Тема за интересни новинки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Тема за интересни новинки

Мнениеот bikerider » Пет Яну 08, 2010 12:31 pm

lacho_m написа:Евала бе, митница

Дянков: Ужасно, процедурите са ужасни...

Да го видим кви ще ги реформира... :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Пет Яну 08, 2010 2:18 pm

Абе всичко това е доста преувеличено (както обикновено). Аз лично съм внасял от Австралия разни дреболии и всичко става за 1 час (+ ЕОРИ номера + всичко). Изобщо няма да коментирам, че ЕОРИ номерата са изискване на ЕС и няма мърдане с тях. Минимума на стойност за начисляване на ДДС - също не зависи изцяло от нашето правителство, така че да не говорим щуротии.

Разбира се, че оптимизиране на работата на митниците - трябва. Всичките щуротии могат да стават на 1 (макс 2) гишета, вместо на 6, ама 4 човека ше лапат, ако е така... пък все пак 4 от 6 си е огромен % електорат... принципно...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пет Яну 08, 2010 2:55 pm

Изобщо не е преувеличено, редовно пазарувам какво ли не онлайн... ужасията е тотална. И на летището, и на "Веслец".

Виж за другото съм съгласен - нали трябва да хрантутим роднини и познати... ако всичко стъпи на една хубава интегрирана електронна система маса хора просто ще останат на улицата... където им е и мястото като ги гледам какви са.

Така и не разбрах КОЕ пречи EORI номера на физическите лица да е просто ЕГН-то с някакъв префикс. Ужасна сложнотия, ще кажат от митниците, компУтора това, компУтора онова...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Яну 08, 2010 3:38 pm

bluskanie написа:Абе всичко това е доста преувеличено (както обикновено). Аз лично съм внасял от Австралия разни дреболии и всичко става за 1 час (+ ЕОРИ номера + всичко).

Хм... А аз, когато си поръчах GPS от Щатите до университета в Майнц, Германия, ми го донесоха в митницата на Университета (!), обадиха ми се по телефона в кабинета, даден за връзка на етикета на пратката, след 15 минути отидох в съседната сграда, документите бяха готови, подписах се на ЕДНО място, взех си нещата, платих си митата, казахме си "Благодаря" усмихнато със служителите, взех си пакета и си тръгнах за 2 минути.

1 час е ПРЕСТЪПНО много!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Яну 08, 2010 4:26 pm

В България 1 час е луд късмет.
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potar » Пет Яну 08, 2010 5:57 pm

ето и мойто преживяване в митницата за освобождаване на новата рамка - отивам към 12,30 на обяд и ги сварвам по без гащи в почивка. айде това си е моя грешка. изчаках си пред сградата, 3 служителки, пушейки до мен, ми обясниха любезно какво трябва да направя и казаха, че ще предупредят за мен човека, който ми трябва. влезнаха 5мин. преди да свърши почивката и явно веднага са казали на човечеца, щото той дойде да ме търси с формулярчето пред сградата ( :bowdown: ). обясни ми набързичко кое къде да напиша, преснима ми личната карта (което и на мен не ми е ясно защо им е, но какво може да направи един 23-год. момък :rofl: срещу бюрокрацията - поне сам свърши това и не ме чарджиха, с което ми спести и времето), поинтересува се дали бързам и след положителен отговор каза, че ще направи вс възможно да изпрати ЕОРИ номера на Е-мейла. в последствие ЕОРИ-то беше в пощата ми след 20мин. :bowdown: оттам обаче се занесох до митническа агенция извън града, на някакви си 300м от Дунав Мост, тъй като ми беше обяснено, че митницата не се занимава с изчисляването на мито и ддс - пълна кретенщина, ама... както и да е, 2-те женички в агенцията бяха добронамерени и отговаряха на всеки мой глупав въпрос, макар и да бяха малко пипкави и да им липсваха познания в английския език. изчисляването на ДДС и мито и написването на митническата декларация отне малко над час, за което ме оскубаха 20лв. като промоция ми показаха сайта на Бг митниците и кои точно линкове да следвам, за да си сметна митото, а ДДС-то е лесно - то винаги е 20%... благодарение на тази промоция осъзнах, че смятането на митото е много просто и на всеки, завършил 6-ти клас, би му отнело около 90сек. да отвори сайта, да види обявеното мито за даден продукт от дадена страна и да направи 1 проста аритметична сметка, а след това набързо да прибави още 20% от полученото... 90 СЕКУНДИ - а на тях им отне над час да съставят всичко. ама кво да направя - нали вече ми чориха 20-те лв. оттам марш в ДСК банка да платиш. в банката - от 4 каси бачкаха само 2, при положение, че главната сграда беше в ремонт, въпросния помощен офис си има свой персонал, следователно банката трябва да разполага със свободни служители, които да могат да обслужат по-бързо клиентите и да не ни се налага да чакаме още 1 час. естествено, не се мина и без прословутата такса за банката - 2 или 3лв., както и извинение от женицата на касата, че действала колкото може по-бързо, щото почнах да се изнервям. еми не е виновна жената - наистина действаше бързо, просто хората бяха много, а единствената й колежка на работа реши, че се нуждае от безцелна разходчица из офиса... така де, и без тва тежеше едно ститона кила - да си са разхожда там, нали никой от нас не бърза. :smash:
еми и това го свърших, излизам пред банката и се запътвам към колата, поглеждам часовника - Oooooohhh fuckin shit, 10мин. до затварянето на офиса, в който ми е кашона. наложи се да прекося половин русе със скорости, вариращи от 60 до около 100км/ч. и в офиса естествено заплатих шантавата такса "ценности" - само че вие в София сте късметлии - плащате си само 4лв. аз платих 5,20лв., без дори някой да ми каже за какво аджеба са тия пари. дори ми дадоха документ за тях - написано на ръка листче с надпис квитанция отгоре. за капак заради това родео из града пропуснах важна среща и не успях да помогна на добър мой приятел.
единственото хубаво от цялата история (като изключим рамката де :D ) бе, че май ми издадоха постоянен ЕОРИ-номер. голяма печалба за 4 часа търчане, нали? :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот bluskanie » Съб Яну 09, 2010 9:53 am

Ми ше купувате от България бе... то това е идеята :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Ozzie » Съб Яну 09, 2010 11:15 am

да де, ама не всичко го има в България
пък и като става въпрос за джоба ми, хич не ме обхваща нихилизъма :lol:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот PtD » Съб Яну 09, 2010 1:25 pm

bluskanie написа:Ми ше купувате от България бе... то това е идеята :)

Да, да... и един мармот...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот subritual » Съб Яну 09, 2010 4:03 pm

И освен това ще гледате да не изнасяте нашия капитал много-много в тая криза.
И без това нямаме 5 лева да врътнем тука,та да пълним гушите на разни задокеански акули. :rofl: :bigeyes:
Стъкмистик Джанков ги е измислил тия неща,седнал със своите специалисти и закърпил дупчиците,та да напълним хазната....

Ето и една друга новинка-винетките за паркиране по местодомуване в центъра на София отпадат http://dnes.dir.bg/2010/01/09/news5664143.html
Аватар
subritual

Мнениеот cvb » Нед Яну 10, 2010 7:06 pm

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=337768 :agree: Премазаха велосипедист на магистралата :crap: :nono:
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот hitar_potar » Нед Яну 10, 2010 7:31 pm

от една страна - какво е правел човека с байк на магистралата? от друга обаче - как така шофера не го е видял, нали се движи по магистралата с висока скорост, кво прай зад тоз волан - дремуца ли? аман от такива кретеноиди.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот did » Нед Яну 10, 2010 7:38 pm

hitar_potar написа:от една страна - какво е правел човека с байк на магистралата? от друга обаче - как така шофера не го е видял, нали се движи по магистралата с висока скорост, кво прай зад тоз волан - дремуца ли? аман от такива кретеноиди.

Шофьорът не може да бъде обвинен! Велосипедисти нямат място по магистралите.

Пък и това не е новина. Почти всеки месец по един колоездач си заминава така.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Нед Яну 10, 2010 8:08 pm

hitar_potar написа:от друга обаче - как така шофера не го е видял, нали се движи по магистралата с висока скорост, кво прай зад тоз волан - дремуца ли? аман от такива кретеноиди.

Айде пак тъпизми без да знаем и една йота факти... :crazy:
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Нед Яну 10, 2010 8:14 pm

hitar_potar, знаеш ли защо новата (вече не е толкова нова де) отсечка от изхода на Драгичево до Долна Диканя, който е към Благоевград е с ограничение 90, въпреки че във всяка посока има 2 ленти, една аварийна и завоите са разчетени за скорост над 150км/ч? Т.е. бидейки в по-добро състояние от голямата част на магистралите ни... е с такова ограничение?

Ще ти отговоря - защото няма ограждения, които да не позволяват на голями животни, хора и изобщо всякакви такива обекти, които биха пречили да се движиш спокойно със 130км/ч. Т.е. за да един път бъде магистрала, то на него има специални правила, позволяващи на шофьорите да се движат безопасно с висока скорост.

Т.е. ти като си на магистралата, не трябва да се притесняваш от това, че ще излезне кон, че ще видиш човек на пътното платно, че ще има някой който се движи под 40км/ч и т.н. и несъобразявайки се с това, ти спокойно можеш да се концентрираш само на завоите и другите МПС-та... т.е. да караш безопасно със 130 например... сещаш ли се? Това им е идеята - да се намалят обектите които шофера да следи, за да може да се движи бързо.

За това на шофьора, който е бил на магистралата и е отнесъл колоездача, не трябва да се търси никаква вина, защото той не трябва да се се съобразява с това, че може да има такъв на нея.

Още повече при положение че е било тъмно!!!

Ако е трябвало да се движи със съобразвна според твоите думи скорост, то на магистралата, като стане тъмно, всички трябва да почнат да се движат със 80-90, че и по-малко, всъщност не трябва с повече от 60, за да могат да имат възможност да гледат за колоездачи...

Знаеш ли какво е това - загуба на ресурси, по-ценни от живота на някой, на който не му пука че ще го загуби.

Г-н Т.К. проповядва карането на магистрала... г-н К.Т. е пример за последствията.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Нед Яну 10, 2010 8:51 pm

Alpina написа:Г-н Т.К. проповядва карането на магистрала... г-н К.Т. е пример за последствията.

:agree: +1001.
Аватар
PtD

Мнениеот did » Нед Яну 10, 2010 9:30 pm

ми не. Ще мрънкаме, за да се реформира България. И май се получава!

Браво на "Дневник"!

А ето и едно матриалче, което показва що за хора участват в среднощните престрелки в Пловдив напоследък.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Нед Яну 10, 2010 10:08 pm

Чуден тест за Дянков - на дела :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пон Яну 11, 2010 12:12 am

hitar_potar написа:от една страна - какво е правел човека с байк на магистралата? от друга обаче - как така шофера не го е видял, нали се движи по магистралата с висока скорост, кво прай зад тоз волан - дремуца ли? аман от такива кретеноиди.

Адаш, тук виновен е само велосипедиста. Жалко, че на шофьорът ще му тежи на съвестта един човешки живот...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот cvb » Пон Яну 11, 2010 7:45 am

did написа:

ми не. Ще мрънкаме, за да се реформира България. И май се получава!

Браво на "Дневник"!

А ето и едно матриалче, което показва що за хора участват в среднощните престрелки в Пловдив напоследък.

:agree: :agree: :magnify:
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот bikerider » Пон Яну 11, 2010 10:02 am

:offtopic:

hitar_potter написа:Жалко, че на шофьорът ще му тежи на съвестта един човешки живот...

На мен не би ми тежало изобщо. Не съм длъжен да страдам за всеки, решил да се самоубие. По-скоро бих се радвал, че аз съм жив след такава среща от третия вид. Време е да има магистрална полиция и такива индивиди на две колела директно да заминават в ареста, защото представляват обществена опасност.

Ако има нещо жалко, то е, че такива хора хвърлят сянка върху всички колоездачи и правят още по-трудна борбата за зачитане на колоездачите на пътя.
Аватар
bikerider

Мнениеот _SoRa_ » Пон Яну 11, 2010 12:01 pm

:offtopic:
На мен лично винаги ми е било много странно как човек/колоездач рискува да кара по магистралата? Мен по обикновените пътища ме е страх понякога да карам и като чуя или видя, че идва някой автобус, тир или друго превозно средство се изнасям в дясно /излизам от пътната настилка и карам по черния път/. :offtopic:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот heep » Пон Яну 11, 2010 12:11 pm

Тъпо е да пукнеш така...
Главния проблем се състои в това, че в бг всеки се има за по умен от всички правила и закони. Жалко е цялото това неуважение към самата личност, което съществува тук. Сега говорейки от стола зад пцто, си мисля че и на мен не би ми пукало ако блъсна някой там, но всъщност ако видя как размазвам червата му по асфалта сигурно ще ми е гадно - затова че някакъв тъпунгер не си е направил труда да се запознае с елементарни правила...
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот bikerider » Пон Яну 11, 2010 1:50 pm

:оfftopic:

heep написа:Тъпо е да пукнеш така...

Де да беше само тъпо... опасно е и за околните. Но както ти каза, в България на малко хора им пука за околните...
Аватар
bikerider

Мнениеот heep » Вто Яну 12, 2010 9:43 am

Ето нещо по въпроса с митницата...

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2695031 :idea:

Сега остава някой да се престраши да пробва новата система .... :dontknow:
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот Capoeira » Вто Яну 12, 2010 2:52 pm

Чакай много бързаш, това в БГ е редовен номер, избрана е комисия която ще "работи" по решаването на проблема. Демек има време, неопределено, докато комисията вземе решение и реши да организира такова гише, в България ако искаш нещо да не се реши сформираш комисия и чакаш тя да вземе решение< демек да реши че не искат членовете на комисията да взимат повече пари от нея.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот bikerider » Вто Яну 12, 2010 3:19 pm

Затова - *.co.uk и да го духат. Gift-wrap-a е левчета. Вече пробвах, донесоха ми го на крака. Айде улево и митниците, и пощите.

Жалкото е, че ме принуждават да пазарувам от Европа... но и за пратки от извън ЕС си има хватки. Да видим... колкото повече ме тормозят, толкова повече ме мотивират да ги надхитрявам. И да речеш да е трудно да ги изиграеш... елементарно е.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Яну 12, 2010 3:41 pm

Ако искаш някой проблем никога да не бъде решен, състави комисия за решаването му!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Яну 13, 2010 11:12 am

EORI номерът да отпадне за пратки от страни извън ЕС до 150 евро и пощенските служители да изчисляват дължимото ДДС, попълвайки квитанция с имената на получателя, стойността на пратката и размера на дължимото ДДС. Това са част от решенията, които предлагат от работната група (от Агенция "Митници" и "Български пощи") за облекчаване на процедурата по получаването на пратки от чужбина.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=841083&ref=rss
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Яну 13, 2010 12:03 pm

А после не бил натискът начин да се постига резултат ;)
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Други