стиропорени каски

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

стиропорени каски

Мнениеот Naskobs » Чет Авг 20, 2009 9:21 pm

Здравейте, искам да ви попитам нещо за стиропорените каски. Имам една такава, но тъй като е от стиропор не знам дали изобщо ще предпази от някаква травма. Какво точно имат тези каски, които не са от стиропор(не говоря за фуллфейс). Понеже разбрах наскоро, че синът на приятелка на майка ми е паднал много лошо, чупил си черепа, суматлък операции, дълго време ще пие хапчета не може да излиза навън, да гледа телевизия и едва от скоро му е позволено да чете ! Та това ме накара доста сериозно да се замисля дали да дам пари за друга каска или и тази ще ми свърши работа, но аз карам из града и от време на време до близките селца, а и нося една розово-лилава каска и ми става много смешно как събирам погледите, когато минавам покрай хората с нея :D а и мноого рядко можеш да видиш колоездач с каска, за разлика от хората в другите страни..
Аватар
Naskobs

Рейтинг: 1220

Re: стиропорени каски

Мнениеот Watanabe » Чет Авг 20, 2009 11:44 pm

Изображение

Ако твърде сериозно си се притеснил, можеш да се замислиш за фулфейс каска. На горната схема е показана честотата на ударите при ПТП по каската. Както показва статистиката най- често го отнася челюстта. Но пък от счупена челюст не се умира, нали, и е по- важно горната част да се пази.
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот SpoileR » Пет Авг 21, 2009 8:59 am

Такава тема имаше преди време...

едит: което пак ме кара да се замислям за челадинките... ми то... трябва да паднеш на челна стойка за да има няк'ва полза от тях...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот barabum » Пет Авг 21, 2009 9:07 am

SpoileR написа:Такава тема имаше преди време...

едит: което пак ме кара да се замислям за челадинките... ми то... трябва да паднеш на челна стойка за да има няк'ва полза от тях...

Затова аз карам само с фулфейс :dontknow:
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот evilzet » Пет Авг 21, 2009 9:25 am

От челадинките има доста полза, при странично падане и по гръб си пазят, по очи обаче най-много челото да предпазят.
evilzet

Мнениеот outfaced » Пет Авг 21, 2009 9:25 am

barabum написа:Затова аз карам само с фулфейс :dontknow:

Всяка каска си е предвидена за определен начин на каране. Разбира се, че може и в ХСто да си паднеш на брадата, но това не е причина винаги да си с фулфейса. Това дет е под каската и то трябва участва активно в процеса на пазене ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пет Авг 21, 2009 9:39 am

Оф престанете с тия глупости за мото-каските и фулфейс за въртене. Мото-каските са мото-каски, фулфейса си е фулфейс и не е за града, защото пречи ужасно много на ориентацията и озъртането.

@outfaced: :agree:

@Naskobs: стиропорената каска ще ти даде разликата между натъртване и комоцио/счупване на череп/подобни. Избора е твой, според мен е напълно достатъчна за нормално каране. Имай предвид, че след удар каската се сменя задължително.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пет Авг 21, 2009 9:49 am

SpoileR написа:ми то... трябва да паднеш на челна стойка за да има няк'ва полза от тях...

Да, де, ама все пак, някой спомена по-горе - от счупена челюст не се умира ;) То ако се замислиш, и при фулфейса не си пазиш врата от счупване, нали :)

@Naskobs - целта на челадинките е при падане да се счупят и да поемат удара по този начин, спасявайки ти живота. Дори и по-скъпи каски са си направени от стиропо, но това не ме ритеснява. Карайки с челадинка, винаги си има опасност от загразяване на лицето или от някакво сътресение на мозъка, дори може и някаква фрактура да имаш. Но със сигурност каската значително намалява шанса да се случи нещо фатално. Аз имах някаква каска от кауфланд преди време.. Не съм падал в/у нея, но по едно време пластмасовата й част се отдели, а по-късно и имаше сериозна цепнатина в стиропора. Сега съм с Bell Ukon, която е пак челдинка, около 55 лв струва и досега нямам проблеми (не съм и падал). Един съученик имаше уж по-скъпа челадинка на 661, която сцепи при една човка. Е, спасила му е тиквето, но си се е нажулил малко и каската се е сцепила... Така че тези неща са си в реда на нещата, но каската си върши работа :)

Едит: докато пишех, байкрайдър го е уточнил в няколко изречения :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот barabum » Пет Авг 21, 2009 10:23 am

outfaced написа:
barabum написа:Затова аз карам само с фулфейс :dontknow:

Всяка каска си е предвидена за определен начин на каране. Разбира се, че може и в ХСто да си паднеш на брадата, но това не е причина винаги да си с фулфейса. Това дет е под каската и то трябва участва активно в процеса на пазене ;)

Да уточня фулфейса го ползвам по-често,защото карам по-често в планината и по паркове и предпочитам при скокове и DH да имам по-голяма протекция. Иначе за града си имам челадинка и си въртя с нея :D
did написа:
скъпо е!
barabum

Мнениеот Alpina » Пет Авг 21, 2009 10:28 am

Хубаво е тези "уточнения" да ги правиш когато си изказваш мнението, а не когато някой обърне внимание на тях, защото така вредиш на много хора, които само си търсят едно такова изказване, за да спрат да гледат останалите...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот barabum » Пет Авг 21, 2009 10:35 am

Съжалявам :peace: :blush: :crap:
did написа:
скъпо е!
barabum

Мнениеот Bolverk » Пет Авг 21, 2009 12:05 pm

Падал съм с челадинка :) . То аз съм си роден паднал :) . Както и да е.

Та падал съм и твърдя че челадинката пази доста добре. Паднах тежко при спускане и изхвърчах с главата напред. Добре че подминах дървото и се паркирах на земята. Както и да е исках да кажа че челадинката ме опази доста добре. Успях повреме на летежа да се извъртя леко и посрешнах земята настрани. Доста силно, губят ми се няколко секунди след като станах и се поупомних (болеше ме силно челюста бях паркирал и на нея) огледах себе си и каската. По мене надирания в безобразно количество, както и две по лицето (едното на брадата другото по-назад на челюста), обаче друго нямаше. За разлика от това явно каската бе минала през някакъв камък. Имаше няколко силни надирания и имаше доста отчетлив отпечатък на камъка хлътнал в един от вентилационните отвори. Накратко бях се парзалял настрани по каманите и ако нямах каска това, което беше оставено като следи по нея щеше да е на слепоочието ми (което е доста опасно), да не говорим че доста намали удърът в земята. Разбира се каската си замина (в интерес на инстината не се беше счупила, но реших да не си правя експерименти). Сега съм с друга пак челадинка. И не мисля да минавам на фулфейс. Единственото за което се замислям е каска от рода на MET Parachute с подбрадник. Че от този удар нататъка знам какво им е на боксьорите когато ги нокаултират.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот hitar_potter » Пет Авг 21, 2009 12:55 pm

Bolverk написа:Единственото за което се замислям е каска от рода на MET Parachute с подбрадник.

мн скъпа, бре... А и казват, че подбрадника лесно ставал на сол и не вършел много-много работа
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Quiz » Пет Авг 21, 2009 1:23 pm

hitar_potter написа:
Bolverk написа:... каска от рода на MET Parachute с подбрадник.

мн скъпа, бре... А и казват, че подбрадника лесно ставал на сол и не вършел много-много работа

Мисля, че Emzo има такава.
Ако иска, нека сподели впечатления за усещането при каране и като цяло поведението на каската. Плюсове, минуси... :)
Аватар
Quiz

Мнениеот Naskobs » Пет Авг 21, 2009 1:40 pm

Ми значи ще я позлвам няма да купувам друга. Bolverk- ти описа баси падането човек, щом си оцелял при такова падане благодарение на тази каска.. ЩЕ СЕ НОСИ НАЧИ :D Аз я пробвах каската като се удрях в стената без каската и с каската и предпазва, обаче на нея пише че е произведена в китай, а понеже не искам нещо от китай да ми предпазва живота... е китайците си имат и хубави стоки не споря.. качеството определя цената все пак.
Аватар
Naskobs

Мнениеот bikerider » Пет Авг 21, 2009 2:05 pm

hitar_potter написа:А и казват, че подбрадника лесно ставал на сол и не вършел много-много работа

Е нали точно това му е работата - да стане на сол вместо челюстта/брадичката.
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пет Авг 21, 2009 10:31 pm

bikerider написа:
hitar_potter написа:А и казват, че подбрадника лесно ставал на сол и не вършел много-много работа

Е нали точно това му е работата - да стане на сол вместо челюстта/брадичката.

Коментарите, които четох гласяха, че и брадичката си е взела damage.... А за тия пари можеш да си вземеш нелош фулфейс..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот denito_bg » Пет Авг 21, 2009 11:16 pm

Да си призная навремето си купих челадинка от руския пазар в Пловдив :8D: веднъж така се изтърсих с нея но нищо слава богу ми нямаше а се изтърсих защото при едно спускане не успях да реагирам навреме и предната ми гума се удари в някакъв клон и аз прелетях над колелото :dontknow: :D а колкото до каската здрава е и още си я ползвам
denito_bg

Рейтинг: 1180

Мнениеот sss » Съб Авг 22, 2009 4:52 am

Правил съм много зверска човка на сняг след засилен скок и тогава разбрах как действа челадинката. И без нея нямаше да ми има нищо , заради снега, но поне натрупах опит. Та козирката и се отлепя от горно положение и се залепя за носа и частично го предпазва. Докато падах се сурках поне метър, метър и половина по чело и усетих ефекта.
Имам и познат, който направи голяма човка на едни серпентини в Стара Планина и разказа, че козирката на челадинката значително му е предпазила носа и очите, защото е с очила с диоптри и при струшаване могат сериозно да ти накълцат очите. В резултат на падането бяха спукани стъклата и изкривена рамката на очилата, но нямаше сериозни наранявания освен ужулвания от някой-друг камък.
Каската не е само за красота ;-)
Аватар
sss

Рейтинг: 1837

Мнениеот Naskobs » Съб Авг 22, 2009 10:27 am

А я вижте тва ли са тея челадинки дето говорите за тях?
Прикачени файлове
22082009_001.jpg
(446.31 KiB) 208 пъти
22082009.jpg
(360.56 KiB) 198 пъти
Аватар
Naskobs

Мнениеот bikerider » Съб Авг 22, 2009 10:41 am

да :agree:

Мога да потвърдя казаното по-горе за козирката. Случвало ми се е същото нещо и пак само очилата го отнесоха.
Аватар
bikerider

Мнениеот Daniel Panev » Съб Авг 22, 2009 10:52 am

Честно казано - не разбрах защо искаш да ползваш стириопорена каска при колоездене, оскен ако каската наистина не е разчетена за такава употреба? Ако смяташ да пестиш пари, защото вече имаш такава каска - не мисля, че точно това е нещото, с което искаш да правиш компромис.
Лично аз ползвам подобна каска, но по предназначение - тя е за съвсем друг вид спортове и е направена да предпазва главата при съвсем други ситуации (малки камъни, съборени отгоре).
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Naskobs » Съб Авг 22, 2009 11:00 am

Daniel Panev написа:не мисля, че точно това е нещото, с което искаш да правиш компромис.

Еми нали точно за това пуснах темата за да разбера дали да си купя друга каска. Но щом толкова много хора казват че върши работа и им е спасявала животеца.. ще я позлвам, а аз не карам по планини.. така че евентуално ще ми свърши работа стиропорената каска :liplick:
Аватар
Naskobs

Мнениеот Daniel Panev » Съб Авг 22, 2009 11:02 am

Naskobs написа:
Daniel Panev написа:не мисля, че точно това е нещото, с което искаш да правиш компромис.

Еми нали точно за това пуснах темата за да разбера дали да си купя друга каска. Но щом толкова много хора казват че върши работа и им е спасявала животеца.. ще я позлвам, а аз не карам по планини.. така че евентуално ще ми свърши работа стиропорената каска :liplick:

Много хора казаха, че стандартната велосипедна "челядинка" им е "спасявала живота", а не че стириопорена каска го е правила. Има разлика, нали :beer:
И пак да повторя своето мнение - ако твоята каска е предназначена за каране на велосипед - карай с нея смело! Ако обаче не е - купи си друга каска!
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Naskobs » Съб Авг 22, 2009 11:12 am

Ами точно там е работата не разбирам разликата между каска и челадинка :D постнах онези снимки за да ми кажете дали това е каска или челадинка и кое е по-добре за градско каране това исках да кажа :)
Аватар
Naskobs

Мнениеот Daniel Panev » Съб Авг 22, 2009 11:14 am

Извинявай - снимките съм ги пропуснал :blush: Ползвай си я със здраве :beer:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот did » Нед Авг 23, 2009 10:24 pm

Няма такова нещо, като "стиропорени каски". Има десетки видове полимери на основата на пенополистирен, които на вид са еднакви, но като свойства нямат нищо общо.

Не съдете за материалите по вида им!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Нед Авг 23, 2009 11:00 pm

did написа:Няма такова нещо, като "стиропорени каски". Има десетки видове полимери на основата на пенополистирен, които на вид са еднакви, но като свойства нямат нищо общо.

Не съдете за материалите по вида им!

Абе, един път ми се наложи да хвана каската със зъби.. :D Още си личи. Но пазят, де
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Нед Авг 23, 2009 11:46 pm

hitar_potter написа:Абе, един път ми се наложи да хвана каската със зъби.. :D Още си личи.

Каските са направени да пазят от удар, не от дъвчене
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Пон Авг 24, 2009 12:05 am

:D Знам. Просто идеята ми беше, че приликата със стиропора е удивителна :) Ясно ми е, че работят. То и оная жълтата пяна по алуминиевата ограма е уж мека на пипане, пък държи. Както и да е, мисля че темата е изчерпана
Изображение
Аватар
hitar_potter

Следваща

Назад към Общ форум