Avid Elixir 5 vs CR

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Avid Elixir 5 vs CR

Мнениеот jayblack » Съб Дек 26, 2009 1:15 am

Здравейте!
Решил съм да си взимам нова предна спирачка и се спрях на тези два модела на Авид.
И сега въпросите породени от тях:
1.Коя от двете спирачки е по-надеждна?CR-a има ли проблеми с врътката(като при някои CODE-ове)?Гълта ли въздух?
2.Нужна ли ми е настройка на контактната точка?
От опит знам,че повечето врътки-повче проблеми.
Искам сипрачката да е от типа "слагаш и караш"
Също така прочетох,че 5-цата имала повече спирачна сила от CR-a.
И още един въпрос за Power reserve geometry:
доколкото разбирам,това е технология,при която спирачната сила е запазена за край на хода на лостчето,така ли?
Pinkbike написа:... fork that is as sensitive as an emo teenager kid.
Аватар
jayblack

Рейтинг: 2000

Re: Avid Elixir 5 vs CR

Мнениеот daf4ov » Съб Дек 26, 2009 1:38 am

Защо точно към елексир си се насочил?
Едит:
За тези пари колкото струва елексира,може да си купиш от новия сейнт,хоуп 2 бутален или 4 бутален.
Ти си знаеш най-добре какво търсиш :) Успех с избора!
Последна промяна daf4ov на Съб Дек 26, 2009 1:52 am, променена общо 2 пъти
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Мнениеот Tonkata1 » Съб Дек 26, 2009 1:43 am

jayblack написа:Здравейте!
Решил съм да си взимам нова предна спирачка и се спрях на тези два модела на Авид.
И сега въпросите породени от тях:
1.Коя от двете спирачки е по-надеждна?CR-a има ли проблеми с врътката(като при някои CODE-ове)?Гълта ли въздух?
2.Нужна ли ми е настройка на контактната точка?
От опит знам,че повечето врътки-повче проблеми.
Искам сипрачката да е от типа "слагаш и караш"
Също така прочетох,че 5-цата имала повече спирачна сила от CR-a.
И още един въпрос за Power reserve geometry:
доколкото разбирам,това е технология,при която спирачната сила е запазена за край на хода на лостчето,така ли?

И аз искам да чуя отговорите по горните 2 точки,понеже и аз ще взимам нещо такова.
@ daf4ovАз мисля да е Еликсир,понеже ми харесва като дизайн и тези,които съм ги карал много ми харесаха и мисля че това е моята спирачка.Пък и цената,която съм намерил е добра
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот jayblack » Съб Дек 26, 2009 1:45 am

Коуд отпаднаха от списъка,заради грамажа.
Правил съм 2-3 спускания(тук в Пловдив) с една к24 и изобщо не ми допадна,може и от конкретната спирачка да е.
Дъ Оне ми идват скъпи,Мегата само лоши неща съм чувал за нея.
Шимано не ми харесват,а за Хейс и Магура не съм се и замислял.
Аватар
jayblack

Мнениеот SeSSion » Съб Дек 26, 2009 1:53 am

Елексир 5 е по- хаплива спирачка, докато Елексир ЦР има по- добра модулация. АЗ лично съм с ЦР. Малко й течеше масло от буталата, но май вече спря, иначе от към спирачна сила не ме е изоставяла.
SeSSion

Мнениеот Tonkata1 » Съб Дек 26, 2009 1:58 am

SeSSion написа:Елексир 5 е по- хаплива спирачка, ...

ммм,като за мен :)
Tonkata1

Мнениеот SeSSion » Съб Дек 26, 2009 2:04 am

А защо не помислите за Avid Elixir R, тя е нещо средно има достатъчно спирачна сила, но не е хаплива колкото 5, а и не е толкова скъпа (колкото CR).
SeSSion

Мнениеот Holz » Съб Дек 26, 2009 2:12 am

jayblack написа:Шимано не ми харесват

Не знам защо не ти харесват..поне аз съм йм голям фен.Имах предна и задна спирачки Сейнт от стария модел и за 2 години(около 200 спускания в Сопот) общо съм сменил 2 чифта накладки,нито съм обезвъздушавал,нито съм сменял маслото йм..сети се защо :peace:
Наскоро си взех Еликсир 5,ако искаш тези дни ще ти дам отзиви ; )
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Мнениеот Admin » Съб Дек 26, 2009 10:00 am

В момента и на двата велосипеда съм с Elixir 5 185/160 мм. Спирачките са доста силни дори с такъв размер ротори - толкова, че се отказах да минавам на 203/185, както мислех първоначално.
Вярно е, че изглеждат хапливи, но в реални условия на каране модулацията ми харесва много. Не съм имал никакви проблеми с дозирането на спирачното усилие, поне засега.
Наскоро имах възможност да пробвам Elixir R 203 мм - за мое учудване не ги усещах по-мощни от моите "петици", така че, ако не се дължи на конкретната бройка, може и да е вярно, че този модел е по-малко хаплив (макар че не виждам особена логика да е така, а може и да се дължи на различно ниво на спирачната течност в апарата например).
За CR нищо не мога да кажа.
Аз първоначално исках да си взема CR, но нямаше. Затова си взех Elixir 5 с идеята това да е временно решение. Обаче засега ми харесват достатъчно, за да се превърнат в постоянно, поне докато не се видя с излишни пари за нещо съвсем леко (Formula).
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот SeSSion » Съб Дек 26, 2009 11:12 am

Елексир 5, който карах беше с 203 мм диск и за това може да ми се е сторила толкова хаплива.
SeSSion

Мнениеот hitar_potar » Съб Дек 26, 2009 12:14 pm

аз доколкото знам еликсир 5 е мъничко по-тежък като цяло от еликсир Р, и настройката му за отдалечеността на лостчето се прави с шестогранче, а не както при Р - с голи пръстчета. @Admin и @Holz доколкото знам са по-лекички представители на МТБ рода (първия е казвал тук там колко тежи, втория на сопот не ми изглеждаше повече от 65-70кг, надявам се няма да се сърдите, че издавам такава вътрешна информация :beer: ), аз обаче съм си тежичък - 86-87кг, карам еликсир Р със 185мм ротор отпред и спирачката я намирам перфектна за АМ каране, има си добра модулация, но ако ти потрябва сила, в края на хода на лостчето захапва здраво. сега за по-екстремно каране с моите килограми тоя ротор не става вече - 1-2 пъти спирачката е прегрявала и си е искала 203мм ротор... може и от липсата ми на техника да е, де да знам :D , обаче моя съвет е ако ти трябва за по-нанадолните дисциплини - 203мм. :agree: и аз смятам, че на CR й е малко прекалена цената, ама не съм аз маркетинговия мениджър на фирмата.
@Дафи, еликсир CR в момента се продава за около 150-160 паунда с по-големите ротори, хоуп са по 130 паунда парчето без ротори и преходници... :agree: иначе и аз съм фен ако имам толкоз пара вместо авида да напъпля хоуп... :D за което нищо чудно да се зарибя в скоро време... :beer:
@Holz, аз съм се качвал да пробвам само на шимано най-новото ХТ (на URNEST) и най-новия сейнт (на tnt3) - като човек, каращ авид, не че не ми харесаха, а ми беше изключително неудобно с тези обли лостчета, след като съм свикнал на по-плоските такива на авид. преди време съм пробвал по-редовно и лостчета ацера, които си бяха все така обли и ми бяха изключително неудобни за стискане. съвсем наскоро бях покарал пак на URNEST байка, не знам беше му чистил спирките ли, що ли, но се уплаших колко брутално захапваха :bowdown: ... но лостчетата все така ми бяха изключително неудобни. :crap:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот jayblack » Съб Дек 26, 2009 12:57 pm

От това,което прочетох 5-цата ми допада повече,аз си падам по хапливи спирачки.
Диска ще е 203мм,но още не знам дали ще е с оригиналния г3 или с моя формулски.

Иии едно голямо мерси на всички!
Аватар
jayblack

Мнениеот Tonkata1 » Съб Дек 26, 2009 1:12 pm

jayblack написа:От това,което прочетох 5-цата ми допада повече,аз си падам по хапливи спирачки.

И аз искам да благодаря на всички,които така подробно обясниха за спирачките.Намерих очаквания отговор.И от мен МЕРСИ ! :beer: :bowdown:
Tonkata1

Мнениеот hitar_potar » Съб Дек 26, 2009 2:42 pm

jayblack написа:От това,което прочетох 5-цата ми допада повече,аз си падам по хапливи спирачки.

спирачката иде с преходници пост маунт и интернешънъл стандарт за размера ротор, който си избрал, както и въпросния ротор. единствено в actionsports.de и някакъв merlincycles ги продават със или без ротори. моя съвет е да си вземеш G3 ротора - по моя преценка изглежда по-добре от формулския, а и спирачката си е мислена за него. аз лично на мойта спирка съм пред замяната на тоя ротор, ама само щото ми текат лигите по floating роторите на хоуп, а и @bikerider или @did похвали пословично комбинацията Авид спирка с Хоуп ротор. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот SeSSion » Съб Дек 26, 2009 3:20 pm

Аз искам да питам има ли някаква разлика между ЦР с алуминиево лостче (като моята) и с карбоново лостче, освен че е по- лека и по- здрава има ли разлика в спирачната сила.
SeSSion

Мнениеот yavka » Съб Дек 26, 2009 5:19 pm

За ротора има голямо значение какъв е. Карам Elixir R на едното колело с ротори 203мм Hayes и 185мм Avid G2. В тази комбинация разлика се усещаше в края на хода на лостчето. С диск Hayes предното колело не съм могъл да го блокирам докато спускам, независимо колко рязко или колко силно натисна лостчето и, въпреки че не съм могъл да блокирам предното колело не съм усещал недостиг на спирачна сила т.е. имал съм доста добър контрол в/у сравнително голяма спирачна сила (не съм карал много спирачки и нямам много голяма база за сравнение за това колко е голяма или не спирачната сила). Задната с този диск 185mm G2 е много "хаплива" т.е. много лесно блокирам задното колело, въпреки че това се случва в края на хода на лостчето, което е нормално. Специално с този ротор отзад има един много приятен момент при натискане на лостчето, при който имаш много голяма спирачна сила без да е блокирано колелото (това май го наричаме модулация?) (поне на мен ми харесва това).

В момента карам същите спирачки с ротори 185mm Avid G2(преден) и 160mm Avid Roundagon(заден). Усещането е обратното на описаното по-горе. Предната е по-хаплива, а задната не чак толкова. За контрола на спирачната сила - пак остава прецизен във всеки един момент.

П.П. Може думите ми за спирачките да са силни, но нямам много голям опит с други спирачки и от Elixir R съм изключително доволен. Сигурен съм, че има и други спирачки, които са по-добри.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот jayblack » Съб Дек 26, 2009 5:31 pm

@hitar_potar
То г3-то си върви със спирачката,аз не съм решил кой ще ползвам,защото за сега съм доволен от формулския.
Най-добре ще е да пробвам и с двата и да си оставя "по-хубавия"
Иначе за преходниците знам,но не ми трябват-на директно захващане съм.
Аватар
jayblack

Мнениеот URNEST » Съб Дек 26, 2009 6:51 pm

hitar_potar написа:...съвсем наскоро бях покарал пак на URNEST байка, не знам беше му чистил спирките ли, що ли, но се уплаших колко брутално захапваха :bowdown: ... но лостчетата все така ми бяха изключително неудобни. :crap:

Абе на URNEST байка е най-якия! :roll2:
Сега сериозно за въпросните Shimano XТ - хубави спирачки са, особено сега се продават на безценица и в комбинация с хубав диск и метални накладки спират много. Единственото което след година и половина им намирам като кусур е дебелината на лоста - по-тънки и ако се карат предимно спускане се иска известно време пръста ти да свикне. При новия Сейнт този "проблем" е оправен.
Аватар
URNEST

Мнениеот hitar_potar » Съб Дек 26, 2009 7:00 pm

понятието модулация не е да имаш голяма спирачна сила, без да е блокирано предното колело, модулация е да можеш да дозираш спирачната сила - стискаш малко, спирачката спира малко, стискаш повече - спирачката спира повече, стисваш с 7 пръста - спирачката завърта планетата наобратно. ;)
аз врътках еликсир Р отпред с 185мм G3, а отзад - джуси 5 с G2 160мм - казвам в минало време, щото задния ротор си замина, а и отдавна не съм ги ползвал - байка е в насипно състояние. задната си беше почти в 2 състояния - on и off, страшно хаплива. предната пък си имаше идеална модулация за моите изисквания, можех да спирам изведнъж както със задната, а можех и доста добре да дозирам спирането. качвал съм се върху байк на приятел с формула оро к18 с формулски дискове - спираше супер, после ги смени с някви други и спирането се влоши, та си върна формулските. др приятел пък джитка с шимано ХТ - с шиманските ротори "спира да си ибе" :eyebrow: , ама и той смени роторите - пак се прецака спирачката като усещане и спиране, та и той се върна към оригиналните ротори. нали се сещате какво имам впредвид - като земете нова спирачка, гледайте да си я ползвате с оригиналния ротор или поне с др ротор, ама от същия производител. ся аз правя изключение с плановете си да ползвам хоуп ротор с моята спирачка, но комбинацията, както вече казах, беше пословично похвалена от човек, който има лични наблюдения и разбира доста повече от мен. :beer:
@jayblack, имаш ЛС.
@URNEST, абе можем да поспорим над твърдението ти за красотата - кво ще кажеш за синята мълния, а? :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот liblibiq1 » Съб Дек 26, 2009 9:04 pm

Elixir CR- тази спирачка има доста голяма спирачна сила за Elixir 5 немога да кажа ништо
Поглед максимално напред. Не се гледат камъни, дупки, и дератата встрани от пътеката. Фокусът е съсредоточен върху правилната линия.
liblibiq1

Рейтинг: 1085

Мнениеот hitar_potar » Съб Дек 26, 2009 9:06 pm

ъъъъъммм, еликсир 5 трябва да има почти същата спирачна сила... просто щото е същата спирачка без есктрите на CR и тук таме от друг материал. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Holz » Съб Дек 26, 2009 10:10 pm

Днес пробвах новите Еликсир 5.Не намирам голяма разлика в спирачната сила спрямо старите сейнтове,а и тези са със 185 и 160мм ротори.Аз лично не усетих да са хапливи,както казват всички.Хубави спирачки са според мен,ако не глътнат въздух в Сопот,значи са чук.А пък са и красиви да го е :liplick:
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд