Критична маса

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Re: Критична маса

Мнениеот contty » Чет Юли 30, 2009 10:30 am

Alpina написа:Там трябва да средоточите усилията си - в образоването на обществото какви са ни правата, а не в промени на закона, който и сега може да се каже, че е задоволителен.

А баш!
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот Ioxoxo » Чет Юли 30, 2009 11:13 am

@did

1. Не съм юрист - аз подчертавам просто неща от закона които са смешни и абсурдни. Има хора юристи които си се занимават с това.

"Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента."

"Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение."

"най-дясната свободна лента" съвсем не равнозначно на "най-близо до дясната граница на платното" - велосипедиста няма право на собствена лента като моториста!

Ето закона от Министерството на Транспорта: http://www.mt.government.bg/page.php?ca ... 213&id=285

@bikerider

Добре, някои да го спазва?
- Кажи го на патката сутринта, която от лява лента пред мен, зави в дясно да паркира и щеше да мине през мен!
- Кажи го тоя закон на патката вчера, паркирала на левия тротоар, излезе без мигач в тясна уличка и ме заклещи между нейната кола и спрелите коли!
- Кажи го на кретена дето блъсна приятелката ми излизайки от паркинга и избяга!
- Кажи го на кретена дето блъсна позната на кръстовище на десен завой и избяга!
- Кажи го на таксиджията, които направи ляв завой пред приятел колоездач идващ от насрещното и му смаза физиономията, та яде 3 седмици през сламка!
- Кажи го на поредната патка, която ме видя, че се движа по главен път с 40-50км и излезе от странична уличка точно пред мен, неможах да я настигна щото и на червено мина!
Горните събития са за последните 3 седмици!
За 1200 км в града това лято, случаите са ми значително повече, единственото което съм постигнал е много жалби и няколко накривени огледала, че да се сетят да ги ползват... От там нататък тотално несъобразяване с дистанция и предимство спрямо мен и останалите велосипедисти ...

Явно моментните закони не работят особено! Ма явно и прекалено много в гората карате и не ви пука, че един ден тия "шофиори" ще минат и през ваш близък ...

"Има ли нужда от нещо повече?"
Да солидни глоби към съответното, без наличие на 2-ма свидетели за да се пусне жалба!

@Alpina

Чел съм закона доста пъти, велосипед и велосипедист в ЗДП се споменава крайно малко, както Велосипедна алея/път в ЗП.

Относно образованието и културата на на всички участници в движението, си прав, но това е само една от точките за безопасен вело транспорт.
Аватар
Ioxoxo

Рейтинг: 1215

Мнениеот Alpina » Чет Юли 30, 2009 11:17 am

Ами явно нищо не си разбрал, защото и автомобил се споменава рядко, трактор, трямвай, камион, мотор и каруца също.
Това значи ли, че не става дума за тях?

Научи какво е "участник в движението", ППС, МПС, "релсово пътно превозно средство", "Водач на ППС", "пътна лента", "платно за дивжение", кръстовище и всички останали термини!

Тогава пак прочети закона и ще видиш, че в голамата си част се отнася за велосипедистите!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ioxoxo » Чет Юли 30, 2009 11:33 am

@Alpina
Да ясно, и когато тръгна да карам като автомобил (с условието, че нямам лента, а само дясна част от лентата) нещата са същите, като излиза някои от пряката, аз си взимам, нищо че съм в правото си. Като карам в дясно и някои отвори врата, аз пак си взимам, нищо, че пак съм в правото си. Като завие пред/през мен е засичане и аз пак си взимам, нищо, че пак съм в правото си.

Ако си тръгне от ПТП което е направил, аз трябва да съм му запомнил номера докато летя и да имам и 2ма свидетели, че точно този номер и тази кола са ме блъснали...

Велосипедиста е рисков фактор на пътя, това го има във всеки европейски закон! Велосипедиста в йерархията на пътя е веднага след пешеходеца, а в българия пръв е тоя с очиларката или с еМеЛ-а ... после другите големи на пътя и после другите да се спасяват по единично ...

Аз това лято чух за 30-тина блъснати велосипедисти и за нито един осъден, не че за хванат чух ...
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот Alpina » Чет Юли 30, 2009 11:47 am

Ти движил ли си се изобщо по пътя с колело?
Защото да ти кажа, доакто съм с колело ми се случва някой да не ми даде предимство, докато излиза от пряка, толкова често, колкото и когато съм с колата - т.е. винаги има идиоти.
Същото е и когато някои си отваря вратата или всяка друга ситуация...

И за подерен път доказваш, колко малко познания имаш:
Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.

Ще ти го преведа така - ако няма ленти за движение - движиш се най-дясно по платното, което ще значи да не се движиш в насрещното. Това важи за коли, камиони, каруци и всичко, което не се движи на релси, включително велосипедист.
Ако има ленти - имаш цялата най-дясна лента за движение!!!

Къде видя, че трябва да
Ioxoxo написа:Да ясно, и когато тръгна да карам като автомобил (с условието, че нямам лента, а само дясна част от лентата) нещата са същите, като излиза някои от пряката, аз си взимам, нищо че съм в правото си. Като карам в дясно и някои отвори врата, аз пак си взимам, нищо, че пак съм в правото си. Като завие пред/през мен е засичане и аз пак си взимам, нищо, че пак съм в правото си.

Просто научи ЗДП и ППЗДП и по-скоро ги разбери, преди да сееш препоръки и да водиш каквото и да било паради!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Ioxoxo » Чет Юли 30, 2009 11:58 am

Как да ти го обясня или ти НЕДОчиташ!

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Раздел XVIII. Особени правила за някои участници в движението

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Страница 19 и 20 от ЗДП публикуван в сайта на МТ
Линк към страницата: http://www.mt.government.bg/page.php?ca ... 213&id=285
Линк към пълния закон: http://www.mt.government.bg/upload/docs/zdvp_281108.doc

Обновени:

Обн. ДВ. бр.20 от 5 Март 1999г., изм. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2000г., изм. ДВ. бр.43 от 26 Април 2002г., изм. ДВ. бр.76 от 6 Август 2002г., доп. ДВ. бр.16 от 18 Февруари 2003г., доп. ДВ. бр.22 от 11 Март 2003г., изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2004г., изм. ДВ. бр.70 от 10 Август 2004г., изм. ДВ. бр.85 от 28 Септември 2004г., изм. ДВ. бр.115 от 30 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.79 от 4 Октомври 2005г., изм. ДВ. бр.92 от 18 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.99 от 9 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.61 от 28 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.64 от 8 Август 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.85 от 20 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.102 от 19 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.22 от 13 Март 2007г., изм. ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.97 от 23 Ноември 2007г., изм. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г., изм. ДВ. бр.88 от 10 Октомври 2008г., изм. ДВ. бр.102 от 28 Ноември 2008г.

Прилагане на ЗДП
http://www.shofior.com/documents.html?r ... page_id=24

Глава двадесет и трета

СПЕЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА НЯКОИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО

Раздел I

Водачи на велосипеди

Чл. 140. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до
дясната граница на платното за движение.

Чл. 141. На водача на велосипед е забранено:
1. да се движи успоредно до друг велосипедист;
2. да управлява, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите;
3. да се движи в непосредствена близост до пътно превозно средство или да се държи за
него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на велосипеда
или създават опасности или пречки за другите участници в движението;
5. да бъде теглен от друго пътно превозно средство;
6. да управлява велосипед по площите, предназначени за движение само на пешеходци.
Тази забрана не се отнася за децата велосипедисти.
Чл. 142. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред
и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот Alpina » Чет Юли 30, 2009 12:02 pm

Ми да - Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Нещо да ти прави впечатление?

Пак да прочетеш няколко мнения по-горе и да научиш разликата м/у "платно за движение" и "пътна лента" ?
Наистина ще е добре да го направиш, преди да продължаваме с "дискусията"
Последна промяна Alpina на Чет Юли 30, 2009 12:06 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Ioxoxo » Чет Юли 30, 2009 12:04 pm

Alpina написа:Ми да - Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Нещо да ти прави впечатление?

Пак да прочетеш няколко мнения по-горе и да научиш разликата м/у "платно за движение" и "пътна лента" ?
Наистина ще е добре да го направиш, преди да продължаваме с "дискусията"

Изображение

В такъв случай които е по закон и правилник, когато колата до теб или зад теб иска да завие НА ДЯСНО минава през теб и много рядко някои се сеща да те пусне. Особено като си забрави десния мигач (което доста редовно се случва) ти не спираш и си фира ...
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот bikerider » Чет Юли 30, 2009 1:05 pm

Ioxoxo написа:Явно моментните закони не работят особено! Ма явно и прекалено много в гората карате и не ви пука, че един ден тия "шофиори" ще минат и през ваш близък ...

Пич, виж сега, обяснявам ти като на второкласник. Един закон никога не "работи". Той не е нещо да го пипнеш. Това са правила, по които група хора да регулират поведението си на пътя. Те го правят само когато тия правила им се налагат. От съответните органи. Сменянето на правилата без да се оправи налагането им само води до същата глупова и патова ситуация. Схващаш ли колко наивно гледаш на нещата?

Наистина, запознай се обстойно със закона, защото непознаването му от твоя страна те кара да говориш откровени глупости, без да искам да те обидя. И ти си тръгнал да събираш критична маса за какво? Нали първия полицай ще те опровергае с две думи и ще те направи за смях пред хората? Толкова ли е трудно да осъзнаеш, че малко не си в час и би трябвало да си изчистиш пропуските преди да събираш критични маси? Щото ако не го направиш значи имаш користни помисли в цялата работа. Избери си сам.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Lilium » Чет Юли 30, 2009 1:17 pm

Мога да се съглася с автора на темата, че условия нямаме. Хубаво е, че някакви хора се борят за някакви неща, но с риск да изляза песимист - скоро няма да имаме нито читави велоалеи, нито читаво правораздаване. Законите си ги имаме, но те все пак са недомислени и с много пролуки и вратички. Браво на хората, за които авторът на темата спомена и за амбициите им.

Относно платната и пътните ленти ще кажа аз какво знам от опит - колкото по-в дясно - толкова по-добре. Реално погледнато колкото и в дясно да се движим сме вечно застрашени и има шанс да ни отнесат. Лошото е, че никой не смята велосипедистите за реална заплаха и едновременно с това за достатъчно рисков фактор, с който има нужда да се съобразява.... но това също произтича от калпавото ни законодателство и правораздаване.
Аватар
Lilium

Рейтинг: 1200

Мнениеот silvertm » Чет Юли 30, 2009 1:32 pm

bikerider написа:(2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението,
каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
"
Има ли нужда от нещо повече? Това е записано в ЗАКОН!
Колко още нови и все по-сложни закони искате да се напишат преди да се сетите, че проблема е в налагането и ще си остане там.???

- Това е само диспозитивната част от правната норма. Или иначе казано, само предписанието за поведение. Така обаче регулация не се прави - необходима е и санкционираща част, която обяснява какво се случва, ако предписанието не се спазва. Т.е. какво се случва, ако водачът на ППС не е внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, напр. когато отваря рязко вратата на спряло превозно средство, без да се огледа за велосипедисти, когато минава на скорост през локва или камъчета, когато не спазва увеличеното (неясно колко) странично разстояние при изпреварване... и т.н. При всички тези отклонения от предписанието не е задължително да настъпи резултат ПТП. Та как се регулират тези неща? С камери ли?

bikerider написа:@silvertm: да разбирам ли, че застъпващ позиция, че всеки опит да се наложи закона по пътищата ще донесе жертви и следователно всички велосипедисти трябва да минем на велоалеи? Осъзнаваш ли какво малоумие е това? Искаш във всяко едно селце да има велоалея? Или искаш само в града? Чудя се лицемер ли си или просто не вникваш много-много в нещата?

- Не във всяко село, само в градовете. Само там има такава необходимост. И ако има повече велосипедисти, ще се наложи да има и такава възможност.

bikerider написа:Бих искал когато твърдиш, че отстояването на правата на велосипедистите ще доведе до жертви да го докажеш. А не да размахваш плашила.

- Не съм документирал колко пъти са ми налитали на бой след направена забележка, въпреки че на мен са отнели предимството, не съм документирал и оня случай, при който някакъв бакшиш ме гони с метален прът, само защото му направих забележка да не се движи в платното за насрещно движение (срещу мен), т.е. трудно ще ми бъде доказването.
bikerider написа:Вече достатъчно размахвахте байряци, получихте си велоалеите. Още ли ги искате такива уродчета?

- Дотук добре. Работата е започнала. Сега ще трябва да се надзирава и за правилното й и изчерпателно изпълнение. За тая цел са необходими още много граждански акции.

NovemberCharlie написа:...я ми кажете къде в ценралната част на София...

- Според мен в централната част на София предимството трябва да бъде изцяло за пешеходно и велосипедно придвижване и чрез градски транспорт. Личните автомобили там трябва постепенно да бъдат изтласкани до неизбежния минимум (напр. за снабдяване, за пожарни автомобили, линейки, полиция и др.).
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 30, 2009 2:10 pm

А според шофьорите ти им пречиш. Велосипедистите са по-малко, и не носят приходи в бюджета. Следователино ще го духат. :eyebrow:

И сега сериозно - утопиите си ги пробутвайте в детските градини. Малоумието, наречено велоалеи, не върши никаква работа, но за сметка на това кметът се бие в гърдите: "Избраха ме щото им построих велоалеи". ВИЕ сте причината да има велоалеи в този им безумен вид. Поне малко се засрамете.!
Последна промяна NovemberCharlie на Чет Юли 30, 2009 2:20 pm, променена общо 1 път
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Чет Юли 30, 2009 2:17 pm

NovemberCharlie написа:А според шофьорите ти им пречиш. Велосипедистите са по-малко, и не носят приходи в бюджета. Следователино ще го духат. :eyebrow:

Много ясно!

Може да не го духат, само ако научат законите, изпълняват си задълженията на пътя и се борят другите да им уважават правата.

Призиви от вида "Искаме всичко! Колите не ни интересуват! Центърът е за пешеходците и велосипедистите!" водят само до духане.

Колкото до "критичната маса" (да се върнем на темата), такава няма и няма скоро да има. След като няма критична маса колоездачи, да се правят мегапроекти за промяна на инфраструктурата, с цел да се угоди на несъществуващата критична маса колоездачи, е ... :censore:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bibendum » Чет Юли 30, 2009 2:23 pm

Да Ви кажа честно , във Варна като че ли шофьорите са малко по толерантни към колоездчите . Не казвам че няма простаци , но всепак не съм срещал чак такива затруднения. По принцип и движението тук е доста по-спокойно от колкото в София. Въпрки това най- веооятно ще се присъединя към инициативата (ако намеря кой да гледа децата, че жена ми е на работа :crap: ).
Изображение
Аватар
bibendum

Рейтинг: 1375

Мнениеот silvertm » Чет Юли 30, 2009 2:34 pm

NovemberCharlie написа:ВИЕ сте причината да има велоалеи в този им безумен вид. Поне малко се засрамете.!

- За факта на велоалеите заслугата е на гражданските организации. За вида им - на изпълнителя.

did написа:Призиви от вида "Искаме всичко! Колите не ни интересуват! Центърът е за пешеходците и велосипедистите!" водят само до духане.

- Превръщането на обширни градски части в пешеходни зони не е всичко, това е само един от пътищата към една по-облагородена и приятна жизнена среда в града. Една част от бул."Витоша" е пешеходна зона, експериментът е добър. Оплакват се само няколко бакшиша, но те винаги са недоволни. А с напредването строежа на метрото според мен ще се засили гражданският натиск да се ограничи автомобилното движение в града. Ще ги има и съответните възможности. Това е тенденция.
silvertm

Мнениеот Alpina » Чет Юли 30, 2009 2:35 pm

silvertm написа:
NovemberCharlie написа:ВИЕ сте причината да има велоалеи в този им безумен вид. Поне малко се засрамете.!

- За факта на велоалеите заслугата е на гражданските организации. За вида им - на изпълнителя.

За всичко хубаво сме виновни ние, за всичко лошо - те :D
Хвала :bowdown:
Ставате за политици :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 30, 2009 2:39 pm

Абе я стига с тоя "граждански натиск". Какво количество от гражданите представляваш, че си мислиш, че имаш въобще някакво право да определяш как да се развива един град?
А за жълтите малоумия - както поставен въпросът такъв и резултатът ;)
И Витошка е пешеходна зона, по която минават безпрепятствено всички коли с цена над 100000 лв.,а пешеходците, понеже им е тясно ходят върху недоразуминието "велоалея". Страшен пример, няма що!
Последна промяна NovemberCharlie на Чет Юли 30, 2009 2:47 pm, променена общо 2 пъти
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Чет Юли 30, 2009 2:44 pm

NovemberCharlie написа:Абе я стига с тоя "граждански натиск". Какво количество от гражданите представляваш, че си мислиш, че имаш въобще някакво право да определяш как да се развива един град?

Абе мани... Той не може да убеди хората в колоездачен форум в това, което прави, а тръгнал да работи с администрацията от имено на колоездачите и за тяхното благо.

Категорично съм убеден, че сегашното виене за велоалеи и критични маси ПРЕЧИ за появата на истинска КРИТИЧНА МАСА - такава, при която колоездачите сами ще могат да решат от какво наистина имат нужда. В момента от името на колоездачите говорят хора, които не са карали велосипед извън София и не знаят ЗДП... :xx(: Ей на това му казвам "да яхнеш вълната". Ама вълната още я няма и някой рискува скоро да потъне...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот marsa » Чет Юли 30, 2009 2:59 pm

Alpina написа:За всичко хубаво сме виновни ние, за всичко лошо - те :D
Хвала :bowdown:
Ставате за политици :agree:
В мен напират някакви съмнения, че ако те запитам не си ли посещавал колопоход, ще имаш желанието да излъжеш.

did, смятам, че в темата се изразяваш твърде категорично и крайно. Да не говорим, че не виждам какво се обсъжда от хора, живущи в град, който не иска да участва в подобно нещо. Като предпочитате да си седите по домовете, защо гледате сега да се изпокарате в някакъв си форум? За какво изобщо се спори тук?

Я най- добре прочетете отново началните постове на темата, това е съобщение, не призив, или покана, или молба, камо ли пък тема за коментари на правилници, познания и т.н.

На мястото на автора, още изначало да бях зарязал това тук, честно казано бих предпочел да се присъединят хора от улиците, отколкото тук само да ми се трие какво било и за какво съм виновен. Очевидно мнозинството тук е достатъчно доволно, че си има планините, и не желае повече.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Ioxoxo » Чет Юли 30, 2009 3:08 pm

did написа:Ако искате закони - аз съм "за".

Ако искате велоалеи - оправяйте се!

Няма как да убедя никои като теб... "Велосипедист" ...

Аз бях до тук, мерси за хората които вникват в нещата, останалите които всичко знаят и нищо не правят са явно олицетворение на цялата ни държава ...
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот did » Чет Юли 30, 2009 3:08 pm

marsa написа:did, смятам, че в темата се изразяваш твърде категорично и крайно.

Това е поне 20-та тема тук по тези и подобни въпроси. Намери първите и виж колко бях кротък и дипломатичен. Постепенно повтарянето на едни и същи глупости от организаторите на подобни мероприятия, както и резултатите от действията им, наистина ме карат да съм все по-краен.

Напълно убеден съм, че това, което се прави, е вредно, затова и си казвам мнението. Нищо лично към никого :agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 30, 2009 3:10 pm

@marsa Заеби ги ти тия мисли. Имено демагогията ни докара до тук - няколко милиона похарчени за две кофи криво нарисувана боя. ;)
Последна промяна NovemberCharlie на Чет Юли 30, 2009 3:14 pm, променена общо 1 път
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Чет Юли 30, 2009 3:10 pm

marsa , струваше ми се, че си разумен човек :dontknow:
Не бих отишъл на мероприятие с неясна цел и сбъркани идеи, които само ще вредят на колоезденето.

Ако ти заставаш зад такива мероприятия - това си е твое право и разбиране.

На преброяването исках да отида, не можах, за това пратих брат ми. Там всичко беше ясно и точно.
Това тук повече няма какво да го коментирам, след като човека не знае къде трябва да се движи, както и основни и задължителни познания по ЗДП :dontknow:

Те искат да променят нещо, което няма нужда от това.

А ако вземе да се случи тяхното ще има
silvertm написа:За факта на велоалеите заслугата е на гражданските организации. За вида им - на изпълнителя.

А най-най-абсурдното е, че тез "организатори" като че ли са се качили на колела миналата година, или тази пролет, видяли са че не е лесно и с нагласата как вече имат опит, почват да водят някакви абсурдни кампании. А хората, които от години карат по същите тези пътища и са спрели да броят хилядарките на изминатото разстояние, са нищо неразбиращите будали, спиращи пригреса, даващи безсмислени/глупави съвети...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Юли 30, 2009 4:13 pm

@silvertm: Научи ЗДП и тогава ми тълкувай какво има и какво няма.

После - питам и отговор не чакам: велоалеи в градовете - хубаво, а какво да правят хората по селата? Или дотам ти стигна интелектуалния капацитет - да кажеш, че по селата няма нужда от велоалеи. Тия хора не те интересуват нали, теб те интересува тясния ти интерес да има велоалеи. Така поне излиза от приказките ти.

Въртиш, сучеш и не можеш да докажеш ползата от велоалеите. Драматизираш, отсичаш, че по селата едва ли не не живеят хора с велосипеди, тълкуваш ЗДП както ти изнася (докажи твърдението си, че няма изрични санкции за отнемане на предимство, например). Щото това, което каза е абсолютна глупост - нямало санкции.

Искам да знам едно - вие двамата с Ioxoxo имате ли книжки и ако имате - как сте ги взели? Убеден съм, че по втория начин. Ако ли не сте ги взели по втория начин - значи знаете къде е сърцевината на проблема и че никакви критични маси или урбанистични утопии няма да помогнат, докато няма ПОЛИТИЧЕСКА воля.

Ако не можете да разберете това, значи сте ненормални.А ако можете, но въпреки това настоявате, че сте прави, значи остават две възможности: или сте за психодиспансер или просто сте някакви платени организатори на критични маси.

Всъщност остава един вариант - да нямате книжки и да не сте учили ЗДП. Може и това да е, което няма да ме учуди изобщо. Трябвало да пише в закона санкция за човек, който си отваря вратата и не гледа назад. Пдобна глупост може да изтърси само някой "законотворец" като вас, който и хал хабер си няма от ЗДП, където ясно е записано как и къде е позволено да се спира и паркира. Но вас мрънкалниците все трябва някой друг да ви пази, все трябва да има специални алинеи в законите, които да ограничават другите, щото вас ви мързи да разберете правилника за движение, все трябва някой да ви дундурка, вместо да се научите да карате по улиците, все искате да "оправите" света, вместо да го разберете и да се впишете някакси в него.

Отново и отново стигам до един извод като ви чета глупостите - вие явно искате изолирани коридори, в които никой да не припарва и никой да не смее да кара там (що ли си приличате по това с лумпените-шофьори), вместо да научите ЗДП и да си отстоявате правата. Мен защо не ме ругаят когато съм с колелото? Щото мога да карам с движението, а пишман-велосипедисти като вас само знаят да пищят за критични маси и да реват за велоалеи. Що не си напишете първо домашното, джанъм и тогава се юрвайте да организирате масите...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ioxoxo » Чет Юли 30, 2009 4:32 pm

@bikerider

Има 2-3 варианта:
- ти живееш в гората и знаеш перфектно закона и никои около теб не го нарушава (е все пак си в гората);
- ти си най-големия късметлия и никои около теб не нарушава закона
- ти си караш в някакъв измислен свят (нещо като психодиспансера споменат от теб)

Тъй като явно знаеш повече, кажи ми какво да направя като блъснат приятелката ми и си тръгнат?

Как по-точно да отстоявам правата си ?
Обадихме се на КАТ на мига, пуснах жалба на сутринта, пуснах и номера на колата... от умрял писмо ...
Аватар
Ioxoxo

Мнениеот bikerider » Чет Юли 30, 2009 4:39 pm

Ioxoxo написа:Обадихме се на КАТ на мига, пуснах жалба на сутринта, пуснах и номера на колата... от умрял писмо ...

Добре де, явно сам си видял къде е проблема - в така наречените органи. Все още не казваш защо ти е критична маса. Ако кажеш, че е да протестираш срещу безхаберието на МВР, КАТ и СДВР и да издигнете ясни идеи и предложения (или имате нужда от такива) идвам на секундата и се присъединявам към вас. Само дето ти не казваш за какво е критичната маса. Група хора без ясна идея директно компрометират в очите на обществото каквато и е да е идея, издигната от тях впоследствие. Наясно ли си какво зло вършите като се събирате без ЯСНИ ПОЛИТИЧЕСКИ искания, колкото да расте масата??
Последна промяна bikerider на Чет Юли 30, 2009 4:41 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Юли 30, 2009 4:40 pm

Ioxoxo написа:Как по-точно да отстоявам правата си ?

Като си изпълняваш задълженията като участник в движението, като познаваш и спазваш правилата, като даваш личен пример, като показваш уважение и благодарност на всеки шофьор, който ти даде предимство и спреш да обобщаваш колко лоши хора са шофьорите и как трябва да им се пречи с критични маси, като ..., като... като порастнеш.

Ако не знаеш как се прави, ела да караш някой ден с мен по улиците на някой град, ще ти покажа!
Последна промяна did на Чет Юли 30, 2009 4:43 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Юли 30, 2009 4:43 pm

did, евала за търпението! Аз не можах.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Чет Юли 30, 2009 4:46 pm

NovemberCharlie написа:Абе я стига с тоя "граждански натиск". Какво количество от гражданите представляваш, че си мислиш, че имаш въобще някакво право да определяш как да се развива един град?

- Представлявам себе си. Аз съм гражданин. Моята визия за приятно място за живеене е свързано с чист въздух, много градинки за раходка и каране на велосипед, повече тишина, добре уреден и бърз градски транспорт, безопасни пътища и т.н.
А ти като си против велоалеите, измисли подходяща инициатива, с която да го заявиш ясно и категорично и да настояваш за забраната им. Не е необходимо да сме на едно мнение.

bikerider написа:мога да карам с движението, а пишман-велосипедисти като вас само знаят да пищят за критични маси и да реват за велоалеи.

- На мен в града са ми необходими велосипедни алеи. На теб - не.
За управление на велосипед не се изисква свидетелство за правоспособност - да, това е друга разлика между автомобилистите и велосипедистите и сериозна основателна причина те да бъдат пространствено разделени на пътя, защото няма никаква гаранция, че велосипедистът на пътя познава в детайли ЗДП и неговия правилник.

А политическата воля произтича от гражданите по един или друг начин.
silvertm

Мнениеот did » Чет Юли 30, 2009 4:48 pm

bikerider написа:did, евала за търпението! Аз не можах.

тия утописти са неспасяеми. време е някой да ги свали от Марс, преди покрай тях да се "усвоят" още 1234513452 евро за глупости.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

ПредишнаСледваща

Назад към Мероприятия - архив