Как да спрем "Мечката" надолу?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Как да спрем "Мечката" надолу?

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Авг 26, 2009 3:48 pm

Коментираме Драг Бехемот с 4-ставното окачване. В момента спира с жалки 160мм ротори. Понеже апаратите са нисък клас искам да оптимизирам работата на спирачната система с монтажа на ротори с по-голям радиус. Искам да попитам:
1. Може ли рамката/вилката да събере по-голям ротор и какъв/185,203+/?
2. Кой от 2та ротора трябва да е по-голям - предния или задния? Има ли значение?
3. При смяна на ротора ще се наложи да сменя и преходници - от тук следва и въпрос - трябва ли преходниците да са Шимано за апарат Шимано, Тектро за апарат Тектро? Т.е. може ли да се сложат каквито и да е преходници като производител?

пп. велосипеда е 18кг, аз съм 70кг заедно с екипировката. Спирачките са механични, като задната е Shimano BR-M415, предната е Tektro IO. Вилката е Епикон 140мм.

Държа да отбележа, че НЕ съм разглезен тийнейджър на 16г и подмяната на роторите е с основната цел оптимизация на работния процес на спирачните системи, а НЕ за лукс, красота, хвалба, гъзария и тн.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Как да спрем "Мечката" надолу?

Мнениеот Stuny » Сря Авг 26, 2009 4:08 pm

При тези спирачки , не бих се занимавал да сменям ротори. На цената на два диска(нисък клас) + два преходника можеш да си купиш една спирачка авид бб7 със 185мм ротор и да се научиш да ползваш повечко предната , а по-нататък да сложиш нещо нормално и отзад.

За преходниците би трябвало да няма проблеми да са различна марка.
Stuny

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Авг 26, 2009 8:54 pm

Осезаема ли е разликата при подмяната на ротора от 160мм към 180/185, без подмяната на спирачен апарат?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот datchko » Сря Авг 26, 2009 9:33 pm

Ами лично при мен имаше, но не е чак голяма(моята е задна)
Аватар
datchko

Рейтинг: 1225

Мнениеот daf4ov » Сря Авг 26, 2009 9:40 pm

EccentricMOTION написа:Държа да отбележа, че НЕ съм разглезен тийнейджър на 16г

:roll2: Защо я написа тази глупост?
Така и така вече писах мнение ще те попитам нещо по темата.С какви пари разполагаш за ъпгрейд?
Също и аз бих те посъветвал да смениш сегашните ти спирачки изцяло с други.Ако разполагаш с повечко пари бих те посъветвал да се насочиш към хидравлики.Поразгледай в чейна понякога излизат добри оферти!
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Мнениеот storm » Чет Авг 27, 2009 12:02 am

Като начало отговор на въпроса ти за размера на ротора за вилката - 185 мм :magnify: http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1786
Масово се кара с по-голям преден ротор, защото по-голям ротор = по-голяма спирачна сила :) и спомага за воденето на цялото колело. В твоя случей 18 кг колело с по-голям преден ротор ще е много удачно особено при нужда от рязко спиране/намаляне :beer:
Аз преминах от 160 на 185 и не усетих осезаема разлика, колкото до размера - мисля, че само авид имат 185 мм, а Тектро 180, нооо... :confused:
Идеята на Stuney не е лоша, випреки че съм привърженик на бб5 -ците ;)
Вместо да даваш пари за ъпгрейд на настоящите си спирачки ги замени с други - механики бих те насочил към Авид, а за хидравлики (при дасотатъчно средства) понаглеждай Chain-а, но пак те съветвам да започнеш със смяна на предната спичка ;) :beer:
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот dEcLiNe » Чет Авг 27, 2009 12:27 am

Stuny написа:При тези спирачки , не бих се занимавал да сменям ротори. На цената на два диска(нисък клас) + два преходника можеш да си купиш една спирачка авид бб7 със 185мм ротор и да се научиш да ползваш повечко предната , а по-нататък да сложиш нещо нормално и отзад.

За преходниците би трябвало да няма проблеми да са различна марка.

:agree: бб7 си е доказана спирачка и без да се замисляш я слагаш отпред с ротор 185.
Задната спирачка в пътя си надолу я ползвам колкото да намаля малко или на някой вираж, затова и не се нуждая от по голям ротор отзад.Но при аварийно спиране или стръмно спускане което изисква да не пускаш лостчетата, предната спирачка оказва по-голямата част от общата спирачната сила и затова е по-добре апарата отпред да спира по-добре от задния и да е с по-голям ротор. ;) :beer:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот Stuny » Чет Авг 27, 2009 7:18 am

EccentricMOTION написа:Осезаема ли е разликата при подмяната на ротора от 160мм към 180/185, без подмяната на спирачен апарат?

Ако ротора е същия като стария , разликата е 12%.

Има и още един момент със спирачките , ако проблема е само в липса на спирачна сила , а не в изчезването и при загряване , можеш да постигнеш доста със смяна на лостчета и брони на жилата.

Но като цяло сегашните ти спирачки са калпави и ако можеш да си го позволиш , най-добре ги смени.
Личното ми мнение за бб5 - :puke: , не че не работи , просто не си струва , разликите с бб7 са важни , а цената не е толкова по-ниска.
Stuny

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Авг 27, 2009 9:09 am

Окончателно достигаме до извода, че трябва да подменя на първо време предната спирачка и жила/брони. Оказва се, че отново има два фронта на мненията - Shimano/Avid, като се включват и Тектро и Магура. За предпочитане спирачката да е от БГ, дори от Сф. Парички - колкото останат от наем, колата, жената, образованието, издръжката... 100лв да кажем.
Механика Shimano BR-M495
Хидравлика Shimano BR-M575
Хидравлика Tektro Auriga
Механика Avid BB5
Механика Avid BB7
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот picco » Чет Авг 27, 2009 9:31 am

Почти съм сигурен, че в момента в София не можеш да намериш бб7 :dontknow:
Аватар
picco

Рейтинг: 1198

Мнениеот MAN6 » Чет Авг 27, 2009 9:40 am

picco написа:Почти съм сигурен, че в момента в София не можеш да намериш бб7 :dontknow:

напротив- може :)
има нова доставка от преди няколко дни.
със 185мм ротори на цена от 99лв :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Bolverk » Пет Авг 28, 2009 2:55 pm

Да ми се чуди човек защо започва да ми се доповръща като видя българските цени на спирачки.

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=9479
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот did » Пет Авг 28, 2009 3:25 pm

Никой не ти се чуди. Просто тук пазаруват друг тип клиенти. За разумните клиенти, BB7 на цената на XT... То си е весело отвсякъде.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Авг 28, 2009 4:12 pm

Bolverk написа:Да ми се чуди човек защо започва да ми се доповръща като видя българските цени на спирачки.

Най-добре е да повърнеш на митницата, поне така ще ти кажат в магазина ;)

Всъщност... най-добре е да повърнеш пред централата на SRAM.
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=31347
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Bolverk » Пет Авг 28, 2009 4:22 pm

Ами има поне 2 фактора за моето отвръщение. Самозабравянето на Sram не само с цените на BB-серията а и с цените на сокчетата. И второто е на българските продавачи който не светнаха, че когато светът е в криза и хората си стискат парите, ако искаш да продаваш трябва да имаш по-атрактивни цени. Ама да ти кажа за второто не се очудвам въобще та и моят работодател е същият.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот jivkonik » Пет Авг 28, 2009 4:28 pm

MAN6 написа:
picco написа:Почти съм сигурен, че в момента в София не можеш да намериш бб7 :dontknow:

Цената на точно това в БГ е доста добра!!!
НЕ виждам защо трябва да се повръща? :popcorn:
Аватар
jivkonik

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Авг 28, 2009 5:57 pm

Аз ли не мога да смятам или BB7 в CNC е 122лв/€62.57/, докато в България е 100лв? Какво му сейваш 20%, като докато дойде в нашенско ще е вече 150лв? Това ли е окончателното мнение за механика? ББ7 за 100лв? Може ли за тези 100лв да се вземе по-надеждна спирачка? Хидравлика на Шимано ще работи ли по-добре ако е за същите пари?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bozidar » Пет Авг 28, 2009 8:53 pm

Bolverk написа:Ами има поне 2 фактора за моето отвръщение. Самозабравянето на Sram не само с цените на BB-серията а и с цените на сокчетата. И второто е на българските продавачи който не светнаха, че когато светът е в криза и хората си стискат парите, ако искаш да продаваш трябва да имаш по-атрактивни цени. Ама да ти кажа за второто не се очудвам въобще та и моят работодател е същият.

Sram не се самозабравят, аз никъде на сайта им не видях обявени цени, а пък си взех juicy7 за 80$ от магазин в Щатите, всички много добре знаете че CRC не е най- евтиния сайт, просто всеки продава на максимално висока купуваема цена........................ докато има кой да си купи ББ7 за 45 паунда тя ще продължава се продава.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Авг 28, 2009 10:51 pm

Аз в крайна сметка не разбрах от къде да взема спирачката по-евтино... всеки се хвали кой какво си купил, от къде и как... споделете от къде е офертата - от магазин в България за 100лв или от CRC за 120лв ?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Bolverk » Пет Авг 28, 2009 11:01 pm

Всъщност продуктът е един и същ навсякаде. Примерно ББ7 ще ти е по-добре да ги вземеш от България. От друга страна ХТ-то е по-добре от чужбина (виж идната седмица хората се сформират една безплатна доставка). Лично мое мнение е че ХТ-то ще спира доста по-добре от ББ7-ца. Въпрос е другите да потвъдят или отхвърлят това ми твърдение. И разбира се да ти помогнат в избора вместо да се хвалят ;) .

Поздрави.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот storm » Пет Авг 28, 2009 11:42 pm

Я скии аз какво мисля ;)
На лятна примоция едно такова : http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=28847
32 пабдури * 2.30 (средно курса на паунда, естествоно може и да се качи или спадне :dontknow: ) = 73,60 /ще намериш да се включиш в някоя безплатна доставка и си с нова спирачка, НО без ротор и преходник :smash:
Тук идва една особеност на Hayes-овете ;) Всеизвестно е, че спирачките работят най-добре с чужди ротори(изключение са новите им серии дискове :magnify: )
За целта разглеждаш ротори от желан размер и производител и решаваш нов или 2-ра ръка с преходник. Ще излезе по-скъпичко ако е ново, но пък няма да береш ядове и ще е нова и ще е добра хидравлиа :beer:
Примерни ротори - http://www.eshop-gorgona.com/catalog/in ... h=31_68_70 :popcorn:
Един приятел спира с Шимански 203 ротор - супер спирало и супер комбинация. Или пък с Формулски 203 ротот :dontknow: Избора си е твой, но с тези съм виждал и пробвал спирачката - мутатнт с голямо М ;)
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот Stuny » Съб Авг 29, 2009 7:14 am

@Bolverk

Това XT включва ли нещо повече от това което е на снимката?
Stuny

Мнениеот bikerider » Съб Авг 29, 2009 8:20 am

bozidar написа:всички много добре знаете че CRC не е най- евтиния сайт

В интерес на истината за някои неща една покупка от CRC изобщо не излиза много по-скъпо от внос от Щатите/европейско представителство плюс разходи за транспорт, евентуално обмитяване, данъци, наеми, склад, заплати, ремонти, рекламни материали, маркетинг и прочие, които фактори (не само) формират крайната клиентска цена в България. Причината е проста - CRC също продава на крайни клиенти и същите фактори влизат в ценообразуването им.
Обаче като добавим транспортните разходи от CRC до тук ББ7-та ще дойде по-скъпо и това е нормално. Не виждам как някой може да бие цената на вносителя или негов оторизиран дилър, който може да си позволи да продава с по-малък марж и изобщо да се съобразява и да реагира спрямо местния пазар. Лично за мен 99лв за BB7 e доста добра цена и не бих се хабил да я внасям от CRC заради едната "независимост". Но това важи за BB7.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот picco » Съб Авг 29, 2009 10:11 am

Ами джуси 3 ако си вземе момчето ? :dontknow:
Аватар
picco

Рейтинг: 1198

Мнениеот jivkonik » Съб Авг 29, 2009 10:55 am

picco написа:Ами джуси 3 ако си вземе момчето ? :dontknow:

Ами ако има пари що не и CODE?
За 100 лв бюджет и СПИРАЩА спирачка, BB7 купена от тук е без алтернатива!
Поне според мен....
Аватар
jivkonik

Мнениеот shepo » Съб Авг 29, 2009 1:44 pm

абсолютно си прав :agree:
взимаи ВВ7 и няма да сгрешиш :D
Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте...
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот despite » Пон Авг 31, 2009 10:26 am

MAN6 написа:

В кой магазин ги има в момента спирачките и с кой ротор се продават? И аз карам бехемот с марцоки дроп оф трипъл и съм се ориентирал към бб7 със 185мм ротор. Засега мисля да сменям само предната спирачка. В момента съм с 2x160мм механични шиманота. Също така ме интересува дали ми е добър избора за големина на ротора за тази вилка.

Благодаря предварително. :agree:
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Авг 31, 2009 11:18 am

Максимално допустимия размер на спирачни дискове на посочената от теб вилка е 8" /185мм/. Преди време се коментираше темата от Ковачев от Драг дали е подходящо поставянето на подобни дискове. Като заключение достигнаха до извода че единственото предимство на дискове с по-голям диаметър е по-малкото загряване и по-бързото охлаждане на спирачната система, за сметка на риска да си откъртиш ухо/поява на луфт и т.н. Личното ми мнение е че спирачната сила не се определя от размера на ротора. 185мм ротор с подобаващ спирачен апарат /може би хидравлика среден клас/ е идеалния вариант в твоя случай. Само ще те помоля да отбележиш килограмите ти, както и на бехемота понеже това е определящ фактор при избор на спирачка.

ПП. despite, ти ли си пича с Бехемот-а с монолинк-окачване, дроп-офф и 4-way отзад? За теб мисля че ББ7 със 185мм ще е повече от идеална. Предполагам не си повече от 50кг? Може ли да те помоля да качиш снимка на Бехемот-а с 190мм шок отзад, интересно ми е как стой.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Night_Falcon » Пон Авг 31, 2009 11:22 am

EccentricMOTION написа:Максимално допустимия размер на спирачни дискове на посочената от теб вилка е 8" /185мм/.

:nono:
8'' * 25.40 = 203.2, демек си говорим за 203мм диск, не за 185 :)
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот despite » Пон Авг 31, 2009 12:54 pm

EccentricMOTION написа:Максимално допустимия размер на спирачни дискове на посочената от теб вилка е 8" /185мм/. Преди време се коментираше темата от Ковачев от Драг дали е подходящо поставянето на подобни дискове. Като заключение достигнаха до извода че единственото предимство на дискове с по-голям диаметър е по-малкото загряване и по-бързото охлаждане на спирачната система, за сметка на риска да си откъртиш ухо/поява на луфт и т.н. Личното ми мнение е че спирачната сила не се определя от размера на ротора. 185мм ротор с подобаващ спирачен апарат /може би хидравлика среден клас/ е идеалния вариант в твоя случай. Само ще те помоля да отбележиш килограмите ти, както и на бехемота понеже това е определящ фактор при избор на спирачка.

ПП. despite, ти ли си пича с Бехемот-а с монолинк-окачване, дроп-офф и 4-way отзад? За теб мисля че ББ7 със 185мм ще е повече от идеална. Предполагам не си повече от 50кг? Може ли да те помоля да качиш снимка на Бехемот-а с 190мм шок отзад, интересно ми е как стой.

Тежа около 55 кг. Бегемота е с едноточковото окачване и не съм го теглил но на вдигане се усеща малко по-тежък от новия модел, така че предполагам е към 18.5 - 19.5 кг. А иначе ще питам съквартиранта ми дали си е взел фотоапарата в София и ако да ще направя снимки.

Едит: Читавите хидравлики са над бюджета който мога да отделя, а и ми харесаха мненията за бб7 във форума и за това съм се насочил към нея.
despite

Рейтинг: 1365

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд