С колело в метрото

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: С колело в метрото

Мнениеот Stancho » Чет Окт 01, 2009 9:49 pm

Тоя въпрос на лични драми няма как да засяга общината... То не ги засяга малко велоалеи да направят (като изключим адски недомислено направената алея по бул. Евлоги Георгиев) пък ние за метро си говорим. Отдавна съм приел че карането на колело в София е екстремен спорт и си карам. Не веднъж съм въртял до Младост, но хаиде да видим всички с моето колело колко ще им е кеф да го направят (все пак няма да дропите 5 метра с ХС колело...). В България съм се примирил, че колело като Европеец няма да карам и не се и мъча, спазвам си правилата, колкото и да са зле и си гледам кефа.

Вече решението дали ще се оплаквате за метрото си е ваше.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Alpina » Чет Окт 01, 2009 10:01 pm

Stancho, за пореден път се изказваш силно неподготвен - по-добре не се излагай ;) :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Чет Окт 01, 2009 10:33 pm

Alpina написа:Stancho, за пореден път се изказваш силно неподготвен - по-добре не се излагай ;) :beer:

@Alpina: ти го приемаш като неподготвеност, но реално какво става тука замислял ли си се? Дразни ме факта, че тука 10-20 човека седят и си трошат клавиатурите плюейки тоя и оня, защото не им изнася нещо. Резултата от намеса като мойта е твоя пост, а това става, защото всички мислите как трябва да бъде, а не как е! Ето това ме дразни..., а вие си продължавате по старо му. Вместо да седите тука вземете (ако имате възможност, защото аз още нямам) да направите нещо, с което да подкарате нещата в правилния път, а не да си викаме: " Ти пък какъв си че ще пишеш..." В крайна сметка метрото и колелото са замислени да щадят природата и за да може голяма част от вас вместо да си подкарат колата на 15 години (нищо лично към никой), която замърсява въздуха колкото Икарус на СКГТ, да използват някоя от тези алтернативи. Съчетаването им би дало доста добър резултат, всеки знае защо. Но никой не ги съчетава, затова си караме като идиоти и камикадзета по пътищата и се молим някой да не ни блъсне, докато дишаме газовете на поредния КАМАЗ или допринасяме с поредната кола за замърсяването на въздуха. И докато седим само и се оплакваме тук, а не където трябва, дереджето няма да се промени! Защото винаги може да има един държавен мерцедес по - малко и един вагон в метрото повече, но не и докато някой не даде зор това да се случи. Някои са казали: "Птичка пролет не прави" и във вашия случай е точно така. За пример ще ви дам, че по алеята на бул. Борис 3-ти вече на 80% се изчисти велосипедната част от пешеходци, само защото хора като мен не си държат езика зад устата. Ако 20-30 човека (колкото пишат в темата) се обадят и се оплачат в метрото, току виж някой се замислил защо го правят.

Сега, който иска да ми пише че съм бил неподготвен, ако искате и минуси ми слагайте, но вече ми писна и не можах да се сдържа... :banghead:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Alpina » Чет Окт 01, 2009 10:48 pm

Погледни поста преди твоя, където започваш
Stancho написа:Тоя въпрос на лични драми няма как да засяга общината... То не ги засяга малко велоалеи да направят (като изключим адски недомислено направената алея по бул. Евлоги Георгиев) пък ние за метро си говорим...

След това пак ще си говорим.

Ако пак не ти е станало ясно - прочети http://www.metropolitan.bg/bg/about/struct/
След това пак споменавай общини и т.н.

Stancho написа:...Вместо да седите тука вземете (ако имате възможност, защото аз още нямам) да направите нещо, с което да подкарате нещата в правилния път, а не да си викаме: " Ти пък какъв си че ще пишеш...

Пак ще те призова да погледнеш същия ми този пост.
Смятам че съм обяснил повече от разбираемо, какво трябва да се направи.
Само забравих да добавя - "Метрополитен" ЕАД Адрес: София ул."Княз Борис І" №121 [email protected] Телефон:(+359) 2 921 2001

Дали бих се заел - не. Причини много.
Всъщност бих, ако измисля или някой ми подскаже достатъчно добър метод, за отсяване на малоумни ползватели на тази "услуга", за да не ме яд, ако по някакъв начин някой се пребори за допускане на колоездачи в метрото с колелата им и ги гледам после как карат вътре.
Или не ползват предвидените за тях вагони.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пет Окт 02, 2009 3:06 am

@Alpina, това, че някой малоумник може да злоупотреби с дадена услуга, не е причина да не се въведе услугата. По тази логика метрото трябва да се забрани за:

а) възрастни хора - могат да загубят равновесие и да се утрепят на релсите
б) тийнейджъри под 16 - могат да вземат да се гонят и да паднат пред влака
в) граждани с увредено зрение
г) граждани с клаустрофобия - могат да изпаднат в паника и да причинят неприятности
д) психически нестабилни личности (сигурно и тапия от психиатъра трябва да се носи?)
е) граждани с чалми и подозрително големи кореми
ж) ...

И не ми излизай с номера "като ги знам какви са малоумници тия с велосипедите"! Като опре ножа до кокала знаеш ли какви възпитани стават изведнъж? ;)

Наличието на полицай + множество камери във всяка метростанция ми се струва една добра гаранция за пазене на добро поведение. Като закопчаят един-двама малоумници, другите ще се снишат по-ниско от тревата.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Пет Окт 02, 2009 9:00 am

Да, да, роднина, милиционер, роднина... И това кой го плаща?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Пет Окт 02, 2009 9:41 am

hitar_potter написа:Да, да, роднина, милиционер, роднина... И това кой го плаща?

Ей, не мирясваш, а? Обичаш да се намесваш, а пък си нямаш хал хабер. Следващият път като се возиш в метрото, хубавичко се огледай. Ще видиш, че и камерите, и милиционерите ВЕЧЕ са си там. Така че няма ТИ да ги плащаш допълнително. Успокои ли се сега?
Аватар
PtD

Мнениеот jd » Пет Окт 02, 2009 2:25 pm

Абе баси спамерите сте - как оспамихте темата не е истина просто :crap:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот PtD » Пет Окт 02, 2009 3:59 pm

@jd, aз пък смятам, че дискусията се развива в полезна посока.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Окт 02, 2009 4:48 pm

PtD написа:Наличието на полицай + множество камери във всяка метростанция ми се струва една добра гаранция за пазене на добро поведение. Като закопчаят един-двама малоумници

Хахах, опряхме до МВР. Надай се, чадо :nuts:

@Stancho: хубавите неща стават бавно. Ако можеш по-бързо, заповядай (Edit: тоест недей, че ще стане като с велоалеите). Тия дето си трошим клавиатурите също имаме личен живот, но го правим с надеждата, че повечко хора ще прочетат. Само мога да ти кажа, че конформизма е най-ужасното престъпление, което човек може да си причини сам. Ако бяхме всички конформисти, щяхме още да събираме плодове по земята и да мрем когато годината е лоша :idea:

Пак ти казвам - явно не си стигнал до някои изводи. Не бързай да отричаш всички, които се "абят" да си трошат клавиатурите. Липсва ти вяра, личи си от километри.

Edit:
ааа, сетих се още нещо - един прекрасен начин да се обърне внимание на управата на Метрополитена върху проблема е да го направят Велоеволюция. По странно стечение на обстоятелствата те не се интересуват от този проблем, защо ли? Не са в час или... ?
Последна промяна bikerider на Пет Окт 02, 2009 4:57 pm, променена общо 5 пъти
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jd » Пет Окт 02, 2009 4:49 pm

@ptd: абе развива се, true, true, аз само отбелязвам :)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот hitar_potter » Пет Окт 02, 2009 8:58 pm

Мойто мнение по въпроса с комбинирането на велотранспорта с метрото е, че трябва на по-основните метростанции да има велопаркинги с възможност за вземане на велосипед под наем. (Ако не се лъжа, има го и по другите страни това нещо). Караш до метрото, оставяш си колелото на сигурно място, возиш се. Според мен, метрото не е средство за возене на колела, мотопеди, чували с цимент и така нататък. Пак ще кажа, в сравнение с много от столиците, София е малък град. За това и метрото е с малко изродени функции. Например, в Тайпе, Тайван съм се возил на метро и там спирките бяха през 15+ минути. И с метрото се вземаха огромни разстояния. Специални вагони за велосипеди, според мен са ненужна инвестиция на този етап (особено, след като се очаква по-нормален трафик след като метрото стане по-... обхватно)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bdz43r » Пет Окт 02, 2009 9:05 pm

Специални вагони за велосипеди са невъзможна инвестиция в този, а още по-малко и в следващи етапи. Метрото с това нескопосано проектиране скоро ще достигне предела на възможностите си и велосипедите ще са последния му проблем.
А как си преставяте сутрин в лудницата да се качите с колело, ако ще и в хипотетичния специален вагон?
Аватар
bdz43r

Мнениеот PtD » Съб Окт 03, 2009 2:38 am

bdz43r написа:Специални вагони за велосипеди са невъзможна инвестиция в този, а още по-малко и в следващи етапи. Метрото с това нескопосано проектиране скоро ще достигне предела на възможностите си и велосипедите ще са последния му проблем.

Интересно. Разкажи по-подробно, моля?
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Съб Окт 03, 2009 6:55 am

Ами, до колкото се сещам, когато са строели лондонското метро е имало големи противници на огромните метрострнции, които са се правели тогава - хората са смятали това за разхищение на пари. Сегашните им влакове са с дължината на станциите, за да могат да побират пътникопотока....
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Съб Окт 03, 2009 8:05 am

Добре, какво мислите за следното:
За да можеш да ползваш колело в метрото, трябва да подадеш някакво заявление за това
В това заявление ти ще се подпишеш, че си съгласен с определени условия
Такива например да бъдат
- забрана за ползване в определени часове, като това са пиковите за пътникопотока
Т.е. така или иначе ще е почти невъзможно да се влезне с колело и ще е доста опасно за пътниците.
- забрана за каквото и да е каране на колелото след преминаване на входа. Там ще е записан размера на глобата - примерно 200лв или повече. Така след като те хванат, просто имат черно на бяло написано, че сам си се съгласил на това.
- забрана за влизане в метрото с кално колело, докато е мокро
Знам че процедурата ще ви се види сложна, но все пак е някакво решение на повечето проблеми.
Първо че така се гарантира липса на велосипеди в блъсканицата, второ че малко или много се ограничават лумпените, трето че все пак наистина заинтересованите за това ще си отделят 30 мин за процедурата.

Това, че колелото трябва да се таксува с билет, мисля че е нещо с което всеки би трябвало да е съгласен?

Дайте някакви идеи какви трябва да са правата и задълженията на велосипедист, искащ да може да ползва метрото?
След като ги изясним, може да направим подписка, след което ще отидем да си запишем час за разговор с изпълнителния директор и да се разберем какви са техните причини и какво може да се направи по този въпрос.
Надявам се никакви Влоеволюции, никакви организации да не почнат да "искат права"
Достатъчно е да имаме подписка на някакво количество хора, желаещи предоставянето на дадената услуга.
От там нататък всичко е въпрос на разбиране от двете страни, нещо на което се съмнявам да съществува във "Велоеволюция"

Давайте някакви сериозни и реалистични предложения :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот azze » Съб Окт 03, 2009 11:39 am

Alpina написа:Добре, какво мислите за следното:
- забрана за каквото и да е каране на колелото след преминаване на входа. Там ще е записан размера на глобата - примерно 200лв или повече. Така след като те хванат, просто имат черно на бяло написано, че сам си се съгласил на това.

Звучи добре.Ако нарушиш втори път забраната - забрана за влизане с колело в метрото.Макар че ще е трудно осъществимо.Май по-голяма глоба или кофискация на колелото е по-добре.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот did » Съб Окт 03, 2009 11:44 am

Хубави сметки си правите, ама го няма кръчмаря...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 4getcredo » Съб Окт 03, 2009 11:46 am

PtD написа:
bdz43r написа:Специални вагони за велосипеди са невъзможна инвестиция в този, а още по-малко и в следващи етапи. Метрото с това нескопосано проектиране скоро ще достигне предела на възможностите си и велосипедите ще са последния му проблем.

Интересно. Разкажи по-подробно, моля?

Марто, ето две статии с история и разсъждения по темата:
1. Метроденят 7 септември 2009.Поглед 30 години назад
2. Метронощта след 1989 година
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Нед Окт 04, 2009 9:02 am

С тъпо упорство българските урбанисти закръглят, затварят, тангират, заобикалят и лъкатушат транспортните мрежи, само и само да не направят очевидното – да разтоварят града с паралелни и перпендикулярни трасета, придържайки се към правата линия. Защо го правят, не знам. Тук дори идеологиите нямат пръст.

:)
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Нед Окт 04, 2009 7:38 pm

bikerider написа:
С тъпо упорство българските урбанисти закръглят, затварят, тангират, заобикалят и лъкатушат транспортните мрежи, само и само да не направят очевидното – да разтоварят града с паралелни и перпендикулярни трасета, придържайки се към правата линия. Защо го правят, не знам. Тук дори идеологиите нямат пръст.

:)

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bdz43r » Нед Окт 04, 2009 9:35 pm

PtD написа:Интересно. Разкажи по-подробно, моля?
На новите влакове, които сега се купуват не може да им се добави още един вагон, защото няма да се побере на станциите. Значи тези влакове още сега са с максимална дължина.
Старите влакове се движат с 4 вагона, има място за още един, повече не може (а и повече няма).
Сега движението в натоварените часове е през 4 мин. Минималният интервал на книга е 90 сек, но реално по-малко от 2-3 мин е трудно постижимо.
А метрото още не е достроено и пътниците ще се увеличават. Ще се увеличава и градът.
Аватар
bdz43r

Мнениеот PtD » Нед Окт 04, 2009 10:33 pm

bdz43r написа:Ще се увеличава и градът.

О, това съвсем не е сигурно. :peace:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Окт 05, 2009 7:31 am

Но хората едва започват да използват метрото. Какво ще стане след една година не ми се мисли.
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Пон Окт 05, 2009 8:22 am

bdz43r написа:Ще се увеличава и градът.

Абе на"селенИето" ще се увеличава. Града не съм сигурен :(!:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот jd » Пон Окт 05, 2009 10:53 am

bikerider написа:Но хората едва започват да използват метрото. Какво ще стане след една година не ми се мисли.

Бе тази сутрин дойдох до офиса с метрото, в час пик - на спирка Опълченска едвам се набутах в метрото... :(
Представям си ако почвам да го ползват като хората какво ще се случи. Ще стане като това:
http://www.youtube.com/watch?v=eQdS5HY_O6k
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот рс » Пон Окт 05, 2009 1:42 pm

Не съм се возил в софийското метро, но като гледам лондонското, немските влакове, норвежките влакове и тези в Дания и онези в Италия и Швейцария си мисля, че едно отделение с малко повече пространство без седалки ще върши добра работа за нормално мръсни/чисти колела, детски колички и други багажи. Там винаги ще може да се понатъпчат и хора - ако метрото е пълно като икарус.
За съжаление ще се намерят лекенца и ще се натикат с най-дивашкото ДХ и 15 кг кал по него, по тях и в главите им :)
Няма да е лошо да копираме немския опит с вагоните за колела и хора, примерно. Лондон не е пример за добър град, по-скоро става за джунгла.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот jivkonik » Чет Окт 08, 2009 12:53 pm

jd написа:@jivkonik: и с ролери не може в метрото. Казвам го от личен опит. Оферта е да имаш 1 чифт кецове в раницата - и преди да влезеш в метрото си ги мяташ тях, а ролерите на рамо ;)

Човека пътува от Младот 1 до Опълченска и обратно - БЕЗ ПРОБЛЕМ почти всеки ден!!! :eyebrow:
Аватар
jivkonik

Мнениеот jd » Чет Окт 08, 2009 2:47 pm

Еми незнам как го прави. Мен са ме спирали преди време... :dontknow:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот jivkonik » Чет Окт 08, 2009 3:32 pm

jd написа:Еми незнам как го прави. Мен са ме спирали преди време... :dontknow:

Тия новите по Младост може би са неви ламери (служителите) и не знаят още кво да спират-кво не! :eyebrow: :nuts:
Аватар
jivkonik

ПредишнаСледваща

Назад към Други