Какъв ми е проблема?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какъв ми е проблема?

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 01, 2009 12:40 pm

Alpina написа:Следващия път си вдигни по-високо седалката!!! :crazy:
И се чуди от къде ти идват проблемите!
Обичаш да се друскаш ли?

Днес случайно се коментира едно от заснетите ми падания. Това ме наведе на мисълта, че имам много слаби места от страна на техника и настройка на велосипеда. Предоставям Ви видео материал и цяла тема за коментари. Очаквам адекватни мнения, защо падам, защо скоростта ми е толкова ниска, защо съм нестабилен, защо ми поднася предницата, всичко свързано със спускането ми. Благодаря Ви предварително за компетентните отговори!

Ето го и видеото:

ВИДЕО
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Какъв ми е проблема?

Мнениеот did » Вто Сеп 01, 2009 12:59 pm

Не че нещо, ама... нищо. Ела на някое мероприятие да видиш как спускат XC карачи без протектори, без тенджури на главите, без меки танкове, пък тогава сам си прави изводите.

As a result: concussion of the brain; 2 hours at Emergency Room; 1 bank of a physiological solution;[b] injection for Tetanus; trauma to shoulder joint;[/b]

Внимавай, когато си поставяш инжекции ЗА тетанус. Аз предпочитав ваксини ПРОТИВ тетанус.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 01, 2009 1:07 pm

40% наклон ХС-трасе ли е? Относно изписването: правилното изписване е "tetanus vaccine".

Аз все още си чакам отговори ПО темата :)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Nymphetamine » Вто Сеп 01, 2009 1:11 pm

Смъкни си седалката, изнеси си гъза назад, разтвори си краката повече, не стискай проклетите спирачки, а дръж по-здраво и стабилно кормилото. За тва си се и претрепал. За тва и ти изпусна предното колело в началото на клипа.
Моя начин на каране - седалката е възможно най-ниско, гъза ми е възможно най-назад, над гумата, краката са разтворени в коленете, като при завой в съответанта посока, срещуположното натиска колелото към посоката на завоя (ляв звой - дясно коляно и обратно), докато това откъм завоя се изнася в неговата посока. Спирачките не се стискат през цялото време, ами се отпускат напълно и пръстчетата седят на лостчетата в готовност. Спирачки в завой не се натискат, освен ако не ти се изпречи нещо голямо и е наложително и дори тогава, избягваш да натискаш предна спирачка - води до намаляване/загуба на сцепление на предно колело. Ползваш ги непосредствено преди да влезнеш в завоя за намаляване на скоростта възможно най-кратко и най-ефективно, когато все още се вдижиш по права линия. Достатъчно е едно натискане съобразено с желаната скорост, с която искаш да влезнеш в завоя. След това идва ред на колената. Не завиваш с кормилото, а с тялото със съответния наклон. какво правя аз: задна спирачка... не съм се замислял. Може би успоредно с предна, като подпомагаща. Избявам да я натискам, когато минавам през места с голям наклон, защото поради изместения център на тежестта води до блок на задното колело, оттам - голямо мазало. Не съм идеален, няма и идеални, може би и аз допускам грешки понякога, може би и това, което описах на места е грешно, но опитай поне седалката да си смъкнеш, да държиш изнесена стойка, да не стискаш спирачки толкова, а да държиш по-здраво кормилото. Отпусни се и само ще си дойде усещането.

Едит: Ииииибах тоя наклон, къде ги видя тия 40%? :rofl: Разясни си значението на различните дисциплини. И иди на едно от мероприятията, за които ди говореше did да видиш за кво иде реч. Такива теренчета ги лапат два-три пъти по-бързо, без рицарски брони по себе си.
Последна промяна Nymphetamine на Вто Сеп 01, 2009 1:14 pm, променена общо 1 път
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот рс » Вто Сеп 01, 2009 1:14 pm

Може би малко практика няма да е излишна. Каране на колело, не спускане. Или спускане, но мноого часове и километри.
На някои има сложени психически ограничения, прсото процесорът им не е подходящ - може да не си способен?

Относно колене и стойка - с много каране ще намериш доброто за теб. Коленето по принцип не трябва да стърчат встрани, но с тях балансираш, и често не са лепнати за рамката. Спирачки - не ги мисли докато караш. Работи се с двете непрекъснато, според нуждата.
Ама ти просто се изтърси на място, какво да пишем за висш пилотаж :)
В завой се ползват спирачки, облекчаване, натоварване, натискане на някоя гума... ски нали караш?
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Capoeira » Вто Сеп 01, 2009 1:23 pm

did написа:Не че нещо, ама... нищо. Ела на някое мероприятие да видиш как спускат XC карачи без протектори, без тенджури на главите, без меки танкове, пък тогава сам си прави изводите.....

Много точна казано в момента ти не се възползваш от макар и не особено работещето окачване, а напратив бориш се с него....

Ти тва колело през 50% от времето го гониш, не го караш. Разтвори краката, смъкни още млако седалката и се изнеси малко по-напред, престани да се набираш на спирачките(или спираш или не). Като гледам ти не го управляваш това колело, то само ходи наляво, надясно, карайки си представи линията която искаш да ползваш и го управлявай по нея, предполаам знаеш че тялото може да се движи и напред и назад както и настрани от колелото не само назад както ти правиш и след това 2-3 метра се мъчиш да се върнеш обратно на нормалната поза. А да и избери си нещо по малко предизвикателно и го псускай не с идеята да го спуснеш ами да управляваш коелото докато го правиш. Основна грешка е че по всяко време докато се спускаш си мислиш че винаги трябва да можеш да спреш на място, забрави опцията със спирането, пътя е смо надолу!
П.С. нека нито една дума не се тълкува като подигравка, а само като критика(градивна).
П.С.2 изтегли си MTB.FUndamentals и Fluid.ride.like.a.pro прегледай ги и се постарай да караш мислейки какво трябва да се направи а не какво ти казва инстинкта за самосъхранение.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот did » Вто Сеп 01, 2009 1:31 pm

EccentricMOTION написа:40% наклон ХС-трасе ли е?

Да. 40% наклон може да бъде XC трасе, а това на клипчето е леко XC трасе и не е с наклон 40%. Съмнявам се и 15% да има. Впрочем, как ги измери тия 40%?

Прочети написаното над моя пост. Човекът знае какво говори.

Най-важното е - каране, каране, каране. Първо каране с твърда рамка, докато се научиш, после каране на колело с малък ход на рамката, после и DH колело. Ти не си готов да минеш към втория етап.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот oxliova » Вто Сеп 01, 2009 1:56 pm

Също така като спускаш е хубаво краката да са ти като пружинки, не трябва да са стегнати :agree: :beer:
oxliova

Рейтинг: 888

Мнениеот PRobably » Вто Сеп 01, 2009 2:25 pm

Извинявам се за офтопика,но тази пътека къде се намира?
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот Alpina » Вто Сеп 01, 2009 2:32 pm

EccentricMOTION написа:защо падам, защо скоростта ми е толкова ниска, защо съм нестабилен, защо ми поднася предницата, всичко свързано със спускането ми

Причини много и все комплексно свързани с всичките ти проблеми.
Ако започнеш да работиш по по-горните съвети, ще има доста време преди да се нуждаеш от нови.

Някои от нещата, които ще трябва да правиш, са обратно на инстинктивните ти реакции.
Трябва да ги пребориш с практика и придобиване на навици за това.

Например питай azsa-bachinito за спирането :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Nymphetamine » Вто Сеп 01, 2009 2:50 pm

Alpina написа:
EccentricMOTION написа:

Нещата са комплексни - трябва да балансираш между състояние, в което си отпуснат душевно и телесно и състояние на пълна концентрация. Въпрос на загуба на предразсъдъци и мисли от сорта на "тва е страшно, ше се пребия" и влагане на рефлекси. Поне за мен е така.
Последна промяна Nymphetamine на Вто Сеп 01, 2009 2:53 pm, променена общо 1 път
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Prey » Вто Сеп 01, 2009 2:59 pm

Ще ти дам съвет на база собствен опит.
1.Нагласи седалката така, че когато си прав на колелото да бъде малко над нивото на коленете - Така ще можеш да я стиснеш с крака т.е. ще имаш още една упорна точка при завиване.
2.Нагласи лостовете на спирачките си така, че когато си максимално изнесен назад, да не ти се налага да се навеждаш и присягаш към спирачката.
3.Старай се да блокираш колелата само в краен случай(особено предното). Колкото по-малко дървиш спирачките, толкова повече ще спират(Когато се спускаш накладките не трябва да трият в ротора постоянно)

Nymphetamine написа:... не стискай проклетите спирачки, а дръж по-здраво и стабилно кормилото...

Понеже не съм съгласен с Nymphetamine, ще ти кажа аз как го правя.
Стискам кормилото все едно е птица, нито много силно(за да не ми се изморяват много рацете), нито пък слабо(за да не го изпусна). Разбира се птицата на моменти се огазва змия и трябва да стискаш яко, но според мен не и постоянно.

Дано съветите ми ти послужат :agree:
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот Nymphetamine » Вто Сеп 01, 2009 3:08 pm

Е, нямах предвид да се стяга, разбира се. Кормилото трябва да се държи здраво, за да не се налага да гониш цялото колело наляво-надясно. Лактите и раменете трябва да са достатъчно отпуснати, че да обират неравностите, но и да не се разпадаш като минаваш през тях. :) Спирачките не е нужно да се държат непрекъснато.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 01, 2009 3:49 pm

Ежедневно работя по техниката на спускане. Свободното ми време за съжаление достига само за до 5км спускане/ден.

По темата за наклони - работил съм достатъчно в сфера, в която наклона на терена е определящ, борим се за части от градуса, в противен случай изпълнението не се одобрява от контрола по качеството и всичко започва от начало. Не искам да давам подробности, ще спомена само едно име "Nicklaus design".

Не приемам коментрарите като присмех или подигравка, когато лицето е по-компетентно от мен, напротив, с удоволствие чета. Проблема е, че има огромна разлика в мненията, но като цяло може да се сдобие представа. Мерси за поканата за мероприятия - нагледал съм се на мазни чичковци с клинове които си мерят 'на кой му е по-твърд дураейс-a" ;)
Очаквам още коментари по темата.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот barabum » Вто Сеп 01, 2009 4:03 pm

Какво ти е колелото? С каква окомплектовка?
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 01, 2009 4:32 pm

Рамка: Drag Behemoth '08/с четириставното окачване/
Вилка: Suntour Epicon DA-140mm
Шок: KS /165мм, обикнове, пружинен/
Гуми: Nevegal 2.35 задна и Rubena Triton 2.45 предна, вътрешни Schwalbe AV-DH
Спирачки:
предна: Tectro IO, 160mm
задна: Shimano Alivio BR-M415, 160mm

пропуснах ли нещо важно ?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот barabum » Вто Сеп 01, 2009 4:48 pm

Просто тренирай повече :agree: :dontknow:
Последна промяна barabum на Вто Сеп 01, 2009 5:08 pm, променена общо 1 път
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот ATR » Вто Сеп 01, 2009 4:52 pm

Човека пита какъв му е проблема в техниката на каране, а не в колелото :smash:
If it can't kill you... it ain't extreme
Аватар
ATR

Мнениеот did » Вто Сеп 01, 2009 6:57 pm

@EccentricMOTION:

Чест ти прави, че пущаш тази тема. Досега не помня да е имало такава, пусната от някой по-начинаещ, а доста хора имаМЕ нужда от подобни съвети. :beer: :beer: :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот рс » Вто Сеп 01, 2009 7:11 pm

EccentricMOTION написа:Ежедневно работя по техниката на спускане. Свободното ми време за съжаление достига само за до 5км спускане/ден

Каране по поне 15 км на ден по равно, но не мързеливо, е моят начин. Така всеки ден 5 години. Някои дни може да се пропуснат, но други са по 100-150 км.
Също каране по скали развива техниката много. Но това съм направил аз, и аз бързо се отказах от ДХ - не падам почти никога и това не се връзваше някак си.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Сеп 01, 2009 7:21 pm

Може би най-адекватния коментар даде Capoeira.
Основна грешка е че по всяко време докато се спускаш си мислиш че винаги трябва да можеш да спреш на място

Колкото и да си говорим тук, единственият начин нещата да се получат е само и единствено с много каране. Аз смея да твърдя, че спускам от около 7-8 години и още не съм се научил.
Дано си по схватлив от мен ;)
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот did » Вто Сеп 01, 2009 7:24 pm

IVO Jordanov написа:Аз смея да твърдя, че спускам от около 7-8 години и още не съм се научил.

Ако САМО спускаш, никога няма да се научиш да го правиш на много високо ниво. Спускането е само една част от планинското колоездене и няма начин да си експерт в една дисциплина, без да имаш поне прилично базово ниво във всички останали.

За да можеш да спускаш добре, трябва да имаш прилично ниво в XC. Няма как да постигнеш добро ниво в XC, ако не навърташ достатъчно километри, което става с каране по асфалт...

Това се отнася за хората, които търсят постижения. За дядовци като мене, системата е по-проста :xx(:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Сеп 01, 2009 7:31 pm

did, нека не пълним темата на момчето с излишни коментари. Би ми било приятно да се срещнем някой път и да покараме. Не си разбрал самоиронията ми правилно ;)

ПП: Напълно съм съгласен с мнението ти.
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот did » Вто Сеп 01, 2009 7:33 pm

Впрочем, коментарът ми не беше конкретно насочен към теб. Опитах се дипломатично да кажа на автора на темата, че докато не направи поне 5000-10000 км (някои твърдят, че трябвали 20000 км, а днешният рожденик Naka76 тръгна по пътеките след около XXX000 км) зад гърба си спокойно планинско каране, пък и тук-таме шосе, не му е време да се изживява като екстремист. Във всички спортове е така - почва се от "по-лесното", което прави базови умения, после се отива на специализация ;)

:beer:
Последна промяна did на Вто Сеп 01, 2009 7:39 pm, променена общо 2 пъти
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Сеп 01, 2009 7:35 pm

did написа:Впрочем, коментарът ми не беше конкретно насочен към теб. Опитах се дипломатично да кажа на автора на темата, че докато не направи поне 5000 км зад гърба си нормално планинско каране, пък и тук-таме шосе, не му е време да се изживява като ексремист. Във всички спортове е така - почва се от по-лесното, което прави базови умения, после се отива на специализация ;)

:beer:

:agree: :beer:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 01, 2009 7:36 pm

До момента по въпроса "Каква е техниката на спускане?" установихме:

1. По-ниска седалка с цел по-лесно изнасяне назад при падове;
2. Разтворени крака в коленете с цел баланс;
3. Здрав и стабилен захват на кормилото;
4. Използване на спирачната система по начина на "припомпване", без провлачване на гумата;
5. Завиване с тялото, пренасяне на тежестта по посока на завоя, свит в колятото вътрешен на завоя крак;
6. Отпуснати колена с цел поемане на удари;
7. Гледай там където трябва да стигнеш, изготвяйки си въображаема траектория за достигане до отправната точка;

Очаквам с нетърпение очаквам още идеи ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот did » Вто Сеп 01, 2009 7:40 pm

EccentricMOTION написа:Очаквам с нетърпение очаквам още идеи ;)

Прочети статите в сайта за техниките на колоездене, които започват така: "Освен желанието: Как да... " :beer:

Тукашната тема ги дублира, при това доста некадърно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Nymphetamine » Вто Сеп 01, 2009 8:10 pm

Тия 7 точки са достатъчни за момента, а и както каза, did, в съветите нещата са описани по най-лесно смилаемия начин. Аз лично почерпих много полезна информация от там, която значително подобrи техниката ми. Гледай и повече филмчета и клипчета от разни състезания. Там правят нещата по възможно най-чистия начин - целта е колкото се може по-голяма скорост. Което, ако не се лъжа, целиш и ти. А за да я постигнеш ти трябва техника на каране. Заеби ония фърчащите и мятащите се, те са по-късен етап. Най-вече изчети статиите на Любо.
Ако искаш още допълнителна информация, разтърси се из нета, има статии много. Потърси и на Брайън Лоупс книгата. Същоя имаше из нета в .pdf формат. Много полезни неща.
Edit:
От тук можеш да си я поръчаш. Предполагам, проблеми с английския няма да имаш, ако не, то биха били преодолими с един речник.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот did » Вто Сеп 01, 2009 8:21 pm

Абе... четенето не вреди, ама ... кавото и да си говорим и пишем, не става с четене, а с каране.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Nymphetamine » Вто Сеп 01, 2009 8:30 pm

Вместо да чете глупостите на някой друг. Може да си взима книжката като наръчник на място. Което без да се срамувам съм признавал, че съм правил - кача се в планината, там разнообразие колкото щеш. Реша ли да си поработя върху нещо или затруни ли ме даден участък - няма проблем, отварям, прочитам и опитвам. То е като с фотографията: няма как да се научиш да снимаш, без поне малко да си попрочел, колкото да си създадеш основи и т.н. :) :beer:
А пък и не вреди в лошото време да седне и да почете. :)
Аватар
Nymphetamine

Следваща

Назад към Общ форум