Може ли без задна спирачка?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Може ли без задна спирачка?

Мнениеот trix » Нед Ное 08, 2009 2:26 pm

Ето два примера от BeOne:Изображение
Изображение
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Re: Може ли без задна спирачка?

Мнениеот i love bikes » Нед Ное 08, 2009 2:36 pm

Може, но не може без контра. :D
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот frantishek » Нед Ное 08, 2009 3:48 pm

Може и без предна. Ако си 100%-ов любител на екстремните спортове.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот Баба Кица с Мекица » Нед Ное 08, 2009 6:41 pm

МОЖЕ АКО СИ ПРО!!!
kibikoff - на баба сладурчето!
Аватар
Баба Кица с Мекица

Рейтинг: 1201

Мнениеот trix » Нед Ное 08, 2009 7:04 pm

а дали сигурността е същата както с две спирачки и какво е предимството на велосипеда с една спирачка(горния струва 1500 лири,не вярвам да са спестили от цената).
Аватар
trix

Мнениеот azze » Нед Ное 08, 2009 7:45 pm

Най-вероятно са спестили не от цената, а от теглото. :dontknow: Макар че дори карбоновите модели на BeOne, които очевидно са леките, имат по цели 2 спирачки.

Друг вариант е рамката да е за дискови спирачки, но да продават колелото без задна поради някаква странна причина.Или тя да липсва на снимката, или да е толкова малка, че да не се вижда :D Започвам да пиша произволни неща.А и диск отзад, а В-брейк отпред....не трябва ли да е обратно? :eek:

Хайде някой, който знае, да ни каже.

Като се замисля за XC само предна би ми била достатъчна май.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот mors » Нед Ное 08, 2009 8:51 pm

azze написа:Като се замисля за XC само предна би ми била достатъчна май.

Обаче XC не е само катерене :popcorn:
Velosiped ist Krieg
http://egopolitico.org/
Аватар
mors

Рейтинг: 1213

Мнениеот i love bikes » Пон Ное 09, 2009 9:55 am

azze написа:...Хайде някой, който знае, да ни каже...

Както споменах по-горе не може без контра. :D
Най-вероятно главината е без свободен ход, както при някои модели на ON-ONE.
Освен това според мен си има положителни страни, ако е с контра, визирайки колело за ХЦ. Например при спускане вместо да спреш да въртиш, ти се налага да го правиш, което е полезно за мускулите на краката при каране... 'Щото спреш ли... :D
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот PtD » Пон Ное 09, 2009 11:06 am

На практика се оказва, че не може - предната прегрява много бързо на по-голям наклон надолу. Очевидец съм на едно и потърпевш в друго събитие:)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Пон Ное 09, 2009 11:24 am

i love bikes написа:
azze написа:...Хайде някой, който знае, да ни каже...

Както споменах по-горе не може без контра. :D
Освен това според мен си има положителни страни, ако е с контра, визирайки колело за ХЦ. Например при спускане вместо да спреш да въртиш, ти се налага да го правиш, което е полезно за мускулите на краката при каране... 'Щото спреш ли... :D

извинявай, но това за контрата ... дори за асфалт не ми се струва удачно. отделно незнам дали има контра за велосипеди с дерейльор.
Veno мисля че караше само с предна спирачка. той да каже колко става или не става.
за мен azze e прав, някакъв финасов трик е това. рамката може дори да няма уши за v-brake. купуваш нещо сравнително евтино и леко и след това наливаш още пари за задна спирачка.
edit: и двете рамки са с ушички, просто снимките може да са без задни спирачки. наистина доста странно решение.
Последна промяна bio на Пон Ное 09, 2009 11:38 am, променена общо 1 път
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Ное 09, 2009 11:33 am

Аз карах само със задна около месец поради липса на средства - по същата логика - монтажа на диск не е само апарата, главини и тн .. всички знаете...Без предна спирачка НЕ може да се кара, особено ако се 'суркаш надолу. Слизал съм на слалом в повечето случай. Случва ми се да късам жило, по-точно камбанката се смаза и влезе в ръкохватката на задната спирачка, при което опита беше да се прибера само с предна - пак не става - губи се баланса или по-вероятно нямам умението да карам само с една ;)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот kopche » Пон Ное 09, 2009 2:16 pm

i love bikes написа:Както споменах по-горе не може без контра. :D

Наистина ли има колела с главини без свободен ход (като изключим триколките за деца под 3 год.) ??? :eyebrow:
Балканчетата дето търкаляхме преди 20 години си бяха с контра и пак си имаха свободен ход. Само не се сещам как ще се погоди контрата с обтегача когато врътнеш педалите в обратна посока. Стандартният първо ще се изпъне до последно после ще се изкриви/счупи ....
А за това колело само производителя може да разкаже какво е мислил когато е проспал задната спирачка. :dontknow: Аз досега два пъти тръгвам с незакачена спирачка след смяна на гуми, и на равно пак си ми трябва втората :smash:
Аватар
kopche

Рейтинг: 1260

Мнениеот SkidRow » Пон Ное 09, 2009 3:26 pm

Дайте да видим самите оферти, тук гледаме само снимките??? Може спирачките да са по избор.
Когато загубиш предразсъдъците си, печелиш свободата на живота. Освободи очите си, за да виждаш в безкрая.
Аватар
SkidRow

Рейтинг: 1325

Мнениеот bio » Пон Ное 09, 2009 3:41 pm

ами офертите ги има в www.chainreactioncycles.com ... ти обаче си ПЪРВИЯТ който се сети, а ние гледаме снимки и умуваме ...
kopche написа:А за това колело само производителя може да разкаже какво е мислил когато е проспал задната спирачка.
Изображение
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот azze » Пон Ное 09, 2009 5:17 pm

SkidRow написа:Дайте да видим самите оферти, тук гледаме само снимките??? Може спирачките да са по избор.

Гледах точно моделите от снимките в сайта на BeOne и просто пише "спирчаки - някви" (май Avid SD3).
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот trix » Вто Ное 10, 2009 1:03 am

Явно само beone правят така,добре е да дават по едни пивоти с болтче към тези рамки,щото от голямата снимка на сайта
си личи,че не са предвидили възможност за V-brake.Определено производителя ни кара да се замисляме: :crazy:
Аватар
trix

Мнениеот dudelgrincen » Сря Ное 11, 2009 12:48 am

1.може и без спирачки-първите велосипеди са били такива-но е опасно
2.ако караш само с една спирачка-то по-добре това да е задната-тъй като можеш да блокираш задното колело лесно,но няма да се прекатуриш през глава.
Пък трика да не блокираш гумата е много прост-припомване през 0.1-2 сек макс -никакво блокиране-като АБС.
Ако не искаш да се преобърнеш пък само с предна спирачка-варианта е същия-припомпване ;)
3.може да си има спирачка-вариантите са два:
а) барабанна или контра-нещо от сорта на shimano nexative
б) дискова с малък ротор

бях виждал в София-бегач на Канъндейл-отпред ви-брейк;отзад BB5 с някакъв миниатюрен ротор може би 140мм-поради липсата на уши за ви брейк

ПП
спирачка може и да няма по същата логика по която няма и педали.Клиентски избор :).
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот hitar_potter » Сря Ное 11, 2009 1:08 am

:crazy:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bio » Сря Ное 11, 2009 9:18 am

@trix ами в каталогът накрая има чертежчета и геометрия на рамките. специално тези двете рамки са дадени, че имат уши за завиване на пивоти за V-brake. според мен пишеш един email на производителя или дистрибутора и положението се изяснява. всякакви следващи дискусии по темата са безсмислени.
@dudelgrincen както те информира и колегата hitar_potter говориш пълни глупости. писал си без да си чел другите отговори по темата
1. говорим за съвременнен XC велосипед, не за бащата на велосипеда ....
2. предната спирачка е много по-ефективна от задната. със задна може да караш само в града или равно шосе и пак не е препоръчително ( не говорим за авариини ситуации ). тази ABS техника ми е непозната и бе бих се доверил на нея. предпочитам да спирам с бавно модулирано натискане на спирачката. ако блокираш предното колело след 0.05 секунди си на земята.
3. а) ако беше прочел предходните мниния щеше да ти стане ясно от две от тях, че колело с дерейльор и контра ... НЯМА. nexative е друга система - няма да я коментираме сега. барабанна спирачка отново няма как да е .. защото движенията не са такива.
б) и дискова няма как да е защото на снимката въоще не се вижда ни апарат, ни диск ... ни жило за задна дискова спирачка.
пиша ти всичко това, за да ти е ясно ... защо ти показват, че не си у ред и за да накарам да се замислиш преди да пишеш следващия път. желая ти успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот veskoz » Сря Ное 11, 2009 11:31 am

dudelgrincen написа:2.ако караш само с една спирачка-то по-добре това да е задната-тъй като можеш да блокираш задното колело лесно...

В грешка си. Винаги приоритета е на управляващите колела. Виж пистовите мотори за най-точен пример... или LADA :D
Гравитирай около център на тежеста и управление ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот dudelgrincen » Сря Ное 11, 2009 11:35 am

това и баба го знае,че в предното колело има около 5-10 пъти повече тяга.Ако ще караш само с една спирачка по-безопасно е това да е задната.Не знам какво има да се спори толкова.Което си е така си е така.
И какво ли е това нещо-сигурно не е велосипед-щом има и дерайльор и контра :idea:
http://www.bike.passati.com/atlanta26_kontra.html
велосипеди с контра и дерайльор си има-кое пък е толкова странно
от някогашните бегачи ( с тънките тръби-95 примерно) имаше такива с дерайльор и контра-дори аз до преди 3 години притежавах такъв.
Защо 99.9% от съвременните велосипеди са без контра главини-защото има много по-ефективни и негреещи начини за спиране които ти позволяват да си нагласиш педалите каакто искаш без да повдигаш задницата (което си е голямо удобство).
И писах освен това-ротора на дисковата спирачка може да е толкова малък че да не се вижда (венците го крият),жилото не е дебело 15 см-така че не е задължително да се вижда :nuts:
за шимано нексатив-не съм толкова наясно,така че не бих спорил
и най-накрая едно умно нещо
според мен пишеш един email на производителя или дистрибутора и положението се изяснява

и най-вероятно просто няма спирачка.
Ама то акъл трябва :roll2: .
Хайде със здраве ;)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот veskoz » Сря Ное 11, 2009 11:42 am

dudelgrincen написа:Ама то акъл трябва ;)

Щом казваш :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот bio » Сря Ное 11, 2009 12:13 pm

@dudelgrincen
аз на снимката виждам заден V-brake. аз наистина не съм виждал велосипед с контра и дерейльор. и понеже ми стана интересно ... се разрових.
попаднах на няколко патента и това ...
Roaster brake bicycles are generally equipped with a single cog and chainwheel and use a ½" chain. However, there have been several models of coaster brake hubs with derailleurs in the past, most notably the Sachs 2x3. These use special extra-short derailleurs which both can stand up to the rigors of being straighted out frequently and don't require an excessive amount of reverse pedal rotation before the brake engages.

искам да се извиня, наистина има начини, на мен не ми бяха известни такива.
...
успех на всички !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Alpina » Сря Ное 11, 2009 12:36 pm

dudelgrincen написа:това и баба го знае,че в предното колело има около 5-10 пъти повече тяга.Ако ще караш само с една спирачка по-безопасно е това да е задната.Не знам какво има да се спори толкова.Което си е така си е така.

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Сря Ное 11, 2009 12:55 pm

:roll2: :bowdown: Тая тема трябва да се номинира за тема на годината... Никога не съм вярвал, че такава тема може да се разрастне до такова нещо
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот veskoz » Сря Ное 11, 2009 1:18 pm

Толкова много тяга имам в предното колело, че направо, ако не го разюздИм му се саморазплитат спиците :eyebrow:
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Сря Ное 11, 2009 1:28 pm

1.може и без спирачки-първите велосипеди са били такива-но е опасно

Eййй, цъ-цъ-цъ, каква дълбока мисъл, каква логика :roll2:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот biker-kj » Сря Ное 11, 2009 2:17 pm

dudelgrincen написа:това и баба го знае,че в предното колело има около 5-10 пъти повече тяга.Ако ще караш само с една спирачка по-безопасно е това да е задната.Не знам какво има да се спори толкова.Което си е така си е така.

Пфффф ,че глупости се изписаха в тая тема и аз се очудвам как все още не е ''щракната''! :D
Иначе на времето Сопота съм го пускал само с предна ,ама само със задна и пари да ми даваш не бих!
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот trix » Сря Ное 11, 2009 2:46 pm

писах им на [email protected] ,този адрес са дали.Главините са Shimano Deore XT(Karma)http://www.beone-bikes.com/
въпроса:Does this bike have rear brake or just before? +голямата снимка на Karma
отговора:
Hi,

The production bike has rear brake pivots.

Vriendelijke groet, / Best regards,

Willem Kool

Blomson International B.V.
Salland 2
1948 RE Beverwijk
Nederland
Аватар
trix

Мнениеот bikerider » Сря Ное 11, 2009 3:18 pm

biker-kj написа:Иначе на времето Сопота съм го пускал само с предна ,ама само със задна и пари да ми даваш не бих!

Абе цялата тема е за боклука... за какво спускане говориш?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Общ форум