За пешеходните пътеки и алеи на Витоша

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: За пешеходните пътеки и алеи на Витоша

Мнениеот did » Пет Окт 16, 2009 9:52 am

Stancho написа:Аз не знам още какво спорите, но в случая и двамата малко грешите. Ако искате да карате необезспокоявани - изчакайте до следващия сезон и ако всичко стане по план там трябва да има ОБОСОБЕНА за колоездачи пътека. Поне по думите на г-н Кузов от Веломания и на Росен от Драг Рейсинг - това е плана.

Ми те точно затова спорят бе, сладур - какво значи "ОБОСОБЕНА"!

Преди 2-3 години пак се водеха такива спорове. Тогава като че ли на умните хора им стана ясно, че колоездачите нямат много полза от такова "ОБОСОБЯВАНЕ", но това е акъл в минало време... Като ОБОСОБИТЕ новото трасе, може да прочетете какво сме коментирали тогава, понеже то ще се случи и няма да ви хареса!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пет Окт 16, 2009 12:23 pm

@did, така е, ама докато ни изгонят от пътеките още доста време има. Те с АТВ-тата и моторите не могат да се оправят още.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Окт 16, 2009 12:35 pm

Ще мине време, само докато някой с колело претрепе някой пешак. И Витоша само ще я гледаме на снимка, закачена на коррмилото.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Пет Окт 16, 2009 12:42 pm

PtD написа:@did, така е, ама докато ни изгонят от пътеките още доста време има. Те с АТВ-тата и моторите не могат да се оправят още.

Спокойно, всички ще НИ оправят едновременно, заедно с моторите и АТВ-тата.

В момента, в който се появи маркирано колоездачно трасе, няма да мине и година след това и велосипедите ще бъдат забранени за каране "извън определените за тази цел места" най-официално, помни ми думата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Harka » Пет Окт 16, 2009 12:42 pm

NovemberCharlie написа:Ще мине време, само докато някой с колело претрепе някой пешак. И Витоша само ще я гледаме на снимка, закачена на коррмилото.

Да, ама реално тая приказка я слушаме от Средновековието.
Аватар
Harka

Мнениеот bikerider » Пет Окт 16, 2009 12:45 pm

silvertm написа:bikerider, не знам какво да кажа, ти явно разбираш само от писани правила.
Аз обаче считам, че ако всичко си върви добре и безконфликтно, правилата трябва да си останат неписани.

Явно не разбираш смисъла от писан закон - всеки произволен рекетьор, наркопласьор, бияч и прочие ще е напълно съгласен с това, което казваш :nuts:

silvertm написа: За мен не е никакъв проблем да се съобразявам с пешеходците в планината (както и в града, между другото), любезен съм с тях и в повечето случаи те ми отвръщат със същото.

Абсолютно вярно. Правя същото и те подкрепям с две ръце... когато говорим за натоварени пътеки, където минават много хора.

silvertm написа:За мен това е достатъчно, за да се радвам на карането на велосипед в планината. Неприятно ми е обаче някой да ме гледа на кръв заради нахаканите и напомпани със самочувствие и лошо възпитание хлапаци, които не осъзнават къде се намират и какво рушат. Затова е и тази тема.

Аз прекрасно разбирам за какво е темата и още в началото ти казах, че съм съгласен... преди ти да кривнеш в крайности и да отсечеш, че дори да си направим пътека/трасе, да го обозначим за да се знае (и това без да влизаме в противоречие с нормативните документи) пак трябвало едва ли не да козируваме, когато някой турист-непукист реши да мине оттам. Което е съвършено погрешно и вече те опровергах с документи, а ти се размрънка, че не можело само на писани правила да се разчита... няма смисъл да продължаваме този разговор, понеже ти се извърташ постоянно като палачинка.

Уважавам позицията ти, но изразена така носи повече вреда, отколкото полза. Затова и се "абя" да ти възразявам.

Edit: що се отнася до пророчествата, и аз ги мисля за малко пресилени... но не изключвам изобщо някой да реши да забрани колоезденето горе и да използва най-невинния инцидент за повод. Само дето не виждам кой би имал интерес от това - мисля, че "инвеститорите" едва ли ще се откажат ей така от парите на спускачите... :spin:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот zikzuk » Пет Окт 16, 2009 12:49 pm

В този толкова интересен спор на високо равнище, искам само да добавя, че планината е за туризъм.
Колелото се води помощно средство за предвижване и при положение, че няма ДВГ, няма начин да го забранят и да гледаме Витоша на снимка.
Може да се слагат предупредителни табели и прочее, но в крайна сметка планината е на всички, тя е държавна собственост и всеки било то със ски, колело, сноуборд, шейна, щеки, парапланер би следвало да има право да се предвижва в нея както и където си иска, пазейки единствено собствения си и живота на другия. Никой не може да ти забрани и отнеме това право.
Все едно някой да ми забрани да си карам ски от Черни връх към Железница, щото от другата страна си има писти.
:nono: :nono:
Аватар
zikzuk

Рейтинг: 1205

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Окт 16, 2009 12:50 pm

Harka написа:Да, ама реално тая приказка я слушаме от Средновековието.
Дано така си остане ;)
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Окт 16, 2009 1:01 pm

zikzuk написа:В този толкова интересен спор на високо равнище, искам само да добавя, че планината е за туризъм.
Колелото се води помощно средство за предвижване и при положение, че няма ДВГ, няма начин да го забранят и да гледаме Витоша на снимка.
Може да се слагат предупредителни табели и прочее, но в крайна сметка планината е на всички, тя е държавна собственост и всеки било то със ски, колело, сноуборд, шейна, щеки, парапланер би следвало да има право да се предвижва в нея както и където си иска, пазейки единствено собствения си и живота на другия. Никой не може да ти забрани и отнеме това право.
Все едно някой да ми забрани да си карам ски от Черни връх към Железница, щото от другата страна си има писти.
:nono: :nono:

След такива изказвания, понякога ми се ще да имам мъъничко власт. :)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пет Окт 16, 2009 1:25 pm

Приемам, че говорим за придвижване с немоторни средства и в рамките на съществуващи маршрути.

Можеш ли да го опровергаеш в частта за свободния избор на средство за придвижване?
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Пет Окт 16, 2009 1:30 pm

did написа:В момента, в който се появи маркирано колоездачно трасе, няма да мине и година след това и велосипедите ще бъдат забранени за каране "извън определените за тази цел места" най-официално, помни ми думата.

И 'ше ме 'фанат за ку*а.
Щото няма да има кой да следи за спазването -> ръкопашна саморазправа м-ду пешалисти и велосипедисти. Като на улицата м-ду коли и велосипедисти :dontknow:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Окт 16, 2009 1:31 pm

@bikerider - За туй ми трябва власт - да не се налага да го оборвам. Щото по неговата логика мога да се спусна с Т-34 по ски пистите, ако съм му изгасил мотора или съм го свалил.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот zikzuk » Пет Окт 16, 2009 2:18 pm

Всяко едно съоражение, задвижвано от мускулната ти сила не е нищо друго освен помощно средство за предвижване.
Не е нужно да имаш власт, за да ме оборваш. В планината е така. Аз Т34 не карам.
Въпросът е, че като спускаш вече практикуваш някакъв спорт - не си вече турист с колело, тогава може да се спори и да искаш някакъв статут, какъвто примерно имат ски пистите за скиори и сноубордисти. Но никой никога не може да ти забрани да си караш колелото в планината, дори според мен и на ски пистите, защото те са към парк витоша, а не към Витоша ски.

В града е малко парадоксално, но е по-различно.
Тогава ставаш част от движението по пътищата и за теб вече важи закона за движение по пътищата. Тук се водиш участник в движението, а не пешеходец и що годе нещата са уредени, къде и как трябва да караш и с кого да се съобразяваш.
Казвам парадоксално, защото никой не изисква от велосепедистите да имат шофьорска книжка, въпреки, че се водят участници в движението.
...
Явно като велосипедисти винаги ще сме някъде по средата - ни риба, ни рак. :beer:
Аватар
zikzuk

Мнениеот bikerider » Пет Окт 16, 2009 3:06 pm

NovemberCharlie написа:@bikerider - За туй ми трябва власт - да не се налага да го оборвам. Щото по неговата логика мога да се спусна с Т-34 по ски пистите, ако съм му изгасил мотора или съм го свалил.

Не е нужно да даваме крайни примери (Т-34 не мож го мръдна без двигателя), говорим си за конкретни средства за придвижване. Иначе съм склонен да вярвам във варианта, който did чертае, но не виждам изход от тази тенденция. Нито тая тема, нито коя да е тема ще променят лапешкия манталитет, нито ще спрат хормоналните изблици в стил "пътеката е моя" - средната възраст на спускачите в момента е такава, че да се говори за морален избор (респ. способност за такъв) при среща с пешеходци е наивно. Резултата в крайна сметка ще е отново прибягване до отделяне, класифициране, сегрегиране и прочие изпитани мерки за "ред"- и бизнеса, и администрацията имат интерес от такова развитие. Процеса вече е започнал с инициативата на Веломания и се вижда ясно. Липсва продължението с промяната на нормативната база, но и то ще дойде.

А мечтателите по форумите, дето си мечтаят за едно интегрирано, съзнателно гражданско общество... ще продължат да пускат писма в бутилки...
Аватар
bikerider

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Окт 16, 2009 3:41 pm

Изместваме фокуса на темата, но същата дотолкова се изчерпа, че това е неминуемо.

bikerider написа:...изпитани мерки за "ред"- и бизнеса, и администрацията имат интерес от такова развитие.

Доразвий идеята си, моля. Какъв е интересът на бизнеса от такова стечение на обстоятелствата? Не ме разбирай погрешно - не се заяждам (не съм от "бизнеса" :nuts: ), просто се опитвам да разбера на къде биеш?
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Окт 16, 2009 4:13 pm

bikerider написа:
NovemberCharlie написа:@bikerider - За туй ми трябва власт - да не се налага да го оборвам. Щото по неговата логика мога да се спусна с Т-34 по ски пистите, ако съм му изгасил мотора или съм го свалил.

Не е нужно да даваме крайни примери (Т-34 не мож го мръдна без двигателя), говорим си за конкретни средства за придвижване. Иначе съм склонен да вярвам във варианта, който did чертае, но не виждам изход от тази тенденция. Нито тая тема, нито коя да е тема ще променят лапешкия манталитет, нито ще спрат хормоналните изблици в стил "пътеката е моя" - средната възраст на спускачите в момента е такава, че да се говори за морален избор (респ. способност за такъв) при среща с пешеходци е наивно. Резултата в крайна сметка ще е отново прибягване до отделяне, класифициране, сегрегиране и прочие изпитани мерки за "ред"- и бизнеса, и администрацията имат интерес от такова развитие. Процеса вече е започнал с инициативата на Веломания и се вижда ясно. Липсва продължението с промяната на нормативната база, но и то ще дойде.

А мечтателите по форумите, дето си мечтаят за едно интегрирано, съзнателно гражданско общество... ще продължат да пускат писма в бутилки...

:agree:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пет Окт 16, 2009 4:16 pm

:offtopic:
@IVO Jordanov:
Бизнеса като цяло и по принцип има пряк интерес от "ред", което в бизнес-пространството значи предвидимост, подреденост, канализиране и други аспекти (които няма да коментирам), от които като пряко следствие идва по-лесно планиране на приходите и други ползи.

В частния случай, бизнеса има пряк интерес да се спре с омешването на пешеходци и колоездачи на Витоша (и с конфликтите между тях), защото при евентуална административна забрана софийските колоездачи губят цяла Витоша. Лесно е да се види връзката с продажбите на MTB в София. Лесно е и да се види защо от Веломания са поели такава инициатива - защото от нея печелят всички и се постига някакво равновесие. Никой няма интерес от скандали, инциденти, забрани, вълнения и прочие неща, които биха разклатили статуквото и биха застрашили приходите или ползването на планината за спортни цели. Просто пуберите не го схващат това, защото са още в бунтарските си години, но с бунтарството си и стряскането на пешеходците само наливат вода в бизнес-мелницата. Едрия бизнес в лицето на Витоша Ски също имат интерес от подробна и точна регламентация на колоезденето на Витоша, вярвам че разбираш защо.

Държа да уточня, че пропускам един тон аспекти, но те нямат значение в случая, пък и не ща да разводнявам прекалено темата. Факт е, че нещата могат да бъдат измислени и да седят по един по-различен начин, но не и тук, не и сега, не и в тази БГ реалност.
Аватар
bikerider

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Окт 16, 2009 4:43 pm

<offtopic>
bikerider, благодаря! Разбрах тезата ти идеално.

Колко ми се иска да не се стига до там и нещата да бъдат измислени и да седят по един по-различен начин , но наистина това трудно ще се случи в нашата реалност.

Жалка ситуация...същата работа като със ски патрулите и забраненото извънпистово каране през зимата на ски и борд. Не ми се мисли направо :banghead:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот zikzuk » Пет Окт 16, 2009 5:50 pm

Казусът е по-скоро чисто юридически.

Дори да има трасе, направено само за колоездачи, може да се ограничи достапът на пешеходни туристи само в рамките на състезание с разрешение от съответните органи - община, парк, федерация, охрана от МВР и прочее.
Можеш ли да забраниш сега на някой да ползва трасето по биатлон на Банско примерно - да бяга със ски, да се разхожда или да кара колело!
В него са вложени средства от федерацията, но можеш да забраниш достапът на обикновенни хора там само по време на състезание или официална тренировка в рамките на състезанието. През останалото време всеки може да си се шматка там. А това, че се поддържа от федерацията - за тяхна сметка.
По-подобен начин виждам и нещата с трасето тук, на Витоша. При положение, че не е частна собственост земята, няма как да опънеш една ограда и да кажеш до тука сте вие, натам са само байкъри.
Но нека, ако има някой юрист да каже как стоят нещата.

:offtopic: За първи път чувам извънпистовото каране да е забранено. :dontknow:
Аватар
zikzuk

Мнениеот bikerider » Пет Окт 16, 2009 6:38 pm

Ами именно за да не седят нещата по описания от теб начин, знаците просто казват: "пичове, е те тука се карат колела, така че на ваша отговорност... внимавайте !"

Тоест ако на такава пътека ударя някой, защото да речем не ходи от вътрешната страна на завой или стои по средата на пътеката и ми оставя по една длан разстояние... всички ще съжаляваме, но няма да приема каквито и да е претенции към мен, да не говорим за изблици на агресия... тогава идва интересното... :nuts:
Аватар
bikerider

Мнениеот gdude » Пет Окт 16, 2009 9:16 pm

bikerider написа:Ами именно за да не седят нещата по описания от теб начин, знаците просто казват: "пичове, е те тука се карат колела, така че на ваша отговорност... внимавайте !"

Тоест ако на такава пътека ударя някой, защото да речем не ходи от вътрешната страна на завой или стои по средата на пътеката и ми оставя по една длан разстояние... всички ще съжаляваме, но няма да приема каквито и да е претенции към мен, да не говорим за изблици на агресия... тогава идва интересното... :nuts:

:agree:
Мисля,че по-ясно не може да бъде казано.
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Окт 17, 2009 10:21 am

Марто, това важи само за състезание. Ако го блъснеш, щото ти е застанал на трасето, макар и маркирано, но без да има състезаниеи без достъпът да е физически ограничен (лента, мрежа), вервай ми няма да ти е весело в съда.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот zikzuk » Съб Окт 17, 2009 10:32 am

Именно за това говорим!
:agree: :agree: :agree:
Едни предупредителни табели биха само намалили риска, но не и да променят статута ти.
Интересно ми е някой да сподели опит от парковете в чужбина. Там земята на кого е? Как е ограничен достапът за други туристи?
Аватар
zikzuk

Мнениеот did » Съб Окт 17, 2009 1:34 pm

В нормалната чужбина отдавна е забранено каране на велосипеди извън маркираните веломаршрути, а по веломаршрутите велосипедистите нямат предимство пред пешеходците. Единствените места, където велосипедистите могат да си карат на спокойствие, са платените байк-паркове.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antediluvian » Нед Окт 18, 2009 2:04 am

did написа:
Stancho написа:Аз не знам още какво спорите, но в случая и двамата малко грешите. Ако искате да карате необезспокоявани - изчакайте до следващия сезон и ако всичко стане по план там трябва да има ОБОСОБЕНА за колоездачи пътека. Поне по думите на г-н Кузов от Веломания и на Росен от Драг Рейсинг - това е плана.

Ми те точно затова спорят бе, сладур - какво значи "ОБОСОБЕНА"!

Преди 2-3 години пак се водеха такива спорове. Тогава като че ли на умните хора им стана ясно, че колоездачите нямат много полза от такова "ОБОСОБЯВАНЕ", но това е акъл в минало време... Като ОБОСОБИТЕ новото трасе, може да прочетете какво сме коментирали тогава, понеже то ще се случи и няма да ви хареса!

did написа:В нормалната чужбина отдавна е забранено каране на велосипеди извън маркираните веломаршрути, а по веломаршрутите велосипедистите нямат предимство пред пешеходците. Единствените места, където велосипедистите могат да си карат на спокойствие, са платените байк-паркове.

Мисля, че в тези 2 поста did доста изчерпателно и кратко описа посоката, в която се развиват нещата....
Ясно ми е, че няма как да се спре тази тенденция на обособяване и ми е ясно някъде води, естествено към нищо добро...
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Окт 18, 2009 8:39 am

Напротив! Точно това е нормалното развитие на нещата!
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот rarekin » Нед Окт 18, 2009 11:46 am

did написа:В нормалната чужбина отдавна е забранено каране на велосипеди извън маркираните веломаршрути, а по веломаршрутите велосипедистите нямат предимство пред пешеходците. Единствените места, където велосипедистите могат да си карат на спокойствие, са платените байк-паркове.

Ето това много хора не могат/не искат да го разберат. Може да се приеме за вярно, че ние, велосипедистите, сме гости на планината и нейните основни обитатели - туристите, заедно с всички останали, които практикуват някакъв вид СПОРТ (някой погрешно, според мен, каза, че, в планината, велосипеда е просто средство за придвижване - не е, той е пособие за спорт) свързан с планината. Когато си ГОСТ на някого, целта ти е да направиш така, че да съхраниш добри отношения с домакина си (най-малкото не отиваш при него насила а, а поради някакви (положителни) мотиви), за да имате съвместно бъдеще. Ако правиш поразии .... ами, няма да те поканят втори път, а домакините ти нямат да имат добро мнение за теб. В една подобна дискусия, преди време, казах, че ние, като MTB общност в НАЧАЛОТО на процеса на намиране на мястото ни като обществена група, имаме УНКАЛНИЯ шанс сами да изберем позицията, в която да се намираме спрямо/в обществото. Все още не е късно за това, но вече, за съжаление, са налице признаци, че ще свършим както всички останали в това отношение - забрани, ограничения и ..... по-малко удоволствие. Фокуса ще се измести към масовизацията под шапката на бизнеса, който е ангажиран в сферата и т.н.
Между другото, не смятам, че на хормоналните изблици по "трасетата" не може да се въздейства. Просто трябва да има правилен подход и правилен източник на въздействието. И не става дума за закони.

Що се отнася до останалото - вчера на Обиколката се разминах с НЕ ПО-МАЛКО от 40 човека САМО по Обиколната между Железница и Драгалевци. Отделно поне още 30 човека, които почиваха по масичките и беседките непосредствено до пътеката. Това беше при много ниски температури, мъгла и дъжд. Та е малко трудно да се говори, че можем да имаме същите "права" като пешеходците - планината е на всички (или на никой, защото това е по-скоро вярно), но предимство в нея имат хората, които имат по-щадящо поведение над околната среда като единици и имат неутрално/положително поведение спрямо останалите в планината. Вчера се поздравих със всички и ги предупредих за идващи нови колоездачи. Намалявах или спирах, където беше нужно, за да не се налага да притеснявам хората. Получих точно същото отношение.

Между другото, да направя леееек паралел, защото аз лично виждам известни сходства между двете дискусии:
дискусията за трасетата в планината е същата/много подобна на дискусията за велоалеите в града.
Кой смята, че трябва да има велоалеи в настоящия им вид и състояние на обществото И трасета в планината?
На мен трасета в планината не са ми нужни, защото по-скоро ограничават избора ми на придвижване. Това обаче не ми дава право да правя каквото си искам.

@Ноемврийския

Моите уважения, но това е само една гледна точка.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Antediluvian » Нед Окт 18, 2009 1:40 pm

NovemberCharlie написа:Напротив! Точно това е нормалното развитие на нещата!

щом казваш...
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Окт 18, 2009 5:44 pm

Е, ще поживеем, ще видим. Но като видите ще ме почерпите за правилната прогноза. И ДИД също ще го почерпите.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Ride_or_Die » Нед Окт 18, 2009 6:47 pm

Е добре де като няма къде да караме какво да правим. И аз много често карам Златните мостове-Княжево. Изчаквам спокойно другите но примерно след Белата вода всичко е чакъл а след това павета. Да не говорим за няколкото кръстовища малко преди чешмичката на Княжево. Незнам как още някой не се е претрепал но това ме се струва най-удачния варянт за спускане от Златните мостове до София. Всеки път има все повече и повече ''заграждения'' от камъни. А това за опънатия кабел малко ме стресна. Имало ли е такива слчай до сега.
Ride_or_Die

Рейтинг: 992

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум