Превоз на велосипед с автобус?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Превоз на велосипед с автобус?

Мнениеот delqnbg » Сря Авг 13, 2008 4:34 pm

Ами нямаше никаде подходящ форум кадето да задам въпроса си и за това поствам тука :) + в ЧЗВ не открих нищо...

Някой да знае колко пари ще ми вземат горе долу ако да речем си кача колело на рейса за село(Бойково - в случай ако някой е ходил)
Намира се на г/д 30 км от Пловдив в Родопите ... колелото тежи 12кг ....Билета по принцип за патуване е 2.60

Благодаря предварително
delqnbg

Рейтинг: 1180

Мнениеот Antares » Сря Авг 13, 2008 4:43 pm

12 кила... блазе ти!

Иначе по темата - за моето колело се съгласиха да го качат в автобуса до Доспат, както и на обратно от Пещера. Въпроса е автобуса да е от големите (а не някоя мини-маршрутка) и шофьора да е в настроение. Мен не са ме таксували отделно за колелото. Просто отиваш и питаш "може ли да кача колелото си". Добре би било, разбира се, да се откачи предната гума, за да заема по-малко място на височина колелото...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Сря Авг 13, 2008 4:56 pm

Аз съм карал колело в автобус
София - Кюстендил и обратно
София - Ябланица и обратно

Не са ми взимали никакви допълнително пари и съм го качвал в багажното отделение.

Както каза Antares, само трябва да има място :)
Последна промяна Alpina на Сря Авг 13, 2008 4:57 pm, променена общо 1 път
Аватар
Alpina

Мнениеот delqnbg » Сря Авг 13, 2008 4:56 pm

И аз смятах да питам шофьора ама нещо ми се разминава графика на автобуса със това кога трябва да съм горе ... и маи маи утре ще хода с колелото нагоре :D
delqnbg

Рейтинг: 1180

Мнениеот SpoileR » Сря Авг 13, 2008 6:25 pm

Ако не попаднеш на бурсук, няма да имаш проблеми :agree:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот lyaskov » Сря Авг 13, 2008 6:33 pm

Какво е колелото ако не е тайна? :popcorn:
Little things amuse little people.
lyaskov

Рейтинг: 992

Re: Няма каде...

Мнениеот did » Пон Авг 18, 2008 11:54 am

delqnbg написа:Ами нямаше никаде подходящ форум кадето да задам въпроса си и за това поствам тука :) + в ЧЗВ не открих нищо...

Някой да знае колко пари ще ми вземат горе долу ако да речем си кача колело на рейса за село(Бойково - в случай ако някой е ходил)
Намира се на г/д 30 км от Пловдив в Родопите ... колелото тежи 12кг ....Билета по принцип за патуване е 2.60

Благодаря предварително

да возиш 12 кила колело (съмнявам се да е толкова!) в автобус от Пловдив до Бойково... това е безумие!

та до Бойково са по-малко от 2 часа, даже и за начинаещ колоездач, по приятен за каране, ненатоварен асфалтов път.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Пон Авг 18, 2008 6:14 pm

@delqnbg
Позволих си да редактирам заглавието на темата.
Мисля, че така ще е по- удачно за бъдещи търсения от други хора.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот keremitko » Вто Авг 19, 2008 12:18 pm

Съгласен съм с did 30 км не са много по-добре да си го караш :popcorn:
keremitko

Рейтинг: 1082

Re: Превоз на велосипед с автобус?

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Окт 22, 2009 4:09 pm

Изрових темата от архива. По въпроса за превоз на велосипед в градски автобус, ще има ли проблем, кои по коя линия е възможно транспорта на велосипед, ако му продупча билет на байка ще има ли проблем? Идеята е следната - за събота ми трябва транспорт от Младост до Южния парк. Та питането ми е дали ще има проблем в 413, 94, 102, рано сутрин към 6 часа?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот PtD » Чет Окт 22, 2009 4:18 pm

По принцип, возенето е разрешено - изисква се допълнително билетче за колелото. Досега проблем съм имал само с двама-трима шофьори, явно махмурлии от петък. :peace:

Както съм съветвал и друг път, ако се заяжда шофьорът, а ти и колелото сте в приличен вид и не застрашавате превозното средство с необратимо оцапване, информирай се любезно за името му и го наклюкай на диспечерите. :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Stuny » Чет Окт 22, 2009 4:22 pm

Ако Младост-Южен парк ти е проблем да го изминеш с колело , може би трябва да преосмислиш участието си в състезанието.
Stuny

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Окт 22, 2009 5:24 pm

Благодаря ти PtD, така и предполагах - допълнително билетче. За хигиената - ще е на отиване, така че машината ще е чиста, както и аз :) От друга страна в 6-6:30ч не е натоварен градския.
@Stuny мисля че не са необходими ОЩЕ 12км загрявка за състезанието. Разходката до Бояна ми стига да загрея себе си и машината. Не смятам за практично да въртя по асфалт с моите гуми, а от друга страна е излишно натоварване. Спускачите защо не бутат нагоре, а използват лифт? Поздрави и надявам се да се видим в събота ;)
Смятам темата за изчерпана ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот hitar_potter » Чет Окт 22, 2009 8:35 pm

Забранено е да се превозват предмети, които могат да замърсят превозните средства или да причинят неудобства на пътниците. Според втория признак, могат да те отрежат за колелото. Случвало ми се е, звънях на диспечерите и се оказа, че е така.

От Младост до Южен парк можеш да минеш през Ловен парк и после през една велоалея през гората. Излизаш на Хладилника и от там вече стигаш до Южен парк. Мисля, че някъде в темата за градски маршрути имаше и картинка
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Night_Falcon » Чет Окт 22, 2009 9:08 pm

hitar_potter написа:От Младост до Южен парк можеш да минеш през Ловен парк и после през една велоалея през гората. Излизаш на Хладилника и от там вече стигаш до Южен парк. Мисля, че някъде в темата за градски маршрути имаше и картинка

Аз винаги по този маршрут ходя от Плиска до Южен парк. Маршрута е много бърз и удобен, стигам до Южен по-бързо отколкото с какъвто и да било транспорт. А от Младост до Плиска си е приключение., но не е нищо, което да те натовари допълнително преди състезанието.
П.П. Все пак доста зависи в кой младост си :D
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот Rix » Чет Окт 22, 2009 9:09 pm

Има една приказка "Ако се чудите дали нещо е забранено -> то е забранено".
Иначе за автобуси между големите градове(или на големи разстояния) толкова ли е трудно да си разглобиш колелото и после само гумите и рамката са обемни, но се побират в чанти.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот zikzuk » Чет Окт 22, 2009 9:14 pm

Аз съм питал за Юнион Ивкони - момичето ми каза, че по принцип ако има място шофьора ги взима, но каза че се и таксува допълнително. Разстоянието в този случай няма значение.
Аватар
zikzuk

Рейтинг: 1205

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Окт 22, 2009 9:42 pm

Коментираме въпроса за градски транспорт. Нищо няма да разглобявам. За маршрута - отпада варианта преди състезанието да експериментирам с маршрути. Ще се метна в 413 с цялата подвижна къща и ще видим. Ще пробия един билет на мечката да си има ако дойде я кон, я трол и така.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот hitar_potter » Чет Окт 22, 2009 10:35 pm

Еми, както си решиш.. То с тия 1000 превозни средства... Все пак е хубаво да го пробваш този маршрут. Ненатоварващ е - единственият баир е по Г.М. Димитров и не е нищо. Всичко друго е по равно.. От Младост до Хладилника са 15 минути спокойно каране. Тъкмо като за разгрявка ;)

@Night_Falcon: Не е нужно да се минава през Плиска ;) Моста на метрото е благинка :).
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот subritual » Пет Окт 23, 2009 12:31 am

Я да запитам тука.....
Споделете опит при транспорт на колелото в багажното отделение на автобуса.
Дали е удачно,както някой по-горе каза, да се свали предното колело,но освен това да се ползват някакви омекотители (като изолации за водни тръби например) и умотаване със скоч или свински опашки.
И ако да,на кои места?
Как разполагате сваленото колело и закачено/залепено ли е към рамката някъде?
Изобщо някой пакетирал ли си е колелото при този начин на транспорт?

P.S: Засега не съм се сблъсквал практически с тази ситуация,но си мисля, че ако има място върху чантите и багажа на хората ще е най-гот.
Ама дали? :dontknow:
Аватар
subritual

Мнениеот Admin » Пет Окт 23, 2009 9:53 am

EccentricMOTION написа:Коментираме въпроса за градски транспорт. Нищо няма да разглобявам. За маршрута - отпада варианта преди състезанието да експериментирам с маршрути. Ще се метна в 413 с цялата подвижна къща и ще видим. Ще пробия един билет на мечката да си има ако дойде я кон, я трол и така.

Пресметни си часа на тръгване така, че да можеш да стигнеш до Южния и на собствен ход, ако шофьорът откаже да те качи. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Окт 23, 2009 11:49 am

Пресметни си часа на тръгване така, че да можеш да стигнеш до Южния и на собствен ход, ако шофьорът откаже да те качи.
+ 15 минути отгоре за смяна на спукана гума, които при благоприятни условия се превръщат във време за кафе ;)

За опаковането - ако ти е скъпа боята - омотай го цялото в стреч-фолио като от Еконт. В противен случай с парче велпапе от стар кашон или от шоково фолио за бяла и черна техника, това с балончетата в него. Аз бих пазил дерайльора и дисковете от директен удар, спиците от натиск, команди и лостчета от случайно закачане, седалката от скъсване и протриване. Просто прецени как ще е най-удачно за теб. Подпирането 'на педал' е най-безопасно, приемайки че лежи на противоположната страна на дерайльора.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Night_Falcon » Пет Окт 23, 2009 12:32 pm

hitar_potter написа:@Night_Falcon: Не е нужно да се минава през Плиска ;)

То за нужно, не е нужно. Просто аз живея там :D
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот тучо чучо » Пет Окт 23, 2009 4:09 pm

EccentricMOTION написа:@Stuny мисля че не са необходими ОЩЕ 12км загрявка за състезанието. Разходката до Бояна ми стига да загрея себе си и машината. Не смятам за практично да въртя по асфалт с моите гуми, а от друга страна е излишно натоварване. Спускачите защо не бутат нагоре, а използват лифт? Поздрави и надявам се да се видим в събота ;)

Тогава добре прецени с какви гуми ще караш, защото ако тези 12 км. са причина да се замислиш за градски транспорт до старта, то на изкачването до върха ще ти се стъжни.
Тази година няма да правя компромиси с изоставащи след метлите състезатели. Контролните времена ще се спазват стриктно.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот Frida » Чет Ное 05, 2009 1:32 am

В автобус сме се качвали двама от Смолян до Сф и не сме сваляли и гумите, чичката малко се цупеше ама аз се праих на луда и бях досадно любезна! А докато четах си спомних дни преди Смолян още бяхме 4-рима. Два дни карахме на диви ягоди, понеже храна не взехме да не ни тежи /никога повече такава грешка/ и стигнахме до едно село Орешар, където отвориха магазинчето специално за нас.Докато пълнихме раниците ни питаха "от къде и накъде" бяхме голяма атракция! Казаха, че сле 35 мин на там ще има автобус :clap: страхотно, решихме да вземем бири и после още та дори май и пушихме :P
Автобуса дойде, целия беше пълен с хора , майки с деца, баби, дядовци... дължината му беше не повече от 4,5м и приличаше на излезнал от разказ на Стайнбек :bigeyes: Усмивките се смениха с доста изумени изражения! Едно от момчетата отиде да говори нещо със шофьора и изведнъж той викна и всички започнаха да слизат, не говореха на Български :crazy: Мйките носеха децата , и влачеха торби и куфари ама от онези картонените. "О не недейте няма нужда , стойте си стойте си!" Виках аз :bigeyes: :nono: :rofl: едвали щеше да има място за 4-ри байка, 4 раници и 4 човека, пък и чак да ги свалим , за да се качиме ние!!!
В този момент дойде същото такова автобусче и х ората се качиха в него, празното направи обратен и изчезна след завоя надолу, пълното след завоя нагоре :rofl: :rofl: :rofl: тишина... :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: , после пак смях и накрая тръгнахме разбити ,бутайки и всеки с неговите мисли!
Извода: Не питай турчин за пътя, не вярвай на добронамерен турчин и пак иди в Родопите :P
Аватар
Frida

Рейтинг: 1323

Мнениеот grebo » Пет Мар 01, 2013 3:36 pm

Хора, сори че копам стари теми, това излезе на търсачката, та питанката е:
Превоз на колело с автобус от в чужбина. Има ли някой опит в това начинание? Възможно ли е - всми има ли сигурен начин, да не пускам тото, дали шофьора дали му е пуснало гаджето снощи? Какво/как се доплаща? Принципно не е проблем и разглобено да се вози, събира се на 1.10х0.50х0.70 м; тежи 15 кила.
Благодаря предварително. :beer:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот krach » Пет Мар 01, 2013 5:01 pm

Както беше писано в по - ранен пост. Колелото ако му махнеш 2те гуми и дори да развиеш малко кормилото за да може да е по плоско, всичкото го събираш в голяма платнена чанта (тип баба_пазарува_от_другия _край_на_града) няма да е по - голямо от голям куфар. Също така ако махнеш и педалите пак с цел да е по - малко ръбесто.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Totem » Пет Мар 01, 2013 6:15 pm

krach написа:Както беше писано в по - ранен пост. Колелото ако му махнеш 2те гуми и дори да развиеш малко кормилото за да може да е по плоско, всичкото го събираш в голяма платнена чанта (тип баба_пазарува_от_другия _край_на_града) няма да е по - голямо от голям куфар. Също така ако махнеш и педалите пак с цел да е по - малко ръбесто.

Направо да го разглоби и да си го натовари в раничка не искаш ли ? :rofl:
Зависи от автобуса какво пространство предлага и до колко е разбран шофьора. Аз моето съм го карал от Бургас до Айтос, но автобуса беше с доста площ - Изображение и хората ме познават, затова ме пуснаха без проблем.
Според зависи е. Единствения, който може да ти каже колко ще струва е шофьора :peace:
Аватар
Totem

Рейтинг: 1234

Мнениеот krach » Пет Мар 01, 2013 7:08 pm

Totem написа:...

Кое му е смешното, ако носенето на един ключ допълнително(за педалите) му позволи да натъпче всичко в голяма чанта.
А иначе за раницата:
http://www.google.bg/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=InEglFH2HlNMQM&tbnid=dvJZDDfkRKtdsM:&ved=0CAgQjRwwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.besportier.com%2Farchives%2F12-coolest-folding-bikes-urban-folding-bikes.html&ei=MeAwUaqKAsfYtQbNioCwCg&psig=AFQjCNH-6z7v0aW7G61htMw5tj6ZYtN8Cw&ust=1362244017087166
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот grebo » Пет Мар 01, 2013 11:28 pm

Бая голяма ще да е чантата - до 110х30х60 успях да го докарам, като обърнах педалите и свалих вилката. Б тоя му вид май няма да е проблем..?
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Следваща

Назад към Общ форум