Колело за Street - начинаещ съм

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди, предназначени за тези по-специфични видове каране, които се практикуват предимно в градска среда, както и за компоненти и екипировка за тях. Може да се обсъждат и теми, свързани с BMX.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело за Street - начинаещ съм

Мнениеот Venom89 » Чет Авг 27, 2009 2:13 pm

Здравейте! До сега съм карал предимно XC и лек DownHill. Сега искам да минавам повече на Street. Тоест искам да си направя едно колело, което да си го ползвам за Street и по-рядко за XC. Тук да поясня като казвам XC имам предвид съвсем лекичко, бавничко каране из гората по някоя пътечка... нито ще съм много засилен, нито ще блъскам колелото на някакви скокчета и разни такива... Та основното ще е Street и чат - пат "разходка из гората". Просто ме кефи да карам из гора. За сега съм се спрял на рамка DRAG Assault. Рамката ще я взема втора ръка, иначе до колкото знам е спряна от производство. И не знам колко е здрава но според мен става като за начинаещ... Иначе като покарам млако да свикна със стила може да взема някоя по така... как да кажа баш за Street... Като например DunCon Pussy.... Но поне за сега искам нещо не толкова скъпо, щото си знам, че ще я потроша... Та какво мислите за рамката?
Второ мисля да взема вилка 130-140 ход, обаче не знам каква вилка да си взема. За сега съм се спрял на тази Вилка Fox Vanilla'08 RLC (http://screambikes.eu/vilka-fox-vanilla-08-rlc.html), обаче нямам представа колко е здрава и дали въобще е подходяща за стила Street. Също така чух, че за тея вилки FOX по-трудно се намирали части. Това вярно ли е??? И ако можете да кажете нещо за вилката... или да ми препоръчате някоя... така нещо до към 850 лв. максимум.
Трето - гумите. Не знам с какви гуми да карам. Някакви сликове или нещо подобно, ама искам да са по-широки. Някъде около 2.5. Гледах една Maxxis Hookworm 2.5. Хареса ми, че е слик и че е 2.5 широка, обаче май е доста тежичка. Та какво мислите за гумата и въобще ми стана интересно такава гума ако не е за Street, тогава за какъв стил на каране е? И ако тази не става за Street, ако може да препоръчате някоя такава?
И един последен въпрос: според вас кое е по-добре като за Street: дискови спирачки или V-brake. V-brake ако ще вземам сигурно ще са хидравлика... Препоръчайте нещо?

Благодаря ви предварително!!
Аватар
Venom89

Рейтинг: 1160

Re: Колело за Street - начинаещ съм

Мнениеот house13 » Чет Авг 27, 2009 7:26 pm

И аз не разбирам много от колелета, но от всичко което сам прочел от форума знам че не ти трябва асаут. зашто не поислиш за клаимбър или ц2.
Апък за вилката щом ще караш стриит мисля че няма да ти е нужна чак такава вилка с толкова ход. :beer: :beer:
house13

Рейтинг: 1158

Мнениеот house13 » Чет Авг 27, 2009 7:31 pm

Да попитам хората от форума които са по наясно аз ли несам чел достатачно или Venom89 е в грешка та става вапрос за хидравлични спирачки v-brake
house13

Рейтинг: 1158

Мнениеот n1k1_123 » Чет Авг 27, 2009 8:27 pm

house13 написа:Да попитам хората от форума които са по наясно аз ли несам чел достатачно или Venom89 е в грешка та става вапрос за хидравлични спирачки v-brake

До колкото знам няма такива спирачки.Колкото за тази рамка Асаут според мен ще можеш да я използваш за кратко (докато се научиш) и после да я смениш с нещо по-хубаво за Стриит :beer: за вилката Фох-а не е точно за стриит , но мисля че една Дърт Джъмпър 3 ще е по добре :beer:
Аватар
n1k1_123

Рейтинг: 1180

Мнениеот picco » Чет Авг 27, 2009 8:38 pm

Така, първо рамката, която си посочил е съвсем подходяща за теб и щом ще караш стрийт си вземи версията за стрийт или ако искаш си вземи NS suburban, която в момента е 444лв. За вилката можеш да си вземеш както твърда, така и мека - ако си вземеш твърда, колелото ти ще е по-леко. За мека вилка се насочи към Rock Shox Argyle или Marzocchi Dirt Jumper(имам една такава за продан,пиши ако те интересува). За гуми се насочи към Maxxis Holly Roller , Schwalbe Table Top или моделите на KHE. Спирачка ще си сложиш отзад дискова с 160 ротор
Аватар
picco

Рейтинг: 1198

Мнениеот shaady » Чет Авг 27, 2009 10:38 pm

house13 написа:Да попитам хората от форума които са по наясно аз ли несам чел достатачно или Venom89 е в грешка та става вапрос за хидравлични спирачки v-brake

Аз пък доколкото знам има и се използват за траял предимно.
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот evilzet » Пет Авг 28, 2009 8:11 am

Има си хидравлични , които се монтират на v-brake, въпреки че не са точно v-brake (съдейки по класификацията v-brake, u-brake, cantilеver и т.н.)
Изображение
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот lapdkorn » Пет Авг 28, 2009 3:04 pm

Вилката е прекалено голяма за стрийт трябва ти от 80 до към 110мм . За стрийт не ти трябват скорости насочи се към рамки с хоризонтални дропаути и е препоръчително да са cr-mo алуминиевите поддават при градуси доста често :)
lapdkorn

Рейтинг: 1113

Мнениеот lapdkorn » Пет Авг 28, 2009 3:05 pm

lapdkorn написа:Вилката е прекалено голяма за стрийт трябва ти от 80 до към 110мм . За стрийт не ти трябват скорости насочи се към рамки с хоризонтални дропаути и е препоръчително да са cr-mo алуминиевите поддават при градуси доста често :)
Едит: За спирачка ти препоръчвам авид бб5 отдавна доказала се спирачка
lapdkorn

Мнениеот Venom89 » Пет Авг 28, 2009 4:02 pm

house13 - То не съм експерт, ама така като гледам разни приятелчета като карат, разлика между Assault и Climber поне на външен вид (имам предвид геометрията на рамката) сякаш няма! Иначе за вилка може и да не е точно като за Street но искам някаква вилка, дето да е малко по-мекичка. Някъде 130-140 ход, максимум 150. В никакъв случай да не е повече от 150 и в никакъв случай да не е под 130. Минимум 130. Обаче понеже не им разбирам много на вилките ви моля да ми кажете някоя такава. А и също така тая Fox Vanilla'08 RLC (http://screambikes.eu/vilka-fox-vanilla-08-rlc.html), ако има някакви недостатъци моля който разбира да ми обясни! ;)

n1k1_123 - точно за това я взимам тая рамка така - евтинка, втора ръка... не е някакъв висок клас... Просто щото ми е ясно, че ще я потроша докато се науча, пък и да не я строша, като се понауча малко, ще си взема нещо по-добро! :P Иначе тея вилки ги бях гледал DJ 3, ама са с 100-110 ход, аз искам да има поне 130... (дори и да не е много подходящо точно за стрийт, просто искам да ми е "мекичко").

picco - За вилката не знам каква точно ще си взема и с колко ход, но определено ще е мека, няма да е твърда вилката (поне на този етап, после като се понауча ако реша да сменям рамката вероятно ще мина и на твърда вилка). Тея вилки меките, дето си ги посочил и двете са с по 100 мм. ход. Пък аз както казах вече искам 130 поне. За гумите не знам... там ще се огледам още малко не съм го решил... да взема рамка и вилка... гумите са по-лесния избор.

shaady - и аз така знам, че се ползват за траял предимно, и ако нещо се окаже, че няма как да се сложат на такава рамка, ще взема дискове със сигурност.

lapdkorn - Първо знам, че не е много подходящо, но така ме кефи мекичко да ми е, пък и сега ще се уча така, няма да има голямо значение. Иначе какво мислиш за вилката коята предложих. В смисъл качество, цена, недостатъци, предимства?? За Street знам, че не ми трябват скорости. Ще карам Single Speed, иначе за по-хубава рамка по-нататък сега малко да се понауча на това онова. Ам какво значи дропаути?? Мм... тая спирачка става! Макар че малко евтинка... Сякаш ми се иска нещо по-скъпичко, по качествено да си взема.
Аватар
Venom89

Мнениеот did » Пет Авг 28, 2009 4:51 pm

Хубуу де, като не слушаш, какво ти казват хората, дето се връщат оттам, накъдето си тръгнал, защо въобще питаш?

130-150 мм вилка за градско каране... и си вярваш. Хората със 150 мм спускат по планински терени, а ти в ГРАДА??? Знаеш ли колко тежат тия вилки, как се кара такова "колело" по начина, по който си мислиш? Пробвал ли си?

Ей затова е вредна оная тема за бойните твърдаци, щото като се гледат такива извращения, се появяват при неинформираните още по-големи извращения.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот n1k1_123 » Пет Авг 28, 2009 5:09 pm

Значи според мен вилка с 120-140 ход за стиит ще е тежичка :nono: земи си нещо което е точно за този стил или дори да не е за него да е нещо подобно като Дърт Джъмпър 1 , 2 , 3, 4 ще е по-добре :beer:
Аватар
n1k1_123

Рейтинг: 1180

Мнениеот picco » Пет Авг 28, 2009 6:30 pm

Те хората карат стрийт с 80-100 ход, а ти искаш 130, ако ще караш АМ разбирам, но за стрийт :crazy: :crazy: :crazy:
Аватар
picco

Мнениеот Venom89 » Съб Авг 29, 2009 1:18 am

Ам първо наблягам пак на факта, че ще се уча и че ще карам от време на време и леко XC и за там основно искам мекичка вилка. Ся знам какво ще кажете, че те са несъвместими двата стила. Знам си го. То напрактика си правя колело за Street с малко по-дългоходова вилка. Идеята е, че не разбирам от вилки и затова моля да ми предложите някои подходящи според вас. Ам иначе добре ай да не е 150-140... поне 130.
Друго - вие казвате, че тея вилки да речем DJ3 D9-C100 '08 http://screambikes.eu/d-d-d-d-d-d-d-d-n ... 00-08.html са по-леки. Аз обаче в няколко сайта търсих не намерих някъде да пише тегло на вилка! Та ако може да кажете да си направя за себе си едно сравнение. Примерно ей на http://screambikes.eu/vilka-fox-vanilla-08-rlc.html тука си пише ясно 1.98 кг. Искам да видя и другата колко е и да сравня.
Иначе - да карал съм на едни приятелчета колелетата. Единия кара точно такова някво DJ 2 или 3, ама ми е малко... някво много бързо му свършва хода и не мога там да правя разни скокчета и уолита и такива. Пък един друг има, карах и неговото колело ама той кара с некъв Drop Off или нещо подобно беше, не помня точно ама беше 130 ход и идеално ми беше. Уолитата по-добре от него ги правя с неговото колело, с другото колело с DJ вилката нищо не мога да направя...
Аватар
Venom89

Мнениеот Venom89 » Съб Авг 29, 2009 1:23 am

Ам сега се сетих и нещо: не може ли няква вилка примерно пак 130-140 и да речем да има няква настройка за ограничаване на хода примерно от 140 да става на 110-120 или там нещо подобно и нали карам си Street после карам си в гората само пускам хода на 140 и така. Там предполагам малко по тежка ще е вилката, ама аз нали все пак се уча... дето се вика за пръв път се качвам на такова колело.. та тея няколко грама отгоре няма да ги усетя кой знае колко! Поне така си мисля.
Аватар
Venom89

Мнениеот nikitoMTB » Съб Авг 29, 2009 9:28 am

Нали се сеща- трениране на XC=скорости :idea:
Аватар
nikitoMTB

Рейтинг: 1804

Мнениеот did » Съб Авг 29, 2009 9:37 am

nikitoMTB написа:Нали се сеща- трениране на XC=скорости :idea:

Не, не се сеща. Даже наскоро един беше направил "АМ сингъл спийд колело" и се хвалеше тук, ама не ми се търси темата. Дано са я изтрили.

Venom89 даже не се сеща, че за каране в планината, при което иска да се учи на техника, 140 мм ход не му трябват. За планинско каране, при което не се търси състезателна скорост, стигат и 110 мм ход. Оттам нагоре е или за комфорт, или за гонене на резултати по състезания, но в никакъв случай не е за начално учене. Впрочем, ученето да се кара в планина и да се поемат неравности с тялото, най-добре става с твърда вилка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот picco » Съб Авг 29, 2009 10:08 am

Venom89 написа:Ам първо наблягам пак на факта, че ще се уча и че ще карам от време на време и леко XC и за там основно искам мекичка вилка. Ся знам какво ще кажете, че те са несъвместими двата стила. Знам си го. То напрактика си правя колело за Street с малко по-дългоходова вилка. Идеята е, че не разбирам от вилки и затова моля да ми предложите някои подходящи според вас. Ам иначе добре ай да не е 150-140... поне 130.
Друго - вие казвате, че тея вилки да речем DJ3 D9-C100 '08 http://screambikes.eu/d-d-d-d-d-d-d-d-n ... 00-08.html са по-леки. Аз обаче в няколко сайта търсих не намерих някъде да пише тегло на вилка! Та ако може да кажете да си направя за себе си едно сравнение. Примерно ей на http://screambikes.eu/vilka-fox-vanilla-08-rlc.html тука си пише ясно 1.98 кг. Искам да видя и другата колко е и да сравня.
Иначе - да карал съм на едни приятелчета колелетата. Единия кара точно такова някво DJ 2 или 3, ама ми е малко... някво много бързо му свършва хода и не мога там да правя разни скокчета и уолита и такива. Пък един друг има, карах и неговото колело ама той кара с некъв Drop Off или нещо подобно беше, не помня точно ама беше 130 ход и идеално ми беше. Уолитата по-добре от него ги правя с неговото колело, с другото колело с DJ вилката нищо не мога да направя...

DJ3 - ~ 2787 гр
DJ2 - ~ 3066 гр
DJ1 - ~ 2595 гр

Така е според сайта на марзочи
Аватар
picco

Мнениеот did » Съб Авг 29, 2009 10:38 am

Ето една отлична идея за хора, които не искат да се учат да карат с твърда рамка и къса вилка, а непременно искат нещо меко:

http://dnevnik.bg/razvlechenie/2009/08/ ... 2_zorbing/
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот lapdkorn » Съб Авг 29, 2009 6:42 pm

Начи решението е Rock shox PIKE проблема е в цената. A за рамката по-добре от сега си вземи cr-mo щото аз и до сега не мога да събера парите, а и спорта е достатъчно скъп за да направиш компромис за спирачка в стил в който не се слагат изобщо :) последен съвет не почвай имаш тотално грешно мислене за тоя стил :smash:
lapdkorn

Мнениеот GreenTeam » Нед Авг 30, 2009 12:25 pm

:offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: Какво се занимавате с този,100% е някой на 12 години дето и той не знае какво иска,а вие му се хващате сериозно за мненията :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic:
П.П.Съжелявам за офтопик-а но не се сдържах.
Пловдив-Градът под тепетата
Аватар
GreenTeam

Рейтинг: 1054

Мнениеот did » Нед Авг 30, 2009 12:50 pm

Мне. Най-вероятно е около 20 годишен.

Възрастта не пречи да си неориентиран.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот picco » Нед Авг 30, 2009 3:36 pm

did написа:Мне. Най-вероятно е около 20 годишен.

Възрастта не пречи да си неориентиран.

Eто може просто от 98 да го обърнал на 89 , за да го мислят за по-голям, кой знае .. :dontknow:
Аватар
picco

Мнениеот Sadist_bg » Сря Сеп 09, 2009 11:41 am

NS bikes RNS fork 2009 - 200 и малко лева - 1271 грама ....... кфо искаш повече
Sadist_bg

Рейтинг: 1240

Назад към Продукти за Trials, Street, Urban, Dirt Jump, 4X