Как се храните??

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как се храните??

Мнениеот did » Нед Юли 19, 2009 8:53 pm

@ Младите диетолози:

Правите си сметка без кръчмар, а кръчмарят е ЕГН-то.

Радвайте се, че можете да си плюскате хамбургери и пържени картофи, без да станете прасета. Пазете се, обаче, това да не ви стане навик!

Аз до 10 клас в училище по никакъв начин не можех да мина 65 кила, при ръст 182 см. Бях кльощав, макар че плюсках като прасе. Просто... ускорен метаболизъм, хиперфункция на вегетативна нервна система и т.н. хормонални последствия.

После, спазвайки същият режим, намалявайки храната, започвайки да се занимавам с плуване и колоездене... КАЧИХ много! Сега, на почти 38 години, съм 85 кила при същия ръст и трябва почти да не ям и много да се движа, за да не ги увеличавам.

Радвайте се на младостта си, но помнете, че тя е до време!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antares » Пон Юли 20, 2009 7:38 am

До 21-22 години, при ръст 186-7 трудно качвах до 70 кила.
Миналата есен принудително спрях да карам и Декември месец тежах 87 кила, и то не мускулатура... А съм с десет години по-млад от Митака.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юли 20, 2009 9:40 am

Завърших гимназия 180 см. и 72 кг. Сега пак съм 180 см., ама съм 102 кг. :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот jivkonik » Пон Юли 20, 2009 9:46 am

NovemberCharlie написа:Завърших гимназия 180 см. и 72 кг. Сега пак съм 180 см., ама съм 102 кг. :D

Ми да беше порасъл още, мързел такъв!!! :nuts: :rofl:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Пон Юли 20, 2009 9:57 am

Храня се спокойно. Избягвам да се тревожа за храната си, което не значи, че не внимавам какво ям. Изобщо психозите около храненето ги считам за в пъти по-вредни от шитове като макдоналдс (например).
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Пон Юли 20, 2009 10:05 am

bikerider написа:Храня се спокойно. Избягвам да се тревожа за храната си, което не значи, че не внимавам какво ям. Изобщо психозите около храненето ги считам за в пъти по-вредни от шитове като макдоналдс (например).
Общо взето изконната истина, че всяко нещо, с което прекалиш е вредно ;) Включително и здравословния начин на живот.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Пон Юли 20, 2009 11:53 am

Точно това ми беше мисълта: критерия за здравословност в моя случай е повече спокойствие отколкото супер стриктен подбор на храни.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Вто Юли 21, 2009 4:55 am

Храня се по няколко пъти на ден по малко. Когато съм си вкъщи и мога да си го позволя се храня БАВНО. Ям основно домашно приготвена храна (включително си нося такава с мен, ако е възможно и възнамерявам да се храня извън къщи). Избягвам всякакви вкусни "пластмаси" и др. "подобрители". Пия МНОГО вода. НЕ влизам в заведения за бързо хранене. От поне 8 години съм с едно и също тегло - около 79-80 кг./183 см.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот PiPo » Сря Юли 22, 2009 11:51 am

bikerider написа:Точно това ми беше мисълта: критерия за здравословност в моя случай е повече спокойствие отколкото супер стриктен подбор на храни.

И аз подкрепям това твърдение,някои хора,да не кажа повече така се филмират с това какво ядат,къде и как...че направо си е в пъти по-вредно.Естествено не трябва да се ядат,само дюнери,MC,KFC и т.н. Могат да се балансират г/д нещата без особени усилия. :agree:
Аватар
PiPo

Рейтинг: 1227

Мнениеот Urban_biker » Пет Юли 24, 2009 8:58 pm

алкохол консумирате ли момчета ?? :beer:
Да караш колело? Това е болест братле!
Аватар
Urban_biker

Рейтинг: 1140

Мнениеот blizzard » Пет Юли 24, 2009 9:08 pm

Ето виж тази тема ми е интересна. :agree:
Понеже съм чувал разни мнения и знам, че във форума има хора, които разбират от диетология, да попитам:
Общо-взето всеизвестно е, че в концентратите има страшно много калории. Но някои твърдят, че от концентрат се дебелее адски много, други пък, че в твърдия алкохол няма нито една калория с хранителна стойност, просто защото човек няма ензими, които да превърнат обратно алкохола в глюкоза, която да се използва за храна (трупане на мазнини).
Интересен въпрос. (:
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Daniel Panev » Пет Юли 24, 2009 10:14 pm

blizzard написа:Ето виж тази тема ми е интересна. :agree:
Понеже съм чувал разни мнения и знам, че във форума има хора, които разбират от диетология, да попитам:
Общо-взето всеизвестно е, че в концентратите има страшно много калории. Но някои твърдят, че от концентрат се дебелее адски много, други пък, че в твърдия алкохол няма нито една калория с хранителна стойност, просто защото човек няма ензими, които да превърнат обратно алкохола в глюкоза, която да се използва за храна (трупане на мазнини).
Интересен въпрос. (:

wtf е "твърдия алкохол няма нито една калория с хранителна стойност"? И що е то алкохолдехидрогеназа?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот otka4al4o » Пет Юли 24, 2009 10:46 pm

did написа:Аз до 10 клас в училище по никакъв начин не можех да мина 65 кила, при ръст 182 см. Бях кльощав, макар че плюсках като прасе. Просто... ускорен метаболизъм, хиперфункция на вегетативна нервна система и т.н. хормонални последствия.

При положение че и аз съм така предполагам като одъртея също ще надебелея. Защото смяна на диетата не е опция :D
maxvolume написа:Ей "did".. виж се къв си ЦЪРВУЛ бе.
Аватар
otka4al4o

Рейтинг: 1874

Мнениеот veskoz » Пет Юли 24, 2009 11:20 pm

Обичам да папкам и да попийвам. А и други работи обичам (мотоциклети и т.н.). На мнението на bikerider съм че спокойствието е най-важно (от опит). Пукам като луд и така и си попийвам.Нямам ядове. При различните хора е различно. Това е ген. На някои се лепи от малко, други са балансирани, а трети са право черво. :dontknow:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот blizzard » Съб Юли 25, 2009 9:01 am

Daniel Panev написа:wtf е "твърдия алкохол няма нито една калория с хранителна стойност"? И що е то алкохолдехидрогеназа?

Значи че е не можеш да се храниш с алкохол. (така поне твърдят някои)
А поне според wikipedia алкохолдехидрогеназата катализира разграждането на етанола до ацеталдехид.
Ако знаеш дали тоя ацеталдехид влиза някъде в клетъчното дишане, моля сподели. Всъщност мога да се допитам по-късно до някои приятели навътре в материята, ама те са алкохолици и не може да се очаква обективно мнение по тоя въпрос.

Complete Reaction: C2H6O(Ethanol)→C2H4O(Acetaldehyde)→C2H4O2(Acetic Acid) →Acetyl-CoA→3H2O+2CO2
Тъй. Явно това е цялата работа, като посления преход се осъществява в цикъла на Кребс и се получава енергия. (: topic closed.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот azzmaster » Сря Юли 29, 2009 1:12 pm

Сутрин-200 грама мляко с 200 грама овесени ядки с мюсли + някакъв плод нарязан в тях за овкусяване.
Към 10 часа-някоя тестена закуска за захранване.
към 1 часа -обяд,300-400 грама ориз,боб,леща,мусака и тем подобни.
към 4 следобяд-някакъв плод,солети,квото и да е леко.
към 6-6:30-вечеря,200-300 грама ориз или просто една активия с банан към нея
8 часа-един плод след обичайното ми 5-6 километрово бягане или фитнес.
10-11 часа-пакет солети за убиване на глада.
не ям хляб,не пия алкохол (изключение веднъж месечно пия една бира и удоволствието от 1вата глътка е се едно свършвам,заслужава си),не използвам олио или каквата и да е мазнина когато готвя,не ям никакъв вид мазно месо,само филе рядко.
Това го правя (вече в по големи пропорции от преди) и последните 2 месеца ,в комбинация с колоездене,бягане,фитнес,всякакъв спорт при всяка възможност,свалих около 15 килограма.Първите 3 седмици само като пропусках закуската в 10 часа и ядах по малко от другите пропорции свалях по 3 килограма на седмица (пада се по около 400 грама сваляне на ден).В крайна сметка припаднах една вечер и затова след това малко увеличих пропорциите и сега си поддържам сравнително стабилно тегло.....та не прекалявайте с диетите за да не ви се изтощи организма,от опит го казвам,+ това трябва да знаете точно за вас как ще ви се отрази...в началото като започнах овесените ядки ме изкарваха до 1 наобяд,сега ме изкарват най много до 10 сутринта,въпреки че са изключително калорични (около 350 килокалории на 100 грама,80 % въглехидрати) тоест закуската ми е около 800 килокалории и нагоре....
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юли 30, 2009 7:46 am

azzmaster написа:Сутрин-200 грама мляко с 200 грама овесени ядки с мюсли + някакъв плод нарязан в тях за овкусяване.
Към 10 часа-някоя тестена закуска за захранване.
към 1 часа -обяд,300-400 грама ориз,боб,леща,мусака и тем подобни.
към 4 следобяд-някакъв плод,солети,квото и да е леко.
към 6-6:30-вечеря,200-300 грама ориз или просто една активия с банан към нея
8 часа-един плод след обичайното ми 5-6 километрово бягане или фитнес.
10-11 часа-пакет солети за убиване на глада.
не ям хляб,не пия алкохол (изключение веднъж месечно пия една бира и удоволствието от 1вата глътка е се едно свършвам,заслужава си),не използвам олио или каквата и да е мазнина когато готвя,не ям никакъв вид мазно месо,само филе рядко.
Това го правя (вече в по големи пропорции от преди) и последните 2 месеца ,в комбинация с колоездене,бягане,фитнес,всякакъв спорт при всяка възможност,свалих около 15 килограма.Първите 3 седмици само като пропусках закуската в 10 часа и ядах по малко от другите пропорции свалях по 3 килограма на седмица (пада се по около 400 грама сваляне на ден).В крайна сметка припаднах една вечер и затова след това малко увеличих пропорциите и сега си поддържам сравнително стабилно тегло.....та не прекалявайте с диетите за да не ви се изтощи организма,от опит го казвам,+ това трябва да знаете точно за вас как ще ви се отрази...в началото като започнах овесените ядки ме изкарваха до 1 наобяд,сега ме изкарват най много до 10 сутринта,въпреки че са изключително калорични (около 350 килокалории на 100 грама,80 % въглехидрати) тоест закуската ми е около 800 килокалории и нагоре....

Неееееее - ти хляб изобщо не ядеш, как - няма такова нещо :D
А мерил ли си си процента мазнини в тялото преди и след да свалиш тия 15 кг? Щото, нали, за да свалиш 400 гр мазнини на ден се очаква да имаш около 2800 ккал дефицит...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот 25thframe » Чет Юли 30, 2009 8:37 am

Един от основинте проблеми който срещам при храненето, е режимът му, особенно когато съм на работа. Казват че сутрин било най-важното/основното ядене през деня, но аз рядко съм гладен тогава, и не знам дали е правилно да ям на сила. Ставам в 5:30 и първото ми ядене за деня е около 10:00+, но ям нещо малко за залъгване на глада, след това се храня към 13:30-14:00 - обядвам ли, следобядвам ли...
По-късно вечерям към 18:00-18:30, и час два след това ме обзема адски глад, който по някога успявам да залъжа с някоя вафла или кроасан, но в повечето пъти, вечерям още веднъж. След това последно ядене, ми става тежко, а добре знаем, че е лошо стомахът ни "да работи" докато спим. Когато не съм на работа, се храня по-често, по по-малко и този вечерен глад почти го няма.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот azzmaster » Чет Юли 30, 2009 10:30 am

Естествено че не съм си мерил процента мазнини в тялото,нямам нужната технология и знания за това.
Ако не се досещаш,ориза е високовъглехидратен и се препоръчва като основно ядене за повечето хора които тренират.
Естествено е че като съм свалил 15 кила не съм свалил само мазнини,а и някакъв процент мускили,и други работи.
По добре е да не ям хляб и да изям тук таме някоя тестена закуска ,отколкото да ям и 2те като доста хора,не мислиш ли ?
Солетите са доста сухи,80 % въглехидрати,залъгват глада добре,и не можеш да сравняваш 60 грама солети пакетче с 2 филии хляб на ядене нали ?
Ако не приемам никакви мазнини метаболизмът ми ще се прецака и ще започне да обръща всички въглехидрати в мазнини за да запълни липсите,при което ще надебелея яко,виждал съм подобни случаи.
Дори сега тествам нова теория от време на време ( на 6-7 дни веднъж ) да си правя "ден захранка"-тоест ям каквото си поискам един ден за да може организма ми да се стимулира да разгражда по голямо количество от мазнините(или от каквото ми е излишно)

Искам да кажа че трябва да се приема от всичко по малко за да не се прецака нормалната работа на тялото като го лиша рязко от някой жизненоважен вид храна.
В началото едва ли съм имал дефицит от 2800 килокалории , но така като смятам по прости сметки съм имал около 1500 килокалории дефицит в натоварен ден.
Аватар
azzmaster

Мнениеот PtD » Чет Юли 30, 2009 11:55 am

Основен проблем при повечето хора, желаещи да отслабнат, е че искат резултата *веднага*. Сваляне на 3 кг на седмица ми се вижда доста нездравословно :eek3:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот X_NRG » Чет Юли 30, 2009 4:44 pm

@azzmaster:
Човече, приемаш диетата прекалено насериозно. Всичко, което стане рутинно убива кефа. Аз не мога да си представя да имам програма за хранене. Засега се тъпча с каквото ми падне, стига да ми е вкусно. Разбира се избягвам олио и други боклуци, които мога да заместя с нещо по-вкусно, но да се откажа от месото, хляба или БИРАТА.... никога. Предпочитам да си скъсам гъза от спортуване, за да премахна негативния ефект на тези продукти, но никога не бих се отказал от тези удоволствия.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юли 30, 2009 4:47 pm

X_NRG написа:...Аз не мога да си представя да имам програма за хранене. Засега се тъпча с каквото ми падне, стига да ми е вкусно...

А, прощавай, на колко си години?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот did » Чет Юли 30, 2009 4:50 pm

Daniel Panev написа:
X_NRG написа:...Аз не мога да си представя да имам програма за хранене. Засега се тъпча с каквото ми падне, стига да ми е вкусно...

като му чета писанията, още е в безсмъртния и ненапълняващ период, някъде около 18 години.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот X_NRG » Чет Юли 30, 2009 6:00 pm

Daniel Panev написа:

Точно затова казах, че ЗАСЕГА се тъпча с такива неща. Но колкото и да остарея, такива крайни диети не бих започнал (освен ако някой лекар не ми каже, че не мога да ям това и онова примерно). Плюс това, съдейки по аватара на azzmaster, колкото и неясен да е, не мисля, че той е много по-възрастен от мен.

did, на 20 съм. Не се чувствам безсмъртен, защото и аз пълнея като спра да карам колело и точно затова докато продължавам да карам чувствам, че мога да похапвам каквото си поискам стига после да го "изгоря". Сега някой ще се обади, че някои неща не могат да се "изгорят" - е внимавам да не злоупотребявам с тях. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот azzmaster » Чет Юли 30, 2009 6:14 pm

И аз съм на 20 години.
Ами,то си зависи от човека и метаболизма.Аз не приемам диетата толкова насериозно,просто се въздържам да ям мазни храни и ям най тежко сутрин до обяд,за да може до края на деня да съм разградя каквото ми е излишно.Преди ядях каквото си поискам,мисля че бях стигнал 102 килограма по едно време.....за всеки си е различно,на мен всичко ми се лепи и дори само с спорт не става работата :)
Колелото ти гори средно 650-700 килокалории на час,аз карам час и половина-два дневно - тоест 1400 калории,+500-600 калории(на ден ) от бягане 3-4 пъти седмично (1 час бягане с 12 километра в час е 1100 ,дори повече за мен),тоест дневно горя към 1500-2000 от спорта и пак доста трудно свалям килограми,трябва да погладувам.
Това че някой са с право черво си е тяхно собствено предимство и недостатък :)
Аватар
azzmaster

Мнениеот _SoRa_ » Чет Юли 30, 2009 9:54 pm

Я кажете как да откажа сладкото :dontknow:
Опитвам да спазвам НВД, ама след 4-5 дена ми идва адски апетит за сладко :popcorn: :V:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот 25thframe » Чет Юли 30, 2009 10:27 pm

_SoRa_ написа:Я кажете как да откажа сладкото :dontknow:

Трудна работа ако съдя по мен, само че аз не се опитвах да откажа сладкото, а месото. Два пъти оптивах да вегетарианствам, и двата пъти на третият месец, ме обземаше сериозен глад за нещо месно. Незнам дали от нужда, или просто защото миризмата на скара ме подлудяваше. В National Geographic бях чел, за семейство вегетарианци които разказваха, как им отнело няколко години да спрат да ядат свинско, пак няколко за говеждо и още били в процес на спиране на рибата. Имам две познати, които от раз спряха да ядат каквото и да било месо, и вече направиха по няколко години така. Мисля си, че не е толкова до физиологична нужда, а по-скоро до психическа нагласа, но си зависи и от организмът на човека. Може и да не съм прав, но така тълкувам опита ми. :dontknow:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот PtD » Чет Юли 30, 2009 11:09 pm

За месото специално съм чувал, че е и въпрос на физиология. Т.е. определени типове хора не могат да живеят без месо.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот azzmaster » Пет Юли 31, 2009 10:56 pm

Еми ако искате да спирате месото пробвайте да ядете соя вместо месо,казват че било добър заместител но не съм пробвал да съм честен.
За сладкото и аз не мога да го спра,от време на време издивявам и изяждам доста неща,но не мисля че е толкова зле ако не се прекалява дневния прием на захар и тем подобни.
Аватар
azzmaster

Мнениеот did » Пет Юли 31, 2009 10:59 pm

azzmaster написа:Еми ако искате да спирате месото пробвайте да ядете соя вместо месо,казват че било добър заместител но не съм пробвал да съм честен.

Какво? Не си опитвал кренвирши? Не си ял българска шунка? Не си ял малотрайни колбаси? Не си си купувал замразена кайба от магазин?

Че това всичкото е само соя и мазнини (в най-добрия случай - сланина).
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум