Проблем със заден амортисьор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот Ride_or_Die » Нед Окт 11, 2009 7:24 pm

Вчера решихме да караме на Витоша. Нищо кой знае колко екстремно. Понеже вече подготвих новия ми байк за зимата реших да взема стария ми, който все още е нов и запазен. Докато карах по неравности се чуваше много силно скърцане, направо ме беше срам от хората около мен. Това ставаше когато минавах през леки неравности като малки пукнатини по асвалта и павета. Днес се опитах да махна амортисьора и шчупих не един а цели два шестограма. Добре че не опитах с ToolBox-а. Проблема мисля че е в една гумичка която уж е за да предпазва от прах. Ето и снимка.Как да развия болтовете?
Изображение
Ride_or_Die

Рейтинг: 992

Re: Проблем със заден амортисьор

Мнениеот ico 1 » Нед Окт 11, 2009 7:54 pm

Ако шестограните и са били от класата на "амортесьора", нищо чудно, че си ги Счупил. Пробвай с хубави шестограни с по-дълго рамо и се съобрази с посоката на отвиване, т.е. обратно на часовниковата стрелка (това важи и за двата шестограна).
П.П. Какво правят тези жила там? Не им е оттам пътя.
П.П. Онази въртялка, дето натяга пружината защо си я развъртял?
Последна промяна ico 1 на Нед Окт 11, 2009 8:05 pm, променена общо 1 път
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ride_or_Die » Нед Окт 11, 2009 8:03 pm

Знам че този "амортисьор'' не струва. Шестограмите са от магазина за 1 лев :). И аз съм се чудил какво правят там тези жила но така го купих. Тези двете са за скоростите. Отгоре е това за задната спирачка. Незнам защо но една голяма част от жилото (най-вече това за сирачата) няма брони.
Ride_or_Die

Мнениеот jivkonik » Вто Окт 13, 2009 11:15 am

Ако споделиш и марката и модела велосипед може би ще стане малко по-ясно? :idea:
Аватар
jivkonik

Мнениеот veskoz » Вто Окт 13, 2009 12:29 pm

Ако все още има здрав шлиц на болта, вземи WD 40 и хубави шестограни, ако ли не нагряване му е майката (боята на рамката... сори :dontknow: )
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот insane.b0y » Вто Окт 13, 2009 2:07 pm

вземи хубав ключ и пробвай пак, аз един път видях доста напъване с един такъв "амортисьор'' разви се с много зор и не можеше да се извади просто от каране и ''хубавата'' работа на "амортисьора'' болта се беше изкривил
Аватар
insane.b0y

Рейтинг: 1223

Мнениеот crossenduro2 » Вто Окт 13, 2009 4:17 pm

Пич аз имах съия проблем.Вземи малко масло и го напръскаи целия след 1 - 2 часа каране ще спре сигурен съм. :peace:
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот bikerider » Вто Окт 13, 2009 4:21 pm

Ride_or_Die написа:Проблема мисля че е в една гумичка която уж е за да предпазва от прах.

По-скоро е от самия "амортисьор". На три пъти съм помагал точно за такъв проблем и трите пъти беше там. Кривите болтове пък изобщо не ги коментирам, те се подразбират при този клас велосипеди. На твое място не бих си играл, а директно бих скъсал главата на болта. Ако пък не искаш да сменяш "шока" послушай crossenduro2 и смажи движещите се части, но... сещаш се за последствията от налепената мръсотия.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ride_or_Die » Вто Окт 13, 2009 5:23 pm

Ами ако пробвам направо с WD40 да го пръсно(амортисьора а не болта). Може просто да има много мръсотия.
Ride_or_Die

Мнениеот ico 1 » Вто Окт 13, 2009 7:25 pm

Намери си някакъв силиконов или тефлонов спрей и го пръсни (аз лично бих го пръснал с чук, но това е отделен въпрос).
Аватар
ico 1

Мнениеот crossenduro2 » Вто Окт 13, 2009 9:10 pm

Ride_or_Die написа:Ами ако пробвам направо с WD40 да го пръсно(амортисьора а не болта). Може просто да има много мръсотия.

Може да стане но най добрия начин е да го измиеш хубаво и да го напръскаш толкова много че да започне да тече послушай ме няма да съжаляваш
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот Ride_or_Die » Вто Окт 13, 2009 9:49 pm

Ами така ще направя. Само първо да махна болтовете. Странното е че като амортисьора се свива тези болтове малко или много се движат. Както и да е тях ще ги махна ако трябва с груба сила. Мислех си за смазка да използвам масло, но ако е по-удачно грес казвайте. Харесах ето това http://screambikes.eu/smazki-i-pochistv ... dtite.html но се съмнявам при близнаците да го има затова ако може да ми кажете откаде да го взема, ако е възможно някаде в центъра. Мерси за отговорите.
Ride_or_Die

Мнениеот Ride_or_Die » Вто Окт 13, 2009 9:52 pm

ico 1 написа:Намери си някакъв силиконов или тефлонов спрей и го пръсни (аз лично бих го пръснал с чук, но това е отделен въпрос).
За какво да давам 10 лв за тефлонов спрей, с масло няма ли да стане. Извинете за двойния пост но чак сега видях това мнение
Ride_or_Die

Мнениеот SeSSion » Вто Окт 13, 2009 10:04 pm

Наистине вместо да даваш 10 лв за тефлонов спрей си купи един нов шок мисля,че и те бяха някаде там.
SeSSion

Мнениеот Ride_or_Die » Вто Окт 13, 2009 10:38 pm

Амиии този е нов. На не повече от 100км. Карал съм малко това колело :D Ето какво е хубавото на ниския клас колела. Вместо да смазваш всичко просто си купуваш нови част. Офф ако е хубаво времето ше зема да си стегна новия байк ма за едно каране не ми се иска после пак да го мия и смазвам.Или наистина да му взема нов шок само че някой от по-висок клас(така де до 50 лв :D ). Ако имате някакви препоръки казвайте. Знам че няма много смисъл но не съм се отказал от каране на това колело понеже когато времето е лошо си го карам а след време ще го закарам на вилата ми кадето е 99% черен ,хардкор ,мегаизкурубен път.

:peace:
Ride_or_Die

Мнениеот fenoryl » Вто Окт 13, 2009 11:04 pm

Моя шок също е от много ниския клас и съответно имам същите проблеми. От големите магазини - практикер; бриколаж и т.н. си взех шестограми 5 мм за около 4 лв. до сега не са мръднали и нито един болт не им се е упрял. Ако не можеш да развиеш болтовете, като законтряш от едната страна опитай да законтриш от другата страна. + това забрави за пръскане с каквото и да било и не си давай парите за излишни работи. След като някой ден успееш по един или др начин да свашил шока, смажи хубаво втулките и пружината от двете страни - разбира се само където се търка (не да омажеш всичко). След това вземи една стара вътрешна гума, отрежи 2 парчета, толкова дълги че да хващат пръжината и втулките, и ги нахлузи. От там нататък забравяш за скърцане. Скърцането при тия шокове не е основно от втулките а от пружината, а най вече от страната на затягащата гайка. И дори да неможеш да покриеш втулките не се притеснявай, няма да имаш проблеми в скоро време.
Ако си заинтересуван и нещо не разбра ще ти направя снимки за да видиш как изглежда моя шок.
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот Ride_or_Die » Сря Окт 14, 2009 10:16 am

Това ми изглежда най-удачния варянт. Още сега отивам да взема стара гума от един приятел. Само едно не ми е ясно. Защо да одрежа 2 парчета гума. Няма ли да е по-добре с 1 цяло. Ако ти се занимава би ли пратил снимка че да решим проблема веднъж за винаги с тия Hi-Tec машини.
Мерси :beer:
Ride_or_Die

Мнениеот fenoryl » Сря Окт 14, 2009 7:51 pm

Обикновените гуми влизат сравнително стегнато. Много мъка е докато напъхаш шока в цяло парче. Мъчих се преди и може би щеше да стане, но не си заслужаваше усилията. А колктоо до снимки утре ще кача че сега е тъмно и с телефона няма да излезе добре. Успех! :)
Аватар
fenoryl

Мнениеот Ride_or_Die » Сря Окт 14, 2009 8:04 pm

ААА ужас. Пре'''''х работата. Днес минах през близнаците и питах за масло. Човека ме пита за какво по точно и аз му обясних. Каза ми че проблема е във втулките и ме посъветва да ги пръсна с WD-40 или да намина с колелото. Както и да е. Аз нали съм ''голям'' майстор и реших да поема нещата в собствени ръце като великите байкари. Взех Wd-40 и първо пръснах върхо болтовете. Взех от баща ми най-добрите му шестограми и развих болтовете супер лесно. Пръснах малко по втулките и след това какво стана нещо се заиграх и напълних вътрешната част на ''амортисьор'' с WD-40. Наклоних го и сигорно 10 секунди течеше нещо черно. :crazy: Замислих се и се учудих как влиза прозрачно па излиза черно. Продължих още 2-3 пити и накрая излизаше WD-40 като биста водица. Избърсах го много добре и го монтирах. После се пораздрусах отново на байка за да видя дали скърца. Всичко беше перфектно но като се загледах нямаше следи от масло там докадето е стигал хода на шока. И тогава се сетих че WD-40 отмива грес... :banghead: . Вепроса ми е дали WD-40 e траен продукт. Да не стане така че след 5 камъка на Витоша (или Витошка) да не остане никаква смазка и пак да почне да скърца.

ПС: fenoryl мерси за отговорите и за снимката.
Благодаря на всички и съжалявам че ви занимавам с такива неща като поправка на шок от 10 лв. но просто обичам да си пазя нещата.
:peace:
Ride_or_Die

Мнениеот fenoryl » Сря Окт 14, 2009 11:04 pm

Не му се притеснявай на това черното дето е излизало - нормално е. Не се притеснявай и заради ВД-40, просто забърши каквото можеш, пусни малко машинно малко по буталото и пак забърши; после пак малко и го зарежи. Ако имаш гумено маншонче на буталото може да го напълниш с грес за да не влизат толкова боклуци, а и да държи мазничко. А колкто до фтулките, ако можеш да ги покриеш с гумата им сложи повечко грес при монтажа (малко по омазано), а ако неможеш забърши всичката излишна грес.

DSC04438.JPG
(103.17 KiB) 269 пъти

DSC04437.JPG
(126.72 KiB) 250 пъти
Аватар
fenoryl

Мнениеот Ride_or_Die » Сря Окт 14, 2009 11:50 pm

Отново мерси много. Много ми помогна. Мисля че получих достатъчно информация.
Благодаря
Ride_or_Die

Мнениеот bikeman97 » Пет Юни 01, 2012 1:40 pm

Здравейте вчера си купих нов амортисьор прибирам се слагам го и тръгвам почна доста яко за скърца сложих малко масло на оста, но пак скърцаше. Кажете какво да правя да го развия и да му сложа грес ли .(само,че ако някой каже къде да развия, че не съм по тези неща)
bikeman97

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikeman97 » Нед Юли 01, 2012 10:48 pm

купих нов амортисьор и продължи скърцането, намерих решение на проблема със скърцането не е от амортисьора а това е от втулката която е на снимките, снимал съм моята в какво състояние беше (с фина шкурка я зачистих) сложих обилно грес и се оправи в магазина не и слагат много смазка и от карането то се търка и раждясва от там придава и на задния амортисьор
http://prikachi.com/images/739/4968739N.jpg
http://prikachi.com/images/748/4968748H.jpg
http://prikachi.com/images/752/4968752t.jpg
http://prikachi.com/images/753/4968753D.jpg
bikeman97

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик