Demo / Sunday / Lapierre 230 dh

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Demo / Sunday / Lapierre 230 dh

Мнениеот kikon » Пет Окт 16, 2009 11:38 am

Предварително искам да помоля темата да не бъде оспамвана както повечето предишни теми, които съм пускала.
Благодаря.

С идването на новия сезон ще имам нужда от сериозно DH колело. След не една безсънна нощ и много размисли и страсти, сведох изборът си до следните три рамки - Specialized Demo 8, IronHorse Sunday и Lapierre 230dh 08.

Защо избрах точно тях?

Demo - FSR окачване, много красиво.
Sunday - DW-Link окачване, колелото на Сам Хил.
Lapierre - някакво-окачване-което-разгъва-кобилицата-назад-което-било-добре, лека рамка?

Първите две ще се внасят от чужбина, Lapierrе-a мога да го взема от приятел в България, за когото знам, че го поддържа.

За цена не говорим.

Искам да чуя мнението ви за тези рамки, защото ако трябва сама да си избирам, ще е на сляпо, вероятно по външен вид. Макар че съм убедена, че която и да взема, няма да съжалявам.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Рейтинг: 2000

Re: Demo / Sunday / Lapierre 230 dh

Мнениеот Harka » Пет Окт 16, 2009 12:35 pm

kikon написа:С идването на новия сезон ще имам нужда от сериозно DH колело.

Е, щом нещата са толкова сериозни...
Искам да чуя мнението ви за тези рамки, защото ако трябва сама да си избирам, ще е на сляпо, вероятно по външен вид.

Не избирай на сляпо - избирай по геометрия! Това в твоя случай е най-важно. Ако не знаеш и не можеш да прецениш каква геометрия ще ти е удобна само по числата - пробвай колела със същата или с подобна геометрия. Размерът също има значение, така че и него го имай силно предвид. Не се съсредоточавай толкова в окачванията.
Аватар
Harka

Мнениеот tedopk » Пет Окт 16, 2009 1:02 pm

Моят отговор е Demo. Върху това танк да мине нищо няма да му стане.
tedopk

Рейтинг: 1115

Мнениеот Harka » Пет Окт 16, 2009 1:17 pm

tedopk написа:Моят отговор е Demo. Върху това танк да мине нищо няма да му стане.

:crazy:
Аватар
Harka

Мнениеот biker_bg » Пет Окт 16, 2009 1:42 pm

Аватар
biker_bg

Рейтинг: 1046

Мнениеот veskoz » Пет Окт 16, 2009 1:52 pm

Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Capoeira » Пет Окт 16, 2009 2:24 pm

Каквото и да си говориме тука според мен всичко зависи от цената. Но най-важното е никакви компромиси с рамерите, първо ако може пробваш и след това купуваш, казвам ти го като съвет защото доскоро и аз 193см карах много по-малки рамки, но в момента искам само да е размер Л и сносна геометрия. Демо-то има доста голям wheelbase във всички рамери но ТТ е доста малък(поне според мойте разбирания) предполагам няма да е проблем да го пробваш и в БГ, но с другите две не знам как ще може да пробваш повече от един размер. Също така си прави сметката и какви части може да използваш от старото колело, само Демо-то може да използва 10х135 главина и 68/73мм средно, доста голяма е инвестицията в нова главина и особено курбели. Освен това предполагам че в форума им не повече от 5-6 човека който са карали повече от едно от трите предложения, затова игнорирай голяма част от спама.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Newone » Пет Окт 16, 2009 2:34 pm

Harka написа:...Не избирай на сляпо - избирай по геометрия! Това в твоя случай е най-важно. Ако не знаеш и не можеш да прецениш каква геометрия ще ти е удобна само по числата - пробвай колела със същата или с подобна геометрия. Размерът също има значение, така че и него го имай силно предвид. Не се съсредоточавай толкова в окачванията.

Послушай Harka. Щом си се насочила към високия клас DH-машини, голяма грешка в окачването там не може да има...Най-важно е рамката да ти е удобна като размер/дължина на горната тръба/ТТ/, височина на седалковата тръба и standover height/, височина на средното, дължина на chainstays и т.н. И трите рамки, които си споменала биха работили без забележки, които да усетиш, при добър шок и добри настройки на окачването... :beer:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот SpoileR » Пет Окт 16, 2009 3:08 pm

kikon написа:Sunday - DW-Link окачване, колелото на Сам Хил.

Бившото на Сам Хилл ;)

Според мен това е идеално колело, не бих се замислял на твое място, само не знам от къде би го намерила в момента, но да кажем 2ра ръка все ще има... ако бях на твое място това щях да взема. :agree:

kikon написа:Demo - FSR окачване, много красиво.

Сегашното Колело на Сам Хилл .

Много красиво, много работи, но е много дълго... не говоря само за междуосие... цялата му база е доста дълга... ако си намериш по размер, може и да ти допадне, но с много зор...

(да караш колелото на Сам Хилл не те прави Сам Хилл ...)

kikon написа:Lapierre - някакво-окачване-което-разгъва-кобилицата-назад-което-било-добре, лека рамка?

Пас...

едит:

(всичко е в размерите...)
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Shady™ » Пет Окт 16, 2009 3:37 pm

Capoeira написа:само Демо-то може да използва 10х135 главина и 68/73мм средно, доста голяма е инвестицията в нова главина и особено курбели.

От това като си написал означава че Demo-то може да върви на задна главина Forumula/Chosen 20лв и ако щеш и със средно на квадрат :D

Иначе казано Demo-то си е със стандартна главина и касета... Ако беше 12х135/12х150мм главина - е тогава е хипер скъпотията и ако беше със 83мм средно... Малко си ги пообъркал нещата...
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот hitar_potar » Пет Окт 16, 2009 4:11 pm

kikon написа:...

@ кикон, а замисляла ли си се за giant glory dh? по лични наблюдения из нета (разбирай пинкбайк и ибей) се намират доста оферти както за цели байкове, така и само за рамки. и болшинството от предложения са с по-ниски цени, отколкото примерно съндей. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Capoeira » Пет Окт 16, 2009 4:37 pm

Казвам че тъй и тъй ще дава пари за рамка и вилка ако включи в всичко това и още 300-400 лева за курбели и задна главина сериозно си ограничава бюджета. Въобще си нямам представа с какви курбели и задна ос е, но щом досега не ги е потрошила и бракувала се съмнявам, че ще е проблем да се ползват и на следващата рамка. Просто съм минавал през този период на преход и тогава всеки лев който имаш по добре да се даде за по добрата рамка, в случая по-запазената по-новата, по-добре окомплектованата, въобще знаеш какво търсиш просто ако можеш се ориентирай и за всички размери който са ти удобни и ти харесват и събери парите и започни да дебнеш за рамка.
П.С. демото въобще не е дълго ТТ напротив Sunday е с 20mm по дълъг efective TT във всички размери.
П.С.2 Винаги е въпрос на пари, винаги. Както и да си го приказваме винаги има компрмис с парите
Последна промяна Capoeira на Пет Окт 16, 2009 5:19 pm, променена общо 2 пъти
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот SpoileR » Пет Окт 16, 2009 5:15 pm

Capoeira написа:Въобще си нямам представа с какви курбели и задна ос е... Казвам че тъй и тъй ще дава пари за рамка и вилка ако включи в всичко това и още 300-400 лева за курбели и задна главина сериозно си ограничава бюджета.

kikon написа:За цена не говорим.

;) :beer:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот n3k01 » Пет Окт 16, 2009 5:30 pm

Kikon ако те интересува толкова окачването мога да отбележа само за demo-то че ушите за спирачния апарат и оста се намират на кобилицата която е неподвижна при работата на окачването :eyebrow: ,ако се сешащ какво влияние ше окаже това при използване на спирачката на терен с неравности.Иначе Harka e прав,мене също ме интересуват само геометричните показатели и размера и лично мое мнение е че demoto има доста приятна геометрия но лично аз бих си взел нешо с такава геометрия
TTH STA HA CL FC WB FL OF BBH SO HT BBS FD
595 71.6° 63.3° 447 746 1194 583 45 339 803 115 83 N/A :deal:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот kikon » Пет Окт 16, 2009 5:57 pm

Capoeira написа:П.С.2 Винаги е въпрос на пари, винаги. Както и да си го приказваме винаги има компрмис с парите

Това е точно така, затова искам да се абстрахирам от парите и да разгледам рамките сами за себе си, да видя положителните и отрицателните страни. И след като ги опозная, да мисля варианти кое до колко си заслужава, с коя характеристика на рамката може да се направи компромис и с коя не.

Все пак, взимам предвид коментара за главината, средното и курбелите, защото е важна подробност.

Harka написа:Не избирай на сляпо - избирай по геометрия! Това в твоя случай е най-важно. Ако не знаеш и не можеш да прецениш каква геометрия ще ти е удобна само по числата - пробвай колела със същата или с подобна геометрия. Размерът също има значение, така че и него го имай силно предвид. Не се съсредоточавай толкова в окачванията.

Схванах идеята, но при положение, че основните/важните мерки са сходни, то геометрията на самите колела е сходна/подобна. Искам да кажа, че вероятно няма да усетя малките разлики, понеже до сега не съм карала такъв тип колело.

Важно нещо, което трябва да добавя: спецификациите на Demo 2010 (което е дадено на сайта на Specialized) са различни от тези на Demo 07/08/09, което аз евентуално ще си взема. Имайте го предвид. По мои наблюдения Sunday-я е най-балансирания от към размери и ъгли от трите рамки.

n3k01 написа:Kikon ако те интересува толкова окачването мога да отбележа само за demo-то че ушите за спирачния апарат и оста се намират на кобилицата която е неподвижна при работата на окачването :eyebrow: ,ако се сешащ какво влияние ше окаже това при използване на спирачката на терен с неравности.

Не се сещам, затова съм пуснала темата.

hitar_potar написа:@ кикон, а замисляла ли си се за giant glory dh? по лични наблюдения из нета (разбирай пинкбайк и ибей) се намират доста оферти както за цели байкове, така и само за рамки. и болшинството от предложения са с по-ниски цени, отколкото примерно съндей. :agree:

Да, не ми допада като вариант.

От коментарите до тук мога да заключа, че размерът е най-важната характеристика, която трябва да гледам.

Аватар
kikon

Мнениеот TheUndertaker » Пет Окт 16, 2009 6:43 pm

Аз ти казах и на живо. Не виждам смисъл от ДХ колело, научи се да си караш сегашното по натам сама ще разбереш какво точно ти трябва. А това което ти трябва Юли ти е казал ... геометрия ... 90% това прави колелото.
В нашата родина няма състезателно трасе на което да е нужен повече от 160-170 ход :)

п.с. Пфу честит ми 1000 пост ....
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот kikon » Пет Окт 16, 2009 7:57 pm

Долу съм прикачила таблица с различните мерки на трите рамки. Лапиерът е един размер; Кончето е 16-ка; L/H са съответните настройки - Low и High;

Всички модели на Демо преди 2010 са с доста високо средно, което е голям минус. За Лапиерът имаше статия в розовотоколело, където се казваше, че не е за ниски хора и че е странен на усещане.
За сега клоня най-много към жребеца.

ДиЪндър-а, и аз така си мислех. Ама видях и другата страна :D

Аватар
kikon

Мнениеот TheUndertaker » Пет Окт 16, 2009 8:11 pm

коя е другата страна? Македония? Не ме карай да се смея.

Както и да е, според мен не знаеш какво точно искаш, нито си "напред" с материала ,че да знаеш :). Но щом имаш желание дерзай с избора рано или късно ще разбереш дали решението е било правилно или не.
Важни са емоциите ....

Съндея ще ти е най изгоден за намиране и като цена .....
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот dEcLiNe » Пет Окт 16, 2009 8:22 pm

И аз мисля, че не ти трябва толкова добро колело или по-точно рамка.Както знаеш рамката не прави колелото ;) По добре вложи тези пари които си спестила за една от тези рамки в едни качествени компоненти и ги сложи на Норкото.Демо или конче....за какво ти е такава хардкор машина? :dontknow: ;) :beer:

@kikon
Е тогава защо не си вземеш Black Hawk? :dontknow: Рамката се дава за добри пари сега. :beer:
Последна промяна dEcLiNe на Пет Окт 16, 2009 9:03 pm, променена общо 1 път
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот TheUndertaker » Пет Окт 16, 2009 8:40 pm

Аз защо си мисля ,че рамката прави колелото :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот kikon » Пет Окт 16, 2009 8:46 pm

TheUndertaker написа:коя е другата страна?

Не, другата страна се нарича Dragomir Black Hawk :agree:
Освен това, кой каза че сменям колелото, щото съм напред с материала? Сменям го, щото е по-айляк.

dEcLiNe написа:И аз мисля, че не ти трябва толкова добро колело или по-точно рамка.Както знаеш рамката не прави колелото ;) По добре вложи тези пари които си спестила за една от тези рамки в едни качествени компоненти и ги сложи на Норкото.Демо или конче....за какво ти е такава хардкор машина? :dontknow: ;) :beer:

За хардкор изпълнения :^:
А кое, ако не рамката, прави колелото :) Командите ли? Ако е така, отивам и си купувам веднага Х.0 или Сейнт!
Норкото в момента ми е почти перфектно, всичко е здраво и работещо. Но. Каквото и да ми говорите, знам какво почувствах докато правих спускането с Black Hawk-а, и какво беше след това с Norco-то.
Рамките си имат предназначение.

Аватар
kikon

Мнениеот TheUndertaker » Пет Окт 16, 2009 9:31 pm

Покарай още други колела :deal:
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот k0cTaHeB » Пет Окт 16, 2009 10:09 pm

kikon написа:Каквото и да ми говорите, знам какво почувствах докато правих спускането с Black Hawk-а, и какво беше след това с Norco-то.
Рамките си имат предназначение.

оффТЪПИК: Уххх...надърви ми се хода,май прекалих с компресията :roll2: :blush:

ОнТъпик: Единственото което си осетила е повечето ход... колкото и да отричаш,това е истината.

Подкрепям "Гробаря"...ранко ти е да мислиш за такова колело.
Кога скочи от твърдата опашка,на мека такава...та сега още по-мека искаш... (оффТЪПИК)още си лудо младо...трЯбат по-твърди...бутала :evil: :nuts:
Повечко проби на всичко до което се докопаш... Под проби да не се разбират кръгчета в парка.

kikon написа:Освен това, кой каза че сменям колелото, щото съм напред с материала? Сменям го, щото е по-айляк.
<== това изчерпа темата.

Не го приемай горенаписаните неща лично,не съм грубиян.
Простак съм :P

Edit: дано ми говориш след тоя пост хахаха
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот kikon » Пет Окт 16, 2009 10:53 pm

k0cTaHeB написа:ОнТъпик: Единственото което си осетила е повечето ход... колкото и да отричаш,това е истината

Не отричам, както и не отричам, че ми хареса. Something wrоng?

Защо ми е рано? От каква гледна точка? Обосновете се. Не разбирам какво се противите на това, че искам да си взема даунхил колело за даунхил пътеки, както правят хората по света и у нас и да се кефя, каквато е идеята на заниманието.

И не ми казвай, че ти като скочи на ФР-чето не ти беше кеф.

А пробите... за тая година май свършиха...

Аватар
kikon

Мнениеот codename47 » Пет Окт 16, 2009 11:17 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот TheUndertaker » Съб Окт 17, 2009 9:31 am

kikon написа:Защо ми е рано? От каква гледна точка? Обосновете се. Не разбирам какво се противите на това, че искам да си взема даунхил колело за даунхил пътеки, както правят хората по света и у нас и да се кефя, каквато е идеята на заниманието.

И не ми казвай, че ти като скочи на ФР-чето не ти беше кеф.

Нямаме нищо против да си вземеш ново колело, не ме разбирай погрешно. Твърдя ,че изобщо не си си свикнала с мекото колело нито го караш добре надолу и проблема не е в колелото. Карала си голямо тежко колело ... с много ход което дава илюзия за стабилност и СИГУРНОСТ. Ти си го карала с подобна скорост и си чувствала сигурност и комфорт :). Оттам си мислиш, че проблема е колелото. Просто моята идея беше да си свикнеш със сегашното колело да му стигнеш потенциала, да почнеш да го караш и да си го настроиш като за ТЕБ! В момента имаш много потенциал да се учиш на определни неща с това колело, ако минеш на чиста ДХ машина част от тези неща, то ще ти ги спестява. Не се заблуждавай ,че с голямо колелото ще ти се подобри карането.

ПС, Не бъркай твърдото с мекото :). Стоян може да потвърди ,че нарочно сме го държали на твърдак докато почне да го ограничава колелото, винаги е знаел че никой от нас няма да му откаже да му даде мекото си колело за каране, но той вече сгрява къде е разликата между ФР и 6. и тя не е в хода :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот k0cTaHeB » Съб Окт 17, 2009 1:32 pm

kikon написа:
k0cTaHeB написа:И не ми казвай, че ти като скочи на ФР-чето не ти беше кеф.

Кефа няма нищо общо с това за което карах ФР-а :peace:
Защо не пробваш от мекото пак да покараш твърдак,ще забележиш интересни неща ;)
Аз все още си карам твърдото колелце...

@TheUndertaker :agree:
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот Holz » Съб Окт 17, 2009 2:46 pm

И трите рамки са висок клас,така че която и да избереш няма да сбъркаш.Само гледай да е твой размер.Казвам го от личен опит..преди карах Ram DHX размер S и не че ми беше лошо,но когато си взех Stinky Supreme-то М размер разбрах къде са били разликите в правилния размер рамка,после това се отрази и на времето,и на карането и т.н.

:beer:
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Мнениеот sherpite » Съб Окт 17, 2009 10:11 pm

От трите рамки за мен, demo-то малко куца заради това, че от зад е на 10х135мм ос!По простата причина, че може да ти изпадне задната гума и да те изпревари! Което се случва.... Даже има хора, които си мислят, че и Сам Хил кара с такава ос от зад на неговото Demo, но това е повече от смешно....

tedopk написа:...Върху това танк да мине нищо няма да му стане....

Изображение

П.П.
http://www.youtube.com/watch?v=VeQa025qzjc&NR=1

Ква кола, виж предната капла...
Последна промяна sherpite на Съб Окт 17, 2009 10:19 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
sherpite

Рейтинг: 1623

Мнениеот DTD » Съб Окт 17, 2009 10:13 pm

КАто гледам как се е сгънал и фокса (вилката) ии кормилото и цялото колело общо взето... Не знам кво му се е случило, но ми прилича на прегазено от кола. :lol:
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд