С тротинетка да правим туризъм

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: С тротинетка да правим туризъм

Мнениеот Alpina » Нед Авг 09, 2009 10:39 am

Няма как да получиш позитивен отговор за нещо, което е безумие :D :agree:
Освен от безумци, с безумни идеи, да направите поредната глупост.

А такова "средство" ще се мъчиш както нагоре, така и надолу.
Не виждам как ще можеш да се движиш спокойно, дори с пешеходна скорост. Ще си опасен не само за себе си, но и за околните.

Това ако си говорим за планина. А ако ще се разгождаш по парковете - става, защо не.

Та ако очакваш някой, положителен да ти даде съвет, за нещо което няма такива страни, то той няма да е от хора, които познават планината, ами от някой, за когото най-високото изкачване е алеята в Борисовата от двелодрума към басейна :D

Всеки има правото сам да си троши главата, както намери за добре, но не искай съвети как да го направиш по-качествено.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Crimson » Нед Авг 09, 2009 10:55 am

Знам, че ша ме оплюете въпреки, че се познаваме добре ама наистина сте твърде негативни и тесногръди!!! Хубаво е да сме малко по-отворени с малко повече позитивна енергия :D
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Alpina » Нед Авг 09, 2009 10:57 am

Позитивната енергия толква силно струи от нас, че заслепява и ви се струва даже негативна :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Crimson » Нед Авг 09, 2009 11:02 am

Alpina написа:Позитивната енергия толква силно струи от нас, че заслепява и ви се струва даже негативна :D

Глееееи ти не покажем аз на теб що е то позитивна енергия :idea: :emlaugh:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Alpina » Нед Авг 09, 2009 11:17 am

Ела пилееее, елате повече Изображение Изображение
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот МИКИ МАУС » Нед Авг 09, 2009 4:00 pm

Приятелю, не мога да ги открия в момента, но и аз търся подобно нещо. Моето търсене е в по друга насока - ако си скиор ,продават се ролери за спускане по трудни терени - цена от 100 до 250 евро, тегло с щеките и обувките до 3 кг. Гледал съм клипове и търговски реклами - ако те вълнува и ги откриеш в нета , ще ти бъда благодарен. Темата ме вълнува. Дерзай! :crazy: :banghead: :banghead:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот Antares » Пон Авг 10, 2009 7:47 am

stilyssk написа:Моля ви спрете с негативните одговори
Не бъркай негативизъм и реализъм. И отговори се пише с "т".
stilyssk написа:идеята на цялата тема е да стигнем до положителен извод.
За тротинетка в планината - единствения положителен извод е в наркотиците, и то синтетични(или халюциногенни гъби).
stilyssk написа:След толкова постове не съм нито на крачка по-напред от времето когато отворих темата.
И все още не си се замислил защо?

Добре. Нека да разгледаме теоритично спускането с тротинетка:
Пътечка със среден наклон, нищо екстремно. Смело се качваш на тротинетката и започваш да се спускаш. Решаваш да ограничиш скоростта. Трябва да го направиш само с наличната предна спирачка. Натискаш я. Първото, което ще разбереш е, че със законите на физиката майтап не става. Нормалния велосипед има 26" колело, което респективно е 13" рамо на силата, защото v-brake спирачката действа в края на колелото. Колелото на тротинетката ти е 16", което означава, че рамото на силата е 8", което не е далеч от два пъти по-малко спирачна сила. Както вече се разбра, масата на тази тротинетка не е много по-малка от тази на нормален велосипед, а твоята маса е константа. Ето първи сериозен недостатък. Продължаваме нататък - употребил си спирачна сила, но, контактната площ на гумата на тротинетката е много по-малка от тази на велосипедната. Което означава, че риска предното колело да ти поднесе при опит да спреш нараства многократно, спрямо същия риск при планинския велосипед (който освен всичко разполага и със задна спирачка). Но опа - отпред има пешеходец. Трябва освен да намалиш скоростта - и да заобиколиш препятствие. Логичното е да извиеш кормилото, но това, едновременно с упражнена спирачна сила само върху предното колело - всеки, карал велосипед ще се съгласи - означава едно - предното колело моментално блокира и поднася, а ти самия си изхвърлен от превозното ти средство, най-често върху злощастния пешеходец. Щетите, които си нанесъл върху себе си не ни интересуват в случая, понеже сам си решил да причиниш това върху себе си, но заради теб ще пострада невинен участник.
Продължаваме анализа на спускането ти. Точките, върху които разпределяш тежестта си при планинския велосипед да изнесени встрани от виртуалната ос между точките, с които гумите контактуват със земята. Това ти дава по-сериозна възможност да прехвърляш тежестта си настрани, когато е необходимо да направиш по-рязка маневра. На тротинетката ти си стъпил точно на описаната по-горе ос. Това означава, че почти не можеш да използваш тежестта си за маневриране, или то ще ти трябват много повече умения за да го постигнеш, отколкото ако го правиш с планински велосипед. Но ти в момента се спускаш. Колкото повече скорост набираш - толкова по-малко време имаш за реакция. А единична v-brake спирачка, с доста по-ниска спирачна сила от тази на планинския велосипед далеч не е добро средство за ограничаването на скоростта. Пътечката, по която се спускаш прави рязък завой. Скоростта не е достатъчно ниска за взимането му и логичната инстинктивна реакция е натискане на спирачката с всичка сила и извиване на кормилото в дадената посока. Резултата е описан по-горе, предното колело блокира и поднася - ти си изхвърлен от колелото поради собствената си инерция (вметвам - ти тежиш в пъти повече от превозното ти средство, което е доста нисък център на тежестта, а ти - с доста по-висок), което може да означава полет в урва. Ако разгледаме възможно най-лошата ситуация - точно в завоя има турист - понасяш и него в урвата.
Продължаваме спускането. Пред теб има корени. Както вече споменахме, обема на въздуха в гумата на тротинетката ти е много по-малък от този във велосипедната гума. Това, разгледано от законите на физиката означава, че има по-малка сила, която да убива вибрациите. Вилката на тротинетката ти едва ли има повече от 40 милиметра ход и едва ли има каквито и да е смекчавания на хода. Което значи следното - при първия корен вилката се сгъва почти до край, при следващия - съвсем до край, а при по-следващия получаваш удар в ръцете, понеже вилката е сгъната до край а корена не се вълнува от това. Следва втори удар в ръцете ти, защото пружината на вилката вече се разгъва (закон за запазване на импулса), което обикновено е достатъчно за да разхлабиш инстинктивно захвата си над кормилото и да започнеш да губиш контрол над колелото. Често, паниката породена от усещането, че губиш контрол означава, че ще стиснеш спирачка. Всеки с малко повече опит в карането ще ти каже, че спирачка на в по-тежък терен е сериозна грешка. Често водеща до ефекта, разгледан в следващото изречение. Освен това - миниатюрното 16" колело много по-трудно ще се качи върху корен и много по-лесно - ще се извие в произволна посока и блокира, което означава, че ще прелетиш като снаряд над превозното си средство. Ако има упражнена спирачна сила - колелото задължително ще спре в корена.
Сега сигурно ще ми кажеш, че ти можеш да скочиш. Да, разбира се, но ще скочиш, набрал някаква скорост и движещ се по склон. Сам си представи резултатите.
Започваш ли поне малко да разбираш какво се опитват да ти кажат колегите?

И апропо. Този цитат ме навежда на мисъл:
stilyssk написа:След толкова постове не съм нито на крачка по-напред от времето когато отворих темата.
Ти да не си директор? Или мениджър? Щото само тия две прослойки са толкова склонни да изкарат другите виновни за собствената си некомпетентнтост.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 10, 2009 9:23 am

Моят положителен извод е, че заслужаваш един отрицателен вот като за твърдоглав дразнител.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот kibikoff » Пон Авг 10, 2009 9:51 am

stilyssk написа:Тази година след неуспешен опит да мина прехода Ком - Емине ( пеша) усетих колко е неприятно слизането по балкана

ключовото изречение :idea: сигурно си от организираната група на БТС :blush:

ако си мислиш, че в Балкана ти трябва тротинетка вместо здрави крака, никога няма да успееш!!!
Би ли споделил по кои баири по-конкретно желаеш да се спуснеш с тротинетката? :evil:
kibikoff

Мнениеот МИКИ МАУС » Пон Авг 10, 2009 1:12 pm

Antares,нали знаеш приказката... че ако всичко дето го пише по книгите се раждаше по нивите... и тн.. итн
Аз питам защо да не е верно и обратното .. ако всичко дето се раждаше по нивите, го пишеше в книгите ...
Твоите теории важат за книгата ,Човека иска да опровергае книгите и аз му се радвам и му желая успех . Надявам се до 2-3 месеца да реализирам и аз една подобна щуротия - светът върви напред защото не спазва каноните -
Твоите теории може и да са верни , но ние по-простите трябва да се убедим ... Бъди щастлив! :smash:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот Yavkata » Пон Авг 10, 2009 1:35 pm

Антарес, мноо лесно ще те оборя. Ако си сложа на тритонетката гуми 2.6 , 26 цола и хубава хидравлична спирачка, кво прайме? Праиме една хубава Маунтинтритонетка. А имаше едно време една хубава тема за Фитнес ТуЪр велосипедите....Липсва ми.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Antares » Пон Авг 10, 2009 10:25 pm

МИКИ МАУС написа:Човека иска да опровергае книгите и аз му се радвам и му желая успех . Надявам се до 2-3 месеца да реализирам и аз една подобна щуротия - светът върви напред защото не спазва каноните -
Твоите теории може и да са верни , но ние по-простите трябва да се убедим ... Бъди щастлив! :smash:
Да, прав(а) си. Важно е ежедневно да се преоткрива топлата вода.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bio » Вто Авг 11, 2009 8:15 am

stilyssk написа:Тази година след неуспешен опит да мина прехода Ком - Емине ( пеша) усетих колко е неприятно слизането по балкана и се замислих може ли да си го улесня някак си. Идеята ми е да си направя или купя малка тротинетка която да се згъва и да може да зе прикача към раницата и изкачванията да си ходя като хората а при слизане да се кача на тротинетката и да слеза с удоволствие. Така и при качване и при слизане ще се кефя. Ако някой е виждал някъде нещо подобно или си е мислил по тази тема ще ми е приятно да ви чуя мнението.

stilyssk, аз също имам един неуспешен опит за преминаване на Стара Планина. Раницата ми тежеше 15+ kg в зависимост от количеството храна. раницата е 55+. палатката беше в раницата на друг човек. ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ:
1. няма е по-лека от 10 кг.
2. не си заслужава да мъкнеш 4-5-6-7 часа на ден +(от 5 до 10 кг) на гръб, за да се спуснеш 1 час. мразя да нося излишни тежки и непотребни неща, именно поради тази причина палатката ми е кучешка и тежи 1.5 kg.
3. тази тротинетка става за асфалт и широка, не много стръмна пътека ... ако си някое про може да се спускаш с нея и от Тодорини Кукли към гара Лакатник.
4. ако ще правиш маршута вело, го прави вело. ако ще го правиш пеш, пеш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот МИКИ МАУС » Вто Авг 11, 2009 12:08 pm

Антарес, има ли разлика между самолета на братя Райт и сегашните Боинги...? :crazy:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот Antares » Вто Авг 11, 2009 12:20 pm

А има ли разлика между крилата, които Икар е залепил за ръцете си с тези, които днес си закрепват за ръцете, вярвайки, че човек може да полети със собствената си мускулна сила?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот ico 1 » Вто Авг 11, 2009 4:40 pm

И аз ще си купя или направя планинска тротинетка, ама първо ми помогнете да разбием по-големите камъни в планините и горите, защото ще ми пречат и НЕ МОЙ СА СПУЩАМ :D .
Аватар
ico 1

Мнениеот stilyssk » Вто Авг 11, 2009 10:28 pm

Значи моята идея е да си има задна спирачка ( защо да няма), пък и балоните гуми са също опция, също така нали знаеш че при спускане се изтегляш назад при тротинетката това не е никакъв проблем и предницата дори и без амортисьорена вилка би трябвало да е доста управляема защото няма да тежи толкова колкото когато си с нормално колело( ако си представяш как се прехвърляш през кормилото мисля че ще е по-трудно да стане от нормалното колело. Второ сега като мина малко време се замислих дали да не направя по големичка предна ( около 20'') и по малка задна и рамката да е една ос която свързва двете. Основно предимство е ниският център на тежестта според мене, но губиш седалката. Мисля си дали ако имам заключване на степенките дали ще мога и да прескачам по големички препиядствия пък и спокойствие че няма да ми искочи крака от степенката и после на земята. Изкачване с 20 кг. едва ли ще е голям проблем и 20 километра спускане и равен терен не са за пренебрегване.
Аватар
stilyssk

Рейтинг: 1290

Мнениеот Antares » Сря Авг 12, 2009 7:21 am

Добре де. В сайт за планинско колоездене си и питаш за тротинетки. Виждам, че пренебрегваш всичко, казано ти. Аз имам един въпрос.

Какво искаш от нас?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bio » Сря Авг 12, 2009 8:11 am

stilyssk написа:Значи моята идея е да си има задна спирачка ( защо да няма), пък и балоните гуми са също опция, също така нали знаеш че при спускане се изтегляш назад при тротинетката това не е никакъв проблем и предницата дори и без амортисьорена вилка би трябвало да е доста управляема защото няма да тежи толкова колкото когато си с нормално колело( ако си представяш как се прехвърляш през кормилото мисля че ще е по-трудно да стане от нормалното колело. Второ сега като мина малко време се замислих дали да не направя по големичка предна ( около 20'') и по малка задна и рамката да е една ос която свързва двете. Основно предимство е ниският център на тежестта според мене, но губиш седалката. Мисля си дали ако имам заключване на степенките дали ще мога и да прескачам по големички препиядствия пък и спокойствие че няма да ми искочи крака от степенката и после на земята. Изкачване с 20 кг. едва ли ще е голям проблем и 20 километра спускане и равен терен не са за пренебрегване.

здравей отново.
лично за мен това е пълна глупост и вече изтъкнах мойте доводи. ти явно си от хората, които не се отказват лесно, за което ти свалям шапка. твърдоглавието води до прогрес или до счупена глава. можем още много да поспорим, но ще си замълча за момента. аз имам едно виждане, ти друго мнение. пожелавам ти успех в начинанието и пиши как е минал експеримента.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот stilyssk » Сря Авг 12, 2009 1:17 pm

Извинявяй но за 5-6 ч. интензивно катерене ( на такива места където няма да може да си на тротинетката ) ще качиш сигурно повече от 2000 метра и а другите 5-6 ч. ще може да си се возиш. Идеята е тротинетката да е за дълги преходи.
Тротинетката е пак вид колело пък и съм го сложил в секция други ( за която пише че не е точно за колоездене)
Какво искам някой да предложи сложи му амортисьорна вилка защотото, използвай степенки защото или пък си направи една плоскост с която да стъпиш и с двата крака един до друго защото, използвай такива и такива гуми защото, използвай дискови или v-brake спирачки защото. А не такива че ти си луд.
Може би верно ми има нещо щом ве още се нядявам някой да помисли по темата и да даде някакво смислено предложение.
Последна промяна stilyssk на Сря Авг 12, 2009 1:35 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
stilyssk

Мнениеот did » Сря Авг 12, 2009 1:19 pm

имам еди еретичен въпрос: ти... всъщност... карал ли си някога тротинетка, пък макар и в града, че вече почна да пишеш неща, дето не говорят добре за здравия ти разум.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ico 1 » Сря Авг 12, 2009 3:52 pm

Какво ти пречи да си купиш байк,който да не е по-тежък от 13 кг примерно и да го носиш на рамо? Защо искаш да носиш 20 кг тротинетка, която няма да е удобна и за носене (широка платформа), и за каране? Или ти е просто фикс идея, или did се е досетил правилно.
Аватар
ico 1

Мнениеот Antares » Сря Авг 12, 2009 5:38 pm

Според мен някой програмист е направил прототип на изкуствен интелект и го е пуснал във форума. Щото не мога да си представя нормален човешки мозък да дава толкова бъгове...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Сря Авг 12, 2009 7:18 pm

stilyssk написа:Има препиядствие слизаш и заобикаляш.

Ти май си седнал да ни учиш как се кара на планина, а?

@kibikoff: :magnify: :lol2:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот МИКИ МАУС » Сря Авг 12, 2009 7:59 pm

Stylyssk, спокойно! До края на месеца ще покажа скица , а до края на ноември ще изпробвам идеята ти ! По мисълта на Хайтовия герой , вече съм на три и четири ... да го направиш. Коментари за конструкцията след постването на скицата . За всички вярващи и невярващи - бъдете щастливи ! :wavey:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот did » Сря Авг 12, 2009 8:11 pm

Чудно!

Ако после успеете да минете и Ком-Емине с тротинетка, ще си купя специално шапка, за да има какво да ви свалям. :bowdown:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hrissim » Сря Авг 12, 2009 9:02 pm

Вие Леонардо Да Винчи бързо го забравихте... :dontknow:
Оставете го момчето да твори.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот stilyssk » Сря Авг 12, 2009 9:16 pm

Единственото което ме кара да мисля за тротинетка е да може да се носи лесно и да не бавя групата нагоре. Съгласете се с мене там където няма даже и пътека качи колелото на рамо и го носи няколко часа да видим на какво ще приличаш. Докато с тротинетка която се мисли спецялно как да се носи по лесно прехода ще е много по лесен ( при положение че ще се движим с не повече от 6км. в час едва ли ще е проблем каквито и да препиядствия по пътя. На тази база могат спокойно да се правят различни компромиси с конструкцията.
Не сте ме разбрали правилно за 20кг. имах предвид тротинетката + раницата. Просто не искам да си набивам краката по слизанията.
Неприятното е че тука почти не срешнах човек който да мисли как да стане. Дали това е характерно за българина или просто ви мързи да се замислите малко не знам.
Това ще ми е последният пост по тази тема докато не чуя нещо смислено да се предлага.
Аватар
stilyssk

Мнениеот Antares » Сря Авг 12, 2009 10:18 pm

Добре тогава. Аз да ти дам контра задача. Искам утре да измислиш начин да впрегнеш магаре да тегли камион. Щото бензина е скъп, а каруцата не може да побере толкова много багаж.
stilyssk написа:Това ще ми е последният пост по тази тема докато не чуя нещо смислено да се предлага.
Обещаваш ли?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот hrissim » Сря Авг 12, 2009 10:30 pm

Antares написа:Добре тогава. Аз да ти дам контра задача. Искам утре да измислиш начин да впрегнеш магаре да тегли камион. Щото бензина е скъп, а каруцата не може да побере толкова много багаж.
............

Баце - таа задача нема решение - бала сено е по-скъпа от литър наФта. Магарето го земаха на морето за снимки, а камиона са го налазили некви полски фиатчета.
Я съм от село та знам. :D

********************************************************************************************

Палестинец отива при евреин и го пита за работа.
Евреинът:
- Ела с мен. Това ще е твоето работно място.
И след като му показва офис с размерите на физкултурен салон му показва и новата кола, с която ще идва на работа, хеликоптера и новите костюми, които ще облича палестинеца.
А той казва превъзбуден от радост:
- Шегуваш се с мен, нали?
А евреинът намусен отговаря:
- Ами ти пръв започна бе! :dontknow: :evil:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

ПредишнаСледваща

Назад към Други