За пешеходните пътеки и алеи на Витоша

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За пешеходните пътеки и алеи на Витоша

Мнениеот silvertm » Нед Окт 11, 2009 7:06 pm

Знам, че въпросът е повдиган много пъти, но искам отново да обърна внимание - пътеките и алеите на Витоша са предимно за пешеходни туристи и едва след това за велосипедисти.

Днес беше чудесен ден за каране в планината, но също беше ден, в който е пълно с туристи по пътеките.
И станах свидетел на няколко много грозни ситуации (и докато се качвах и докато се спусках). Разминах се със скоростно спускащи се по алеята "Княжево - Златни мостове", които крещяха "писта", набиваха агресивно спирачки с влачене (знам, че влаченето се използва за един вид звуково предупреждение на туристите, но то съсипва пътеките и много стряска туристите) и обиждаха пешеходните туристи, защото не са скочили веднагически встрани от пътеката...

Разберете, това е недопустимо и от чисто човешка гледна точка, но също е и рязане на клона, на който всички велосипедисти в планината седим - отношението на хората към нас. Сигурно сте забелязали камъните, които са сложени на много места по алеята? Убеден съм, че са сложени от хора, на които им е писнало от автомобили и АТВ по алеите, но също и от вело "спускачи". Замислете се какво друго може да се случи - дали някой, комуто е паднало пердето, няма да разхвърля кабари на някои места, или дори по-лошо - да опъне някъде жица, която... няма да видите навреме.

А на мен нагоре хората ми даваха път и аз им благодарях. Надолу, винаги когато се разминавах с някого, го правех с намалена скорост, за да не го стресна, а ако е застанал на пътя ми така, че да не мога да го заобиколя, помолвах го да ми даде път - с нормален глас, без истерии, почти спрял зад него. Нямах проблеми в повечето случаи, но имаше и хора, които при вида на велосипеда зад тях (въпреки, че е почти неподвижен) подскачаха, защото преди мен са минали сульо и пульо с "пистааа" и "бе вие ненормални ли сте!"...

Приканвам ви да помислите в малко по-далечна перспектива от 20-30 метра пред вас, тук и сега, защото утре пак ще искате да се качите и да се спуснете.
silvertm

Рейтинг: 1671

Re: За пешеходните пътеки и алеи на Витоша

Мнениеот kojota » Нед Окт 11, 2009 7:12 pm

Съгласен !

Аз винаги - и не само в планината като приближавам някой пешеходец в гръб намалявам почти до 0 и тогава го заобикалям или помолвам за път - което смятам че е правилно - и безопасно и за него и за мен !
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот joropc » Нед Окт 11, 2009 7:50 pm

silvertm написа:..............

:agree: :agree:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот codename47 » Нед Окт 11, 2009 8:06 pm

joropc написа:

:agree: :agree: :agree:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот vpravov » Нед Окт 11, 2009 8:49 pm

codename47 написа:
joropc написа:

:agree: :agree: :agree: :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Asen6o » Нед Окт 11, 2009 8:55 pm

vpravov написа:
codename47 написа:
joropc написа:

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
Аватар
Asen6o

Рейтинг: 1407

Мнениеот nahi » Нед Окт 11, 2009 8:57 pm

vpravov написа:
codename47 написа:
joropc написа:

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
Последна промяна nahi на Нед Окт 11, 2009 8:58 pm, променена общо 1 път
Аватар
nahi

Мнениеот BurNiNg_IcE » Нед Окт 11, 2009 8:58 pm

nahi написа:
vpravov написа:
codename47 написа:
joropc написа:

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree:

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот ATR » Нед Окт 11, 2009 9:57 pm

Аз като намаля и мина кротко покрай някой, най-честно ми се карат защо не съм им крещял "Оп оп!" или "Писта".
Иначе съм абсолютно съгласен !
If it can't kill you... it ain't extreme
Аватар
ATR

Рейтинг: 1220

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Окт 11, 2009 11:12 pm

nahi написа:
vpravov написа:
codename47 написа:
joropc написа:
silvertm написа:

:agree:

:agree:

Днес покарах с Darkman на Сливен и точно за това си говорихме! Много се изкефих на това как те гледат хората там и как ти се радват, правят път и т.н. Много е жалко как на Витоша хората вече са наплашени. И то не заради други, ами заради "спускачи" по алеята...
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот nikolce » Нед Окт 11, 2009 11:56 pm

silvertm написа:Разберете, това е недопустимо и от чисто човешка гледна точка, но също е и рязане на клона, на който всички велосипедисти в планината седим - отношението на хората към нас.

За жалост няма, и не могат да разберът. Simple as that.
Питам един дядо на Витоша за посока, вика ми това е пешеходна алея, за пешеходци, шосето ти е еи там.
Говориме си с един познат, разказвам че ми харесва да карам колело в планината, вика внимавай надолу, ако знаеш колко сме ги псували тея (демек, тези като теб).. :boggled:
И то не става въпрос само за Витоша, вижте на Рила какво се случва.

Хората помнят. Един ден може да забранят, всичко което е на колела да се движи по горите. И тогава вече, след поредното скучно каране в парка, би трябвало да разберът, би трябвало....
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 5:58 am

@silvertm: Съгласен съм с всичко написано, но темата е абсолютно безсмислена и безцелна, само ще си начешем езиците. Да им беше обърсал по два шамара, щеше да допринесеш малко за културата на спускане. С идиоти и дебилчета няма какво да се говори, директно с ритници в муцуната. Който има поне малко мозък пази туристите повече от себе си.

Освен всичко друго, мнозинството хора, които познавам, са крайно внимателни с хората по пътеките. Редно е да ги споменем и тях, нормалните, щото лично аз ужасно се кефя, когато видя такъв човек да се спуска между хора и да им благодари.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jd » Пон Окт 12, 2009 7:05 am

Подкрепям bikerider!
Този проблем винаги ще съществува или поне (според мен) до момента, в който има обособени за велосипедисти пътеки, както е в някои страни малко по-на запад от линията на бозата. А, както знаем е проблем, който изисква не е един и двама да го решат, както и да се действа, вместо само да се говори и да се чешат езици (за да не стане като с велоалеите в София).
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Окт 12, 2009 10:19 am

Абе аз вчера дебнах китайския зет да му ръгна едни щеки в спиците, ама "пачата" се беше скатал в "Бай Кръстьо" да плюска. :D

П.П. Вчера имаше твърде много спускачи. Това създава проблем за хората, които са пеша. Направи ми впечатление, че там, където се пресичат пешеходната пътека и вело трасето никой не си правеше труда да намалява скоростта. Кара се безобразно и безрассъдно, особено от колоездачи, дето още не знаят чукали им се, пика ли им се..... Да стане беля е само въпрос на време. При този начин на каране рано или късно колелетата ще бъдат забранени на Витоша. ;)
Аз също карам на Витоша, но карам така, че като кажа "добър ден", хората да ме чуят, да ми се усмихнат, да ми направят път и също да ми пожелаят "добър ден".
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Crimson » Пон Окт 12, 2009 12:36 pm

Ок, ама на мен ми е много любопитно как точно можеш да намалиш рязко без да уплашиш някой, макар и да спреш на 20 метра от него. Не за друго ама аз те тва не го умея определено и винаги се стряскат макар, че спирам на достатъчно разстояние. Особено на стръмните участъци.
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 12:41 pm

Аз затова викам намалявайки... и карам дефанзивно. Щото не знам какво има зад завоя.
Аватар
bikerider

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Окт 12, 2009 1:21 pm

Нали скоро ще има специални трасета на Витоша за спускане - летете там. По пешеходни пътеки се кара със съобразена скорост, т.е. да може да се намали до пешеходна скорост още преди туристите, за да не се плашат.

В неделя карах за кратко на Витоша и по време на спускането се съобразявах с цел въобще да не притеснявам хората, а те ми отговаряха с усмивка на поздрава.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот papi007 » Пон Окт 12, 2009 1:39 pm

То си е до възпитание, култура, (себе)уважение и капчица морал да пазиш най-вече другите освен себе си. Пък дали ще си в кола, дали ще си на колело, дали ще хвърляш пиратки на нова година - няма значение :agree: Ако някой е решил да се трепе - прав му път. Ама нека не въвлича в глупостите си другите, защото надали са длъжни с нещо да търпят простотиите му...
Аватар
papi007

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Окт 12, 2009 3:20 pm

Crimson написа:Ок, ама на мен ми е много любопитно как точно можеш да намалиш рязко без да уплашиш някой, макар и да спреш на 20 метра от него. Не за друго ама аз те тва не го умея определено и винаги се стряскат макар, че спирам на достатъчно разстояние. Особено на стръмните участъци.
Като си залепиш разцепените дискове и ще разбареш. :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот gdude » Пон Окт 12, 2009 4:07 pm

Pr3d4t0R написа:Нали скоро ще има специални трасета на Витоша за спускане - летете там. По пешеходни пътеки се кара със съобразена скорост, т.е. да може да се намали до пешеходна скорост още преди туристите, за да не се плашат.

В неделя карах за кратко на Витоша и по време на спускането се съобразявах с цел въобще да не притеснявам хората, а те ми отговаряха с усмивка на поздрава.

Само да вметна,вчера докато бях на лифта станах свидетел на следната случка : Ходят една група пешеходци и стигат един "кръстопът".Пред тях имаше две възможности,да тръгнат по пътеката с пешеходна маркировка и да минат по пътеката обозначена с табелка за велосипеди.След кратко мислене,хората продължиха по вело-трасето(а ясно видяха табелката).
Та мисълта ми е,че ти не можеш да ги ограничиш да ходят само по пешеходните пътеки.Тоест пак не е добра идея да "летиш" по трасетата. ;)
Да не говорим,че и аз самия вчера се нагледах на грозни изпълнения.Както от страна на велосипедистите,така и от страна на хората.Пр.: Вчера на едно от спусканията реших,че ще мина през ски пътя( след шосето вляво ).Та карам аз надолу и там където виждам,че пред мен има хора намалям и преминавам.Но едни хора ми направиха много лошо впечатление,бях спрял да си почина на около 100-тина(може би повече) метра от тях.Преди да тръгна им извиках да знаят,че идвам(хората ме чуха,видяха и се поместиха).Но момента в който тръгнах единия мъж почна нещо да вика,докато минавах успях да се усетя,че ме псува (сигурно цялата рода е изброил :D).Подминах ги,но се почувствах тъпо,най-малкото защото минах достатъчно бавно и ги бях предупредил. :boggled:
И всичко това най-вероятно се случва,защото някъде по пътеките,някои е "летял" докато е минал на 10-санта от тях.
Единственото решение да има кой да налива мозък у главите на "пилотите"(тези които създават опасности докато "прелитат").За мен лично удоволствието от карането е още по-голямо когато съм се разминал с някои пешеходец и той ми е благодарил(поздравил),че минавам по-нормално покрай него. :) :)
В крайна сметка,не е чак толкова трудно да се натисне лостчето на спирачката.... :beer:
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот TheAnimal » Пон Окт 12, 2009 4:34 pm

gdude написа:Само да вметна,вчера докато бях на лифта станах свидетел на следната случка : Ходят една група пешеходци и стигат един "кръстопът".Пред тях имаше две възможности,да тръгнат по пътеката с пешеходна маркировка и да минат по пътеката обозначена с табелка за велосипеди.След кратко мислене,хората продължиха по вело-трасето(а ясно видяха табелката).

Такива темерути с кеф да ги прегазиш!То явно от табелките не им светва лампичката, че не е за пешеходци и сами си носят отговорността като ходят по трасето.
Иначе като карам винаги намалям , благодаря че ми правят път та даже често се заговорям с туристите особедно в район, който не ми е познат. Все научавам по нещо ново за местноста или интересна случка разказана от някой по-възрастен турист :peace:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот silvertm » Пон Окт 12, 2009 4:44 pm

Ето, че има смисъл от такива теми:
TheAnimal написа:Такива темерути с кеф да ги прегазиш!То явно от табелките не им светва лампичката, че не е за пешеходци и сами си носят отговорността като ходят по трасето.

Кое точно не е за пешеходци?
На Витоша няма пътеки, които не са за пешеходци.
silvertm

Мнениеот Crimson » Пон Окт 12, 2009 4:52 pm

Едно такова с виражи, дропчета, камъни и доста неприятен наклон където определено не готско да се разхожда! Да не говоря, че там вече определено би било доста трудно да се спре на време сешшш ли се.
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот TheAnimal » Пон Окт 12, 2009 4:56 pm

Ще ти го обясня с друг пример различен от колоезденето, защото явно не си разбрал.
На плажовете по морето където има табелки "Къпането забранено" ти влизаш във водата на собствена отговорност.
Така е и с трасето...има табелка че е за велосипедисти и всеки пешеходец тръгнал по него си носи отговорността. Защото ние тръгваме да се пускама с нагласата, че в гората няма само животни а и мислещи хора, които спазват правилата и като видят , че това всъщност е трасе а не пътека би трябвало да се замислят, естествено ако има с какво.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 5:23 pm

@silvertm: Започваш да прекаляваш. Никъде на Витоша няма пътеки САМО за пешеходци. TheAnimal го е казала достатъчно ясно и няма нужда от буквоядство.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Пон Окт 12, 2009 5:45 pm

Мислех, че съм го казал на чист и разбираем български език. Ще го повторя с по-големи букви:

НА ВИТОША НЯМА (няма значи НЯМА) ПЪТЕКИ, КОИТО НЕ СА ЗА ПЕШЕХОДЦИ

Това, че някой е решил противозаконно да наслага табелки някъде си, си е негов проблем, защото е закононарушител. Простъпката се нарича самоуправство и според Наказателния кодекс подлежи на наказание лишаване от свобода до 5 години, ако се касае за немаловажни случаи.
Защото такива неща може да прави само в двора си, при това не винаги по всякакъв начин.

За недоразбралите е написано от нашия админ и на първа страница на сайта от оня ден:

През изминалите месеци между "Веломания" и Природен парк "Витоша" се провеждаха обсъждания и консултации, резултатът от които е постигането на съгласие за създаването на маршрути и пътеки в рамките на парка, които да са предназначени специално за планинско колоездене и да са обособени, за да не си пречат с туристическите алеи.
...
В следващите месеци предстои конкретизиране на тези и още много подробности като подробните параметри и характеристики на маршрутите, а първите реални резултати под формата на обособени трасета и/или маркирани специално за колоездене пътеки се очакват през пролетта на 2010 г. За целта ще бъде създадена работна група, която ще се занимава с тези неща.

За повече информация:
http://mtb-bg.com/index.php/events/even ... -news00790
silvertm

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 8:19 pm

Аз също мислех, че съм бях пределно ясен. На Витоша наистина няма пътеки, които да не са за пешеходци. Но няма и пътеки, които да са САМО за пешеходци. Стига словоблудство, помисли какво ти се говори и се осъзнай. Знаците, които те разпенват толкова не са забранителни, а предупредителни и са сложени от добра воля към пешеходците. Когато на Витоша бъде забранено (дано не) колоезденето, тогава се пени.

Не стига че се опитваме някакси да налеем акъл (къде с писане, къде скоро с шамари) в идиотчетата, които просят забрана за всички, ами ти си се изтъпанил тук и ревеш, че едва ли не Витоша е само за пешеходци. Никъде няма такъв такъв правилник/член/алинея. Време е да осъзнаеш какви ги плещиш и да видиш каква вреда причиняваш. Друг е въпроса дали не го правиш умишлено за да провокираш спускачите. Помисли си добре какви ги вършиш и плещиш, прочети последния ред от първия си пост и си задай въпроса кой е късогледия в темата.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Пон Окт 12, 2009 9:19 pm

bikerider написа:На Витоша наистина няма пътеки, които да не са за пешеходци. Но няма и пътеки, които да са САМО за пешеходци. Стига словоблудство, помисли какво ти се говори и се осъзнай. Знаците, които те разпенват толкова не са забранителни, а предупредителни и са сложени от добра воля към пешеходците.

Сигурен ли си, че знаеш какво говориш?
Защото аз говоря за това:

TheAnimal написа:Такива темерути с кеф да ги прегазиш!То явно от табелките не им светва лампичката, че не е за пешеходци и сами си носят отговорността като ходят по трасето.

Чия лампичка трябва да светне?
И кой какви ги "плещи"?
silvertm

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 10:34 pm

Пътеката, по която карат спускачи, не е за пешеходци. TheAnimal се е изразила ПЕРФЕКТНО, а ти се хващаш за някакви глупости, които ги има само в твоята глава. Че и дрънкаш за самоуправство. Никой не забранява на пешеходците да ходят там. Никой не присвоява правомощия, за какво самоуправство говориш, какви са тия глупости? Само в твоята глава го има това. Ма какво ли ти обяснявам като очевадно си в write-only режим.

Пак ти казвам, престани да настройваш спускачите с тези твои глупости, защото правиш точно обратното на това, за което уж си пуснал темата. Ако малоумните хлапета ни режат клона с трион, ти в момента го правиш с хускварна. Осъзнай се!!!
Аватар
bikerider

Мнениеот azze » Пон Окт 12, 2009 11:43 pm

Няма нужда да философствате излишно.Витоша е единственото познато за мен място за каране,където хората са любезни,приятелски настроени и толерантни към велосипедистите.Къде в София някой ще те поздрави и ще ти направи път да минеш?Никъде.Кой в София веднага ще спре и ще ти предложи помощ,ако имаш нужда?За жалост почти никой.
Старайте се да се съобразявате с пешеходците на Витоша (а и другаде),както и те се съобразяват с вас.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Следваща

Назад към Общ форум