Гума, която завива?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Гума, която завива?

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Сеп 13, 2009 7:27 pm

Здрастииии! Имам проблем - след цяло лято каране, гумите се износиха и се налага подмяна. Колелото е Бехемот, кара се предимно надолу горски пътища, пътеки, но нищо изключително екстремно - "побългарено спускане" - нагоре бутаме/вътрим, надолу се юркаме с колелата за 1000лв...
Търся предна гума с размер 2.35+, до сега карах с Рубена Тритон за предна - кофти гума, не може да завива... Искам бърза гума, която да може да завива без да губя скорост и сцепление. Мога да дам около 50лв. Какво ще предложите - Невегал, Минион, Хай-ролер, Дизел, Петрол на Континентал ?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Гума, която завива?

Мнениеот Night_Falcon » Нед Сеп 13, 2009 7:50 pm

Имам доста добри впечатления от Continental Diesel. Справя се доста добре на сухо, по разнообразни терени, но на мокри корени/камъни е голяма пързалка. Като цяло гумата е доста твърда, може би прекалено твърда за моя вкус.
Което пък означава, че по-бавно ще се изтърка.
Доколкото съм чел Kenda Nevegal е много добър вариант за предна гума, като е доста хвалена със своята универсалност на всякакви терени.
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот picco » Нед Сеп 13, 2009 8:13 pm

Невегала не е ли малко прекалено тежичък :dontknow: :dontknow: или се бъркам с някой друг модел
Аватар
picco

Рейтинг: 1198

Мнениеот bikerider » Нед Сеп 13, 2009 8:13 pm

Да разбирам, че теглото не е фактор така ли?

Както си си задал въпроса трябва да се пишат фермани. Аз лично при такива изисквания от този списък бих избрал някой от Maxxis-ите.

Ето защо:
1. Nevegal - прекалено тежка, хубаво сцепление, но бавна.
2. Diesel - лошо сцепление на мокър терен.
3. Петрол - прекалено рядък и плитък грайфер за универсална употреба.

Кое е по-важно - сцеплението в завой или бързината?
Ако е сцеплението - Minion. Ако не - High Roller.

Edit:
Хвърли едно око и на WTB. За момента съм много доволен от Dissent, макар да е прасе... доста да ми напомня за Nevegal на моменти.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Сеп 13, 2009 9:27 pm

-Каналите по бутоните на Dissent много ми наподобяват Невегала, само че при Невегал каналите са напречни на водещия ред бутони, затова и е сравнително бавна гума. Наскоро в Байкцентъра се заглеждах по Дисент...
-теглото .... прежалил съм се вече .... стана такава свинска история...19кг...за мен не е определящо гумата да е лека
-карам задна Невегал, но не мога да усетя дали е маневрена или не. Пречи ми само скоростта на гумата...на мек терен с по-малък наклон буквално спирам
-Континентал си остават леки АМ гуми, определно се отказах от тях. Наистина са твърди и непрактични, аз ще карам с тази гума и на мокро;
-Максис не съм карал, по-важно е сцеплението, понеже съм начинаещ и определено поддържането на желаната траектория на движение е проблем при мен. Липсва техника, а когато липсват и качествени гуми - резултата е на лице - чести подхлъзвания, падания и тн. Предполагам среден дурометър ще е добре. Не ми трябва прекалено мека гума, която да подменя след месец-два.

Въпросът остава: Кенда, Максис, WTB ? Коя е моята гума - бърза, добро сцепление на различен терен/сух, мокър, твърд, мек/, добро сцепление при завиване? За размер приемаме 2.5. Какъв дурометър да избера - 40А, 60А ?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Krismars » Нед Сеп 13, 2009 9:32 pm

Бих се осмелил да ти препоръчам Хай Ролер 2.5 42а, мека за да имаш по-добро сцепление, същевременно не свършва чак толкова бързо, верно нямаш сцеплението на Миньон, обаче пък гумата е по-бърза и е по-подходяща, ако не подбираш атмосферните условия, когато караш, защото се чисти по-добре от Миньон на кално. От друга страна е тежичка, ама според мен си струва.
Аватар
Krismars

Мнениеот bikerider » Нед Сеп 13, 2009 10:15 pm

EccentricMOTION написа:на мек терен с по-малък наклон буквално спирам

Ммм това не ми прилича на проблем само с гумите. По-скоро имаш и тежки wheelset-ове. Познах ли?

Krismars написа:Бих се осмелил да ти препоръчам Хай Ролер 2.5 42а

За спускане съм съгласен, ама все пак пишем в раздела AM/Enduro ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот marsa » Нед Сеп 13, 2009 11:30 pm

EccentricMOTION написа:Коя е моята гума - бърза, добро сцепление на различен терен/сух, мокър, твърд, мек/, добро сцепление при завиване? За размер приемаме 2.5. Какъв дурометър да избера - 40А, 60А ?
Моделът, който търсиш се нарича "супер-дупер-универсална гума", но за съжаление (не знам защо) още никой не се е сетил да го произведе.

Представи си гумата като предавка на велосипеда - бърза и трудна, или лесна и бавна.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот storm » Пон Сеп 14, 2009 2:44 am

Изображение
Ами това :confused:
Аз се колебах мажду Телоникса и Екскаватор.
Доколкото разбрах Ekскаватора е нов модел на невегал- наследник, но той пък се отличава с ограничените си възможности за каране в разнообразни условия. :beer: Предимно се изявява в пълния си блясък на сух терен, докато сравнително запазени са възможностите при Телоникса. Телоника се оказа, че като предшественика си- Невегала, е подходящ за разнообразни условия на каране, но пак се изявява най-добре отново при сух терен. Аз се сдобих с въпросната гума - Телоникс и веднага се изумих от представянето й. Викам си "Нова гума малко по-внимателно да не се излъжа", но в един завой не се замислих и влязох по-рязко и чак тогава осъзнах, че не съм мръднал и мм. :evil: Малко се надвишава бюджета ти, но ако имаш възможност съм на мнение, че няма изобщо да сбъркаш. Гумата радва с много добро сцепление и не съм имал проблем със спад на скоростта при спускане :peace:
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Сеп 14, 2009 7:30 am

Telonix 26*2.40 DTC/Iron Cap - 55лв

Това открих, все пак не искам 2.6 гума отпред. Проблема е в Сф от къде да я взема? Цената няма да е проблем. А с какъв дурометър е Телоникс-а - в смисъл мека/твърда гума?

@bikerider като цяло имам проблем с теглото... от пред съм с главина формула, 160мм диск, сравнително лека шина Mach1 MX, гумите са Рубена ДХ вътрешна и Рубена Тритон 2.4 външна, отзад само гумите са различни - вътрешна гума Швалбе АВ-ДХ и външна - Невегал 2.35.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 9:33 am

:offtopic:

Стана ми странно, че "буквално спираш" на лек наклон... както и да е. :peace:
Аватар
bikerider

Мнениеот sailman » Пон Сеп 14, 2009 9:50 am

EccentricMOTION, ако бях на твое място бих заложил на Kenda Nevegal 2.35 DTC Folding. Карам вече около 700 км. с такава гума отпред и съм доста доволен от представянето и на всякъкви терени. Гумата не е много "бърза", но за семтка на това никога не ме е подвеждала в технични участъци. Въпреки първоначалните опасения, че тънките странични стени ще бъдат уязвимата и част, досега не съм успял да причиня никакви поражения на гумата.
Относно теглото (визирам казаното от Bikerider, че е тежка), когато я купувах сложихме гумата на везна и резултата беше 620 гр.
Другият изкушаващ избор е Kenda Excavator 2,35 DTC Folding. Преди време, когато обсъждахме собствения ми избор на гуми в темата за Кенда, Outfaced пусна мухата за тази гума и ако не бях купил Невегала доста щях да се замисля. Гумата изглежда много добра, а и колегите, дето карат с нея се изказаха положително за качествата и.
Все пак не мога да дам лично мнение за гумата, тъй като не съм я карал нито виждал на живо, но предвид това, което съм чувал/чел бих я пробвал.

За WTB Dissent освен от Bikerider и от други колеги съм чувал добри отзиви. Все пак смятам, че щом ти трябва гума която и да катери добре това не е
най-удачният избор. Stancho, например си върти с тея гуми, ама тои е млад още и не му дреме...Ние дъртите търбуси предпочитаме да стават нещата без излишни движения. (това в кръга на шегата)

П.П. Не съм спускач, но карам по доста разнообразни терени в стил "ЬЦ" ;) (това го казвам да даде поне повърхностна представа за условията на тормоз ;) )
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 11:33 am

На bikerider и през ум не му е минавало да говори за folding модификацията :)
Аватар
bikerider

Мнениеот sailman » Пон Сеп 14, 2009 12:08 pm

Знам. Уточних, щото не беше споменал "лекия" :peace:
:offtopic: Извинявай за грешката в ника, механично беше...
Аватар
sailman

Мнениеот storm » Пон Сеп 14, 2009 12:31 pm

За Екскаватора също съм чувал добри отзиви от хора каращи с него. Много са доволни и от предствянето на гумите на Сопот. :beer: Колкото до размера- аз карам с 2.4 и не съм имал грижи, както вече споменах. Сместа я дават като твърда, но като за нова гума се гъне адски лесно и даже ми беше малко трудно да я сложа 1-вия път :D (гънеше се като дъфка),
а свалянето е още по-лесно. Замисли се и над някоя от новите разработки - Телоникс / Екскаватор, но пък може и да заложиш на вече изпитаното. :beer: Успех при избора :peace:
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Сеп 14, 2009 10:00 pm

Амм....то...оф.... от къде да намеря разнобразие при моделите на Кенда като екскаватор и телоникс? Предложения за магазин?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Night_Falcon » Пон Сеп 14, 2009 10:13 pm

Само един съвет, от личен опит:
Ако карането ти включва и катерене, по-добре не скачай на 2.5 - вземи си 2.35
Доскоро карах с 2.35 гуми, сега съм с 2.5... доста по-трудно се катери.
Аз, като абсолютен мазохист в това отношение, правя всякакви жертви в името на спускането :D
Но ако искаш някакъв кеф при катеренето, както и да си конкурентоспособен, по-добре 2.35
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот sailman » Пон Сеп 14, 2009 10:17 pm

@ EccentricMOTION - Пловдив - Макском и съответно електронният им магазин.
Не знам, обаче до колко потдържат наличности от всички модели. Нека някой от местните момци да се изкаже по въпроса, а може да звъннеш и по телефона и да се осведомиш.
Аватар
sailman

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Сеп 14, 2009 10:39 pm

Night_Falcon, благодаря за съвета, но аз до момента карах 2.4ки. Катеренето е само по изключение, не за удоволствие, а по необходимост.
sailman до Пловдив ще платя 20лв за газ и тази гума става златна, ако се доверя на Спиди - ще ми вземат 10лв за гумата за доставка. В СОФИЯ няма ли екскаватори и телоникс?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот did » Пон Сеп 14, 2009 10:46 pm

Ако се съди по видеото ти в тази тема viewtopic.php?f=3&t=59724 , нямаш проблем с гумата, а с практиката и уменията.

При твоята техника и твоя велосипед, с каквато и гума да си, все ще е същото.

Инвестирай парите си в нещо друго и карай поне още 2-3 години, преди гумите да ти станат наистина основен проблем.

Аз също не съм на много по-високо ниво, но си знам, че причините за проблемите са в мен, а не в хардуера.

:beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 15, 2009 6:43 am

Всъщност did е прав, аз бях забравил, че става дума за един и същи човек. Когато гледах филмчето ти си казах, че има нещо нередно с предницата и сега го изгледах пак - според мен освен всичко друго караш с твърде напомпана предна гума и твърде бавен рибаунд за да не те болят китките. Познах ли?
Аватар
bikerider

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 15, 2009 10:08 am

Гумата е на 3 атмосфери, рибаунда наистина е намален до край, докторе :bowdown: Запознат съм, че техниката ми не е на ниво, но все пак искам да подменя гумата. По въпроса има ли я в Сф - отзиви?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот BRAMBARA » Вто Сеп 15, 2009 11:06 am

само кенда невегал 2,50 аз сам с такава отпред супер е :agree: :agree: :agree: и е около 55 лв. Точно като за тебе. :deal:
BRAMBARA

Рейтинг: 1014

Мнениеот Capoeira » Вто Сеп 15, 2009 3:55 pm

Аз ако мога да се включа мога да предложа един Maxis Advantage 2.4, само трябва да внимаваш за страничните бордове.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот veskoz » Вто Сеп 15, 2009 5:20 pm

Capoeira написа:Аз ако мога да се включа мога да предложа един Maxis Advantage 2.4, само трябва да внимаваш за страничните бордове.

Ъ? Тази гума не е ли ХС насочена? Може и да бъркам. Колегата кара такива, бащата също и впечатлението ми от тези гуми е бързото износване. Може би се дължи на меката смес. :dontknow: Знам, че Максисите са вестници, но тези направо се стопиха за норматив.
Capoeira бъркам ли :confused:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Capoeira » Сря Сеп 16, 2009 8:14 am

Принципно , Да води се за агресивно ХС, но гумата е всичко друго само не и бързо износваща се, карам една Advantage 2.4 70a която преди мене е карана около година и все още няма следи от износване(въпреки че е карана около 800км асфалт, 4-5 пъти на Сопот, и сегга аз имам около 400км пак асфалт и 2 пъти Сопот, каранията на Витоша не ги броя но са около 20-30)С което мога да кажа че изкарва около 3-пъти повече от гумите с 42а които му препоръчвате. Освен това гумата има много малко съпротивление при въртене и най-големия и плюс е че завива доста стабилно.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот HouseDH » Пет Сеп 18, 2009 4:50 pm

Може ли да помоля за една снимка на бехемодчета да го видя.
Много ма е яд, че ти го продадох и сега сам с по грозна рамка,ама то всеки с нуждите си.
HouseDH

Рейтинг: 1153

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 18, 2009 4:54 pm

Capoeira написа:Принципно , Да води се за агресивно ХС, но гумата е всичко друго само не и бързо износваща се, карам една Advantage 2.4 70a която преди мене е карана около година и все още няма следи от износване(въпреки че е карана около 800км асфалт, 4-5 пъти на Сопот, и сегга аз имам около 400км пак асфалт и 2 пъти Сопот, каранията на Витоша не ги броя но са около 20-30)С което мога да кажа че изкарва около 3-пъти повече от гумите с 42а които му препоръчвате. Освен това гумата има много малко съпротивление при въртене и най-големия и плюс е че завива доста стабилно.

Мерси за споделения опит. Аз имам само странични наблюдения. :peace: :beer: Ще ги имам в предвид :D :agree:
Аватар
veskoz

Мнениеот тучо чучо » Пет Сеп 18, 2009 5:02 pm

Веско, обърни внимание, че Capoeira говори за 2.4, а наш'те карат 2.25. Аз съм с 2.4 от известно време като предна и поведението й е доста предсказуемо, ако мога да се изразя така.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 18, 2009 5:13 pm

АА?! Я да видя на тате.... а верно бе! 2.1 :bigeyes: Бре по-големи ми се видят :eek3:
Аватар
veskoz

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти