са общи и кенефа е навънка.Има готвена храна.Нарочно не си поръчах боб и не знам защо въпреки това цяла нощ трещях.Имаше едно семейство в същата стая което цяла вечер будех с пръдните си.За свое оправдание ще кажа че те правеха същото и ме стряскаха .Дъщеря им беше страшно готина но като се изтрещеше хижата потреперваше и аз се будех облян в пот.Мисля че беше десетина лева спането.До по-новата хижа имаше още 30 минути път и ме домързя да ходя до там а и имаше 15 румънски туристки от някакво екологично тяхно си движение дошли да спасяват раьона на езерата от скапаните джипове и уазки които разказват играта на околноста докато се изкачат по стръмното до новата хижа.Бяха на по 20 години и трябва ли да уточнявам че за нула бройки станах отявлен екоактивист и любител на планината в която до този момент не бях стъпвал.На другия ден станах много рано но имаше много гъста мъгла.Не се виждаше на 20 метра и за да не се бухна в някоя пропаст изчаках около час.След това марш на скок до Сапарева баня Мисля че разстоянието е около 25 километра и къде по пътя къде по разни черни пътища а накрая и по някакъв коларски път успях да стигна за около 5 часа.Тъй като е само надолнище през повечето време подтичвах леко.Маркировката е адски скапана по този маршрут и само благодарение на някакъв късмет не се загубих из горските пътеки по които вървях повечето време.Може би помогна и това че цял месец преди това изчетох сума ти такива коментари кой от къде е минал какво е видял и т.н.Това за коларския път ми помогна най много защото след може би цял час вървене из гората бях решил вече да се връщам на асфалтовия път ама това значеше цял час обратно .Мисля че успях да стигна преди 11 часа .От центъра до някакъв магазин хванах автобус за Дупница а от там за София и с влака до вкъщи.Седмица след това все още имах мускулна треска и ставах от леглото с нещо средно между коремна преса и лицева опора придружени със засилка и с вик който будеше съседите.Въпреки зора който видях а може би и заради него съм планирал за другата седмица може би към средата да го направя пак .Жалко че не мога да навия някой познат щото като ме видяха как вървя и като чуха какъв зор е решиха че ми се е разхлопало дюшемето.Вече цяла година се забавляваме като им разказвам разни случки и си умираме от смях .Предполагам че за опитни планинари този маршрут е детска игра но за обикновения човек си е цяло приключение.Само да добавя че лятото бях с маратонки и няма и на 50 метра от манастира си изкълчих жестоко крака и за малко пак да се откажа.Не беше нещо сериозно и за десетина минути спря да ме боли но след тоя преход кракът ми се наду леко и наболяваше около 3 месеца.Така че макар и да са тежки ползвайте подходящи обувки.
zcezbpm

Рейтинг: 1260

Re: Национален поход за Рила - „Обичам Рила, ходя пеша!"

Мнениеот vlassadar » Сря Авг 12, 2009 9:52 am

zcezbpm, това е най-невероятното първо мнение, което съм виждал. и не виждам никаква връзка с темата, какво се опита да кажеш? Това си е за отделна тема в планинарски форум, тук който ходи в планината знае какво да прави там, останалите не ги интересува. Ако караше колело по-често, тия "големи" височини нямаше да ти взимат въздуха.
още се чудя за уикенда, ако ще се ходи ще е БЕЗ подкрепата на лифта и обиколката на езерата ще е половинка, т.е само догоре, после може да поема в друга посока че едва ли ще може да се кара в тая гмеж, а това за тълпите е много вярно - само на 1 час от последното езеро пейзажа се променя коренно - няма почти никой във всички посоки
Аватар
vlassadar

Мнениеот zcezbpm » Съб Авг 15, 2009 11:19 am

vlassadar написа:zcezbpm, това е най-невероятното първо мнение, което съм виждал. и не виждам никаква връзка с темата, какво се опита да кажеш? Това си е за отделна тема в планинарски форум, тук който ходи в планината знае какво да прави там, останалите не ги интересува. Ако караше колело по-често, тия "големи" височини нямаше да ти взимат въздуха.
още се чудя за уикенда, ако ще се ходи ще е БЕЗ подкрепата на лифта и обиколката на езерата ще е половинка, т.е само догоре, после може да поема в друга посока че едва ли ще може да се кара в тая гмеж, а това за тълпите е много вярно - само на 1 час от последното езеро пейзажа се променя коренно - няма почти никой във всички посоки
Тя и темата няма нищо общо с този сайт за планинско колоездене ама карай.:) Има все пак нещо общо и то е,че става дума за планина,езера,потене,пухтене и други приятни преживявания.Ще трябва и да си налагам по -умерено темпо, за да не ми свършва въздуха.Може да опиташ за 4 часа да стигнеш от манастира до езерата, но не ми се вярва след това да ти стига и на теб въздуха.Колело карам всерки ден по половин час до работа и обратно.На 13 ходих на връх Сталин и до хижата имаше доста колоездачи.От там обаче пеша нагоре.Просто не може да се иде с колело навсякъде.Трябва да не съм бил нещо във форма миналата година, защото сега си беше като разходка .
zcezbpm

Рейтинг: 1260

Мнениеот sto100jan » Вто Авг 25, 2009 11:28 pm

Aз пък бях миналия уикенд на Езерата , и спах на палатка на Бъбрека . Такова зверско мръзнене не съм имал и в казармата :boggled: То било станало 2 градуса през нощта , както разбрах после от един планинар с як часовник , дето всичко мери , ама кой да знае :V: Иначе , наистина тоя лифт направо съсипва планината . Не знам как е в Европата , както казва Дид , ама тука не трябва да е така . Пътеката е изровена яко , манифестацията е безспирна през деня , талупи по джапанки ,и каки с минижупки квичат като говеда да пробват ехото , много от тях си пуснали чалгица да им бръмчи по телефончетата , сигурно защото ги болят ушите от тишината . Само от едно нещо останах приятно изненадан - чисто беше въпреки навалицата . Нямаше нищо общо с насраната кочина , която представляват всички наши язовири , например . Тук таме по някой фас , но мили женици ги вигаха и събираха от добро сърце . Явно в тая посока нещата вървят на добре .
Но - по темата !
Няма какво да се делим на пешеходци , велосипедисти , каякари , парапланеристи и н'ам си кви още . Мутрафоните с атеветата и селяците с ендурата ни пречат на всички . Който могъл - отишъл , няма лошо :agree:
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот silvertm » Сря Авг 26, 2009 9:36 pm

zcezbpm, от половин час не спирам да се хиля на онзи боб, дето не си си го взел в оная много стара хижа, дето няма баня и кенефът й е отвън. И за неспокойния сън в общата спалня... поради липсващия боб. И за други работи :rofl:
Да, жалко, че темата не е в по-разговорливия форум :agree:
silvertm

Назад към Мероприятия - архив