Просветлете ме! <моля>

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Просветлете ме! <моля>

Мнениеот SkidRow » Пет Сеп 18, 2009 3:17 pm

Тъй, привет.
Имам от как се помня уклон към карането на колело, от скоро и към вашия тип каране > планинското.
Лаик съм от всякъде във вашата област, но днес докато ми одобрят акаунта (поне два часа) четох теми, в които сте писали.
Ще уча всичките фрази и като цяло терминологията ви. Извинявам се за отклонението, по същество:
Забелязах, че другите казват ръстта си и теглото си. Моите са 175 сантиметра на 75 килограма, като мисля да смъквам от ръстта :lol:
На 18 години съм, засега. :dontknow:
А от към бюджет... държа да отбележа, че съм човек с търпение (когато е нужно) и ще ви помоля да ми препоръчате нещо добро.
Идеята е дори да си купувам нещо на части, оборудване, екипировка и т.н. Примерно вилка до 500-600лв, после рамка и т.н. но крайния резултат да е нещо добро. 2-3-4-5 пъти по 300-400-500-600лв (Ориентировъчно и примерно)
Ако не съм бил ясен, пояснявам - бих могъл да инвестирам някакви пари, но не наведнъж, а във времето. До пролетта някъде вече да имам нещо, с което да изляза и да започвам да се уча.
Каквото Вие кажете, това ще бъде.
Каква е разликата между колело със и без заден амортисьор? Тоест ми направи впечатление, че със задния амортисьор е за напреднали хора, а като се познавам, ще скоча на най-дългите пътеки и т.н., като си изпатя - ше се науча.
Надявам се по-натам да се запозная и с хора, които го практикуват това и да покараме :)
Поздрави от Пловдив!
Последна промяна SkidRow на Пет Сеп 18, 2009 4:01 pm, променена общо 5 пъти
Когато загубиш предразсъдъците си, печелиш свободата на живота. Освободи очите си, за да виждаш в безкрая.
Аватар
SkidRow

Рейтинг: 1325

Re: Просветлете ме! <моля>

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 18, 2009 3:38 pm

Здравей, добре дошъл!
Радвам се, че виждам грамотно написано мнение, подплътено с предварително четне по темата, правопис и уважение! :clap: :bowdown: :clap:
Още ми е трудно да повярвам :bigeyes:

По темата. До колкото разбрах искаш здрав, качествено окомплектован велосипед.
Понятието "нещо здраво" е разтегливо в диапазона от 150 до 10 000 лв за рамка и 400 до 3000 лв за вилка :D
Да търпелив си, но 10 000 лв примерно се събират трудно до пролетта :eyebrow:
Шегата настрана. Мисля че, рамка Drag Ontario ще пасне идеално на първо време. Здрава твърда рамка с добра цена. Добра вилка за тази рамка би била Marzzochi ХС 500, 700, All Mountain(130 mm ход) или някой от моделите на Rock Shox примерно TORA Air U-turn. За монтаж препоръчвам Deore.
Като цяло избора на цял велосипед или компоненти за сглабянето му са обект на субективна преценка - финансови възможности, приложение, естетически вид. Трите неща формират зависимост създаваща критерият за избор. 100 души да питаш - 100 различни отговора ще чуеш. Сигурен съм, че колегите ще се включат активно по темата. Чети и старите теми. Ще намериш отговорите на много въпроси.
Успех! :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bolverk » Пет Сеп 18, 2009 5:49 pm

Сега надявам се малко да ни помогнеш.

Едното е как си представяш своето каране ? Качване по разни пътеки; Спускане по стръмни наклони; Обикаляне на разни места (примерно села или пещери) по черни пътища и др.
Следващото нещо е как си представяш колелото ? Тук няма да подсказвам.
Третото нещо е да пробваш да определиш крайният си бюджет или поне "месечните вноските" който смяташ да правиш за колелото.

Последно погледни една тема в разделът за Крос кънтри. Тя се нарича хайде да си сглобим байк или нещо от сорта. Там се дават на части колелета. Може да ти даде някаква представа за средна вноска и нещо. Накратко опитай се да системазираш желанието си и ще можем да ти помогнем адекватно.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот hitar_potter » Пет Сеп 18, 2009 10:50 pm

Аз предлагам да си сглобиш велосипед на базата на RAM HT2 или подобна рамка. Възползвай се от коледните намаления в онлайн магазините! За 1600 лева общо можеш да си сглобиш супер велосипед на базата на НТ2 :agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Tonkata1 » Съб Сеп 19, 2009 10:11 am

hitar_potter написа:Аз предлагам да си сглобиш велосипед на базата на RAM HT2 или подобна рамка. Възползвай се от коледните намаления в онлайн магазините! За 1600 лева общо можеш да си сглобиш супер велосипед на базата на НТ2 :agree:

Напълно съм съгласен с hitar_potter.RAM HT2 е една универсална,лека и във същото време доста здрава и надежна рамка !
С двете ръце съм ЗА Rock Shox Tora U-turn вече дали ще е 289,302,318 ти си решаваш :)
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот k0k0 » Съб Сеп 19, 2009 10:20 am

Tonkata1 написа:
hitar_potter написа:Аз предлагам да си сглобиш велосипед на базата на RAM HT2 или подобна рамка. Възползвай се от коледните намаления в онлайн магазините! За 1600 лева общо можеш да си сглобиш супер велосипед на базата на НТ2 :agree:

Напълно съм съгласен с hitar_potter.RAM HT2 е една универсална,лека и във същото време доста здрава и надежна рамка !
С двете ръце съм ЗА Rock Shox Tora U-turn вече дали ще е 289,302,318 ти си решаваш :)

И аз съм съгласен с тази идея :)
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот ivailo911 » Нед Сеп 20, 2009 11:54 am

Да вметна едно предложение за рамка - Specialized HardRock. Карам от месец-месец и половина и впечатленията като рамка са много добри (карал съм 2 HT2-ки и RAM AM). За 19 инчовия размер е по-лека с 350 грама от HT2, струва 360 лева от БайкЦентъра в София (ако имаш идване). За вилка - Тора, която и модификация да си избереш - доволен ще останеш, особено за начинаещи е перфектна.
ivailo911

Рейтинг: 1315

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Сеп 20, 2009 4:00 pm

За поетапното събиране на пари има следните два вариянта:
1. събираш, както написа 500 лв. и ги инвестираш в рамка и курбели, следващите 400, в скорости и спирачки и т.н.

или

2. събираш бюджета си поетапно и разполагаш накуп с 1500 (ориентировъчно от сумите, които си написал) и си избираш цял сглобен велосипед.

Втория вариянт за мен има предимство за първи велосипед, тъй като за тази сума в повечето случаи се сдобиваш с добре балансиран байк, с хубава рамка, който в последствие можеш да оборудваш според предпочитанията ти. Първия вариянт вероятно ще излезе по-скъп, тъй като цената на единични бройки каквито и да е компоненти е висока, но пък чуждестранните on-line магазини имат хубави намаления.

Ето пример за цял велосипед:
http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/ltd ... 36141_.htm

и цената му:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=43059
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот SkidRow » Пон Сеп 21, 2009 2:38 pm

Първо искам да ви благодаря искрено за отделеното ви време и съветите!
Адски съм запленен от всичко написано тук. Стремя се да не ви пълня форума с глупостите ми, лаконично в тази тема ще пиша.
Bolverk написа:Едното е как си представяш своето каране ?

Пътеки, спускане по наклони, обикаляне и т.н. Общо взето като вашите изживявания по разнообразните маршрути. (Дори крива спица се събират на 100на метра от вкъщи в едно заведение, до колкото разбрах!)

Bolverk написа:Следващото нещо е как си представяш колелото?

Не мога да си го представя, тъй като съм некомпетентен. Общо взето примера, който по-долу ми дава Pr3d4t0R, а именно това е страхотно на вид колелото.

Bolverk написа:Третото нещо е да пробваш да определиш крайният си бюджет или поне "месечните вноските" който смяташ да правиш за колелото.

Да речем, че бих отделил до 2000лв.

veskoz написа:Здравей, добре дошъл!
Радвам се, че виждам грамотно написано мнение, подплътено с предварително четне по темата, правопис и уважение! :clap: :bowdown: :clap:
Още ми е трудно да повярвам :bigeyes:

Просто пиша в стила на форума. :bowdown: :bowdown: :bowdown:

И едно въпросче, разликата между колелетата с два амортисьора и един каква е? /освен очевидната, че едните колела са с един амортисьор повече от другите/.

Поздрави и благодаря!
Когато загубиш предразсъдъците си, печелиш свободата на живота. Освободи очите си, за да виждаш в безкрая.
Аватар
SkidRow

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 21, 2009 3:46 pm

За 2000 лева можеш да си намериш прилично колело със задно окачване. Например http://www.ridespot.net/product_info.ph ... ts_id=2710Т или http://www.ridespot.net/product_info.ph ... ts_id=2720 , или подобните им на други производители. Те по принцип са по-тежки от „твърдаците“, а ако нямат заключване на задния амортисьор са по-тегави за въртене нагоре. Ако си вземеш твърдак, ще можеш да го снабдиш с по-добра окомплектовка - вилка, спирачки и т.н. Ако смяташ, че няма да караш по много „страшни“ спускания, можеш спокойно да си купиш един АМ твърдак :agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот SkidRow » Пон Сеп 21, 2009 3:58 pm

Ясно, благодаря! Борим се за 'твърдак' в такъв случай.
Аватар
SkidRow

Мнениеот tedopk » Пон Сеп 21, 2009 5:57 pm

Ако питаш мен, взимай http://www.ridespot.net/product_info.ph ... ts_id=2720 без хич да му се чудиш ! В града и в изнанагорното загключваш задния амортисьор и ето ти твърдак. При нужда отключваш задния шок и ето ти мекица ! Също добър съвет е и RAM XCtwo.
tedopk

Рейтинг: 1115

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Сеп 21, 2009 6:27 pm

SkidRow написа:Ясно, благодаря! Борим се за 'твърдак' в такъв случай.

Много правилно и разумно ; - ) Разгледай статиите в mtb-bg.com относно устройството и настройката на велосипеда, както и ревютата на admin на някои компоненти. Разказите от разични мероприятия в сайта и тук във форума също са интересни. Всичко това ще ти помогне да се ориентираш в избора си.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 21, 2009 6:54 pm

tedopk написа:Ако питаш мен, взимай http://www.ridespot.net/product_info.ph ... ts_id=2720 без хич да му се чудиш ! В града и в изнанагорното загключваш задния амортисьор и ето ти твърдак. При нужда отключваш задния шок и ето ти мекица ! Също добър съвет е и RAM XCtwo.

В града с RAM AM? И с тази извита седалкова тръба? Човекът много добре се е ориентирал :) Ако имаш възможност, по Коледа има добри промоции в chainreactioncycles.com :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Сеп 23, 2009 9:48 am

Ако можеш да отделиш 2000 лв.и не бързаш ти препоръчвам първо да ги събереш и после да коментираме какво да си купиш като цяло колело. Не се занимавай да купуваш части по отделно, защото така ще ти излезе значително по-скъпо. Имай предвид, че ще ти трябват от 50 до 400+ лв. за каска, ръкавици, калници, фарче, стоп, наколенки, раница, гащи с памперс...
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Bolverk » Сря Сеп 23, 2009 10:09 am

Само кажи на части или на цяло предпочиташ да ти предлагаме :) И почвам :)
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот SkidRow » Чет Сеп 24, 2009 5:51 pm

NovemberCharlie написа:Ако можеш да отделиш 2000 лв.и не бързаш ти препоръчвам първо да ги събереш и после да коментираме какво да си купиш като цяло колело.

Така ще стане, мерси безкрайно! С който се видя - по бира ще черпя ;р
Аватар
SkidRow

Мнениеот SkidRow » Вто Сеп 29, 2009 12:25 pm

Момчета, разглеждах некакви колелета и не знам от къде стигнах до тази страница - http://www.entro.com.sg/cube09.htm
Харесах си LTD Team, но никъде не виждам цени, можете ли да помогнете?
Аватар
SkidRow

Мнениеот veskoz » Вто Сеп 29, 2009 12:30 pm

http://www.gambacicli.it/cube.htm
Тук има някакви ориентировъчни :peace:
Зеленичкия го дават 1049,00 € ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот SkidRow » Вто Сеп 29, 2009 12:33 pm

Тук пък 779 евро.
Какво мислите за колелото иначе?

Благодаря Веско, иначе.
Аватар
SkidRow

Мнениеот veskoz » Вто Сеп 29, 2009 12:35 pm

SkidRow написа:Тук пък 779 евро.

Лири колега ;)
Колелото е хубаво. Няма 2 мнения :clap:
Аватар
veskoz

Мнениеот SkidRow » Вто Сеп 29, 2009 12:39 pm

Брей, че се изложих. Но с това колега ме трогна :peace:
Ам него си харесах, ако вие одобрите и... да го взимам?
(Избрах го по външен вид, само да поясня ;р)
Аватар
SkidRow

Мнениеот tanya » Вто Сеп 29, 2009 12:42 pm

SkidRaw, точно това колело си поръчах и аз и сега чакам да пристигне.
Мисля, че за парите си е добра инвестиция.
За сведение досега карах с Drag Expert и мисля, че това ще е по-добро.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот veskoz » Вто Сеп 29, 2009 12:43 pm

Вземай, вземай :beer:
Аватар
veskoz

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Сеп 29, 2009 1:52 pm

Взимай го възможно най-скоро, че да не свърши намалението ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Bolverk » Вто Сеп 29, 2009 3:30 pm

Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот SkidRow » Вто Сеп 29, 2009 3:36 pm

За тия пари е по-добре твъдак. Това научих, засега.
Аватар
SkidRow

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти