издирвам минерално масло Pentosin CHF 7.1

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

издирвам минерално масло Pentosin CHF 7.1

Мнениеот flex » Съб Ное 15, 2008 6:58 pm

Въпросният флуид се ползва за хидравлични кормилни уредби на леки автомобили. Фабрично се слага в BMW. Течността е идеален заместите на спирачните фкуиди на Shimano/Magura и цената му е доста по-ниска от тази на Shimano. Мисля че ще е полезно и другите да знаят откъде да се снабдят.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Рейтинг: 2000

Мнениеот Deadmau5 » Съб Ное 15, 2008 7:47 pm

Ето линк, но не е български :dunno: http://www.autobarn.net/ch252-0007.html а иначе не трябва ли да има по сервизите и бензиностанциите. Намерих и още нещо има един друг вид масло Pentosin CHF 11.S в Дару кар около 30 лева/литър и мисля че във въпросния магазин трабва да има и от това което търсиш ти, не знам може и да не съм прав, но все пак е добре да го спомена ;) :)
Аватар
Deadmau5

Рейтинг: 1058

Мнениеот dibo92 » Съб Ное 15, 2008 8:01 pm

Потърсих в Google и в българските сайтове намерих това:
Mineral oil is a great alternative to DOT Brake fluid. Mineral oil is not caustic and is non-toxic, but the main performance advantage to the rider is that mineral oil will not absorb water from the air like DOT fluid will. This absorbed water causes gas bubbles to form in the system which creates a 'sprongy' feel. While researching for a replacement oil to the hyper-expensive SM-DB-OIL Shimano Mineral Oil for Disk Brake($18.95 for 50ml., #Y-839 98010)(Red Color), I have found:
Pentosin central hydraulic fluid is one option. Either of LHM Plus or CHF 7.1(No. 54106) will work fine. LHM Plus & CHF 7.1 are rated at 18 cSt@40C/6.0 cSt@100C/VI 340. This is slightly thinner than the Castrol, so it may work even better in Shimano brakes. Pentosin is supplied in the hydraulic systems of most German and European cars, most notably as BMW and Audi power steering fluid. Consult a local dealer about availability. Do not use CHF 11S with as it is a synthetic oil. CHF 7.1 should run about $15 per liter. I think that Pentosin CHF 7.1 is probably the best improvement that can be made to the Shimano brakes. (Green Color)
Някой от офроуд форума явно го е копирал от някой сайт за колела.
Намерих и следното: "Pentosin CHF11S Part.№ 81 22 9 407 758
Някъде около 30лв литъра беше в M Кар "
Едит:
"М КАР" ООД

През 2005г. "М Кар" ООД заема своето място като една от мащабните инвестиции в гр.Пловдив. Компанията е оторизиран представител на автомобилния концерн BMW за Пловдив, Стара Загора и Хасково

Инфо от тук .

Edit 2:До колкото се усведомих за това масло,то се използва в автомобили BMW.По-новите са с CHF11 а по-старите - с CHF 7.1.Така,че мисля че най-голяма е вероятността да се намери в представителство на BMW.
Последна промяна dibo92 на Съб Ное 15, 2008 8:11 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот flex » Съб Ное 15, 2008 8:05 pm

Pentosin CHF 11.S е с доста различни характеристики и не върши работа когато се използва за велосипедна спирачка. Обикалях по бензиностанции и сервизи но няма такъв , поне тук в Бургас. Търсих и Citroen LHM Plus който същo върши работа но и от него не намерих. Или не съм уцелил правилния момент или просто не търся където трябва. Работа би ми свършил доставчик на масла. Данни като телефон и адрес биха свършили перфектна работа.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот Brave » Съб Ное 15, 2008 10:31 pm

LHM има във всички Шелове и ОМВ-та. Освен това в Петрол, би трябвало да има LHM на TOTAL, но често не е изложен и трябва да питаш. LHM е хидравличното масло на Ситроен и някои от бензинджиите така го знаят - хидравлична течност за Ситроен.
Brave

Мнениеот dido85 » Нед Ное 16, 2008 12:10 am

LHM for Citroen има във всяка бензиностанция OMV (тъй като те са си производители, няма начин да го нямат в наличност).

На тубичката има голям лилав надпис LHM

П.П. Често си купувам от него и не ми се е случвало до сега в OMV да ми кажат че нямат...

П.П.2 flex сигурен ли си, че LHM-a ще е безвреден за гумените уплатнения на Шиманските спирачки ? (ако е така ще остана много доволен, защото 1 литър струва 11,90лв) :)
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот bikerider » Нед Ное 16, 2008 10:42 am

This absorbed water causes gas bubbles to form in the system which creates a 'sprongy' feel

:lolup:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот flex » Нед Ное 16, 2008 2:43 pm

dido85 написа:сигурен ли си, че LHM-a ще е безвреден за гумените уплатнения на Шиманските спирачки ? (ако е така ще остана много доволен, защото 1 литър струва 11,90лв) :)

Да. Информацията е от достоверен източник.
Аватар
flex

Мнениеот ddevil » Нед Ное 16, 2008 3:09 pm

Нали става дума за зеленото хидравлично масло на ОМВ, което е за хидравликите на Ситроен? Ако да - в момента съм с такова на Пайка и ако това е сигурно, че става и за шиманските хидравлики - ще е супер, защото както казаха цената му е добра, а и имам останали 500-600мл.
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот flex » Нед Ное 16, 2008 3:18 pm

Citroen LHM Plus , да зелено е . Трябва да се внимава за разновидности, за да няма неприятни моменти. Аз лично предпочитам да се поразтърся още малко за Pentosin CHF 7.1 (също зелено).
Аватар
flex

Мнениеот dido85 » Пон Ное 17, 2008 12:53 am

ddevil ползваш LHM вместу ForkOil ли? А някаква идея да имаш, на какъв визкозитет се равнява тва зеленото ?

flex като налееш, да не забравиш да пишеш, какви са резултатите ;) :popcorn:
Аватар
dido85

Мнениеот ddevil » Пон Ное 17, 2008 1:38 am

Да, използвам го като хидравлично масло за вилката.
Струва ми се по-рядко от 7.5, тъй като предишното масло на пайка беше 7.5 и след като сложих това зеленото - скоростта на връщане значително се увеличи, което беше и основната ми цел.
Може би е към 2.5-5.0 някъде, нямам допълнителна информация, а и по тубичката никъде не пише нещо по-конкретно.
Аватар
ddevil

Мнениеот dido85 » Пон Ное 24, 2008 5:00 pm

ddevil намерих малко инфо, че до 40°C LHM-а е с визкозитет 18
(при 100°C е с визкозитет 6,3) :dunno:
Аватар
dido85

Мнениеот ddevil » Пон Ное 24, 2008 5:42 pm

Странно ...
Oпределено щях да забележа разликата, която явно не само, че е в по-висок вискозитет, ами че и далеч не е малка спрямо 7.5 :dunno:

Нека и някой друг, който също е използвал това масло да изкаже впечатленията си. Малко ме съмнява да има различни разновидности.

Мерси за информацията все пак :beer:

edit: А в каква мерна единица е бил даден вискозитета на мястото, където си намерил тази информация?
Аватар
ddevil

Мнениеот dido85 » Пон Ное 24, 2008 6:31 pm

А в каква мерна единица е бил даден вискозитета на мястото, където си намерил тази информация?

cSt мисля беше, което май е mm3/sec

Друга интересна информация за почитателите на екстремните температури е:
-точка на застиване: -45°C
-точка на възпламеняване: +130°C
:D

Утре ще сипя от ЛХМ-а и от ForkOil 5W в две безцветни чашки и ще ги разбълникам, за да видя дали има видима разлика
в гъстотата (ако едното е 5, а другото 18, би трябвало да си проличи) :confused: :dunno:
Аватар
dido85

Мнениеот did » Пон Ное 24, 2008 7:05 pm

мне, няма да си проличи с разбъркване.

ако искаш да сравниш вискозитетите по-добре, вземи малка спринцовка с игла, напълни я с маслото, натисни буталото и измери времето, за което маслото ще излезе от спринцовката. Това време е пропорционално на вискозитета, ако силата на притискане е еднаква при различните течности.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот flex » Пон Ное 24, 2008 7:35 pm

Явно има различни видове LHM. Това което аз търся е с много нисък вискозитет:

Изображение
Инфо
Като покарам малко с него ще споделя отзиви за поведението на спирачките.

ВАЖНО !!!!!!!!!!!

Експериментите със спирачките ги правя на своя отговорност. Не искам да подвеждам никой да прави подобни експерименти и да рискува. Когато реша че работи за мен без проблеми бих споделил мнението си.

Друго което бих опитал за смазване на верига е това.
Аватар
flex

Мнениеот nicky bike » Вто Ное 25, 2008 12:57 pm

здравей FLEX: направих си труда да се обадя на представителя на мотул за нашия регион. Не можа да ми даде информация за вискозитета и единственото което е сигурно е ,че Ситроен са го одобрили за хидравличното окачване.

MOTUL
Като изпробваш пиши за да знаем дали да да поръчваме такава течност. :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот flex » Вто Ное 25, 2008 8:49 pm

Маслото изглежда така:

Изображение

И доколкото чета писания по чужди форуми доста хора го ползват. Ще видим кога ще остане време за някое по-дълго каране за да мога да кажа адекватно какво е усешането когато позагрее.
Аватар
flex

Мнениеот flex » Съб Ное 29, 2008 6:28 pm

Друга много добра алтернатива която се намира на нашия пазар е:
Изображение
Изображение
На етикета пише при какви температури се ползва. Както и вносителя с адрес и телефон. Това което ми обясниха от магазина от който го купих е че едното ( CHF 7.1) е предназначено за по-стари серии автомобили и имало допълнителни добавки иначе като цяло били еднакви.

Бих посъветвал всеки да не си изхвърля старото масло. Върши перфектна работа като смазка за верига.

Ето един много полезен линк:

http://www.peterverdonedesigns.com/bikemineraloil.htm
Последна промяна flex на Съб Ное 29, 2008 6:58 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
flex

Мнениеот ddevil » Съб Ное 29, 2008 6:31 pm

@flex - :agree:
:beer:
Аватар
ddevil

Мнениеот Sp3c7r3 » Пон Мар 23, 2009 7:09 pm

Здравейте!
Реших и аз да взема от същото масло (Pentosin LHM Plus) и да го използвам вместо оригиналното в спирачката си (Shimano LX)
Снимки на шишето няма какво да поствам - същото е като при flex, но на живо изглежда по-светлозелено.
Оказва се, че марката на маслото не е Pentosin, а нещо друго, въпреки написаното на етикета.
Закупих го от един от офисите на фирма "Евро 07", и за да спестя търсенето - ЦЪК (линка се отнася за София).

Цял литър от въпросното масло ми излезе 17лв 90ст, а за спирачките ми трябва доста по-малко от литър.

Ще споделям впечатления от работата му в най-скоро време. Който иска да прави експерименти и има нужда от малко масло - да се обажда, готов съм да услужа срещу закупуване на кифла :D

:agree: :beer:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Re: издирвам минерално масло Pentosin CHF 7.1

Мнениеот le_faux » Вто Сеп 08, 2009 10:01 pm

Някой да сподели впечатления, че никак не ми се дават 19лв за 50мл минерално масло.
Баси, цената му е като теглото му в злато. А съм сигурен, че Шимано нямат рафинерия за да го произвеждат, явно накой друг производител го прави за тях.
GSM: 0877048418
Аватар
le_faux

Рейтинг: 1175

Мнениеот рс » Сря Сеп 09, 2009 12:17 am

le_faux написа:Някой да сподели впечатления, че никак не ми се дават 19лв за 50мл минерално масло.
Баси, цената му е като теглото му в злато. А съм сигурен, че Шимано нямат рафинерия за да го произвеждат, явно накой друг производител го прави за тях.

Маслото на спирачките ни трябва да отговаря по два показатела - да е минерално и да има вискозитет около 14 cSt/40C за Магура и 22 за Шимано.
НЕ трябва да е синтетично - то е много активно към някои гуми и може да се ползва след проверка на материалите в спирачката/вилка. Не трябва да е гликолно, ако сме карали с минерално, и ако не искаме да се "напие" с вода.

Toва - да е минерално и да е достатъчно рядко - го има при всички редки хидравлични масла, на Шел, Приста, Хаволайн, Кастрол, Лукойл и т.н.
Примерно на Приста аналозите са МХЛ 15 за Магура (с 15 cSt), и МХЛ 22 за Шимано (22 cSt).
На практика, и особено при температури над 5С, може да се ползва и МХЛ32 с гъстота към 32 cSt. Само някои ръкохватки и спирачките, оборудвани с тях имат проблем с сгъстяването при студ.
Цената на споменатите масла е 2-3 лв, в зависимост от опаковката (2-3 лв е за наливно, 4-5 в шише).
Приста имат и биологично разграждащо се, като Магура маслото, но не виждам смисъл от него. А и е малко гъсто.
За течностите за хидравлични рейки и т.н. за коли - идеални са, ако не са синтетични. Някои са гъсти, около 30 cSt. Почти пълните им аналози са онези по 2-3 лв по-горе.

Класовете, означени като 5w, 7,5w не определят точен вискозитет. 5 отговаря примерно на 50 до 90 cSt. По-добре е направо да се знае необходимия вискозитет в сентистокс (cSt).
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 09, 2009 9:04 am

Спирачната течност на основа гликол не е масло и няма смазочни качества в истинския смисъл на думата. Не съм съгласен, че трябва да се слага максимално рядка течност/масло в спирачка, защото често води до вдигане на лоста при бързо помпане, което не е особено приятно.

Не трябва да е гликолно, ако сме карали с минерално, и ако не искаме да се "напие" с вода.

Водата е най-малкия проблем при такива осирания.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот flex » Сря Сеп 09, 2009 9:09 am

Така. Смятам, че мина достатъчно достатъчно време ( повече от 6 месеца ) през което въпросното масло Pentosin LHM+ престоя в моите спирачки (двубутални Saint-ове). С уплътненията не съм имал никакви проблеми. Относно разликата с маслото на Шимано не мога да усетя разлика. На няколко пъти ги претоварих на Сопот в началото на Май месец. Усеща се леко втвърдяване на лостчето, не го отчитам като фатално. При продължително спиране и загряване загуба на спирачна сила не усетих поне до момента в който не започнах да чувствам голяма умора в ръцете, а оттам нататък преценката ми не би била адекватна. Това е засега.
Аватар
flex

Мнениеот dido85 » Нед Сеп 13, 2009 12:50 am

@flex мерси много за инфото :agree:

Относно хидравличните масла от серията "МХЛ", в никакъв случей не се подлъгвайте да купувате от тях !!! :nono: (освен ако няма да мажете с тях дървени огради против изгниване :lol: )
Има защо да струват 2-3-4лв, а не 12-15-20.... Заради 10лв, не правете беля за 100-200лв (или там колкото струват спирачките ви)

Маслата от тази сетия не еднократно са изпробвани върху ситроени (точно от хора дето 10лв им се виждат много, но карат коли за по 2-3-4-5 бона), след което резултата при 100% от колите е меко казано плачевен: разядено де що има гума, всичко затлачено....и т.н. (това само за пасивние елементи в системата, за активните да не говорим).

Hай-евтиния LHM, който "става" за употреба e "OMV" - 11,99лв/л (това по уверение на човек работещ в рафинерия, дето правят МХЛ-ите и останалите Български бъркочи).
Аватар
dido85

Мнениеот рс » Нед Сеп 13, 2009 8:03 pm

dido85 написа: разядено де що има гума, всичко затлачено....и т.н. това само за пасивние елементи в системата, за активните да не говорим).
Hай-евтиния LHM, който "става" за употреба e "OMV" - 11,99лв/л (това по уверение на човек работещ в рафинерия, дето правят МХЛ-ите и останалите Български бъркочи).

Глупости. Нищо не разяждат, но конкретно в споменатите механизми гумичките се разрушават механично, но не и да се разяждат поради маслото. Идва гъсто и има пикове на свръхнялягане от хидравличното съпротивление. Виж, ако сложат МХЛ15, няма проблеми - ама те слагат 32, че го има навсякъде. ОМВ... никаква разлика няма с Приста, примерно. Понякога има оцветители, не знам ОМВ как е.
Но дали ще е 5 или 12 лв е все едно - все е евтино, няма какво да ги мислим кое да се налива. Тия от 2-3 лв са 5 в шише. А, да има и друго - за да докарат вискозитета на МХЛ32 като за ситроен, слагат нафта, трансформаторно масло,спирачна течност (?!) и тогава стават грешки с машините.
Гумички заминават чрез раздуване и размекване основно от синтетика, и то само ако са от неусточивия материал.
Правилник:
рс

Мнениеот dido85 » Пет Сеп 18, 2009 11:32 pm

pc честно казано за мен няма значение, разяждат ли се, разрушават ли се или там каквито и да било други причини за излизането им от строя. Важното е, че се скапват нещата за отрицателно време и щом мога да си опазя дадения механизъм с помощта на едни 5лв отгоре, защо да не го направя???
(защо други марки хидравлични течности, на които си ПИШЕ че са за ситроени, не скапват системите на цитротата? Това беше риторичен въпрос ;) )

п.п. щом химик, който забърква тези бъркочи, ми препоръчва да не ги ползвам, вярвай ми няма сила която да ме накара да направя обратното ;)
(а и спора е безсмислен, аз просто предупредих с добри намерения, с цел да предпазя съфорумниците, а пък от там нататък който каквато попара си надроби...........) :peace: :beer:
Аватар
dido85

Мнениеот рс » Нед Сеп 20, 2009 2:24 pm

dido85 написа:pc честно казано за мен няма значение, разяждат ли се, разрушават ли се или там каквито и да било други причини за излизането им от строя. Важното е, че се скапват нещата за отрицателно време и щом мога да си опазя дадения механизъм с помощта на едни 5лв отгоре, защо да не го направя???

Кой каза че се поврежда нещо? да каже модела на спирачката и точно от кое масло епроблема, и аз мога да проверя коя гумичка е неустойчива. Ще ми отнеме време, но въпросът отива да бъде интересен. Може да разучим.
(защо други марки хидравлични течности, на които си ПИШЕ че са за ситроени, не скапват системите на цитротата? Това беше риторичен въпрос ;) )

Кое масло е повредило ситроен? МХЛ 32? Кажи, и ще ти кажа от какво е грешката и защо другите течности не правят проблем. Често има други фактори, не това, което си мисли наливачът на маслото. Вече казах една версия защо би се повредил ситроен от разпространените МХЛ и тя не е от значение за спирачките на колелото.
Правилник:
рс

Следваща

Назад към Веломеханик