@4getcredo
За да има някаква промяна, трябва да има импулс отнякъде. Импулсът обикновено идва от заинтересованите страни. Тъй като метрополитен едва ли има някакъв особен интерес да вози колоездачи, ще трябва колоездачите да си поискат.
Реализацията на возенето вече си зависи от самия метрополитен. Ако е некадърна, то другите пътници ще натиснат против. И така напред-назад, напред-назад, докато се оптимизират нещата. Не ми е известно някъде по света да са нацелили оптимума от раз - нито като обществена уредба, нито като трафик, нито като предпазни мерки, нито като софтуер (

)... Просто такава си е човешката същност - апостериорна.

Като начало трябва да се поиска. Колкото повече хора искат, толкова по-бързо ще се случи
нещо. Сега-засега няма достатъчна маса, която да изисква транспорт на велосипеди в метрото. Обаче ако въведат строг контрол на ГТП, с надлежното измерване на вредните емисии, ми се струва, че много бързо ще нарастне броят на колоездачите

П.П. Метрото има за задача не само да е печелившо предприятие. Даже четох, че стремежът е да излиза на нула. Има много други ефекти, които в крайна сметка са икономически, но трудно измерими. Например облекчаването на трафика има благоприятен икономически ефект, който не може да бъде измерен веднага. Допускането на велосипеди в метрото би довело (предполагам!) на привличането на още една част автомобилисти към алтернативен транспорт. Пример: Познавам хора, които живеят в Люлин, а работят в Младост. Трябва да въртят по 50 км на ден. Е, предпочитат да се придвижат с автомобил. Ако можеха да карат 2-3 км в Люлин и 2-3 км в Младост, щяха да предпочетат велосипед.
Някои ще кажат, "Аре па са. Колко са 50 км, че и на въпрос го правят". Ами колкото и да са. Не е ваша работа. Всеки сам си определя колко му е много и колко - поносимо.
@другите
Това, което ме дразни в конкретната тема, са изказванията от сорта "бе от къв зор ше си возите колелата в метрото, кви колоездачи сте". Ми ей такива. Не обичаме да се тровим с пушляците от автомобилите. Предпочитаме бързо и лесно да се транспортираме до изходната точка за по-интересни дейности.