lanzz написа:очите не са много прецизен нáучен инструмент.
Да го кажем другояче - ако Пешо от съседния блок, дето сте си играли от деца, пред теб дропне един дроп, който сте го мерили, че е 5 метра, ще си вярваш ли на очите или не?

lanzz написа:очите не са много прецизен нáучен инструмент.
PtD написа:@bikerider, издребняваш. Естествено, че говорим за дропнал в най-нормалния смисъл на тази дума, прелетял 5м по вертикал.
NovemberCharlie написа:милотите
За Клаудия Шифър хората на кави ли не фокуси са способниbikerider написа:Копърфийлд ми е обица на ухото да не вервам много-много на очите си за такива неща.
bluskanie написа:Обаче имало неква "сила", райш ли, и НИКОЙ не може да влезе там, за да ги види/снима и да разкаже после.
PtD написа:@lanzz, хм, в такъв случай ако някоя кола бутне човек пред теб, дали ще си надежден свидетел, или ще ти трябват и научни доказателства?
bluskanie написа:Попринцип йогите са някви много способни хора. Смятат, че има 3 степени на овладяване на съществото, преди постигане на нирвана))) Точно момента на постигането на абсолютна незаввисимост ми е малко в повече. Тогава, според тях, можееш да правиш каквото си поисках... смисъл даже можеш да се явиш на изпит за полубог, после за бог и т.н.
bluskanie написа:Точно момента на постигането на абсолютна незаввисимост ми е малко в повече. Тогава, според тях, можееш да правиш каквото си поисках... смисъл даже можеш да се явиш на изпит за полубог, после за бог и т.н.
bikerider написа:bluskanie написа:Точно момента на постигането на абсолютна незаввисимост ми е малко в повече. Тогава, според тях, можееш да правиш каквото си поисках... смисъл даже можеш да се явиш на изпит за полубог, после за бог и т.н.
Защо? Изкарай 2-3 месеца на фотосинтеза и ще постигнеш и ти абсолютна независимост
bluskanie написа:bikerider написа:Изкарай 2-3 месеца на фотосинтеза и ще постигнеш и ти абсолютна независимост
Пълна независимост май не значи само оцеляване без храна. А вода, а когато те прострелят, а когато те блъсне кола? Ако те срещне руса мадама? Гола?
PtD написа:@bikerider, lanzz, и другите, дето се придържат към познатата наука: науката просто търси да потвърди една хипотеза за законите, които действат в света. Хипотеза, която може би не е вярна, и може би ние никога няма да сме в състояние да докажем това (виж Гьодел). Сляпото придържане към тази хипотеза е най-обикновена форма на фанатизъм (научен фанатизъм), който обикновено препятства фанатика да види по-далеч от носа си.
При това научните фанатици често са спъвали прогреса, като са твърдяли че "те такова животно нема и не може и да има", а от време на време са натиквали в калта (или на кладата) опонентите си.
Да сравнявате това, което аз лично съм видял, с Дейвид Копърфийлд, е толкова смехотворно, колкото да се сравнява Й.С. Бах с чалгарката Глория.
И да, бръсначът на Окам не винаги реже вярно
PtD написа:@bikerider, lanzz, и другите, дето се придържат към познатата наука: науката просто търси да потвърди една хипотеза за законите, които действат в света. Хипотеза, която може би не е вярна, и може би ние никога няма да сме в състояние да докажем това (виж Гьодел). Сляпото придържане към тази хипотеза е най-обикновена форма на фанатизъм (научен фанатизъм), който обикновено препятства фанатика да види по-далеч от носа си.
lanzz написа:това защо ми го обясняваш и на мен? моята теза е точно такава - докато една хипотеза не бъде проверена и потвърдена, тя си остава само това - хипотеза. хипотезите имат само две функции: да бъдат потвърждавани, и да бъдат отхвърляни. не виждам нищо фанатично в това, и във фанатичното придържане към каквато и да е хипотеза няма нищо научно.
lanzz написа:ти, от друга страна, говориш за "доказателства" които разчитат на наблюдение без инструменти на може би режисирани събития, и на събития отразени от агенция "Една Жена Ми Каза". отказваш да дадеш повече информация за своите наблюдения, което си е твое изконно право, но не можеш да очакваш отношение различно от недоверие.
lanzz написа:При това научните фанатици често са спъвали прогреса, като са твърдяли че "те такова животно нема и не може и да има", а от време на време са натиквали в калта (или на кладата) опонентите си.
тоест инквизицията е била научна институция, така ли? според мен те са по-скоро в твоя лагер, с тезата си "сам господ ни го каза, пък който не ни вярва е смехотворен". иначе плескане с кал има навсякъде, ако човек си е свършил добре работата и опитите и наблюденията му могат да бъдат повторени и потвърдени от други хора, няма достатъчно кал на света за да ги покрие.
lanzz написа:Да сравнявате това, което аз лично съм видял, с Дейвид Копърфийлд, е толкова смехотворно, колкото да се сравнява Й.С. Бах с чалгарката Глория.
да не приемаме за чиста монета нещо, за което ти не желаеш да споделиш друга информация освен "вервайте ми, видех го с ей тези две очи, ма няма да ви кажа дори какво съм видял", не е нито смехотворно, нито би трябвало да бъде неочаквано за теб.
PtD написа:@bikerider, lanzz, и другите, дето се придържат към познатата наука: науката просто търси да потвърди една хипотеза за законите, които действат в света. Хипотеза, която може би не е вярна, и може би ние никога няма да сме в състояние да докажем това (виж Гьодел). Сляпото придържане към тази хипотеза е най-обикновена форма на фанатизъм (научен фанатизъм), който обикновено препятства фанатика да види по-далеч от носа си.![]()
bikerider написа:Напълно съм съгласен. Всичко, което казвам е, че и сляпото придържане към обратната хипотеза (за левитацията) е също най-обикновена форма на фанатизъм.
PtD написа:Аз хич не желая някой да ми вярва. Само искам да внеса малко "инакост" в ортодоксалните твърдения: "науката не може да го обясни, значи не може да съществува".
PtD написа:Понеже за всяко явление (вкл. и за строежа на функционирането на Вселената) има безброй много хипотези, съгласуващи се с опитните данни, изборът на конкретна хипотеза за вярна може да не отговаря на истината. И бидейки "отвътре" на хипотезата, може да нямаме средства с които да го докажем.
PtD написа:Аз хич не желая някой да ми вярва. Само искам да внеса малко "инакост" в ортодоксалните твърдения: "науката не може да го обясни, значи не може да съществува".
PtD написа:lanzz написа:PtD написа:...а от време на време са натиквали в калта (или на кладата) опонентите си
тоест инквизицията е била научна институция, така ли?
Оо, нямах предвид инквизицията. Имах предвид многобройни случаи, в които се явява автор-новатор и дървените глави веднага се заемат да го натикат в ямата. Сигурен съм, че did е срещал няколко подобни бройкиИ като малко отклонение - сър Исак Нютон не е бил чужд на подобни похвати.
PtD написа:Просто някои неща не могат да се храносмелят от масата и се налага да бъдат консумирани индивидуално. Това е точно едно от тях.
lanzz написа:PtD написа:Понеже за всяко явление (вкл. и за строежа на функционирането на Вселената) има безброй много хипотези, съгласуващи се с опитните данни, изборът на конкретна хипотеза за вярна може да не отговаря на истината. И бидейки "отвътре" на хипотезата, може да нямаме средства с които да го докажем.
тук съм напълно съгласен с теб, но не съм съгласен, че това е нещо лошо. какъв е твоя вариант за откриване на истината, без хипотези, проверки и доказателства?
да разгледаме следната постановка: някакъв пич твърди, че може да хвърчи само и единствено използвайки силата на мисълта си.
А. от научна гледна точка първо следва да се провери дали това е наистина така - да се проведе контролиран експеримент, който напълно да изключва възможността хвърченето да е подпомогнато със "специални ефекти" и технически средства; ако се окаже, че човека наистина си хвърчи, чак тогава започваме да спекулираме как така аджеба става тая работа.
Б. от гледна точка на агент Мълдър, човека явно може да хвърчи ("е па с очите си го видех!"), и повече обяснения не са нужни. чудесно сме си така, вярваме че "истината е някъде там", не ни трябва да знаем защо и как става тая работа. не се морим с хипотези (които никога не се знае дали са Истината), и следователно Истината е, че няма обяснение, а науката съкс
това "ортодоксално" твърдение се чува предимно от тебе и Агента.
PtD написа:Оо, нямах предвид инквизицията. Имах предвид многобройни случаи, в които се явява автор-новатор и дървените глави веднага се заемат да го натикат в ямата. Сигурен съм, че did е срещал няколко подобни бройкиИ като малко отклонение - сър Исак Нютон не е бил чужд на подобни похвати.
исак нютон е палил хора на кладата? аз специално за това питах, ама сега виждам че си го споменал само за гол драматизъм
PtD написа:Просто някои неща не могат да се храносмелят от масата и се налага да бъдат консумирани индивидуално. Това е точно едно от тях.
ммм, чудесен аргументможе с еднаква убедителност да се използва и в двете страни на спора
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта