Тропане при натоварване.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Тропане при натоварване.

Мнениеот tkpopov » Съб Юни 13, 2009 2:45 pm

От няколко дена насам се появи следния проблем.
Когато въртя педалите с нормална скорост колелото е безшумно! Но когато го натоваря при превключване на по-висока предавка или при изкачване на нагорнище при завъртането на педалите се чува ясно, но неравномерно чукане! Вчера усетих, че средното движение играе. Но не знам, дали тропането идва точно от средното движение или звукът идва от задната главина :dontknow: Велосипедът не губи мощност при натоварването.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Re: Тропане при натоварване.

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Юни 13, 2009 3:03 pm

Само не казвай, че това е колелото което 'щрака' -
ЖЕЛЕЗНИЯ КОН НА ДВЕ КОЛЕЛА
DRAG - HACKER
. Какви са компонентите за да получиш адекватен отговор?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот tkpopov » Съб Юни 13, 2009 3:11 pm

Задната главина със сигурност е Шимано. А средното движение е със квадратно сечение в края на вала. Ама каква марка е, не знам със сигурност. То не е отваряно, (а и сам не смея да го отварям) от както е купено колелото (2003 г.)
Аватар
tkpopov

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Юни 13, 2009 3:15 pm

При мен с луфт в средното тропаше само при спускане по пресечен терен .
Аз залагам на пребила верига /все пак е КМЦ/ + венец-касета + ненастроен дерайльор.

Други предложения? :P
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот tkpopov » Съб Юни 13, 2009 3:18 pm

Сервизът ще каже!
Аватар
tkpopov

Мнениеот Анелия » Съб Юни 13, 2009 5:04 pm

Отиди да ти сменят средното. Към 25 лв. струва свястното. Тракането се получава след изминаване на около 1000 км.
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Мнениеот vpravov » Нед Юни 14, 2009 12:55 am

Имал съм подобен "проблем". Вече не мога да си спомня подробностите, но беше свързано с износването на веригата и задните венци. малките бяха по-износени а големите по-малко. Проблема го правеше на големите венци точно при напрежение. Характерен доста силен звук, все едно се чупи метална пръчка. Според мен се дължеше на напасване(лягане) на износената верига на не толкова износените големи венци. Понеже не влияеше фатално на работата им (превъртане през тях), просто го търпях още известно време, докато не смених венци и верига.
Средното движение може да играе и от разхлабване, а не от износване. Какво е приблизителното ниво на износване може да се разбере, като се свалят курбелите и се завърти на ръка. Ако все още се движи "мазно", без усещане за задирания или характерно усещане за изсъхнал лагер, значи има "хляб" в него. Не знам как е на "хакера", но ако средното не е "касета", може и просто да се нуждае от разглобяване, почистване и смазване или смяна на лагери.

Както сам казваш - "сервиза ще каже".

Анелия написа:Отиди да ти сменят средното. Към 25 лв. струва свястното. Тракането се получава след изминаване на около 1000 км.

@Анелия според твоя пост, в годините които въртях повечко, е трябвало да сменям по около 10 средни движения на година.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот gofren » Нед Юни 14, 2009 11:05 am

Предполагам, че Анелия има предвид за тия долнопробните средни. И на моето онтарио средното вече скърца като врата на църква построена преди христа. толко 1000 км.
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот vpravov » Нед Юни 14, 2009 2:41 pm

@gofren - свали си курбелите, почисти хубаво квадрата на оста на средното, както и вътре в курбела. Намажи със грес и монтирай пак, като стегнеш болтовете много здраво. На 99.9% съм сигурен, че въпросното скърцане ще изчезне, освен ако сглобката вече не е деформирана заради предишно недостатъчно затягане.
Не знам какви са тези "много скапани" средни движения, но трудно ще ме обедите, че има средно, което да си замине за 1000км. Особено пък да се стигне до тракане, пукане и подобни звуци. Подобни звуци, при средно на квадрат, обикновено се дължат на недостатъчно стягане на курбела, монтиране на курбела без да се сложи грес, което не позволява да се стегне хубаво или натрупване на боклуци в сглобката.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Анелия » Пон Юни 15, 2009 6:16 am

Моето средно на Хакера измина около 2000 км, но дилърът на Веломания ми каза, че много е устискало. След 1000 км започна това тракане и с пристягане се оправяше временно. И така докато започна всяка седмица да трака и си сложих касета. От тогава колелото е в баща ми и не се е оплаквал.
Аватар
Анелия

Мнениеот vpravov » Пон Юни 15, 2009 2:32 pm

Анелия написа:Моето средно на Хакера измина около 2000 км, но дилърът на Веломания ми каза, че много е устискало. След 1000 км започна това тракане и с пристягане се оправяше временно. И така докато започна всяка седмица да трака и си сложих касета. От тогава колелото е в баща ми и не се е оплаквал.

Сега вдянах. :idea: Средното на "хакера" не е капсуловано. :peace: За съжаление при тези средни защитата от вода и мърсотия е нулева, което изисква много честа профилактика(на две три карания) , ако човек иска да издържат много над 1000км. Това обаче е толкова досадно, че надали някой го прави.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот tkpopov » Пон Юни 15, 2009 5:10 pm

Днес закарах Хакера на сервиз и старата лагерована касета беше сменена с капсулована :beer: Но, както се казва "майсторът си остави ръцете", което ме принуждава да отида пак :banghead: След сглобяването предният дерайльор (Shimano) не може да качи веригата на най-големия венец (мъчи се но не може).
Аватар
tkpopov

Мнениеот sailman » Сря Юни 17, 2009 9:41 am

Дали дължината на оста на новото ти средно е подходяща за курбелите ти? При по-дълга/по-къса ос се изменя чейнлайна (Chainline), което може да доведе до нарушения в работата на предният дерайльор.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот tkpopov » Пет Юни 19, 2009 1:21 pm

По-къса ос е възможно да се постави, но няма да пасне спрямо курбелите. Пробвахме го този опит още в работилницата и като монтирахме курбела, венците се опират в тръбата на задната вилка. И затова поставихме касета с по-дълга ос. Това естествено се отрази на работата на предния декланшор. С промяна на положението на декланшора и с малко фини настройки - декланшорът започна да "слушка" :jump2:
Аватар
tkpopov

Мнениеот Quasar » Съб Юни 20, 2009 10:13 am

А можело е и да е охлабен курбел...поне при мен това излезе
А за пукането както споменаха горе......с чисто нов курбел, верига венци и дерайльор пак ми трещи така отвреме на време :magnify: ама му свикнах в крайна сметка пак нови да сложа пак ще трещи :rofl:
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот totoexpert » Съб Юни 20, 2009 12:56 pm

Много е вероятно, пукането да е от разхлабване на пластвасовата гайка на касетата. Проявява се само при натоварване. Ако курбела е разхлабен в квадрата, чука постоянно. Някой каза че това разхлабване се проявява по-често при алуминиеви рамки, заради разширяването на резбата. И моето се разхлаби след първите 150 км, затегнах ги, шума изчезна, сега като напече слънцето пак е мръднало. Мисля да пробия отворче и с едно винтче М3 да реша проблема.
Добре измисленото е наполовина свършено!
totoexpert

Рейтинг: 1200

Мнениеот tkpopov » Пет Юли 31, 2009 3:11 pm

Сменено е средното движение - лагерования вал е сменен с капсулован. Готово! Но сега се появи ново чукане и този път смятам, че е от задната главина (Shimano монтирана във втулка на Formula) Кой знае може и да е задния декланшор! Странното е, че това чукане се чува само когато превключа веригата на 3-та и 4-та задна 2-ра предна предавки и завъртя педалите за да натоваря и да засиля колелото. И тропането е доста равномерно - ритъмът наподобява звука на парен локомотив - (чъка-чъка-чъка). Преустановя ли въртенето на педалите - чукането изчезва. Също ако карам на ниските предавки (1 или 2 - задни и 1 -предна) чукането го няма.
Аватар
tkpopov

Мнениеот bikerider » Пет Юли 31, 2009 3:19 pm

Огледал ли си дали курбелите имат поне 3мм отстояние от хоризонталните части на рамката (двата чейнстея)? Възможно е оста на средното да е къса и курбелите да опират в рамката при натоварване.

Друго, което ми идва наум е да огледаш добре предавките и реглажа им.

Не си казал също така как въртиш - седнал или прав. Ако въртиш седнал директно проверявай колчето на седалката дали е натегнато и дали няма боклуци при релсите на седалката. Провери също и самото колче дали не цъка в рамката.

Имай предвид, че цъкания от натоварване на задната главина обикновено се диагностицират трудничко - чак след като всичко друго е проверено.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот tkpopov » Пет Юли 31, 2009 3:52 pm

bikerider написа:Огледал ли си дали курбелите имат поне 3мм отстояние от хоризонталните части на рамката (двата чейнстея)? Възможно е оста на средното да е къса и курбелите да опират в рамката при натоварване.

Друго, което ми идва наум е да огледаш добре предавките и реглажа им.

Не си казал също така как въртиш - седнал или прав. Ако въртиш седнал директно проверявай колчето на седалката дали е натегнато и дали няма боклуци при релсите на седалката. Провери също и самото колче дали не цъка в рамката.

Имай предвид, че цъкания от натоварване на задната главина обикновено се диагностицират трудничко - чак след като всичко друго е проверено.

Разстояния между курбелите и чейнстейовете: На ляв курбел - 1.5 см; На десен курбел - 2 см. Така че курбелите отпадат.
Регулаж на предавките - възможно е да е там, но нека сервизът да каже.
Въртя седнал. Никога не ставам от седалката. Колчето на седалката не е мърдано от както съм си регулирал височината на седалката - преди около 4 или 5 години - не е мръднало.
Звукът се засилва, когато натоваря колелото по-нагорнище. Но мисля, че в края на краищата сервизът ще каже диагностиката.
Аватар
tkpopov

Мнениеот bikerider » Пет Юли 31, 2009 4:00 pm

Тоест когато го товариш нагоре си седнал така ли? Ако е така, пробвай да го натовариш без да сядаш на седалката. Ако изчезне, значи е от сглобката седалка/колче. Ако не съм разбрал, моля игнорирай този пост.

Също така не разбрах каква е честотата на звука - на всеки оборот на педалите или?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот tkpopov » Съб Авг 01, 2009 3:57 pm

Педалите не правят и един оборот и чукането се чува постоянно. Чукането се чува, дори когато се опитам да засиля на равен терен. Ако веригата е позиция 2->предно и 3->задно чукането е с по-ниска честота, а когато превключа на 4-ти венец - интервалът между две чукания намалява, но шумът от чукането е по-силен. Снощи се захванах да почиствам колелото и докато бършех с парцала между венците на касетата на задната главина ми направи впечатление, че касетата леко почти незабележимо играе. Смятам, че причината идва оттам.
Аватар
tkpopov

Мнениеот Stafref » Нед Авг 02, 2009 12:09 am

Тия пукания дето ги описваш в началото могат да идват от 2 места:

1.От леко разлуфтване на винта за средното движение в рамката.Това нещо се оправя по много пинизчийски начин.Случвало ми се е много пъти > купуваш си от железария тефлонова лента за 2лв. и когато се навива средното в рамката се слагат няколко пласта лента върху винта на средното.После се навива ЯКО в рамката.Някой средни движения имат пластмасов(много твърда,но все пак пластмаса) винт и при силно навиване може да се строши,затова трябва да се внимава.Въпреки,че ако го правиш в сервиз те ще внимават,обаче няма да ти сложат тефлонова лента определено.Може да им го предложиш. 80% съм сигурен че пукането ти идва от там.

2.Пукането може да идва от курбелите.За да го оправиш трябва да ги развиеш,да сложиш малко грес(или пак тефлонова лента) и да ги навиеш отново ЯКО,с начукване навътре...

Кое от 2те може да причината може да разбереш по пътя на логиката. Избери си един педал и докато е долу се качи с единия крак на него.След това направи половин оборот другия педал да слезе долу и се качи на него.Ако пука по тоя начин значи е средното.
Ако пука без определена логика сигурно са курбелите.

Има и много други причини за пукания,обаче както си казал си ги локализирал до средно/педали,така че няма да обяснявам за другите :) Успех с оправянето.

Впрочем не знам в сервизите какви пари ти взимат,но един ключ за курбели може да се намери за 6-7лв,а ключ за средно за 10-15. Като ги имаш може да си ги оправяш сам тези неща по всяко време,така че си помисли кое си заслужава повече!

П.С: Видях,че след ремонта на средното имаш нови чукания...При такива неопределни тропания ти предлагам да си свалиш задната гума,да изчистиш венците,обтегача и да ги смажеш. Веригата също(ако не можеш да я свалиш поне я изчисти,смажи я с фино масло и прегледай всички звна ли се огъват лесно,щото може да ти пука обтегача поради прецакани звена на веригата). След това ако главината се отваря да я изчистиш и смажеш и нея.След това вече можеш да пробваш да локализираш пукането отново,защото много често такива дребни тракания се появяват просто при лоша поддръжка и не означават развален елемент!
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Мнениеот mtb » Пет Авг 07, 2009 9:28 pm

най-добре си проверете лагерите които са във задните венци да не липсва някои. Защото аз имах сащия проблем и си мислех че не е кой знае какво но след извесно време ппочна да се отвърта шаибата която държи венците да не се разпаднат и като ги разглобих се оказа че ми липсват 20 процента от сачмите
mtb

Рейтинг: 1200

Мнениеот Олеомак » Нед Авг 09, 2009 9:33 pm

Колкото и невероятно да изглежда, провери си скобата на колчето. Ако е пренавита, при усилия върху педалите и седлото ще почуква колчето в рамката. Пробвай да покараш само на педали 500-600 м на различни обороти. Успехи! :beer:
Олеомак

Рейтинг: 1260

Мнениеот nqkoiem4o » Пет Окт 09, 2009 3:15 pm

Впрочем не знам в сервизите какви пари ти взимат,но един ключ за курбели може да се намери за 6-7лв,а ключ за средно за 10-15. Като ги имаш може да си ги оправяш сам тези неща по всяко време,така че си помисли кое си заслужава повече
!

от къде видя такива неща защото аз не мога да намеря
И бог е луд!!!

skypе:saho6411
nqkoiem4o

Рейтинг: 1208

Мнениеот Gen4eca » Пет Окт 09, 2009 5:14 pm

Gravedigger! :xx(:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Назад към Веломеханик