did написа:В нормалната чужбина отдавна е забранено каране на велосипеди извън маркираните веломаршрути, а по веломаршрутите велосипедистите нямат предимство пред пешеходците. Единствените места, където велосипедистите могат да си карат на спокойствие, са платените байк-паркове.
Ето това много хора не могат/не искат да го разберат. Може да се приеме за вярно, че ние, велосипедистите, сме гости на планината и нейните основни обитатели - туристите, заедно с всички останали, които практикуват някакъв вид СПОРТ (някой погрешно, според мен, каза, че, в планината, велосипеда е просто средство за придвижване - не е, той е пособие за спорт) свързан с планината. Когато си ГОСТ на някого, целта ти е да направиш така, че да съхраниш добри отношения с домакина си (най-малкото не отиваш при него насила а, а поради някакви (положителни) мотиви), за да имате съвместно бъдеще. Ако правиш поразии .... ами, няма да те поканят втори път, а домакините ти нямат да имат добро мнение за теб. В една подобна дискусия, преди време, казах, че ние, като MTB общност в НАЧАЛОТО на процеса на намиране на мястото ни като обществена група, имаме УНКАЛНИЯ шанс сами да изберем позицията, в която да се намираме спрямо/в обществото. Все още не е късно за това, но вече, за съжаление, са налице признаци, че ще свършим както всички останали в това отношение - забрани, ограничения и ..... по-малко удоволствие. Фокуса ще се измести към масовизацията под шапката на бизнеса, който е ангажиран в сферата и т.н.
Между другото, не смятам, че на хормоналните изблици по "трасетата" не може да се въздейства. Просто трябва да има правилен подход и правилен източник на въздействието. И не става дума за закони.
Що се отнася до останалото - вчера на Обиколката се разминах с НЕ ПО-МАЛКО от 40 човека САМО по Обиколната между Железница и Драгалевци. Отделно поне още 30 човека, които почиваха по масичките и беседките непосредствено до пътеката. Това беше при много ниски температури, мъгла и дъжд. Та е малко трудно да се говори, че можем да имаме същите "права" като пешеходците - планината е на всички (или на никой, защото това е по-скоро вярно), но предимство в нея имат хората, които имат по-щадящо поведение над околната среда като единици и имат неутрално/положително поведение спрямо останалите в планината. Вчера се поздравих със всички и ги предупредих за идващи нови колоездачи. Намалявах или спирах, където беше нужно, за да не се налага да притеснявам хората. Получих точно същото отношение.
Между другото, да направя леееек паралел, защото аз лично виждам известни сходства между двете дискусии:
дискусията за трасетата в планината е същата/много подобна на дискусията за велоалеите в града.
Кой смята, че трябва да има велоалеи в настоящия им вид и състояние на обществото И трасета в планината?
На мен трасета в планината не са ми нужни, защото по-скоро ограничават избора ми на придвижване. Това обаче не ми дава право да правя каквото си искам.
@Ноемврийския
Моите уважения, но това е само една гледна точка.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!