ВЪПРОС - съвети за зимата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ВЪПРОС - съвети за зимата

Мнениеот МИКИ МАУС » Сря Дек 09, 2009 8:26 am

Искам да Ви помоля, тук да споделите как съхранявате Вашите велосипеди /отнася се за тези ,които нямат друга възможност/ през зимата на неостъклени тераси. Моля Ви за Вашите съвети и да споделите практиката си .
Благодаря Ви предварително. :idea:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Re: ВЪПРОС - съвети за зимата

Мнениеот Antares » Сря Дек 09, 2009 10:02 am

Тази неприятна врътка съм я правил два пъти. И двата - по сходна схема. Взех си няколко здрави найлонови чувала от една железария, свалих каплите и всяка сложих в един такъв, залепих го с едно кило тиксо и оставих самата капла да стои върху отвора. След това нахлузих друг чувал на кормилото и усуках част от него около челната тръба, друга част - около горната тръба и доста стабилно облепих с тиксо, по-добре от сребърното. Нахлузих друг чувал върху вилката и отново облепих обилно така, че да се припокриват с чувала над кормилото. Колче, седалка и верига ги свалих (мързеше ме да свалям дерейльора), още един чувал нахлузих на рамката (от задната част към челната тръба), отново отвора му беше осукан и обилно облепен, един чувал разкъсах и с него увих останалите непокрити части от рамката и отново използвах обилни количества тиксо. След това рамката я оставих опряна върху кормилото и горния край на седалковата тръба, плътно прилепена до парапета (кормилото беше почти опряно в страничната стена на терасата, а самата рамка - успоредна на парапета) а двете опаковани капли ги бях сврял в друг ъгъл. При снеговалеж своевременно премахвах снега, още преди да е почнал да се топи.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Сря Дек 09, 2009 10:09 am

Нашите 2 байка са вътре в апартамента на топличко, но имам още един на балкона и ми е малко търсенЕ. Май е време да го консервирам. :eek3:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот kaliopo » Сря Дек 09, 2009 10:17 am

Ако ще съхраняваш велосипеда по описания по-горе от Antares начин, точно сега е времето да направиш годишната профилактика на главини, движения, чашки и т.н. лагери и сглобки. Те трябва да бъдат добре почистени, а след това гресирани с подходящи смазки.
Ако си с механични спирачки може да откачиш жилата от лостчетата.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот kojota » Сря Дек 09, 2009 1:21 pm

Аз да попитам - моето колело седи също на терасата - тя е остъклена с PVC дограма - н седи открехнат прозореца заради пране и.т.н . Не ми се ще да консервирам байка защото го изкарвам веднъж седмично да се пораздвижа - къде за по сериозно каране къде за разходка из квартала , но така или иначе не искам да го разглабям и консервирам .Та какви са драмите от студа ?!
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот did » Сря Дек 09, 2009 3:59 pm

kojota написа:Та какви са драмите от студа ?!

Никакви.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Дек 09, 2009 4:57 pm

Едва ли ще векуваме с тези велосипеди и компоненти...студа и метеорологичните условия на теория би трябвало да оказват влиание на гумите, уплътненията, биха се породили условия за поява на ръжда и такива все неприятни неща. Не че суркането по байрите не вреди в пъти повече на велосипеда.

След последното каране моя го измих два пъти с топла вода и веро, после забърсах с препарат за прозорци, сервизирах въртящите елементи и сега е на топло в стаята при мен. Сглобен е, стой страхотно като мебел :D
Преди му свалях каплите и всичко под леглото опаковано в стреч фолио/кухненско тъно найлоново фолио 'запази свеж'/.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот kojota » Сря Дек 09, 2009 5:09 pm

did написа:Никакви.

И аз така си мислех.Но тук се появяват всякакви такива теми и започнах да си мисля - аз ли съм пък такъв голям турлак та не се грижа чак толкоз за велосипеда си :)
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот subritual » Сря Дек 09, 2009 6:39 pm

Варианта с найлоните не ми се вижда удачен,защото веднъж вече попадналата влага там,не излиза.Става парник.
Трябва да са 100% херметизирани,което с тиксото може и да не се получи.
По-добре го покрий с голям цял найлон и старо одеало например,ако не го вали директно :agree:
Аватар
subritual

Мнениеот taurus13 » Сря Дек 09, 2009 7:51 pm

Много добре става ако го намажеш с спрей WD-40 за консервация - прави много тънък филм, не е мазно, пази от всякакви метеорологични въздействия. Между другото придава и нов вид на боята и пластмасовите части.....
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот МИКИ МАУС » Сря Дек 09, 2009 10:08 pm

taurus13 написа:Много добре става ако го намажеш с спрей WD-40 за консервация - прави много тънък филм, не е мазно, пази от всякакви метеорологични въздействия. Между другото придава и нов вид на боята и пластмасовите части.....

Благодаря! :) Това най ми допада . От къде да го намеря и колко струва?Още благодарности за отговора. :beer:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот kvelikov » Сря Дек 09, 2009 10:16 pm

Хм...
Като чета част от постовете по-горе, на моменти си мисля, че говорите за дете или младо маце, а не за ВЕЛОСИПЕД :rofl:
Мисля, че дисциплината разглобяване-профилактика-сглобяване-найлонопокриване е повече от достатъчна за добичето...
Да не говорим, че зимата си има едни прекрасни дни за байкване и при добра екипировка и желание спокойно можем да направим (З.О.В.) - Зимната Обиколка на Витоша... :roll2:
А защо не и (З.Б.Г.) - Зимното Байкване в Гърция ?!?
Т.е. дисциплината да завършва с найлонопокриване, но без много тиксо и леко открехнато... :blush:

Нека не забравяме, че велосипедът служи на нас, а не ние на него!
И както казва човекът по-горе, търкалянето по баирите е доста по-брутално от кроткия сън на балкона под найлона... :sleeping:

Носете си новите дрехи, карайте си байковете и изживейте последните си 2-3 години, че 2012 чука на вратата... :banghead:

Успехи!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот zafirovp » Сря Дек 09, 2009 10:32 pm

Идеята с WD-40 e добра но как после ще го махнем. Ако карам с това след 20 минути няма да ми се вижда цвета на рамката. Иначе този много универсален продукт го има във всяка една железария, магазин за авточасти и др. Даже в един магазин за ел. уреди го намерих последния път. По-малкия флакон струва към 7 лв. Май беше 500 мл.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот taurus13 » Чет Дек 10, 2009 9:01 am

zafirovp написа:Идеята с WD-40 e добра но как после ще го махнем. Ако карам с това след 20 минути няма да ми се вижда цвета на рамката. Иначе този много универсален продукт го има във всяка една железария, магазин за авточасти и др. Даже в един магазин за ел. уреди го намерих последния път. По-малкия флакон струва към 7 лв. Май беше 500 мл.

Ами това му е хубавото на спрея - че няма нужда да се маха. Напръсква се и се изтрива със сух парцал, при което остава много тънък филм върху повърхността. Филма е толкова тънък, че веднага може да си караш колелото и никакъв прах няма да се залепи - това не е машинно масло все пак. За това гарантирам - често си го минавам със със спрея, щото освежава цвета на рамката, след което си го карам - номера е да втриеш с парцал....
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот 25thframe » Чет Дек 10, 2009 9:20 am

subritual написа:По-добре го покрий с голям цял найлон и старо одеало например,ако не го вали директно :agree:

Или брезент ( бризент ).
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот Stancho » Чет Дек 10, 2009 9:21 am

Аз само ще добавя в тази тема, че на колелото му е достатъчно всекидневната поддръжка (да се махне кал/сняг и да бъде смазвана редовно веригата) и може да си кара зимата дори само с един чаршав (да не хваща окото на минувачите по улицата). Вече 3-4 година си държа колелото на терасата целогодишно и това не му се отразява и грам... Все пак не са направени от захар и имат устойчивост към атмосферните промени.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот jivkonik » Чет Дек 10, 2009 10:01 am

Stancho написа:Аз само ще добавя в тази тема, че на колелото му е достатъчно всекидневната поддръжка (да се махне кал/сняг и да бъде смазвана редовно веригата) и може да си кара зимата дори само с един чаршав (да не хваща окото на минувачите по улицата). Вече 3-4 година си държа колелото на терасата целогодишно и това не му се отразява и грам... Все пак не са направени от захар и имат устойчивост към атмосферните промени.

Зависи от изложението на балкона!
Подръж го един сезон на юго-западен балкон и ще изхвърлиш всички пластмасови-гумени елементи по него.... седалка и т.н.
Аватар
jivkonik

Мнениеот X_NRG » Чет Дек 10, 2009 10:09 am

Искам да добавя, че ако се кара в града през зимата е още по-наложително колелото да се позамива след всяко каране, защото пред зимата по улиците хвърлят сол, за да не се заледява, а солта малко или много спомага за корозията на някои елементи.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот vlassadar » Чет Дек 10, 2009 10:40 am

Ебаси, мислех, че обсъждате нещо по-байкърско, а не как да НЕ караме колелото си. В момента живо ме вълнува какво да правя с вилката ми, която в неделя замръзна и стана толкова бавна, че никакви дребни неравности не поемаше вече. Май е с 2.5W, от което по-рядко сигурно е само това WD-40, което май не било хубаво да се използва като смазка където има гумени уплътнения. То сигурно най-добрия лек е друга вилка, но за -10, -20 :dontknow:
Това за З.О.В. много не ми се вярва, в ония диви части никой не минава да утъпка пътеките, но виж катерене към Черни връх и после диви спускания към Конярника или по Стената/Лалето/Симеоновската или Драгалевци ... имам чувството, че и на колелото ми повече му харесва от летните карания
Аватар
vlassadar

Мнениеот Stancho » Чет Дек 10, 2009 11:16 am

jivkonik написа:
Stancho написа:Аз само ще добавя в тази тема, че на колелото му е достатъчно всекидневната поддръжка (да се махне кал/сняг и да бъде смазвана редовно веригата) и може да си кара зимата дори само с един чаршав (да не хваща окото на минувачите по улицата). Вече 3-4 година си държа колелото на терасата целогодишно и това не му се отразява и грам... Все пак не са направени от захар и имат устойчивост към атмосферните промени.

Зависи от изложението на балкона!
Подръж го един сезон на юго-западен балкон и ще изхвърлиш всички пластмасови-гумени елементи по него.... седалка и т.н.

Точно такъв ми е балконът, гледа към Витоша и засега всичко си е не на 6, а на 8, НО с нормална поддръжка и покриване с един чаршав. Никакви найлони и такива - все пак маслото не съдържа вода и не замръзва, както и всички други смазки, а алуминиевите части няма да ръждясат.
Аватар
Stancho

Мнениеот subritual » Чет Дек 10, 2009 1:00 pm

Някой замисля ли се за температурната амплитуда? И как се отразява тя.
Особено тия с южните балкони.
Аватар
subritual

Мнениеот jivkonik » Чет Дек 10, 2009 1:28 pm

subritual написа:Някой замисля ли се за температурната амплитуда? И как се отразява тя.
Особено тия с южните балкони.

Що да го мислят - продават после в ПАЗАРА "малко използвана 1 сезон част" и купуват нова! :eyebrow:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Stancho » Пет Дек 11, 2009 12:03 am

Еми на старото колело не му се отрази това по никакъв начин, а беше от евтините Спринтчета (все още си е на същото място и е в движение). Нищо не съм му сменял заради износване или проблеми някакви, а ако на колелата им влияят толкова температурните амплитуди тогава какво става с колите и тея? Те да не са толкова по - различни? И ако се замислите ще се досетите, че нещата са изолирани където има нужда, защото едно каране зимата причинява на колелото много повече отколкото висене на терасата, повярвайте ми!
Аватар
Stancho

Мнениеот bikerider » Пет Дек 11, 2009 12:16 am

глупости...

Естествено, че колите и велосипедите са различни. Автомобилна гума няма да умре от един сезон на слънце, но велосипедна...

После, зимно време всяка техника е по-добре да се употребява, а не да стои замръзнала цяла зима. В тоя ред на мисли, говориш пълни глупости - редовната употреба предполага редовна профилактика, особено през зимата, тоест колелото ще излезе от активен зимен сезон в доста по-ДОБРО състояние отколкото ако беше стояло на балкона.

@МИКИ МАУС: Тези неща са разисквани във форума и можеш да намериш допълнителна информация чрез търсачката.
Аз бих ти препоръчал калъфи от подходяща изолираща материя, ушити да поберат две колела и една рамка. Не бих хабил пари за препарати със съмнителен резултат. WD40 е спрей за почистване. Успех.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Inzagi » Нед Дек 13, 2009 4:44 pm

Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот рс » Пон Дек 14, 2009 10:35 am

vlassadar написа: Май е с 2.5W, от което по-рядко сигурно е само това WD-40

Колко е гъсто това масло? Има по-редки, но пък ще трябва да се смени преди зимата. Или пък да се купи по-скъпо и стабилно, което не се сгъстява чак толкова.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот screamBoy » Пет Дек 25, 2009 3:19 pm

МИКИ МАУС написа:Искам да Ви помоля, тук да споделите как съхранявате Вашите велосипеди /отнася се за тези ,които нямат друга възможност/ през зимата на неостъклени тераси. Моля Ви за Вашите съвети и да споделите практиката си .
Благодаря Ви предварително. :idea:

нормално, както и през другите сезони, абсолютно никаква разлика

много повече ме безпокоеше че в работата не мога да го държа навън а трябва да е вътре, а вътре е топло, и това вън-вътре-вън като му направи 20-30'С разлика и да не му стане нещо, но с годините съм спрял да се притеснявам; и стоманени и алуминиеви и карбонови и всякакви други компоненти изглежда нямат особено влияние; единствено ми се струва че като съм на работа по-често (понеже съм на смени) и гумите спадат по-бързо сякаш; понякога след месец трябва да понапомпам

иначе няма нищо - натрупва си го снега, слънцето после го разтопява - няма проблеми; то така или иначе зимата а и винаги когато е мокро веригата трябва да се смазва по-често, така че - нищо

също така независимо от всичко пролетта се сменят жила и брони ... просто няма място за притеснение

всъщност има една малка особеност - като се прибера и е нахвърляно със улична гадост понякога го позабравям малко по-дълго пред вратата на стълбите и гадостта почва да се стапя съответно сериозна част от твърдите гнусотийки остават по колелото и се набиват къде ли не; затова според мен е добре престоя на топло да е възможно най-кратък - щото после чистенето е по-трудно; много по-лесно е да се набухаш в чистия сняг и отколкото с някъв парцал да ръчкаш в тясното ... ако като се повъргаляш по някоя писта или пътека всичко се изчиства за части от минутата ^_^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот veskoz » Пет Дек 25, 2009 3:25 pm

Единствено на греста в главините й е малко по-кофти :)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Назад към Общ форум