Проблем с команди и преден дерайльор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с команди и преден дерайльор

Мнениеот zafirovp » Чет Сеп 17, 2009 2:44 pm

Здравейте. Взех си колело преди 5 дни но съм го карал само 2 пъти. Сефтето му беше на Витоша :D

Днес реших да си реголирам малко скоростите понеже като съм на 2ри преден женец и искам да сменя на 1ви понякога ми задира и нестава нищо. Докато реголирах болтчетата видях проблем. Когато превкляюча на 3ти венец (преден) командите ми се завъртат но много трудно а това е много дразнещо. Като го взех даже Gripshifta-a ми се завърташе само до половината но сега го оправих като си поиграх с болтчето. Ако може да ми кажете как да си оправя командите пък съвсем да се превключват без съпротивление ще съм ви благодарен.

Мерси.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Проблем с команди и преден дерайльор

Мнениеот joropc » Чет Сеп 17, 2009 3:00 pm

Има търсачка,чети там.......не пускай теми,които във форума са над петдесет(с твоят проблем) :shake:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Чет Сеп 17, 2009 4:33 pm

joropc написа:
joropc написа:Има търсачка,търси и чети повече .......не пускай теми,които във форума са над петдесет(с твоят проблем) :shake:

Не питам как да си направя реглаж ами защо са ми твърди командите...не очаквах да има много с такъв проблем. Ще потърся.Извинявам се но съм нов.
Аватар
zafirovp

Мнениеот zafirovp » Чет Сеп 17, 2009 5:01 pm

zafirovp написа:
joropc написа:
joropc написа:Има търсачка,търси и чети повече .......не пускай теми,които във форума са над петдесет(с твоят проблем) :shake:

Не питам как да си направя реглаж ами защо са ми твърди командите...не очаквах да има много с такъв проблем. Ще потърся.Извинявам се но съм нов.

До сега търсих в търсачката и според теб какво да напиша. До 8 стр няма такава тема а в ЧЗВ също. Моля помогнете. :dontknow:
Аватар
zafirovp

Мнениеот Вилката » Чет Сеп 17, 2009 7:05 pm

zafirovp написа:Днес реших да си реголирам малко скоростите понеже като съм на 2ри преден женец и искам да сменя на 1ви понякога ми задира и нестава нищо. Докато реголирах болтчетата видях проблем. Когато превкляюча на 3ти венец (преден) командите ми се завъртат но много трудно а това е много дразнещо. Като го взех даже Gripshifta-a ми се завърташе само до половината но сега го оправих като си поиграх с болтчето. Ако може да ми кажете как да си оправя командите пък съвсем да се превключват без съпротивление ще съм ви благодарен.

Почвам от първото изречение - какво означава "задира" - трудно достигаш до 1 венец и имаш щракане докато слезне на него или пък го прескачаш и веригата се опитва да избяга при средното? Стои ли ти още тоя проблем?
Как видя проблема точно по време на регулирането? Да не би да си въртял шифтъра без да въртиш педалите?
Какво е състоянието сега - върти, не върти, трудно върти, сменя, не сненя, щрака...?
Сигурен ли си, че знаеш как се прави реглажа? Имай предвид, че НЕ се преви с L-H винтчетата, те са нещо като последно предпазване на веригата от бягане в крайности!
Аватар
Вилката

Мнениеот zafirovp » Чет Сеп 17, 2009 9:07 pm

Преди пет минути свърших с реглажа. В темата от сайта пише от там да реголирам позицията дерайльора (L и H винтове). Ако има друг начин...незнам но бих бил благодарен ако дадете линк към тема. Сега останаха само командите за предните венци. Просто немога да ги врътна докрай когато искам да карам на 3ти венец. Мисля че всичко друго е ОК но утре ще го тествам да видя дали превключва от 2ри на 1ви. Под задиране имам предвид търкането на веригата във водача.

Мерси.
Аватар
zafirovp

Мнениеот marsa » Пет Сеп 18, 2009 1:00 am

"Водач" не се нарича това, което си мислиш, то е дерайльор. С винтчетата H и L се регулират, или по- точно казано ограничават двете най- крайни възможни позиции на дерайльора, което ще рече че независимо дали има опън на жилото, или то вече е напълно свободно, ако дерайльора достигне до винтчето, той няма да де премести повече. Всичко останало, извън това което описах по- горе се регулира чрез опън на жилото, което може да се настрои от:
а. болта, който го държи спрямо дерайльора
б. проходния болт на командата
в. проходния болт на дерайльора (ако има такъв)

Ако си направиш труда да прочетеш статията в сайта, посветена на въпросния реглаж, ще се справиш сам без повече въпроси.
Ако си я прочел - прочети я пак.
Ако си я прочел повече от веднъж, сервиза е мястото, от което се нуждаеш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот zafirovp » Пет Сеп 18, 2009 9:02 am

Ами да прочетох го повече от веднъж. Все пак по-късно ще разхлабя малко жилото, за да видя какво ще стане. Гаранцията ми може ли да е невалидна ако разберът че съм си играл с дерайльора
Аватар
zafirovp

Мнениеот did » Пет Сеп 18, 2009 9:14 am

zafirovp написа:Ами да прочетох го повече от веднъж. Все пак по-късно ще разхлабя малко жилото, за да видя какво ще стане.

ааааа нееееееее... :rofl: :rofl: :rofl:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ico 1 » Пет Сеп 18, 2009 10:32 am

zafirovp написа: Гаранцията ми може ли да е невалидна ако разберът че съм си играл с дерайльора
Зависи как точно си си играл и дали си личи.
Защо първо не отидеш в сервиза и там да видиш как се регулира. Ще ти е полезно за по-нататък. Дори и да не отидеш там, където е гаранционното обслужване на велосипеда, а в друг велосервиз, тази услуга струва 2 - 3 лв..
Аватар
ico 1

Мнениеот zafirovp » Пет Сеп 18, 2009 5:56 pm

Не ми е за парите.Просто е далече. Проблема е бил в това че командите са универсални. Затова нямат числа както другите за задните венци. Просто хода на предния е по-малък.
did написа:
zafirovp написа:Ами да прочетох го повече от веднъж. Все пак по-късно ще разхлабя малко жилото, за да видя какво ще стане.

ааааа нееееееее... :rofl: :rofl: :rofl:

Странно чувство за хумор.
Аватар
zafirovp

Мнениеот did » Пет Сеп 18, 2009 6:01 pm

Как няма да се хиля???

Регулирането на дължината на жилото е ПЪРВОТО нещо, което се прави, а не последното, за да видиш какво ще стане. Важно е и на каква височина спрямо венците е монтиран дераелйора и с какъв ъгъл е спрамо венците.

Най-добре иди при някой веломеханик.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zafirovp » Съб Сеп 19, 2009 10:56 am

Ми аз се обадих за да попитам кога е отворен сервиза и питах човека и той ми каза че е нормално командите да са така понеже са универсални. Просто хода на дерайльора е по-малък. Ето защо от едната страна на командите е написано 1,2,3 и тн. а на другите само чертички и H и L.
Аватар
zafirovp

Мнениеот did » Съб Сеп 19, 2009 11:00 am

Питай в друг сервиз. тоя не става.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Съб Сеп 19, 2009 2:53 pm

@did момчето се е ОБАДИЛО в сервиза!!! Явно неразбиращия @zafirovp е обяснявал по ТЕЛЕФОНА проблема си. От другата страна явно са му обяснявали нещо. А той ДАЛИ Е РАЗБРАЛ какво са му обяснили??? И дали другата страна е разбрала какво им говори??? Дали не са му обяснили, че командата му не е с три фиксирани позиции, а е с "плавно" регулиране (хода на дерайльора е по малък при едно преместване на командата), а не че няма достатъчно ход. Има такива команди - факт! Изобщо момчето да бяга в сервиза да му го видят на място, а не ние да гадаем, дали е добър сервиза. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот zafirovp » Съб Сеп 19, 2009 5:12 pm

Да точно това ми каза човека. Че не е с 3 фиксирани позиций. В понеделник все пак ще го заведа в някой друг сервиз. Странно всеки път като го карам стига все по-близо до H-то. А и да неска пак имах проблем с преместването на веригата от 2ри на първи венец :(!:
Аватар
zafirovp

Мнениеот vpravov » Съб Сеп 19, 2009 8:07 pm

zafirovp написа:Здравейте. Взех си колело преди 5 дни но съм го карал само 2 пъти.

zafirovp написа: Странно всеки път като го карам стига все по-близо до H-то.(!:

Нормално! Чисто новите жила имат едно допълнително "разтегляне" в първите дни на експлоатацията им.
Най-добре отиди в сервиз!!!
Ако все пак имаш мерак да се пробваш да се пребориш сам - дерзай!!!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот marsa » Съб Сеп 19, 2009 11:27 pm

vpravov написа:Ако все пак имаш мерак да се пробваш да се пребориш сам - дерзай!!!
"Ами", прочел го е повече от веднъж и е осъзнал, че решението не е в четенето... :deal:
Аватар
marsa

Мнениеот vpravov » Нед Сеп 20, 2009 12:32 am

marsa написа:
vpravov написа:Ако все пак имаш мерак да се пробваш да се пребориш сам - дерзай!!!
"Ами", прочел го е повече от веднъж и е осъзнал, че решението не е в четенето... :deal:

Тука има "лек" проблем и от страна на "екипа". Ако обърнеш внимание, тази статия се намира все още на стария "адрес": http://www.mtb-bg.com/old/ и не е достъпна директно през линка в ЧЗВ.... :beer:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот marsa » Нед Сеп 20, 2009 10:40 am

vpravov написа:не е достъпна директно през линка в ЧЗВ....
Баце, очевидно потребителя няма проблем с намирането или прочитането на информация:
marsa написа:Ако си направиш труда да прочетеш статията в сайта, посветена на въпросния реглаж, ще се справиш сам без повече въпроси.
Ако си я прочел - прочети я пак.
Ако си я прочел повече от веднъж, сервиза е мястото, от което се нуждаеш.
zafirovp написа:Ами да прочетох го повече от веднъж.
Предполагам, че щом е прочел статията няколко пъти, то вероятно непосредствено преди първото прочитане е успял да намери "стария" линк.

:биър:
Аватар
marsa

Мнениеот Admin » Пон Сеп 28, 2009 8:34 pm

@vpravov
Факт е, че още не съм стигнал до етапа промяна на връзките от форума към сайта, тъй като и не всички статии са прехвърлени от стария към новия сайт. Но тази специално е. Вече е променена и връзката от темата във форума към нея, но за всеки случай и тук:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair007
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот vpravov » Пон Сеп 28, 2009 8:59 pm

След втория пост на marsa се поразрових и видях, че е качена. :agree: Грешката ми е, че я потърсих директно чрез форума(ЧЗВ). :agree: Виноват! :blush:
Изображение
Аватар
vpravov

Назад към Веломеханик