Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот silvertm » Пон Юли 20, 2009 5:53 pm

bikerider написа:...да превъзпитават чрез насилие.

- Радвам се, че така добре се "разбираме", но ако имах предвид превъзпитание конкретно чрез насилие, щях да го спомена конкретно.
Правенето на забележка е гражданска акция, която, уместно приложена, има силен възпитателен ефект. Когато лични качества, като арогантност, недобросъвестност, малоумност и т.н. възпрепятстват този благотворен ефект, тогава е хубаво да намесим и силови институции, които са специално упълномощени да го упражняват в такива случаи. Като например да те глобят, да те задържат за определено време, да ти предявят официално обвинение и вероятно да те съдят и затворят, ако се наложи.

bikerider написа:Виж, хайде първо научи и схвани "дребната" разлика между общество и държава.

- В една неанархистична реалност държавата е инструмент на обществото, чрез който се поддържат възприетите правила. Диспозитивно, а в случаите когато това не върши работа и императивно. Не схванах как успя да завържеш термините "Reich" и "Staat" с идеята за възпитание и превъзпитание. Трактовката, че "човек се учи цял живот" се основава и на схващанията за превъзпитанието.

bikerider написа:...защото както казах по-горе ги няма условията.

- Нима някой от вас (защитаващите варианти на твоята гледна точка) си е въобразявал, че ако от утре инфраструктурата в София бъде коренно променена и велосипедните алеи се създадат в брилянтната и бленувана форма, по най-съвършените проекти от световния опит, то по тях няма да има никакви нарушения от непревъзпитаните членове на обществото? Никой няма да си кара там мотопеда, нито пък ще паркира, и на никой пешеходец няма да му хрумне да се разхожда там?
Нима не разбирате, че обществената нагласа да възприеме велосипедните алеи е не по малко важен фактор за тяхното функциониране от инфраструктурата?
И ако инфраструктурата е механичен проблем, който се решава с пари и машини, то обществената нагласа е нещо, което се променя бавно, много бавно.
Но първо ще трябва да има достатъчно на брой хора, които имат желание да карат велосипед в града. За сметка на автомобилите, надявам се.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот jivkonik » Пон Юли 20, 2009 6:03 pm

silvertm
Много си прав за броя хора! :clap:
Мечтая просто е така да текне един велопоток по БОРИС 3-ти, на всеки 1-2 сек да минава колело, да видя тогава как ще се мотаят пешаците където им падне....

Няма "критичната маса" народ тук все още за да заеме оформящата и се и вече на места отворена ниша наречена "градски велопоток" ... ако чакаме "управниците" да постоят и нагласят всичко - няма да стане....
Повече хора на колела трябват в градовете!!!! :smash:
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот picco » Пон Юли 20, 2009 8:39 pm

Днес на пазара в кв. Лозенец се движа по тротоара на спирката съвсем бавно, така че да не сгазя никого и някаква тъпа лелка от общината(имаше си табелка) ми вика, че тука нямало жълти линии следователно не мога да карам там(знам, че мястото ми не е точно на тротоара, но в случая нямаше къде другаде ...) и аз ѝ отговарям, че къде да карам като в ЦЯЛА СОФИЯ има точно 2км „жълти линии“ и тя ми отговоря еми колкото-толкова . Ако бях малко по-различен щях да я напсувам, но си мисля, че нейните думи можеше да ги приема като забрана да карам колело, защото в софия няма жълти линийки или като дискриминация, че ако не съм от Княжево и нямам работа към руски паметник няма да мога да карам любимото си колело :nono: :crazy: :crazy:
Аватар
picco

Рейтинг: 1198

Мнениеот tisho » Пон Юли 20, 2009 9:00 pm

за мен и двете мнения са прави, по простата причина, че държавата като "майка и баща" може да налага в определени граници това, което тя иска да постигнат децата й - ние, обществото.но в същото време, когато имаме за майка и баща идиоти, няма как и децата да не са "развалени" ... процеса е двустранен и както едното може да влияе на другото, толкова истинно е и обратното. пример: нима, като бе допусната тази форма на забавления тип "юго лепа брена", обществото ни не я усвои? трудно е да се каже дали чалгаризацията е умишлено и системно въведена, за да затъпее масата или естествен процес в следствие от отворените граници, но е факт, че сме усовили майсторски "занаята" и чак, когато стигна някаква връхна форма, институциите се опитаха да забранят възпроизвеждането на такива звуци в обществения транспорт. е значи едните са повлияли на другите и после другите им го връщат ;)
така и с велосипедите ще стане (надявам се), но по-добре промяната и пътя нагоре за велодисциплината на обществото ни да тругне отдолу, т.е. от нас, защото никоя промяна, която тръгва "отгоре" не е градивна.
нека да стане както стана с "черната" музика. докато всички от "нормалните" поп-фолк консуматори си консумираха поп-фолка и рап и РнБ музиката беше нещо лошо, негърско и наркоманско, изведнъж стана мода да се слуша "черно". после така се случи с рок музиката и всички се кълняха, че слушат "всичко без чалга" (а като пият две ракии...)
но стига, тук целта и обекта не са музиката. все пак да се надяваме, че ще усвоим още една мода, но този път една наистина градивна мода, щото аман да се движим със 50 години назад от съседите си, а иначе да се бием в гърдите, че сме най-хубавите, най-умните, най- исторически онеправдани, най-силните в спорта, най-големите изобретатели и т.н. .... ами не е така, просто сме със закостенели мозъци и това, че сме у ЕУ не значи абсолютно нищо - нито за политиците ни, нито за обществото ни.

крачка напред би било организирано НПО-тата да поискат по надлежния ред промяна в ЗДвП, както и правилника, а междувременно, всеки от нас на убеди поне един човек да си купи колело, или да искара старото си колело от мазето и да ходи на работа с него, а не да пали колата 365 дни в годината, за да иде на работа с Голфа си 3-ка (а разстоянието от мястото му на живеене до работата са около 500-600 метра, но не може да се угаси това що не гасне - къф е адреналинЯт кат у един и половина на пладне запалиш Голфат и врътнеш пред колежките до дюнерджииницата на 300 метра....)

Едит: е аз първия си го убедих, сега търся втори, трети и ....
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот Alpina » Пон Юли 20, 2009 9:10 pm

picco написа:Днес на пазара в кв. Лозенец се движа по тротоара на спирката съвсем бавно, така че да не сгазя никого и някаква тъпа лелка от общината(имаше си табелка) ми вика, че тука нямало жълти линии следователно не мога да карам там(знам, че мястото ми не е точно на тротоара, но в случая нямаше къде другаде ...) и аз ѝ отговарям, че къде да карам като в ЦЯЛА СОФИЯ има точно 2км „жълти линии“ и тя ми отговоря еми колкото-толкова . Ако бях малко по-различен щях да я напсувам, но си мисля, че нейните думи можеше да ги приема като забрана да карам колело, защото в софия няма жълти линийки или като дискриминация, че ако не съм от Княжево и нямам работа към руски паметник няма да мога да карам любимото си колело :nono: :crazy: :crazy:

Добре ти го е казала!
Това че ти не знаеш какви са ти правата и задълженията си е твой проблем, така че реви другаде.
Няма никакви проблеми, да стигнеш от която и да е точка, до която и да е друга, като спазваш правилата.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот nqkoiem4o » Пон Юли 20, 2009 9:38 pm

в софия велоалеи НЯМА.има само някакви страни жълти черти който се виждат до първия дъжд и криволичат между хората!!
И бог е луд!!!

skypе:saho6411
nqkoiem4o

Рейтинг: 1208

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 21, 2009 3:30 am

nqkoiem4o написа:има само някакви страни жълти черти който се виждат до първия дъжд и криволичат между хората!!

:rofl: :rofl: :rofl: Спечели плюс.

П.П. Оправи си правописа.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Юли 21, 2009 11:03 am

silvertm написа:За сметка на автомобилите, надявам се.

Точно тук дълбоко грешиш и това доказва идеалистичната ти нагласа. Това никога няма да стане. Никъде по света алеите не са за сметка на автомобилния трафик, напротив - те са интегрална част от него. Тук няма условия за читав автомобилен трафик, ерго няма и НЕ МОЖЕ да има условия за читави велоалеи. Да не говорим за промяна в манталитета. Казах го и преди в темата - докато инфраструктурния ресурс е кът и използването му е на състезателни начала (тъжно, но с пренаселването на градовете - факт) няма никакъв шанс нещо да се промени. Не и докато не се обособи забележима отвисоко електорална група, която да си отстоява интереса - правото на безпасен велосипеден транспорт. Докато се стои извън политиката нищо никога няма да се промени и нещата винаги ще се кърпят на парче и ще се имитират промени. Нещо което вие, застъпниците на НПО-тата, отказвате (или не можете) да разберете. Докато "политика" е мръсна дума и "всички са маскари" - преобладаваща нагласа, ако ще и пет милиарда да изхарчат общинарите под давление на НПО-та читав резултат няма да има.

И изобщо не си въобразявай, че като махнеш махалото в другата крайност и питаш "вие идеални алеи ли искате" нещо променяш. Така само доказваш собственото си безсилие да проумееш реалността. Това което тук искаме са ДОСТАТЪЧНО безопасни велоалеи. И не за сметка на някой друг участник в трафика. Ако е за сметка на някой друг безопасността е далечна химера.

:offtopic:

silvertm написа:
bikerider написа:...да превъзпитават чрез насилие.

- Радвам се, че така добре се "разбираме", но ако имах предвид превъзпитание конкретно чрез насилие, щях да го спомена конкретно.

Превъзпитанието на индивид или група индивиди по дефиниция е усилие външно за индивида/групата и по дефиниция изобщо не гарантира съвпадение между интересите на индивида/групата и външните сили стремящи се да го/ги превъзпитат. Ерго, превъзпитанието винаги се възприема като насилие от индивида/групата. Сега ясно ли ти е? Разбираш, че нещата опират до гледната точка, тази на превъзпитаващия и превъзпитавания. Аз застъпвам втората гледна точка - за мен превъзпитание идващо с натиск отвън на индивида/групата Е насилие. Има и други методи и затова ти казах да си осъвремениш схващанията.

Относно Reich и Staat - намекнах ти, че има дълбока, огромна разлика между общество и държава. Идеята ти за държавата като инструмент на обществото е силно идеалистична и няма нищо общо с реалността. Обществото като понятие по дефиниция няма географски/пространствен смисъл, докато държавата е ограничение на група хора в пространствено отделена географска единица и се представлява от държавната администрация.

Предлагам да прекратим този философски спор, защото ни отнася твърде далеч от темата. Макар че точно заради тези фундаментални философски различия не се разбираме. И явно няма да можем да се разберем.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bai_Dobri » Съб Юли 25, 2009 2:53 pm

Да се смееш ли, да плачеш ли?

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2321431 написа:Нова велоалея ще бъде открита в центъра на София утре в 11:00 часа пред сградата на бул. „Патриарх Евтимий” 79, съобщи репортер на БГНЕС. Тя е изградена по проект на сдружение „Велоеволюция”, като допълнение към наскоро откритото от Столична община велотрасе по булевардите „Ген. М. Скобелев” и „Патриарх Евтимий”, между пл. „Руски паметник” и бул. „Витоша”. Велоалеята, създадена от Сдружението, следва методиката на изпълнение на съществуващото трасе, като се придържа изцяло към неговия дух и стил. Запазени са и подобрени характеристиките на алеята, изискващи особени умения от градските велосипедисти – слаломиране между тротоарни плочки, преодоляване на препятствия и др. Новият елемент по трасето продължава иновативната визия на Столична община, като предлага възможност дори за директно преминаване през сграда. /БГНЕС /

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2321431
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Рейтинг: 1260

Мнениеот contty » Съб Юли 25, 2009 4:39 pm

Ми освен да ходиме задружно да ги освиркаме? :dontknow:
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот deadahmed » Съб Юли 25, 2009 5:45 pm

bai_Dobri написа:Да се смееш ли, да плачеш ли?

Аз лично ще го пробвам с 40-45km/h. С бегач... :^:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот Alpina » Нед Юли 26, 2009 9:48 am

Някой пробвал ли е велоалеята зад Хилтън скоро.
"Чудесно са я освежили"

Поредното гениално решение :D

Ако не сте - насипали са слой с дебелина около 5см, ситен чакъл :crazy:
Влизането на скорост в него, ако не знаете че е там, е доста ободряващо :D
Тази сутрин към 8 влетях по нея и се получи нещо такова Изображение
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 26, 2009 10:17 am

Още преди 4 дни (сряда вечерта) когато минах от там положението беше такова, незнам защо им е притрябвало да насипят така алеята, но все пак това не ме учудва, :) предвид всички други безумни неща свързани с велоалеите в София.
Снимки на простотията - TУК
П.П
Простотията която видях вчера на Панчарево:
Преди
Сега
На кого му е пречело че мостчето е било цяло незнам, но дано той да е първия който се пребие!
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот 25thframe » Нед Юли 26, 2009 10:48 am

Alpina написа:Ако не сте - насипали са слой с дебелина около 5см, ситен чакъл :crazy:

Oще една предпоставка, човек да иска, но да не може да кара по столичните велоалеи нормално.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот bai_Dobri » Нед Юли 26, 2009 11:03 am

Освен, че за да караш там се изискват особени умения и яки мускули, един път влязъл излизането е доста трудно ... Дори пешеходците го избягват .... да не говорим, че сякаш им прави удоволствие да ходят в очертанията за колелета ... :smash:
Изображение
Аватар
bai_Dobri

Рейтинг: 1260

Мнениеот tkpopov » Нед Юли 26, 2009 11:22 pm

Събира се подписка за изграждане на велоалея в Бургас. Велоалеята ще свързва ж.к. "Меден Рудник" с централна градска част по бул. Тодор Грудов. В Бургас никога не е имало велоалеи, пък и се съмнявам, че някога ще има. Но който иска може да се подпише, както и да добави своето мнение по-въпроса на адрес:
http://bgpetition.com/velosipedna_aleia/index.html Като казвам Велоалеи, имам предвид да са тези, които са обозначени с пътен знак "Г14" - "Задължителен път само за велосипедисти". Според правилника за движение по пътищата велосипедната пътека може да бъде обозначена и с пътен знак "А20" и отбелязана под формата на маркировка - "Велосипедна пътека" – М9. Очертава се с две успоредни прекъснати линии, състоящи се от квадрати и ромбове.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот silvertm » Пет Авг 21, 2009 10:42 am

В доклад на СЗО, озаглавен:
"Global Status Report On Road Safety"

първата препоръка гласи следното:

"Governments need to take into consideration the needs of all road users when making policy decisions that impact on road safety. To date, the needs of vulnerable road users have been neglected in many countries and should be given renewed emphasis, particularly when decisions are made about road design and infrastructure, land use planning and transport services."

/Източник: PDF, стр.50/
silvertm

Мнениеот did » Нед Авг 23, 2009 8:30 pm

Още едно текстче в международен документ, което дава основание за искане на пари, а?

Вече съм убеден, че хората, които рипат за велоалеите за сметка на автомобилите, НАИСТИНА никога не са карали велосипед в Европа и си нямат идея за масовостта на този транспорт, която е довела до появата на инфраструктурата. Да, точно такава е последователността - първо масовост, после инфраструкктура, а не обратното.

Аз пък искам алея за инвалидни колички!!! ИСКАМ!!! И хората с инвалидни колички са участници в движението. ИСКАМ най-дясната лента по булевардите да е за хората с инвалидни колички!

Впрочем, в центровете на повечето български градове живеят повече хора в инвалидни колички, отколкото велосипедисти. Очаквам официална статистика, която да ме обори и да ми обясни на какво основание велосипедистите, които на практика... ги няма... искат пространство.

Когато в София започнете да се събирате по 100000-200000 велосипедисти на масовките по разните поводи, тогава може и да искате нещо. За Пловдив трябват към 50000, ... Под тази бройка, всяка инвестиция в инфраструктура е неоправдана.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jivkonik » Пон Авг 24, 2009 11:01 am

DID - :agree: Подкрепям! Няма я още критичната маса потребители, за да се изисква предоставянето на такава услуга! Факт!
Аватар
jivkonik

Мнениеот barabum » Пон Авг 24, 2009 11:42 am

Че я няма критичната маса - това е факт,НО в една от директивите в договора за членство в ЕС е заложено,че трябва да се направят велоалеи :idea: и при неспазване може да има санкция в ощърб на държавата . И ако случайно забелязвате велоалеи започнаха да се правят до местата,където ще има метро с цел живущия в дадена точка да стигне с колело до метростанцията да си остави колелото и да продължи пътя си с метрото.
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот Alpina » Пон Авг 24, 2009 12:09 pm

А ако погледнеш ОУП на София, ще забележиш друго, ама хайде...
Да, има нещо такова, но не знам защо си мислиш, че който и да е човек, колкото и безрасъден да е, ще си остави колелото и ще очаква да го намери на същото място като се прибира и че дори проектантите са на същото мнение.

А като споменаваш за директивата и санкциите - дали ако не бяха отпуснати пари за изграждането им, щеше да има такива и настояване за тях?
Т.е. след като са ни дали пари за велоалеи, много ясно че ще очакват да има такива и ще търпим санкции да това че са платени, а няма нищо съществено.

Както и да е. И с велоалеи и без велоалеи, днес дядото погребва брат си, защото пиян шофьор до е убил...
А той се радвал на доста добро здраве на 84 години...
Не че във всеки град или на всяка улица трябва да има велоалея, но преди да се решат другите проблеми, не знам защо всички си мислят, че боята на платното ще те защитава, пази и ще спре връхлитащата върху теб кола, когато мнозинството от участниците в движението (обърнете внимание, че не конкретизирам никого) нямат културата и усещането да пазят околните на пътя.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот barabum » Пон Авг 24, 2009 12:30 pm

@Alpina Изключително си прав относно това,че боята няма да те пази. Има нещо друго,че чрез тази маркировка катаджиите трябва да правят сериозни санкции ако кола или друго МПС се движи по велоалеята както е по Европа. И чрез тези санкции шофьорите ще имат повече респект и няма да минавап по велоалеята и тя ще е освободена само за велосипедисти (колкото и малко да са те). Но дори и да има велоалеи навсякъде очите на 444444,за да си запазиш живота,че незнаеш дадения шофьор пред теб или зад теб колко е разумен или дали не е дрогиран или пиян.
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот Alpina » Пон Авг 24, 2009 12:43 pm

КАТ да почнат да "пазят" BUS лентите, от които има достатъчно в момента и няма да е голяма трудност шофьорите да почнат да се съобразяват и с евентуални велоалеи...
P.S. по мои наблюдения може би последно време има една идея повече адекватни мерки, от колкото преди 6 месеца например. Все още сме далеч от мечтаните отнощения м/у участниците в движението, но поне контрола се засилва.
Най-ще съм доволен, когато се стигне и до това да се глобяват колоездачите!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Bolverk » Пон Авг 24, 2009 2:26 pm

:) Колега само ще ти кажа че аз имам съставен акт за нарушение в България с велосипеда. Ама то е по-скоро виц отколкото реална практика :)
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот shepo » Пон Авг 24, 2009 4:13 pm

:bigeyes: би ли споделил как се стигна до акта че ми стана интересно :D
Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте...
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Bolverk » Пон Авг 24, 2009 4:27 pm

:) Само на бира с хубава компания. Инче няма да мога да чуя искреният смях на хората около мен.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот silvertm » Пон Авг 24, 2009 8:14 pm

did написа:Да, точно такава е последователността - първо масовост, после инфраструкктура, а не обратното.

- Ако прегледаш мненията ми в този форум (в случай, че не ми вярваш :D ) към теми, засягащи въпроса, ще откриеш, че вече няколко пъти твърдя точно това. С нескрито съжаление, разбира се.
Затова аз самият съм отявлен привърженик на засилване ограниченията за автомобилния транспорт в центъра на града (поне за по-големите градове), на отдаването по-голяма роля на градския транспорт и на значителното разширяване на пешеходните зони. При такова развитие аз съм напълно убеден, че велосипедният транспорт ще се масовизира по естествен път. Но тогава вече претенциите на велосипедистите ще бъдат за заделяне на място от пешеходните зони и в много по-малка степен от автомобилните трасета.

Нямало място в София ли? Да, няма за автомобилите, затова те трябва да се "събуват" на прага на града. Всички логистични центрове, които неизбежно изискват интензивен транспорт, трябва да бъдат в покрайнините на града.

Когато българинът открие удоволствието на спокойното, при все това бързото, придвижване в града сред повече зелени зони, тогава ще отпаднат задръжките му, че велосипедът е или само за деца, или само за прошляци без пари за кола.

Пречка за по-бързо развитие в такава посока е едно единствено нещо - пешеходците и нищожното количество велосипедисти, освен че са най-уязвимите участници в движението, са и най-приспособимите (да се чете и като най-примиримите) такива. Но според мен тенденцията е такава и посоката е неизбежна. Считам настояването за велосипедни алеи като важен етап от този процес на превръщане на града в едно наистина приятно и човешко място за живеене.
silvertm

Мнениеот bikerider » Вто Авг 25, 2009 10:01 am

Считам, че не си много наясно с градския живот, ускоряващите се обороти на живота и нуждата от БЪРЗ индивидуален транспорт за мнозинството хора. Велосипедът и градския транспорт не са такива. С велосипед мога да стигна много по-бързо на средни разстояния в града. Но на далечни (Люлин - Младост) се губи прекалено много време. Да не говорим за пренасяне на елементарни товари.

Когато българинът открие удоволствието на спокойното, при все това бързото, придвижване в града сред повече зелени зони, тогава ще отпаднат задръжките му, че велосипедът е или само за деца, или само за прошляци без пари за кола.

Виж, наясно съм с чисто интелектуалното удоволствие от граденето на логически построения. Само че тези са върху глинени крака. Разбира се, че си прав. Ако си затворим очите за реалността. Защото каквото и да си говориш, велосипедът ще си остане предимно развлекателно средство в града, а велосипедистът по пътната мрежа ще си остане със статус на неравнопоставен участник, защото реално се държи като такъв и не желае да поеме отговорност за осигуряване на собствената и чужда безопасност. Съзнателно си позволявам да обобщавам, защото статистическото разпределение на видовете транспорт е убийствено за велосипедната идея. Малцината ентусиасти осмелили се да ръгнат срещу течението са... малцина. И дотук. Не виждам кого ще убедиш да се качи на велосипед в тия условия, тая смрад и тия скорости. Ще убедиш само тези, които не могат да си позволят собствен автомобил или могат, но съзнателно не желаят да карат кола в града. Реалността е обаче, че всички те са потенциални клиенти на клиниките за белодробни заболявания.

Изобщо до такива фундаментални проблеми си опрял, а ги решаваш с голямата баданарка толкова лесно... и ако някой ти се върже после разбира се няма да са твоя заслуга разните дребни "странични ефекти".
Аватар
bikerider

Мнениеот Bolverk » Вто Авг 25, 2009 10:53 am

bikerider написа: ... Реалността е обаче, че всички те са потенциални клиенти на клиниките за белодробни заболявания.....

Абе да ти кажа всеки път като видя този аргумент се чудя с какво мислят останалите участници в движението че са предпазени повече от вредните газове спрямо велосипедистите. Да не би колите да имат някакви супер-дупер филтри и собствена причиствателна система която им доставя чист кислород ? За пешеходците да не говорим.
Всичките негативни частици изхвърляне от двигалите с вътрешно горене са по-тежки от въздуха. Това означава че се задържат в града а не отлитат накадето си искат. Сега ако ми кажеш че не си виждал смокът над София когато се качиш в планината ще те призная за кон с капаци. Този смок е дан не само на пройзводството ( Кремиковци така или иначе гушна букетчето ), но и всичкият транспорт в София. И това се диша ежедневно. Независимо къде се намираш. На работа, във вас или по улиците. Така че няма какво да се лъжем това че някой се намира в малка предвижваща се кутиика (тоест колата му) или ходи по-пътя и покрай него прехвърчат такива малки кутиики няма чак такова значение.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот bikerider » Вто Авг 25, 2009 11:00 am

Има едни неща в автомобилите, казват се филтри за купе. Моя е с активен въглен и го сменям през два месеца - струва 14 лева. Нека го сравним с една хубава маска за лице с подобен филтър.

За крайни случаи като дърти камиони има също така едни хубави неща, които затварят притока на въздух към купето. Нека го сравним с... какво?
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум