Важна тема: вилки SR Suntour XCR

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Важна тема: вилки SR Suntour XCR

Мнениеот stallion » Пет Юли 03, 2009 8:34 am

Snuupy написа:А да и да се похваля мойта вилка направи 11,5 ход http://www.album.bg/lil_snuupy/images/15436398/91548/ :beer:

Олееее, добре че някой се сети да измери колко е вилката... Аз мислех че щом ми отстават 2-3 сантима до граница, хода е 9-10см. В такъв случай аз имам добре работеща вилка с ход над 11 см :D :eyebrow:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Рейтинг: 1102

Мнениеот Snuupy » Пет Юли 03, 2009 8:39 am

stallion написа:
Snuupy написа:А да и да се похваля мойта вилка направи 11,5 ход http://www.album.bg/lil_snuupy/images/15436398/91548/ :beer:

Олееее, добре че някой се сети да измери колко е вилката... Аз мислех че щом ми отстават 2-3 сантима до граница, хода е 9-10см. В такъв случай аз имам добре работеща вилка с ход над 11 см :D :eyebrow:

Зависи човек тия моделите 2009 не мисля че работят толкова хубаво.Защото един приятел има такава и не съм останал с много добро впечатление... :crap: ,но може и да съм се объркал скоро ще измерим и неговата и ще дам данните за 2009-та модела :)
Shit happens all the time and you learn how to deal with it
Аватар
Snuupy

Рейтинг: 885

Мнениеот azze » Пет Юли 03, 2009 9:26 am

d0wnhILL_ написа:Вилката за парите си е много добра, но бързо се цапа трябва да се пръска със силиконов спрей и да се почиства и всичко ще си е ок. :peace:

Къде може да се намери силиконов спрей?Казаха ми,че има само в големи магазини от сорта на "Метро",но не ми се бие път до "Метро" за 1 спрейче.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пет Юли 03, 2009 9:30 am

В железарийте също го има, аз от там си купих. :beer:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Рейтинг: 2000

Мнениеот Snuupy » Пет Юли 03, 2009 9:32 am

А тея семерингите те могат ли да се махат без да се разглобява вилката?
Аватар
Snuupy

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пет Юли 03, 2009 9:39 am

Еми аз когато имах XCR, правех така, след като карам известно време (2-3-4 дена), махах тези железните кръгчета(незнам как се казват), които хващат семерините и пръсках с този силиконов спрей по 1-2 пъти, след това сгъвах вилката, по тръбите ще остане една мърсотия, която я забърсвах с парцал и я оставях вилката намира. На следващия ден пак ще ти изкарва мърсотия, която е желателно да избършеш. И така това дейсвие го повтарях на всеки 3-4 дена. :popcorn: :peace:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот Snuupy » Пет Юли 03, 2009 9:48 am

Е тва ми се вижда малко прекалено,ама на 1 седмица мисля,че е добре,защото иначе аз повече ще бърша вилката от колкото да я карам :D :D :bigeyes:
Аватар
Snuupy

Мнениеот stallion » Пет Юли 03, 2009 9:50 am

BurNiNg_IcE написа:Еми аз когато имах XCR, правех така, след като карам известно време (2-3-4 дена), махах тези железните кръгчета(незнам как се казват), които хващат семерините и пръсках с този силиконов спрей по 1-2 пъти, след това сгъвах вилката, по тръбите ще остане една мърсотия, която я забърсвах с парцал и я оставях вилката намира. На следващия ден пак ще ти изкарва мърсотия, която е желателно да избършеш. И така това дейсвие го повтарях на всеки 3-4 дена. :popcorn: :peace:

Извинявам се за тъпия въпрос, но тия "кръгчета" как се махат?
ПП: И аз не чувам особено добри отзиви за модела 2009. Аз имам модел 2008 и от XCR-ите които съм виждал моя е най-добрия ;) 2009 първото че като дизайн не мисля че е по-добър от 2008, а като работа...не съм виждал разглобен но не мисля че има някакви предимства пред по-старите :crap:
ЕДИТ: Аз като се нацапа или стане мноо прашен направо го избърсвам с парцал и след тва пръскам Valvoline Multy Spray...Нямам проблеми засега :peace:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот manef » Пет Юли 03, 2009 12:54 pm

azze написа:
manef написа:Искам да попитам на колко време се смазва XCR че не съм на ясно :)

Според owner's manual-а на всеки 25 часа каране трябва да се пръсат праховите уплътнения с тефлоново масло.
Аз лично преценявам след каране дали е нужно или не.

Малко съм скаран с маслата ... само с тефлоново маслко ли трябва да се смазва :look:
Изображение
Аватар
manef

Рейтинг: 1210

Мнениеот marsa » Пет Юли 03, 2009 1:16 pm

manef написа:
azze написа:
manef написа:Искам да попитам на колко време се смазва XCR че не съм на ясно :)

Според owner's manual-а на всеки 25 часа каране трябва да се пръсат праховите уплътнения с тефлоново масло.
Аз лично преценявам след каране дали е нужно или не.

Малко съм скаран с маслата ... само с тефлоново маслко ли трябва да се смазва :look:
Тва "тефлоново масло" не спада ли гъм гресите? Иначе да - това е за прахообиращите гумички, а вътре е друга работа.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот manef » Пет Юли 03, 2009 1:25 pm

а някакъв друг вид смазване трябва ли ?
Изображение
Аватар
manef

Мнениеот marsa » Пет Юли 03, 2009 2:44 pm

manef написа:а някакъв друг вид смазване трябва ли ?
Като всяка вилка, чат-пат се прави профилактика - отваряне, чистене, "плескане" с грес. Доста по- рядко, разбира се (не искам да говоря наизуст, защото не знам конкретно, но предполагам веднъж на сезон е достатъчно, разбира се зависи колко, къде и как се кара).
Аватар
marsa

Мнениеот manef » Пет Юли 03, 2009 10:44 pm

marsa написа:
Като всяка вилка, чат-пат се прави профилактика - отваряне, чистене, "плескане" с грес. Доста по- рядко, разбира се (не искам да говоря наизуст, защото не знам конкретно, но предполагам веднъж на сезон е достатъчно, разбира се зависи колко, къде и как се кара).

мхм
Изображение
Аватар
manef

Мнениеот Snuupy » Съб Юли 04, 2009 12:18 pm

marsa написа:

Значи препоръчително е след дъжд или ако някой кара на сняг (като мен) да се профилактира цялата вилка (отваряне,грес,почистване и тнт),защото се пълни с вода и естествено вилката почва да не работи както трябва, докато ако се кара на сухо време само се махат семерингите и се почиства и пръска с кой квот намери :) :beer:
Аватар
Snuupy

Мнениеот stallion » Съб Юли 04, 2009 4:50 pm

Накратко...да. Само това "кой с квот намери" не е съвсем така. Ти ако искаш и с олио можеш да смажеш вилката (изпробвано!) но с другите масла внимавай че да не скапеш някое уплътнение....Използвай примерно масло за шевни машини или пък има тубички Фино Машинно Масло (и двете са изпробвани) ама пак ти казвам внимавай при избора на масло :peace:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот manef » Съб Юли 04, 2009 10:31 pm

stallion написа:Накратко...да. Само това "кой с квот намери" не е съвсем така. Ти ако искаш и с олио можеш да смажеш вилката (изпробвано!) но с другите масла внимавай че да не скапеш някое уплътнение....Използвай примерно масло за шевни машини или пък има тубички Фино Машинно Масло (и двете са изпробвани) ама пак ти казвам внимавай при избора на масло :peace:

благодаря
Изображение
Аватар
manef

Мнениеот Snuupy » Съб Юли 04, 2009 11:00 pm

Само да кажа вътре вилката където са шишовете е напълно грешно да се смазва с масло,там задължително ГРЕС! И сега ще кажа защо..защото маслото се стича надолу и на шишове и всичко остава едно голямо нищо,докато като се смаже с грес,греста остава и си има смазка дълго време :) Има даже и много скъпи греси,които незамръзват на студ,но досега не съм купувал само съм чувал :) Дано да съм бил полезен :beer:
Аватар
Snuupy

Мнениеот azze » Съб Юли 04, 2009 11:15 pm

Snuupy написа:Само да кажа вътре вилката където са шишовете е напълно грешно да се смазва с масло,там задължително ГРЕС! И сега ще кажа защо..защото маслото се стича надолу и на шишове и всичко остава едно голямо нищо,докато като се смаже с грес,греста остава и си има смазка дълго време :) Има даже и много скъпи греси,които незамръзват на студ,но досега не съм купувал само съм чувал :) Дано да съм бил полезен :beer:

А има и смазка специално за вилки,произведена от Suntour.И струва 15 кинта.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот Snuupy » Съб Юли 04, 2009 11:30 pm

А по-евтиният вариянт за 10лв грес за вилки и върши същата работа в много магазини като Веломания например работят с нея и е безупречна! :beer:
Аватар
Snuupy

Мнениеот stallion » Вто Юли 07, 2009 10:05 am

Хора, установих че XCR 09 (на Climber PRO) е с ход 100мм а не 120 както 08-цата. Тва естествено променя и начина на работа на вилката, при това към лошо :crap:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот Snuupy » Вто Юли 07, 2009 12:19 pm

Само дето Drag Climber Pro е с Sr Suntour Duro отпред,а не с XCR ;) тва и още някои работи като спирачката предната и други са разликите между Драг Клаймбер и Драг Клаймбер Про ;)
Аватар
Snuupy

Мнениеот stallion » Вто Юли 07, 2009 12:28 pm

Не е вярно!
Drag Climber COMP - 555lv - Някъв Suntour, не съм сигурен какъв
Drag Climber PRO - 695lv - SR Suntour XCR 2009
Drag Climber TEAM EDITION - 875lv - DURO
Сигурен съм в това, имам познати и с трите варианта :agree:
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

Мнениеот BurNiNg_IcE » Вто Юли 07, 2009 8:36 pm

stallion написа:Drag Climber COMP - 555lv - Някъв Suntour, не съм сигурен какъв

XCM V2 ;)
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот Snuupy » Сря Юли 08, 2009 1:47 pm

http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... cts_id=885 абе момчета вярно ли ХЦР Ло има маслено смекчаване на връщането? А и ХЦР Ло 2009 ли го има ? :dontknow: :dontknow: :dontknow:
Аватар
Snuupy

Мнениеот Snuupy » Сря Юли 08, 2009 11:04 pm

Еми значи отваряш вилката отгоре и отдолу вадиш пружините отдолу и буташ отгоре шишовете и те си падат сами от там слагаш гумичките на шишовете в най-долната им част така че като влезнат да се падат не там където се завиват болтовете отдолу а в другия край вътре,и от там вече си сглобяваш както си я разглобил самоче отгоре тъй като са пластмосови капачките ще трябва да ходиш до някой сервиз който да ти дадат такъв пластмасов ключ иначе може да ги прецакаш :) Успех,дано да съм бил полезен :) :beer:
Аватар
Snuupy

Мнениеот drum_sk8_er » Вто Юли 14, 2009 12:27 pm

До колко са издръжливи врътките за настройка на твърдостта на XCR-a?В смисъл като се кара на по-големи разстояния по неравен терен добра идея ли е да се правят настройки в движение в зависимост от препятствията по пътя или просто да се настрои на някакво средно положение и да не се пипа много много?
drum_sk8_er

Рейтинг: 1200

Мнениеот Snuupy » Сря Юли 15, 2009 11:04 pm

Еми аз лично си я карам на най-меко,защото дори и на тази позиция вилката не е някаква супер работеща,работи прилично :) според мен на най-твърдо няма никакъв смисъл освен ако не катериш... :beer:
Аватар
Snuupy

Мнениеот marsa » Сря Юли 15, 2009 11:36 pm

Съвсем не съм съгласен, че е добре вилката да се държи постоянно на най- мека позиция, например аз като катеря и на най- твърдото ми е меко, не е като заключване, друг е въпроса, че на голям наклон ми подскача предницата, тва е частен случай.

На най- меко определено ми е меко, съвсем отделна дискусия е работата на вилката, твърдението, че мека=работеща, или обратното, и изобщо свързването на твърдостта и качеството на работата са много големи грешки.

И мен ме е яд, че XRC-а не работи като качествена топ клас вилка, но за толкова пари - толкова, това не ме кара да го правя най- мек само за да виждам как гълта малки неравности, но за сметка на това като педалирам по- агресивно да подскача.

За врътките не знам, предполагам че не е проблем чат-пат да се регулират, все пак затова има врътки, а не се прави фабрична настройка, приема се че няма по 50 пъти на ден да въртиш от край до край :)
Аватар
marsa

Мнениеот drum_sk8_er » Чет Юли 16, 2009 11:43 am

Въпрос към тези,които са си купили чисто нов XCR,отделно......Вилката има ли си кутия и разни книжки и прочие.Питам защото преди месец си смених твърдата вилка със XCR.Купих си го чисто нов и ми го монтираха,обаче нищо не са ми давали като документация,само касова бележка която играе ролята на гаранционна карта.
drum_sk8_er

Рейтинг: 1200

Мнениеот stallion » Чет Юли 16, 2009 1:30 pm

Има си една гаранционна карта ама кутия...не знам, май не
ИзображениеИзображение
Аватар
stallion

ПредишнаСледваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти