Алуминиево масивно парче

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Алуминиево масивно парче

Мнениеот trix » Чет Ное 26, 2009 9:00 pm

виж сега на новото парче няма да има луфт,ако ще е с алуминий и нагряване и пинове.Другото е заварка
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот рс » Чет Ное 26, 2009 10:16 pm

Аз бих направил втулка и удължение от желязна тръба, и заварено в мястото на допиране на двете тръби по 1/3 от дължината, и още по 2-3 капки в края на втулката през предварително пробити малки дупки (3 или 3,5 мм). Всичко това на телоподаващо, че е най-достъпно и достатъчно здраво.
Ако залепиш алуминиевото парче, луфтът не пречи. Но трбява да успееш да напълниш по-голямата част от кухината с лепило, и задължително по краищата. Двукомпонентните лепила имат здравина колкото алуминий, достатъчно е. По тази технология ще се появи нов проблем - ако си дебел, след време чашките на лагерита на вилката ще изядат алуминия и ще се разхлопат. По-добра е другата технология, със стоманените тръбички.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот trix » Чет Ное 26, 2009 10:32 pm

Ако залепиш алуминиевото парче, луфтът не пречи

това ми беше първата мисъл когато видях какво е хлабаво.мисля си че с нагряване и чук може да стане много яко
лагерите са в края на желязото ,а не при алуминия.Още не съм монтирал чашките и не знам точно колко ще добавят ама ще е ок 5мм
Утре като стане всичко ще направя снимка за нагледно
Твоята идея за заварката е здрава ,ама аз още не знам дали хро-мо се заварява като обикновено желязо
ти чу ли bikerider като каза че лепилото ще се напука
Аватар
trix

Мнениеот bikerider » Пет Ное 27, 2009 7:53 am

Темата се разклони на две, така че ето го моето мнение:
за стоманен стержен - заварявай моментално без да му мислиш и карай спокойно.

за алуминиев - набивай вложка и я фиксирай с център на няколко места. Всякакви фиксиращи болтове и прочее само добавят тегло и още риск, да не говорим, че е малко трики ако тая сглобка трябва да минава през чашките - прекалено сложно става да се изпипа хубаво, а и няма смисъл.

@outfaced: знам какво пише по учебниците, но на практика с лайнян материал и 0.2 става. А дали ще влезе, зависи от механика и пресата. При мен се е налагало да е 0.2, защото струга(ря) беше леко калпав. стержена беше Easton и удължението се наби доста спокойно с шпилка, гайки и хубава смазка, което е бая аматьорска преса. Признавам веднага без бой, че не влизаше 4 см :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот рс » Съб Ное 28, 2009 10:13 am

Лепилата, с които аз работя, ,са по-здрави от алуминия в твоя случай. Но е важно дали ще съумееш да сложиш лепило по важните места - по цялата обиколка при долния край на алуминия и в горния на желязната тръба.
А сетил ли си се да набиеш пеперудката под въпросния алуминиев чеп и така да осигуриш всичко срещу грозно разпадане? Аз чак сега загрях за това.
Задължително обезмасли всичко с ацетон, етер, ... не ползвай обезмаслители за вериги или коресилин и останалите разредители за бои. Може би толуол става, но ако е чист.
Заваряването на велосипедните железа е лесно. Отиди в сервиз за коли.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот trix » Съб Ное 28, 2009 11:19 am

не можах да го снимам.Сега е с алуминий и две болтчета долу през стержена и парчето.пеперудката е хваната с 13 см болт от дюбел за изолаций.Болтчетата са залепени при резбата.Ако нещо има като мръдване или се усети слабост ще го направиме със заварка(ама няма да се наложи)
Аватар
trix

Мнениеот taurus13 » Сря Дек 09, 2009 7:42 pm

outfaced написа:
bikerider написа:После внимателно се пробиват напреко 2-3 дупки през стержена и втулката с да кажем ф3-4мм. Във въпросните дупки се нарязва резба. Навиват се пинчета от тоя тип, които са на педалите, така че почти да се скрият. Доизпилява се с пила така че да стане равно.
Та тъй :D

Ето това направи непременно - не разчитай само на лепило и втулка за осигуровка срещу приплъзване, че като ти фрасне някоя скала предното колело може да стане беля....
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот trix » Сря Дек 09, 2009 9:02 pm

Сложил съм 2 болтчета на резба с лепило.Просто когато го сглабях фотоапарата не беше при мене,но скоро ще извадя вилката
за да огледам и ще щракна 1-2
Аватар
trix

Мнениеот axelmax » Вто Дек 22, 2009 3:48 am

Пълен АДСУРД ,всяка система ще се разхлопа .
Това е най-опасната тема ,която съм чел.Не разбрах каква е вилката(сигурно еднокоронна).Начините за справяне с проблемане не покриват никакви критерииз а надежност и дълготрайност ,да не говорим за естетиката( :D ).Каквото да и правиш пеперутката трябва да се замени с headlock поне да имаш някакъв шанс.Без да има зацепване между стените( като "зъб") на двата детаила няма как да стане.Дори май е по-добре да срежеш стержена такаче приставката да контактува с горните чашки (да има някаква опора).

п.с. не си струва риска :nono:
Последна промяна axelmax на Вто Дек 22, 2009 3:54 am, променена общо 1 път
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Предишна

Назад към Веломеханик