С колело в метрото

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: С колело в метрото

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 30, 2009 3:07 pm

Мисля, че е съвсем нормално да не пускат с колела в метрото. През зимата, пролетта и есента би било отвратителна кочина.

:offtopic:

рс написа:империята на Европа

:crazy:

Мисля, че неразбирането на същността на Европейския съюз е един от най-големите проблеми пред българите. Не мисля, че с васално самосъзнание може да се постигне просперитет на индивидуално ниво. А истинския просперитет на една нация е сбор от индивидуалните. Поне в Европа.

рс написа:естествено сме пълнеж, не друго.

А ти какво би желал да сме? :dontknow:
Edit: Нека да позная - империя на три морета, нали? :)

@Crimson: може да изглежда като упадък, но чак обречена нация... не бих казал. Ако имаш предвид оная "нация": предишната, солидната, величаната, обожаваната - тя е мъртва от поне половин век, ако изобщо я е имало някъде освен в пропагандата. Виж ако имаш предвид нация от индивиди, всеки от различен етнос, религия и прочие... да, обречена ми се струва извънредно пресилено. Колелото се върти и никой няма изгода да го спира, въпроса е кой иска да се задържи на него.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот pibsi » Сря Сеп 30, 2009 3:42 pm

dimodi написа:
hitar_potter написа:Ъъм.. Щото не съм запознат, по белите страни, хората возят ли си колелата в метрото?

Да, има вагони със знак "велосипед" на тях и малко повече място до вратите (или седалките около вратите се вдигат, за да има повече място).

Пич, говориш мяко глупости до преди 2 месеца бях в Лондон (първото метро в света е изкопано там)
С колела в метрото е забранено !
НЯМА ВЕЛОСИПЕДНИ ВАГОНИ И ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ !!!
Използват точно от тези сгъваемите, които обаче са 20'' и като се сгънат си имат малки колелца (по-малки от тези на пазарните колички), велосипедиста използва кормилото за дръжка и го бута като куфар .
Тия колела (най-евтините и скапаните) струват около 250 паунда там ~ 600 лева в момента . Друг е въпроса, че могат да се сгъват по 100000000000 различни начини включително да го караш като чопър, излегнал се назад с педалите на нивото на кормилото (т'фа вече по-скъпичките от 700 GBP ^)
В един мегаполис като Лондон това е най-бързия начин за предвиждване включително, че "Топ гиър" го доказаха . Там велосипедиста е считан за част от движението, обаче и той трябва да спазва всички правила .
И последно ,но не последно място. Мама му де*а излезнали сте с колело за к'фо ви е метрото бе, тия колела за к'фо са ви . (Качвал съм се на градски транспорт с колело един път от Орлов до Плиска, защото много бързах и нямах време да въртя по оная трошачка на колена, нанагорнището на Борисовата . НЕ броя случаите с драгалевските рейсове . )
п.п. http://www.evanscycles.com/categories/c ... ding-bikes
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот skiman » Сря Сеп 30, 2009 3:47 pm

Нещо не схващам идеята. За чий...ми е да се завирам с колело в метрото, като София е 45 мин от единият до другият край с колело? :dontknow:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 30, 2009 3:57 pm

Capoeira написа:Така че някой са го чакали и над 45 години. Както каза Crimson, няцията е обречена, аз отдавна си мисля че трябва да се съкратят следните министерства:

А какво общо има нацията с държавата, би ли обяснил?

Capoeira написа:1. Министерство на отбраната - освен да изхранват собствените си задници продуциращи само фекална маса в всички разцветки на кафявото нищо не правят.
2. Министерство на Образованието и Науката - тъй или иначе като гледам с всяка години излизат само дебилчета от училищата а кандидастудентските изпити започват да придобиват форамта от рода на 2+2=?. Няма смисъл култура няма, направо от Painer да си направят собствено чалга министерство тъкмо може и по някой лев в държавата да се вкара.

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000901

:)
Аватар
bikerider

Мнениеот dimodi » Сря Сеп 30, 2009 4:41 pm

pibsi написа:С колела в метрото е забранено !

Пресните ми впечатления са от Германия и Холандия, там явно може.
Аватар
dimodi

Рейтинг: 1267

Мнениеот PtD » Сря Сеп 30, 2009 5:20 pm

Спрете със заяжданията.

В някои метрополитени е разрешено качването на колела, в други е забранено. В трети е разрешено само в определени дни.

Според мен, редно е да позволяват, стига само да осигурят подходящ вагон за тази цел. Може да не е на всеки влак, а примерно 1 от всеки 3.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Сря Сеп 30, 2009 8:20 pm

dimodi написа:
pibsi написа:С колела в метрото е забранено !

Пресните ми впечатления са от Германия и Холандия, там явно може.

Къде в Германия??... всеки град си има собствено метро със собствени правила според собствените си условия. К'ви са тия обобщения?!?!

Ще повторя!
За к'ъв зор ти е да влизаш в Софийското метро с колело?
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Stancho » Сря Сеп 30, 2009 8:31 pm

Зора ми е, че като искам да отида на дроповете в Младост трябва да пресека цяла София...
@bikerider: няколко поста по - нагоре беше написал че ще стане голяма кочина от колела в метрото през другите освен летния сезон - да не би подметките на хората да са по - чисти?

Че има защо и как да се возим в метрото - има, но някой от управата е решил, че не му се занимава с такива като нас! Това е всичко.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот hitar_potter » Сря Сеп 30, 2009 9:02 pm

Оф, сичките дето толкова мрънкате за метро сте егати мързелите.. Или градски транспорт, или колело... То за пътниците едва го пуснаха, вие колела ще ми бутате по метрото..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот edinmilion » Сря Сеп 30, 2009 9:04 pm

pibsi написа:Мама му де*а излезнали сте с колело за к'фо ви е метрото бе, тия колела за к'фо са ви . (Качвал съм се на градски транспорт с колело един път от Орлов до Плиска, защото много бързах и нямах време да въртя по оная трошачка на колена, нанагорнището на Борисовата . НЕ броя случаите с драгалевските рейсове . )

Добре по твоята логика, за к'фо са ти драгалевските рейсове като си в планината?!?
edinmilion

Мнениеот 4getcredo » Сря Сеп 30, 2009 9:06 pm

Stancho написа:Зора ми е, че като искам да отида на дроповете в Младост трябва да пресека цяла София...

Оправяй се! Построй си дропове в твоята част на града. Метрото решава статистически значими проблеми, а не личните драми на някой си Stancho.

Ако метрото беше построено за удобство на велосипедистите, щеше да е просто една подземна алея. :evil:
Аватар
4getcredo

Мнениеот X_NRG » Сря Сеп 30, 2009 11:15 pm

4getcredo написа:Ако метрото беше построено за удобство на велосипедистите, щеше да е просто една подземна алея. :evil:

Щеше да е суууупер яко! :D
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот PtD » Сря Сеп 30, 2009 11:46 pm

@Всички, които се чудят за какво ми е да си возя колелото в метрото: гръмнете се. Предпочитам да се превозя без труд от т.А до т.Б, където започва интересната част от карането, и не виждам с какво право някой иска да ми задава наклон на к***.

@4getcredo, чудиш се, чудиш се, ама що не въртя днес на самоход до Бухово, а? ;)
Аватар
PtD

Мнениеот veskoz » Сря Сеп 30, 2009 11:58 pm

По принцип PtD е доста прав от гледна точка избягване на безинтересния и рискован асвалт. Аз примерно също мразя момента от Обеля до Стар Беловодки път, но след това денят ми се оправя и се поливам с казан оптимизъм и добро настроение за каране сред природата. Ако не карам на Витоша, обаче обикновено съм с влак до Белово, Септември или Сестримо и пак ми е кофти, че се возя с возилото. Но стигането до повечето начални точки за истинско МТБ е свързано с неприятен път. Живеем в града. Нормално.
Важното е, че при вида на 1 бор в гората, забравям безумните маневри и физиономиите на тъпите ко*елета осрали пейзажа с колите си в прехода ми до планинската приказка. :peace: :praying:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот 4getcredo » Чет Окт 01, 2009 8:32 am

PtD написа:@Всички, които се чудят за какво ми е да си возя колелото в метрото: гръмнете се. Предпочитам да се превозя без труд от т.А до т.Б, където започва интересната част от карането, и не виждам с какво право някой иска да ми задава наклон на к***.

@4getcredo, чудиш се, чудиш се, ама що не въртя днес на самоход до Бухово, а? ;)

Аз говоря за ежедневно предвижване в града, чиито нужди метрото е измислено да посреща... Аз ходя на работа с велосипед. Като се развали времето, ходя с метро. Като отивам да карам някъде в гората, се качвам на колата и не чакам момента метрото да стигне до Бухово. :idea: :eyebrow:

Щеше да живеем в идеален свят, ако до всеки наклон на х'я водеше железопътен път.
Аватар
4getcredo

Мнениеот hitar_potter » Чет Окт 01, 2009 10:02 am

@4getcredo именно...

Познайте кво става, ако на всяка станция има по 15ина байкъра, които всеки чака да добутат колелата си в метрото... Не сме град с диаметър 100 км, за да ми обяснявате колко био трудно да се кара в града. А който иска да кара някъде, има си кола, закарва си колелото...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот codename47 » Чет Окт 01, 2009 10:30 am

4getcredo написа:
PtD написа:@Всички, които се чудят за какво ми е да си возя колелото в метрото: гръмнете се. Предпочитам да се превозя без труд от т.А до т.Б, където започва интересната част от карането, и не виждам с какво право някой иска да ми задава наклон на к***.

Аз говоря за ежедневно предвижване в града, чиито нужди метрото е измислено да посреща... Аз ходя на работа с велосипед. Като се развали времето, ходя с метро. Като отивам да карам някъде в гората, се качвам на колата и не чакам момента метрото да стигне до Бухово. :idea: :eyebrow:

Щеше да живеем в идеален свят, ако до всеки наклон на х'я водеше железопътен път.

Изображение
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот PtD » Чет Окт 01, 2009 10:36 am

@4getcredo, ахам, нали. "Качвам се на колата". А защо да не се качим на метрото, ако ще ни закара до желаното място, м?

@hitar_potter, познай какво ще стане ако тия 15 байкъра се качат в 15 автомобила, ей както 4getcredo, по-горе? Дали ще е по-добре?
(Що се отнася до големината на града, не си ти този, който ще определя кой велосипедист как да се придвижва, нали?)
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Чет Окт 01, 2009 10:53 am

PtD написа: А защо да не се качим на метрото, ако ще ни закара до желаното място, м?

Отговорът е прост! :D : 1. Защото няма метро до Бухово и 2. не е разрешено, дори и да имаше.

Ти обаче си лошо куче и хапеш и ще кажеш, а защо будните велосипедисти да не се преборят за промяна на метро-инфраструктурата и разрешителните уредби... или пък за направа на метро до Черни връх. :clap: :D Ох, какъв живот предвиждам тогава! :D За осъществяването на този проект целокупното велобратство се надървя, обаче пак няма да му стигне ерекцията... упс, простете, гражданската тежест.

Не знам дали знаете за идеята на Тодор Живков да се построи воден канал околовръст на Витоша, че да разпуща отрудения пролетарий... следи от този канал има още под УНСС... Мисълта ми е, че градската среда, оптимизирането и поддържането й не зависи от нечий уникален и устремен наклон на х'я. ;)

Тъй де! :D

А-а! Щях да забравя - в Бухово ще откриват университет.
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Чет Окт 01, 2009 11:29 am

Stancho написа:@bikerider: няколко поста по - нагоре беше написал че ще стане голяма кочина от колела в метрото през другите освен летния сезон - да не би подметките на хората да са по - чисти?

Ама гледай сега, айде да не спрем дотук. Нека да си представим метро с хора окаляни от петите до гъза, че и по-нагоре. Това е уместната аналогия, щото се цапа цялото колело. А на въпроса ти - подметките на хората не са по-чисти, наистина. Айде сега си представи такива окаляни хора ПЛЮС кално колело.

Stancho написа:Че има защо и как да се возим в метрото - има, но някой от управата е решил, че не му се занимава с такива като нас! Това е всичко.

Че има - има. Напълно съм съгласен. Ама и от управата са прави. Щото трябва да си избият разходите за допълнителното почистване. Които разходи не върви да се трупнат на всички возещи се. А ако се трупнат на тези с колелата, те дали ще искат да си платят? М?

Някакси не мога да приема обобщението ти - проблема не е в нас, щото съм убеден, че нито ти, нито аз ще се юрнем да се возим с кални колела и дрехи в метрото. Проблема е в онази прослойка, която само цапа, руши, сере, вечно е недоволна от нещо и целия свят й е длъжен. Докато тия сладури са мнозинство (а за жалост те са и ще бъдат още дълго време) ще бъде така. А, че управата действа както и е по-лесно е очевадно. По- нагоре го казаха хората - отделно вагонче за колелата и готово. Да, ама трябва и охрана, нали?

@PtD: нещо пак съм пропуснал - кога пуснаха метро до Бухово? :nuts: :roll2:

Edit: @4getcredo: опс, закъснях :)
Аватар
bikerider

Мнениеот azze » Чет Окт 01, 2009 11:37 am

Дори и да можеше да се качват колела в метрото,колко от вас биха си ги качвали?Да,някой хора примерно ходят с колело или метро на работа и ще им е по-удобно да карат до метрото,да си качат колелото и след това да карат до работа.Малко объркано ми е изказването,но сигурно сте ме разбрали.Кой ще си качи колелото в метрото,ако кара за удоволствие?Никой.Малко хора ходят на работа с колело.Искам да кажа,че "Метрополитън",поне в близкото бъдеще, няма да отделят цял вагон за колела,защото наистина това ще са много разходи с малко приходи.Поне аз така мисля.Някой ден...........може.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот bikerider » Чет Окт 01, 2009 11:39 am

azze написа:Кой ще си качи колелото в метрото,ако кара за удоволствие?Никой.

Е, хайде, хайде, чак пък никой...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Окт 01, 2009 11:52 am

4getcredo написа:
PtD написа: А защо да не се качим на метрото, ако ще ни закара до желаното място, м?

Отговорът е прост! :D : 1. Защото няма метро до Бухово и 2. не е разрешено, дори и да имаше.

Не знам за теб, но аз ходя и до други места, не само до Бухово. Например до Обеля. Вместо да гълтам пушилка 20 километра (от таралясници преди 94-та, дето би трябвало отдавна да са спрени от движение, понеже не отговарят на нормите за замърсяване :nuts:), бих предпочел да се замъкна до метрото, да се превозя до място, близко до Обеля и там да стигна с колелото до крайната си цел. И ми дреме дали съм "истински" колоездач, или "само за удоволствие" - важното е, че няма да се тровя и ще стигна два пъти по-бързо.

@bikerider, тук не говорим за вагонче, в което се превозват САМО велосипеди, а за такива, в които можеш да влезеш ЗАЕДНО с колелото. Така че охрана няма да е необходима.
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Чет Окт 01, 2009 12:16 pm

PtD написа:Не знам за теб, но аз ходя и до други места, не само до Бухово. Например до Обеля. Вместо да гълтам пушилка 20 километра (от таралясници преди 94-та, дето би трябвало отдавна да са спрени от движение, понеже не отговарят на нормите за замърсяване :nuts:), бих предпочел да се замъкна до метрото, да се превозя до място, близко до Обеля и там да стигна с колелото до крайната си цел. И ми дреме дали съм "истински" колоездач, или "само за удоволствие" - важното е, че няма да се тровя и ще стигна два пъти по-бързо.

Напълно те разбирам! :) Но в момента метрото не е пригодено, не е и планувано, за да се влиза с велосипеди (то с бебешка количка се влиза трудно...) и затова, според мен е по-редно да е забранено. Ще се създаде трудност за всички пътници, ако просто се позволи. За да станат нещата както трябва, е нужно да се промени част от инфраструктурата, а затова се искат вложения. Във всяко естествено функциониращо общество се очаква тези вложения да се върнат като финансов, социален (и пр.) или и като двете капитал. Твоите желания и на малцина други велосипедисти нямат нужната икономическа и символна тежест в нашето обществено уравнение. Затова и при създадената ситуация не е реалистично да се изпълни такова нещо. Никой не може да те спре да го искаш обаче. Живот и здраве... балансите може да се променят.

Не те карам да се откажеш от позицията си, а да не дърпаш толкова силно като захапeш, лош модераторе!! ;) :D

PtD, возил ли си се в метрото в пиков час?

Допълнение: Всъщност, причината да реагирам в темата не е несъгласие с желанието на мнозина да се влиза в метрото с колело, а срещу масовото съзнание, че нещата не ни се получават, както искаме (да влезем в метрото с колело), заради нечия зла воля (в случая Метрополитен), без да си даваме сметка, че може да има и други аргументирани причини. И че преодоляването на проблема се състои в простото убеждаване на субекта на злата воля да не прави така... Много неща се случват по тоя почин. Вярваме си, че са добри и почваме да ги правим с тази си гола вяра без да се поразмисли и попресметне това-онова преди да се действа. Примерът с алеиите. Вярваме си, че като убедим общината в тяхната нужда, всичко ще се нареди и ще цъфнем. Точно това е и причната в метрото да не може да се влезе лесно с бебе в количка (и с колело). Щото някой е правил нещата на гола добра воля, забъркана с некомпетентност, глупост и тук-таме малко политиканство.

Извинявам се за множеството редакции, ама докато ми се избистри исказа... не е лесно пред лъсналите остриета на PtD ;) :D
Последна промяна 4getcredo на Чет Окт 01, 2009 1:11 pm, променена общо 7 пъти
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Чет Окт 01, 2009 12:58 pm

PtD написа:@bikerider, тук не говорим за вагонче, в което се превозват САМО велосипеди, а за такива, в които можеш да влезеш ЗАЕДНО с колелото. Така че охрана няма да е необходима.

Говорех точно АКО има отделно вагонче. А охрана ще е необходима и в нормалните вагони, ако някой влезе с кално колело и изцапа достатъчен брой хора. Все едно не си се возил в 93 в лошо време и не си виждал как реагират хората... :)
Аватар
bikerider

Мнениеот boriss13 » Чет Окт 01, 2009 7:04 pm

Ако можеше да се возиш с байк в метрото, темата "Кой кого видял" щеше да е поне 120 страници, изписани от едни и същи 15-20-30 драскачи... :D
Едит: някой тукашен ли си заключва колелото (РАМ ХТ1 с огромни мекици) пред метростанция Младост 1?
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот PtD » Чет Окт 01, 2009 8:41 pm

@4getcredo

За да има някаква промяна, трябва да има импулс отнякъде. Импулсът обикновено идва от заинтересованите страни. Тъй като метрополитен едва ли има някакъв особен интерес да вози колоездачи, ще трябва колоездачите да си поискат. Реализацията на возенето вече си зависи от самия метрополитен. Ако е некадърна, то другите пътници ще натиснат против. И така напред-назад, напред-назад, докато се оптимизират нещата. Не ми е известно някъде по света да са нацелили оптимума от раз - нито като обществена уредба, нито като трафик, нито като предпазни мерки, нито като софтуер ( :eyebrow: )... Просто такава си е човешката същност - апостериорна. :lol:

Като начало трябва да се поиска. Колкото повече хора искат, толкова по-бързо ще се случи нещо. Сега-засега няма достатъчна маса, която да изисква транспорт на велосипеди в метрото. Обаче ако въведат строг контрол на ГТП, с надлежното измерване на вредните емисии, ми се струва, че много бързо ще нарастне броят на колоездачите ;)

П.П. Метрото има за задача не само да е печелившо предприятие. Даже четох, че стремежът е да излиза на нула. Има много други ефекти, които в крайна сметка са икономически, но трудно измерими. Например облекчаването на трафика има благоприятен икономически ефект, който не може да бъде измерен веднага. Допускането на велосипеди в метрото би довело (предполагам!) на привличането на още една част автомобилисти към алтернативен транспорт. Пример: Познавам хора, които живеят в Люлин, а работят в Младост. Трябва да въртят по 50 км на ден. Е, предпочитат да се придвижат с автомобил. Ако можеха да карат 2-3 км в Люлин и 2-3 км в Младост, щяха да предпочетат велосипед.

Някои ще кажат, "Аре па са. Колко са 50 км, че и на въпрос го правят". Ами колкото и да са. Не е ваша работа. Всеки сам си определя колко му е много и колко - поносимо.

@другите
Това, което ме дразни в конкретната тема, са изказванията от сорта "бе от къв зор ше си возите колелата в метрото, кви колоездачи сте". Ми ей такива. Не обичаме да се тровим с пушляците от автомобилите. Предпочитаме бързо и лесно да се транспортираме до изходната точка за по-интересни дейности.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Окт 01, 2009 9:12 pm

Е ти намери от какво да се издразниш, все едно да се дразниш на тия дето не разбират как може да се дават над 500 лева за колело :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Rix » Чет Окт 01, 2009 9:31 pm

Не изчетох всичко, но смея да твърдя, че ползите от възможността да се качите с велосипед в метрото са по-малко от негативите. Както по-горе някой спомена, за личните драми на станчовците общината не е длъжна да мисли.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот Alpina » Чет Окт 01, 2009 9:45 pm

PtD написа:Тъй като метрополитен едва ли има някакъв особен интерес да вози колоездачи, ще трябва колоездачите да си поискат.

:agree:
Като искам да допълня, че г-н Стоян Братоев (изпълнителен директор на Софийския метрополитен) е доста разбран човек и ако някаква представителна група отиде при него с ясно формулирани и конкретни предложения, то най-вероятно би ги взел предвид.
Така или иначе им предстои покупка на нови вагони и изобщо цели композиции, ако им се подхвърли такова искане, може да се опитат да се съобразят с велосипедистите.

Колкото до последните, моето мнение е, че за съжаление, повечеро няма да имат културата да ползват такива удобства.
В този ред на мисли, опасения от рода на:
jd написа::offtopic: Проблемът с метрото (поне доколкото аз знам и съм разговарял с хора, работещи в Метрополитена) е не липсата на специален ваган, а това, че някой умник (разбирай пишлиме недонапъпило) може да се реши да кара по платформата на някоя метростанция, да не се метне по погрешка на релсите и мотрисата да мине през него. Резултатът - освен фатален (много вероятно) за въпросния отворко, ще е и почти пълен блокаж на метро системата за 1 цял ден.

са напълно основателни :agree:
Последна промяна Alpina на Чет Окт 01, 2009 9:52 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Други