Какви гуми да купя за Sprint Apolon

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какви гуми да купя за Sprint Apolon

Мнениеот us3r7 » Нед Ное 29, 2009 4:06 pm

Привет на всички от форума!
Искам да купя нови гуми за моя аполон, защото тези с които го взех са много неиздръжливи. Сегашните ми гуми са Kenda 26x1.95. Дайте съвет към какви гуми да се насоча, целта ми е да избегна спукването от трънчета до колкото е възможно. Мога ли да му сложа гуми с по-голяма дебелина?
us3r7

Рейтинг: 1185

Re: Какви гуми да купя за Sprint Apolon

Мнениеот dh-rezachka » Нед Ное 29, 2009 8:50 pm

Аз на моя аполон му бях сложил отпред Maxxis High Roller 2.35 и се държеше много добре на шосе и по пътеките,за отзад се побира,ама каплата трябва да е много права,иначе опира в рамката,може да си вземеш и някой Nevegal,успех в избора :agree:
ПЪНК,ЦИЦИ И МЕКИЦИ!!!
Аватар
dh-rezachka

Рейтинг: 1247

Мнениеот shams » Нед Ное 29, 2009 10:05 pm

На моя "Аполон" отзад съм сложил тази http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 286&lang=2 , a а отпред карам с http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 286&lang=2.
За градско обаче не са много добър избор поради по-голямото съпротивление, което оказват при въртене. Но в планината се държат доста добре, затова съм доволен от тях. Ето и описание от производителя: http://www.wtb-bike.eu/en/prowler-mx-c11-p10.htm
Последна промяна shams на Нед Ное 29, 2009 10:35 pm, променена общо 1 път
Deceive the heavens to cross the ocean.
Аватар
shams

Рейтинг: 1212

Мнениеот FighteR » Нед Ное 29, 2009 10:12 pm

Размера за отпред зависи от вилката, а за отзад според мен повече от 2.35 не слагай.Аз бих ти препоръчал за отпред Maxxis Minion DHF 2.35 ЦЪК , а за отзад Maxxis High Roller ЦЪК . :beer:
Аватар
FighteR

Рейтинг: 1220

Мнениеот kvelikov » Пон Ное 30, 2009 8:09 am

Зависи от това предимно къде караш... :dontknow:
Ако си в града и по асфалт е едно, в гората е съвсем друго!
Ако мислиш да караш зимата е трето, а лятото - четвърто... :eyebrow:
Ето, че се упражнихме да броим до 4-ри!!!

Всичко е въпрос на опит...аз ще те посъветвам да не слагаш по-дебели от 2.1,
защото дисциплината "бутане с препятствия" иначе не ти мърда... :roll2:

Ето линк за моя избор:
http://kvelikov.snimka.bg/other-sports/ ... 0.15929166

Успехи!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Ное 30, 2009 10:11 am

Във връзка с раздела, в който си пуснал темата предполагам че това са твойте гуми. Continental Vertical 2.3 . Абсолютно съм съгласен и с изказването на Великов, но тази тиога според мен е малко по ХС-насочена. За мен като почитател на гуми над 1,300кг тези 650гр на Вертикал ми се струват като вътрешна гума ;) Успех и избери най-доброто :agree:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bio » Пон Ное 30, 2009 11:00 am

спрете бе хора. вие четете ли нещо докрай ?!? или като видите гума и започвате да си пишете каквото ви хрумене.
us3r7 написа:Привет на всички от форума!
Искам да купя нови гуми за моя аполон, защото тези с които го взех са много неиздръжливи. Сегашните ми гуми са Kenda 26x1.95. Дайте съвет към какви гуми да се насоча, целта ми е да избегна спукването от трънчета до колкото е възможно. Мога ли да му сложа гуми с по-голяма дебелина?

по-широките гуми са доста тънки в пространството между шарките, така че отново ще пукаш гуми. ако държиш да се предпазиш от тръните ти трябват гуми с разните му там кевларени слоеве, така поне казват/пишат всички. гуми без подобен слой са напълно незащитени и при попадане на трън между грайферите се пукат. аз в момента пукам и лепя, нямам опит с подобни "защитени" гуми. пожелавам ти успех при изборът.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Пон Ное 30, 2009 11:42 am

bio написа:ако държиш да се предпазиш от тръните ти трябват гуми с разните му там кевларени слоеве

:agree:
Примерно Shwalbe Racing Ralph
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 2-focus006
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот kvelikov » Пон Ное 30, 2009 8:02 pm

bio написа:спрете бе хора. вие четете ли нещо докрай ?!? или като видите гума и започвате да си пишете каквото ви хрумене.

Точно поради този факт препоръчах да не са по-големи от 2.1
Човекът кара АПОЛОН а не Black Hawk...
Това предполага ХС стил...
Избери си леки, с изразен страничен грайфер, от каучук (а не найлон) и няма смисъл да се ръсиш повече от 20-30 лв...
Научи се да лепиш и сменяш гуми (елементарно е) и винаги си носи поне две вътрешни ако ще бродиш по горите... :look:

Ако пък си фен на трънките и глогинките и газиш смело из троскота - спасение няма! :roll2:
Аватар
kvelikov

Мнениеот dudelgrincen » Пон Ное 30, 2009 8:16 pm

хм-странно ми се струва как пукаш тия гуми от трънчета-защото това което аз си представям по думата-не е достатъчно голямо и здраво да я пукне.
Да не е стара?Всеки знае че гумата си губи гъвкавостта и здравината си с годините.
Аз карам с швалбе table top -2.25-мисля си че този размер ще пасне добре на аполона-(щом 2.35 влиза мъчно) :^: .Освен това table top са на добра цена-намаирал съм такива за 20-25лв нова бройка-и така да се каже "возят добре".
Но все пак каквато и гума да избереш над 25лв си мисля че ще е достатъчно здрава за повечето пътища.
Успех с гумите.
ПП
вътрешната също си е доста важна-вземи си нови по здрави.Имаш ли бандаж??-ако не слагай веднага че инак ще има да пукаш до второто пришествие.И все пак си прецени трябва ли ти много грайфер или не-за да не ти се види после изморително въртенето.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот bio » Пон Ное 30, 2009 9:34 pm

@kvelikov колега нямам нищо лично против теб, но:
"Човекът" пита за трънчета и въобще не е казал нищо за XC, DH и Freeride. "Човекът" е попитал как максимално да се предпази от тях, а не как да се научи да лепи и сменя гуми. Обърнах внимание на това, че никой от вас не е прочел от какво има нужда "Човекът", а препоръчвате някакви гуми. Размерът на твоята гума е подходящ, но самата тя няма да издържи на бабините зъби.
@dudelgrincen и всички останали, които незнаят какво е трънчета ... да заповядат следващият сезон в Пловдив, като ни узреят пак трънчетата :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот kvelikov » Пон Ное 30, 2009 10:11 pm

bio написа:@kvelikov колега нямам нищо лично против теб, но:.......................

Няма проблем, нали за това е форум - да се приказва...къде със, къде без смисъл... :beer:
Човекът каквото е искал - дано си го е прочел...каза се достатъчно....
Скромният ми опит ме накара да си мисля, че за фен, каращ Аполон, бюджетът за гума е максимум 20-40лв...Така автоматично отпадат кевлари-бози-метали-шини и прочее гнусотии... :crazy:
И тук отново на помощ идва Неволята:
Ако някой се смята за "байкър" и не може да си смени(залепи) една гума....
Здраве да е...
Та, затова го споменах - полезно е!

Аз приключвам с темата.

Успех на Човекът с избора! :agree:
Аватар
kvelikov

Мнениеот us3r7 » Пон Ное 30, 2009 10:28 pm

Ползвам аполона за XC каране. Пропуснах да го спомена във въпроса си и това породи спорове.
dudelgrincen написа:хм-странно ми се струва как пукаш тия гуми от трънчета-защото това което аз си представям по думата-не е достатъчно голямо и здраво да я пукне.
Да не е стара?Всеки знае че гумата си губи гъвкавостта и здравината си с годините.

Не приятел, гумите са нови, купих колелото преди 4 месеца.
dudelgrincen написа:Имаш ли бандаж??-ако не слагай веднага че инак ще има да пукаш до второто пришествие.

Всъщност нямам и ще трябва да купя.
kvelikov написа:Научи се да лепиш и сменяш гуми (елементарно е)

За това нямам проблем, знам как да сменям и лепя гуми, още повече че каплите ми са с ръчки което ме улеснява. Просто за 4 месеца спуках задната гума 3 пъти по пътеките от дребни трънчета и искам да купя нови по-качествени и защитени гуми, също така искам и да са по-дебели. До колкото разбрах от написаното по горе за XC каране да не вземам гуми по-дебели от 2.1.
us3r7

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 01, 2009 12:37 am

us3r7 написа:Просто за 4 месеца спуках задната гума 3 пъти по пътеките от дребни трънчета...

щастливец!
аз съм пукал 3 пъти за час... :weepn: :weepn: :weepn:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот рс » Вто Дек 01, 2009 9:26 am

bio написа:по-широките гуми са доста тънки в пространството между шарките, така че отново ще пукаш гуми. ако държиш да се предпазиш от тръните ти трябват гуми с разните му там кевларени слоеве, така поне казват/пишат всички. гуми без подобен слой са напълно незащитени

Да ви кажа аз с какъв слой карам. Слоят е от вътрешна гума на кола, и го сложих поради липса на същото от камион. Тежи 50 грама или по-малко, обаче пукането на гуми от стъкла намаля с 100%, а от трънчета с 99%. Наскоро едно се беше забило отстрани на гумата, иначе щях да кажа, че не се е пукала никога. В същото време другата, която е без "слой", се е пукала 100 пъти. Всичко това е за хиляди изминати километри. Едната гума е на 10-12 години, другата май е на 5-6-7. Никакви каучуци не са се размеквали или втвърдявали. Наскоро преоткрих удоволствието на "контрата", но вече с утроена скорост и гумата преживя леко и тази мания, пускайки пушек няколко пъти.

Изрязваш гумена лента с ширина 25 - 30 мм, мажеш външната с лепило (прома и аналози, лепило за гуми) мажеш и лентата и като спре да пуска конци при пипане, лепиш и след 15 мин сглобяваш и помпиш яко да залепне добре. Но намери дебела гума, поне 2 мм да е.
Не си мисли, че по-хубавите гуми се пукат по-малко. Напротив, някои са правени олекотени и тънки.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот veskoz » Вто Дек 01, 2009 9:40 am

dudelgrincen написа:...това което аз си представям по думата-не е достатъчно голямо и здраво да я пукне...

...ха сега се замисли за джанка и ше спре да ти е странно :) Истината е, че джанката си е джанка. Нема празно там :clap:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот dudelgrincen » Вто Дек 01, 2009 10:54 am

"камъчето преобръща колата"-народна поговорка :D
Не приятел, гумите са нови, купих колелото преди 4 месеца.
-2004та си купих drag f4 (рамка която ми правеше доста проблеми-и с радост продадох-но това е друга тема)-сравнително добре окомпректован :) като и изключим гумите които сигурно бяха на 10 години :crap: -ама аз нали не гледам та като отидох да си купя нови-продавача ме попита "Откъде ги намери тез гуми бе-да не са били на прабаба ти ?" :clap:
Та новото си е ново :erm: -не знам как е хавата при теб-ама все пак да спомена случая ;).
ХМ-и пропуснах нещо доста важно:
тесните добре напомпани гуми (на бегачите) имат ниско съпротивление само на хубава гладка настилка.Когато настилката е неравна предизвикват загуба на контрол,но и съпротивление значително по-високо отколкото при една широка гума (което води до по трудно въртене -а често и до падане)
Широките и по-меки гуми имат ниско съпротивление на неравни терени,но сцеплението им значително нараства на гладки повърхности.Контролът при тях обаче винаги е по-добър.

ПП
пази се от тия тръни-толкова ли са разпространени???
спомням си че имаше смеси за стандартни и безкамерни гуми които запушват дупчици в гумата с размер до 0.7-1мм стига да си ги напълнил преди това.Май им казваха "боза"-и трябва да вършат работа в случая с трънитйе
УСПЕХ :praying:
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот bio » Вто Дек 01, 2009 11:05 am

dudelgrincen написа:тесните добре напомпани гуми (на бегачите) имат ниско съпротивление само на хубава гладка настилка.Когато настилката е неравна предизвикват загуба на контрол,но и съпротивление значително по-високо отколкото при една широка гума (което води до по трудно въртене -а често и до падане)
Широките и по-меки гуми имат ниско съпротивление на неравни терени,но сцеплението им значително нараства на гладки повърхности.Контролът при тях обаче винаги е по-добър.
УСПЕХ :praying:

... недей така, че екстремните карачи ще изкупят тесните гумите :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Ozzie » Сря Дек 02, 2009 12:15 pm

dudelgrincen написа:спомням си че имаше смеси за стандартни и безкамерни гуми които запушват дупчици в гумата с размер до 0.7-1мм стига да си ги напълнил преди това

и по- големи даже
"бозата на Стан" при мен е запушвала дупка отстрани на гумата, причинена от нанизване на зъбите на предна плоча
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот us3r7 » Нед Дек 06, 2009 11:52 am

Смятам да купя такива гуми 26х2.10 http://screambikes.eu/vunshni-gumi/vuns ... c1388.html и такава бандажна лента http://screambikes.eu/vunshni-gumi/band ... 6-623.html. Ще ми свършат ли работа?
us3r7

Мнениеот PowerSlide » Нед Дек 06, 2009 9:16 pm

За аполончето са идеални :agree:
Аватар
PowerSlide

Мнениеот VALKS » Чет Дек 17, 2009 11:35 am

Аз карах с такава отзад и се държеше неочаквано добре, преди да се изтърка. Отпред карах със Schwalbe Space :peace:
Аватар
VALKS

Рейтинг: 1191

Мнениеот tcf » Пон Юли 19, 2010 10:43 pm

И аз карам Аполон и съм решил да си взема Schwalbe Table Top 26" x 2.25" http://screambikes.eu/vunshni-gumi/vuns ... promo.html .Карам екстремно градско.Вие какво ще кажете?
Аватар
tcf

Рейтинг: 1200

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти