Велопарк за екстремно колоездене ще се строи на Узана

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Велопарк за екстремно колоездене ще се строи на Узана

Мнениеот Freakhead » Пон Дек 14, 2009 5:04 pm

Не знам дали е поствано ве4е, но ето каква новина видях днеска

17 елемента за екстремно колоездене ще бъдат изградени в местността Узана до края на идната година по проект, разработен от общината в Габрово и Сдружението за устойчив туризъм "Узана".

На площ от 10 до 20 декара ще бъдат разположени различните елементи, изградени от дърво и скрепени с метал, които съгласно проекта са рампа, обратен завой, вълни, зиг-заг, тясна пътека, дъга, езда без ръце, слалом, тунел, пясъчник и т.н, поясни днес на редовния си брифинг кметът Томислав Дончев.

Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и общата му стойност е над 120 000 лева, като една част от тях са собствен принос на сдружението за устойчив туризъм. Продължителността му е 13 месеца, договорът за финансирането му вече е подписан.

Дейностите са различни и включват издаването на сборник материали "Узана - зеленото сърце на България”, както и изграждането на концепция за развитието на курорта. Най-висока стойност имат дейностите по изграждането на велопарка със 17 елемента за екстремно колоездене.

Съоръжението ще е атрактивно и интересно и ще привлече допълнителен поток посетители, тъй като според кмета в страната няма друго подобно съоръжение, което предлага всякакъв тип предизвикателства за опитни колоездачи. Проектът, по който ще се изгради то, се нарича "Опазване биоразнообразието в местността Узана чрез устойчиво управление на територията”.

http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6590632
The tea gonna chew come!
Freakhead

Рейтинг: 1220

Re: Велопарк за екстремно колоездене ще се строи на Узана

Мнениеот рс » Пон Дек 14, 2009 6:53 pm

Дано не произведат още кал на мястото на китна удобна полянка. Това - рампа, обратен завой, вълни, зиг-заг, тясна пътека, дъга, езда без ръце, слалом, тунел, пясъчник и т.н - го има и сега, ако отцепиш на юг от хижата и караш до "долната" земя.
Край Узана е доста добро място за каране из гората.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Дек 14, 2009 7:04 pm

Това добре, ми защо на снимката от статията е някаква 'екстремна' шосейка?!
Не отричам, че шосейното също е екстремно, особено вечер в трафика :D
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Freakhead » Пон Дек 14, 2009 7:16 pm

А кво е тва трасе за "езда без ръце" ?
The tea gonna chew come!
Freakhead

Мнениеот Freakhead » Пон Дек 14, 2009 7:17 pm

Пясъчника също ме озадачава :dontknow:
The tea gonna chew come!
Freakhead

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Дек 14, 2009 7:21 pm

Freakhead написа:А кво е тва трасе за "езда без ръце" ?

Такова на което ти се откъсва лапата и оставаш 'Hands-free"
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот dh-rezachka » Пон Дек 14, 2009 11:07 pm

А дано стане това нещо,но тези две понятия ме хвърлят в джаза ''езда без ръце'' и ''пясъчник'',най-вероятно да пускаш пътека без ръце :crazy:
ПЪНК,ЦИЦИ И МЕКИЦИ!!!
Аватар
dh-rezachka

Рейтинг: 1247

Мнениеот axelmax » Вто Дек 15, 2009 4:39 am

'Hands-free" :beer:

Никъде няма "проекто-картинка" и тези термини на препятствията,все едно Димитър Пенев е писъл статията.Хубаво е да има такава база,но дано може да се използва и за съзтезания.Толкова земя пустее и все се стискат за 5-6 места за трасета.Дори има съзтезания като в Лисабон ,който могат да се приложат тук(град Велико Търново например )без да се налага обособяване на полезна площ.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот SpoileR » Вто Дек 15, 2009 8:30 am

axelmax написа:все едно Димитър Пенев е писъл статията.

:rofl: :rofl: :rofl: :lol2: :lol2: :lol2:

Проектът, по който ще се изгради трасето, се нарича "Опазване биоразнообразието в местността Узана чрез устойчиво управление на територията”.

:rofl: :rofl: :rofl:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Вто Дек 15, 2009 11:29 am

що ли оставам с впечатление, че след ралито там просто някой е видял, че това е модерно и готино и е решил да се пробва ...
Ок, нищо лошо ... само че и на ралито се видя, че в общината не разбират от тоя спорт и подхода им не е съвсем адекватен.
Не виждам в цялата схема да има замесени хора, които наистина разбират от такива съоражения, a те в BG се броят сигурно на пръстите на едната ръка.
Дано не съм прав, но за сега изглежда, че пак някой се мисли за специалист по всичко и подценява задачката.

Много ще се радваме да чуем и вдим по конкретни неща от този, който реално стои зад проекта?
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот nicky bike » Вто Дек 15, 2009 8:37 pm

Коментирах част от въпросите с които съм запознат. Ето тук и написаното преди малко
Както писах и преди: Това съоражение се гради много далеч от населено място, което е безумно. Дано потръгне.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот рс » Вто Дек 15, 2009 9:48 pm

Aбе ...поредната помия. Дано не съм прав, но това ми е мнението.
"осигурени комплекти за велоспорт - 8 бр."
"Общ бюджет (в евро) 67477,36
Одобрено финансиране от Фонда (евро) 60057,51"

Съжалявам, но скромният ми десетина-годишен опит с Бг обществените институции и идеите им ме карат да съм песимист в случая. Планина си имат, ще правят велопарк - все едно минерален басейн насред океана.
Правилник:
рс

Мнениеот Freakhead » Вто Дек 15, 2009 9:54 pm

nicky bike написа:Коментирах част от въпросите с които съм запознат. Ето тук и написаното преди малко
Както писах и преди: Това съоражение се гради много далеч от населено място, което е безумно. Дано потръгне.

Хубаво си коментирал,ама линка който даваш е за тема от 19 страници. Къде да те търсиме ся там?!?
The tea gonna chew come!
Freakhead

Мнениеот Freakhead » Вто Дек 15, 2009 9:59 pm

рс написа:Aбе ...поредната помия. Дано не съм прав, но това ми е мнението.
"осигурени комплекти за велоспорт - 8 бр."
"Общ бюджет (в евро) 67477,36
Одобрено финансиране от Фонда (евро) 60057,51"

Съжалявам, но скромният ми десетина-годишен опит с Бг обществените институции и идеите им ме карат да съм песимист в случая. Планина си имат, ще правят велопарк - все едно минерален басейн насред океана.

И ти ги говориш едни... Сички байк паркове са в планината. Братята чехи например правят от много от ски пистите - байк трасета за през лятото. Така хем лифт имаш, хем сичко квот ти тряя. Няма нужда да е близо до града. Важно е да е БЛИЗО до лифта :о)
The tea gonna chew come!
Freakhead

Мнениеот рс » Вто Дек 15, 2009 10:53 pm

Не забравяй, че Чехия не е в пределите на България и това има значение. На узана освен поле, гора, детски влекчета по 50 метра с дръжки и една недълга паничка, друго няма. Има и 15 км баир с дупки до град, в който си имат достатъчно баири по-близо.
Ба дано стане нещо, но досега не се е случвало такова чудо :evil:
Правилник:
рс

Мнениеот cholla » Сря Дек 16, 2009 1:12 am

имат и 1км ски писта, а един добре проектиран трак с всичките му фрее стайл истории за 1 км слизане едва ли ще ти се стори смешен... няма нужда трасето да е с денивелацията и км-те на Сопот, за да стане некараемо. Единственото лошо дето виждам е Общинарските глупости с техните му там тинтири минтири(сборници, името на самият обект и то е пълен абсурд - напомня ми за лозунгите от манифестациите), предвиденият бюджет е сериозен обаче мноо кюфтета обичат ей това ще е дупката в трака. Узана има данни за всичко свързано с нашият спорт. Поживьом - посмотрьом. Успех Другари!!!
cholla

Мнениеот nicky bike » Сря Дек 16, 2009 2:05 am

Freakhead написа:Хубаво си коментирал,ама линка който даваш е за тема от 19 страници. Къде да те търсиме ся там?!?

Ами накрая, най-накрая приятелю. :beer:

cholla@: Иванушка нас никой не ни е питал какво може и какво е хубаво да се кара по Узана (питаха ни само кое колко струва от екипировка и велосипеди). Решили са хората да УСВОЯТ нЕкой леФФ и хе те това е.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот рс » Сря Дек 16, 2009 9:19 am

cholla написа:имат и 1км ски писта, а един добре проектиран трак с всичките му фрее стайл истории за 1 км слизане едва ли ще ти се стори смешен...

Ми вероятно ще е смешно. Аз карам фри, а не фри стайл. И си живея лайф, вместо да съм лайф стайл. И пиша на български, сега направих изключение. Не си играя на каране на колело, а карам наистина. Място за каране природата ни е създала достатъчно, че да няма нужда да крадем парите на хората за да си правим "писти".
Ами то милиони по един километър подходящи места има и не само по местата за почивка, ама там няма пред кой да се фукаме :eyebrow:
Пистичката на Узана е позната на света. Малко скучна си пада, но понякога е забавно да се пускаш - при хубав сняг. Да не си помислите, че има и лифт?
За проекта - очевидно са попитали хората, които карат колело и към които би трябвало да е насочен проектът и средствата за него, за цените и сега ще купят 8 колела и какво ли не на десеторна цена хаха. Дано да си откраднат паритеи да загрозят минимално, направо нищо да не правят е най-добре за всички.
Уникално гнусна държава сме.
Правилник:
рс

Мнениеот veskoz » Сря Дек 16, 2009 9:55 am

EccentricMOTION написа:Такова на което ти се откъсва лапата и оставаш 'Hands-free"

:lol: :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Freakhead » Сря Дек 16, 2009 1:00 pm

рс написа:
cholla написа:имат и 1км ски писта, а един добре проектиран трак с всичките му фрее стайл истории за 1 км слизане едва ли ще ти се стори смешен...

Ми вероятно ще е смешно. Аз карам фри, а не фри стайл. И си живея лайф, вместо да съм лайф стайл. И пиша на български, сега направих изключение. Не си играя на каране на колело, а карам наистина. Място за каране природата ни е създала достатъчно, че да няма нужда да крадем парите на хората за да си правим "писти".
Ами то милиони по един километър подходящи места има и не само по местата за почивка, ама там няма пред кой да се фукаме :eyebrow:
Пистичката на Узана е позната на света. Малко скучна си пада, но понякога е забавно да се пускаш - при хубав сняг. Да не си помислите, че има и лифт?
За проекта - очевидно са попитали хората, които карат колело и към които би трябвало да е насочен проектът и средствата за него, за цените и сега ще купят 8 колела и какво ли не на десеторна цена хаха. Дано да си откраднат паритеи да загрозят минимално, направо нищо да не правят е най-добре за всички.

В интерес на истината и аз мислех като тебе. Планината е достатъчна, няма нужда от измислени писти и подобни щуротии. Докато не отидох и не карах в парк и не видях за кво става дума. Планината си е планина и карането е много истинско, вярвай ми. Ще се изнендаш колко много има да учиш на колелото и колко е голямо удовлетворението , като минеш някой труден участък или някои дървен елемент с подобаваща скорост. Или изобщо го минеш :о)
Разбира се винаги има и cheat line за по-начинаещите да не се изтрепат.
Парковете набират все по-голяма популярност и тва е начина за един зимен курорт да стане летен. Особено ако е малък, забутан курорт. Не съм ходил на Узана , признавам - не знам за кво става въпрос там, но се надявам инициативата да успее.
The tea gonna chew come!
Freakhead

Мнениеот mulltex » Сря Дек 16, 2009 5:38 pm

Freakhead написа:Парковете набират все по-голяма популярност и тва е начина за един зимен курорт да стане летен. Особено ако е малък, забутан курорт. Не съм ходил на Узана , признавам - не знам за кво става въпрос там, но се надявам инициативата да успее.

В интерес на истината преди време четох точно обратната тенденция по американско му... че парковете не са обозрима инвестиция...
ама българско предполагам, че има обратна тенденция заради липсата на такива паркове....
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот veskoz » Сря Дек 16, 2009 7:10 pm

Както загатна outfaced, всички трасета, компоненти и т.н. в спорта се базират на опит. Колкото и да е мозък един инженер - без опит няма как да направи нещо което по презумция ще използва състезателя (участника). Няма кой освен група състезатели с опит да развие дадено трасе. Желание - ОК, средства - ОК, но knowhow има ли? :dontknow:
Силно се надявам да греша де. :)
Аватар
veskoz

Мнениеот Freakhead » Сря Дек 16, 2009 7:26 pm

Мое да има dontknow :D
The tea gonna chew come!
Freakhead

Мнениеот veskoz » Сря Дек 16, 2009 7:31 pm

Е рано или късно малко градивна критика ще е винаги от полза :peace: Я цъфне бат Сам, я баце Гарсия или Росен и банда... "Пичове що не го направите така или онака?!" така стават нещата. ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот hitar_potar » Сря Дек 16, 2009 11:17 pm

силно се съмнявам нещо да цъфне - таман почва зимата. :rofl:
мен лично малко ме съмнява цялата тая инициатива.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот cholla » Чет Дек 17, 2009 6:17 am

рс написа:

Пълни глупости са това, карането в парк е много по-интересно колкото да си връткаш км-те надлъж и нашир по естесвените ти дадености от природата, но това можеш да го разбереш едва ако пкараш в някой подобен. Пистата е скучна но гората около нея .... и др. лифта там не е пригоден за колела ако се започне нещо в близост може би той трябва да е 1то... уви всичко е една утопия и ще остане само идеята
Единственото засега подобно си остава Сопот.
cholla

Мнениеот Freakhead » Чет Дек 17, 2009 6:47 pm

Kво значи "лифта не е пригоден за колела" ? Всеки седалков лифт може да се пригоди за колела, като му се заварят носачи за седалките. тва е най-малката грижа.
The tea gonna chew come!
Freakhead

Мнениеот рс » Чет Дек 17, 2009 8:15 pm

Freakhead написа:Kво значи "лифта не е пригоден за колела" ? Всеки седалков лифт може да се пригоди за колела, като му се заварят носачи за седалките. тва е най-малката грижа.

Е, всъщност си е така. Прав си.
Правилник:
рс

Мнениеот Freakhead » Чет Дек 17, 2009 10:10 pm

Ами честно казано, ако има двайсетина батета с лопати, едно багер4е/трактор4е и един читав дърводелец, толкова хубавини могат да с е направят. Няма нужда да е голямо и сложно. Никой още не е узрял за голямо и сложно. Просто да се направи едно трасе със средна сложност, да дръпне малко народа, а по- нататъка и блекдаймънд, ако стане.
Като гледам предвиденоте елементи (пове4ето) няма къде да му сгрешиш толкоз. Или поне дето да не може да се поправи евентуално. :magnify:
The tea gonna chew come!
Freakhead

Мнениеот Freakhead » Пет Дек 18, 2009 7:14 pm

Freakhead написа:Пясъчника също ме озадачава :dontknow:

Ааааа, тва сигурно е дърт бе, лелееее :rofl: :rofl:
The tea gonna chew come!
Freakhead

Следваща

Назад към Общ форум