Проблем с втулките

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с втулките

Мнениеот Krismars » Нед Авг 23, 2009 12:17 pm

Така, значи имам проблем с втулките. Преходната втулка влиза в рамката, но се оказва, че с твърде малък диаметър за дупката в рамката, докато във шока не може да се монтира по-широка, следвателно, вариантите със уплътняването на самата втулка отпадат. Предложете нещо, така че да упплътня рамката. Става дума за РАМ ФР 2005. Не искам да карам така, защото първо дупката ще се разширява и звука, който издава ме побърква. Прилагам снимка на едната страна, от другата е главата, там е същото положението, опитах да го оправя с хариено тиксо, но ефекта не беше наличен за дълго време, пък от страната на снимката, това е неприложимо.
Изображение
Аватар
Krismars

Рейтинг: 2000

Re: Проблем с втулките

Мнениеот GECKO » Нед Авг 23, 2009 2:19 pm

Аз както го виждам има няколко начина да подходиш към тази ситуация. При всички положения авно рамката ти е поела някакви удари и реално дупката на рамката вече се е разтворила, но начините по които можеш да го адресираш съответно са:

Да разпробиеш дупката на рамката до 10мм (прецизно, за да няма пак такъв луфт) и да си направиш нова дистанционна втулка за амортисьора на новият стандарт. Това е най-простия, но ако сбъркаш може да товариш втулката на амортисьора под грешен ъгъл и тя да започне да се износва.

Да си земеш за там болт със същият диаметър, но с конусна глава. Това е доста грубичък начин и няма да изисква много мозък за да се изпълни но и ефекта ще е доста... грубоват. С такъв болт ще трябва да оформиш леко ръба на отвора на рамката и самата глава на болта ще се вклини в рамката. Реално отвора вече е разбит, но аз поне не смятам, че е много редно да го доунищожаваш.

Третия начин май ми се струва най-цивилизован - да си поръчаш на фрезист втулки, които да влезнат в отворите отвън, да са от хубава стомана по възможност закалена. Тези втулки да имат отвор на оригиналното място и съответно с по-дълъг болт (втулката за която ти говориш) да монтираш амортисьора през тези втулки.

Ето за кои отвори иде реч:
Изображение

Като отново аз бих ги направил със лек градус и малко по-широка горна площ за да се вклинват съвсем леко в рамката. Това за разлика от другите решения ще намали възможността случилото се да се повтори, защото ефективно ще си увеличиш площта на която натиска болта.

Ами... Успех в търсенето на решение :agree:
Аватар
GECKO

Мнениеот dzvongi » Вто Авг 25, 2009 9:44 pm

Искам да добавя нещо към темата свързано не толкова с изпълнението(GECKO се е справил отлично :agree: ), а с използваните материали.Преди време сменях втулки на рамка DRAG F5 и не използвах метални такива а втулки от ERTACETAL (техническа пластмаса) много е здрава и е направена точно за такива неща.продава се на пръчки и лесно се реже, но е много издържлива на натиск. Ефекта беше много рпиличен и никога не ми се наложи да сервизирам втулките за година и половина каране, нямаше тропане, нямаше скърцане и уплатняват много добре.
Знам че посочената от мен рамка е много по-евтина и не карам толкова агресивно колкото теб, но тежа поне двойно и според мен натоварването е сравнимо(над сто и десет). Предлагам този вариант, защото не изисква намесата на фрезист при наличието на технически средства от страна на собственика на рамката, в противен случай :D.
Надявам се да съм ти помогнал и пусни коментар как върви ремонта.
Последна промяна dzvongi на Вто Авг 25, 2009 9:59 pm, променена общо 2 пъти
dzvongi

Рейтинг: 1775

Мнениеот Krismars » Вто Авг 25, 2009 9:49 pm

От къде мога да се сдобия с този продукт, вижда ми се добра алтернатива. Аз съм от Варна, предполагам Практикер, Ms Bricolage, някдъе там? Намирането на фрезист ми се явява проблем, попитах при един, но той искаше твърде много пари, съответно си заслужава да пробвам и други варианти.
Аватар
Krismars

Мнениеот dzvongi » Вто Авг 25, 2009 9:58 pm

За съжаление аз съм от София и го взех от тук http://www.oblicos.com/contact_bg.php или от един склад в сухата река братя ... някой си бяха.
Сигурен съм, че няма да го има в обикновенни магазини като Praktiker и Mr.Bricolage.
dzvongi

Рейтинг: 1775

Мнениеот рс » Сря Авг 26, 2009 8:35 am

Пусни за търсене "тенически пластмаси", "заготовки" и т.н.
Във Варна една от фирмите е "Терз", намери я в нета.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Назад към Веломеханик