25thframe написа:Съгласен съм, момичето изглежда не е било право, от гледна точка на правилата, но не мисля че това е начина да й го покажат.
25thframe написа:Съгласен съм, момичето изглежда не е било право, от гледна точка на правилата, но не мисля че това е начина да й го покажат.
PtD написа:Еее не. Уважавам позицията ти на адвокат на дявола, ама тука се пресили доста.
PtD написа:Мога да ти кажа от опит в първо лице единствено число, че съвсем не е едно и също да те удари кола и да те удари велосипедист!![]()
![]()
PtD написа:Ако почна и аз да раздавам правосъдие по тоя начин, трафикът ще намалее с едно 25-30%...
Хмм, според теб обществото (от пешеходци), половината от които изобщо нямат представа от правилника за движение по пътищата, вижда като заплаха и агресия повечето колоездачи, които по мои наблюдения пресичат съвсем културно на пешеходните пътеки, макар и яхнали колелата си, особено пък когато са жени?
subritual написа:Велосипедист, блъснал пешеходец е инцидент, възникнал най-вероятно поради невнимание/неспазване на установените правила.
Admin написа:@bikerider
За мен спорът, който сте подхванали, е... не знам как да го нарека, затова ще кажа просто "странен".![]()
Но това, което наистина не мога да повярвам и ме провокира, е че ти, както и който и да е друг в този форум, пресича на пешеходните пътеки винаги слязъл от колелото, водейки го до себе си, както е по правилника.
Признавам си, че аз рядко го правя - тогава, когато ситуацията го изисква (било автомобилния поток или пешеходния) и не смятам, че в останалите ситуации проявявам агресия към когото и да било, особено пък към пешеходците на пътеката (ако изобщо ги има).
Това, че ти си видял един или два примера за някой, който застрашава пешеходци с минаването си по тяхната пътека, не превръща всички колоездачи в лумпени. По същата логика това, че има хора, които карат опасно спрямо туристите на Витоша, не означава, че всички планински колоездачи са хулигани, незачитащи другите, нали така? Защото по твоята логика ще излезе, че карането в планината е агресия спрямо туристите само заради това, че има отделни хора, чието каране може да бъде определено по този начин.
Не искам да си мислиш, че се заяждам - просто смятам, че в тая тема никак не си прав.Дори и да погледнем нещата съвсем отделно, както ти настояваш:
- В едния случай имаме леко нарушение, което теоретично може да доведе до инцидент, но такъв не е имало. (Всеки шофьор прави доста такива нарушения, например със скоростта, не вярвам да спазваш стриктно всяко ограничение, нали? )
- В другия случай имаме конкретно посегателство, изразяващо се в кроше, нанесено от индивид от мъжки пол в лицето на жена, неочакваща по никакъв начин това.
Е колкото и да ги гледам отделно двата случая, изобщо не е нормално първото да предизвика второто.
Admin написа:Това, че ти си видял един или два примера за някой, който застрашава пешеходци с минаването си по тяхната пътека, не превръща всички колоездачи в лумпени. По същата логика това, че има хора, които карат опасно спрямо туристите на Витоша, не означава, че всички планински колоездачи са хулигани, незачитащи другите, нали така? Защото по твоята логика ще излезе, че карането в планината е агресия спрямо туристите само заради това, че има отделни хора, чието каране може да бъде определено по този начин.
Admin написа:Не искам да си мислиш, че се заяждам - просто смятам, че в тая тема никак не си прав.![]()
Admin написа:Дори и да погледнем нещата съвсем отделно, както ти настояваш:
- В едния случай имаме леко нарушение, което теоретично може да доведе до инцидент, но такъв не е имало. (Всеки шофьор прави доста такива нарушения, например със скоростта, не вярвам да спазваш стриктно всяко ограничение, нали? )
- В другия случай имаме конкретно посегателство, изразяващо се в кроше, нанесено от индивид от мъжки пол в лицето на жена, неочакваща по никакъв начин това.
Е колкото и да ги гледам отделно двата случая, изобщо не е нормално първото да предизвика второто.
rarekin написа:Само не разбрах как това "разминавайки пешеходците на две колела" се превърна в "карах ПО пешеходната пътека".![]()
Не е много трудно да се види на ВСЯКО кръстовище в София, как пешеходците самоволно и напълно в нарушение на Правилника и Закона, тръгват да пресичат ИЗВЪН пешеходната пътека. Това си е нарушение като всяко друго и то също създава предпоставки да се стига до "разминаване на пешеходците на две колела" .
rarekin написа:В страните, където велоалеите (ама истинските) са факт, на повечето от кръстовищата пешеходната пътека е дублирана (успоредно на нея) върви И велоалеята. Това, което става по нашите кръстовища е, че, пешеходците, излизайки извън отредената им площ за пресичане, отнемат възможността на велосипедистите да се придвижват върху тази част от пътя, която се явява естествено (и безопасно) продължение на техния път на пътното платно през кръстовището.
rarekin написа: Аз също не слизам от колелото на пешеходни пътеки, просто защото не карам ВЪРХУ тях , а успоредно на тях. Пък нека някой ми посегне по тоя повод.
subritual написа:Велосипедист, блъснал пешеходец е инцидент, възникнал най-вероятно поради невнимание/неспазване на установените правила.
bikerider написа:Именно. Точно това е пасивна агресия - да не отчиташ, че застрашаваш някого и, че може да нараниш човек. Активната, непосредствена агресия като да удариш пешеходец е съвсем логичен отговор.
bikerider написа:Точно това е пасивна агресия - да не отчиташ, че застрашаваш някого и, че може да нараниш човек. Активната, непосредствена агресия като да удариш пешеходец е съвсем логичен отговор.
bikerider написа:Определено няма какво да кажеш, защото и ти бъркаш логично с приемливо. Бих те помолил да прочетеш внимателно горните ми постове, но някакси имам чувството, че те влече повече да ме изкараш злонамерен. Твой проблем.
PtD написа:Ами "тука е така".
bikerider написа:Пешеходците и те са една история родна мила....
zikzuk написа:Според мен обаче една от причините за зачестилите спречвания между шофьори и колоездачи е, че вече се стъмва по-рано
kreyze написа:Във Варна все още не съм имал нито едно от всички тези изживявания който вие ми разказвате
An Alien Hoopajupe написа:Не приемам съвети от човек с Кондьо на аватара .
PowerSlide написа:
Аз обикновено в градчето карам колелото доста агресивно
PowerSlide написа: и съм благодарен на шофьорите, дето ме изтърпяват и пазят
darkki написа:Жалко е, че в България шофьорите не ни зачитат за хора, аз живея в Велико Търново и наскоро направиха две нови крагови, еми там е ужас карат скаш не те виждат пак кат трягнеш ти свирят и те псуват!
аз лично имам две или три кататрофи с коли и при едната шофьора като видя че пресичам сазнателно натисна гаста в последствие ме бладна и аз го набих, но това не решава проблемите, до колкото знам вие в София си имате велоалеи ( каде да варвите редом с колите до колкото помня тва значи ) при нас в ВТ тетакова нещо нема !
rarekin написа:Специално за ВАС, колежке. Вместо сок от кисело зеле - http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 85&Level=1
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 374 госта