Боядисване на рамка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Боядисване на рамка

Мнениеот Gasolin » Съб Окт 24, 2009 5:46 pm

Ще обновя малко информацията за праховото боядисване в Пловдив: Има прахово на 200 метра от гара "Родопи" (от там дето тръгвате за х.Здравец със рейса :D). Kaто илизаш от паркинга на автобусите, завиваш на дясно и ходиш покрай оградата. След около 50 метра има портал с надписи "прахово боядисване". Продължавате през портала и след 150 метра (максимално) се стига до един гараж, където отново има табели. Горе-долу съм доволен от резултата, но имаше на някой места изпуснато по мойта рамка (не много видими). Въпреки всичко хората си свършиха работата. Имам им и телефона обаче ми свърши батерията, а ме мързи да го чакам да се зарежда - ако на някой мнооого му трябва може да напише едно ЛС...
Аватар
Gasolin

Рейтинг: 1271

Мнениеот basque » Съб Окт 24, 2009 9:30 pm

Gasolin написа:Ще обновя малко информацията за праховото боядисване в Пловдив: Има прахово на 200 метра от гара "Родопи" (от там дето тръгвате за х.Здравец със рейса :D). Kaто илизаш от паркинга на автобусите, завиваш на дясно и ходиш покрай оградата. След около 50 метра има портал с надписи "прахово боядисване". Продължавате през портала и след 150 метра (максимално) се стига до един гараж, където отново има табели. Горе-долу съм доволен от резултата, но имаше на някой места изпуснато по мойта рамка (не много видими). Въпреки всичко хората си свършиха работата. Имам им и телефона обаче ми свърши батерията, а ме мързи да го чакам да се зарежда - ако на някой мнооого му трябва може да напише едно ЛС...

Ако сте релиши да боядисвате рамката си, препоръчвам - прахово, най-издържливо е според мен.
basque

Рейтинг: 1180

Мнениеот Ride_or_Die » Нед Ное 01, 2009 8:36 pm

E така е но къде е най-добре. Питам специално за София някой ако може да даде малко по-обновена информация.
Ride_or_Die

Рейтинг: 992

Re:

Мнениеот Kitolino » Нед Яну 03, 2010 3:06 pm

Kitolino написа:
assgiver написа:Искам и аз да добавя личен опит:).
Ето снимков материял и от мен ЦЪК :D

@Assgiver - страшно добра е станала, този цвят как ли ще стой на моето Онтарио, като имам идея и да се съчетаят черно-оранжево.

Другият месец, като минат аборигенски и прочие, ще се постарая и моят " Дзвер " да облече нова престилка :)

Е, по-добре късно, отколкото никога..
Изображение
Изображение
Все пак спасих тази рамка, от издевателствата на К'вотстанев :nuts:
Това е женското колело, да не си помислите нещо.. :lol:
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот Blood_Dust » Вто Яну 05, 2010 12:53 am

RusArt град Пирдоп, можете да видите една рамка направена от него: http://blooddust.pinkbike.com/album/custom-climber/ за контакти: 0883 311 869 , skype: rusart85. Поздрави!
Аватар
Blood_Dust

Рейтинг: 1322

Мнениеот jorji » Сря Яну 20, 2010 8:20 pm

gasolin, колко пари ти излезе горе долу праховото при тия пичове? пясакоструйка имат ли?

скоро мисля да боядисам една желязна рамка, цветовете там/те ли ги бъркат?
Аватар
jorji

Рейтинг: 1300

Мнениеот Gasolin » Сря Яну 20, 2010 9:15 pm

jorji написа:gasolin, колко пари ти излезе горе долу праховото при тия пичове? пясакоструйка имат ли?

скоро мисля да боядисам една желязна рамка, цветовете там/те ли ги бъркат?

Еми аз не съм я карал на прахово. ;) Изшкурих си я на ръка с 3 размера шкурки една след друга. Просто отиваш в някоя железария и казваш, че искаш да свалиш боя от стомана - те ще те насочат какво ти трябва.Пилиш така че да остане минимално количество (изцяло заличаване на старата боя трудно ще стане). Караш им го ан бояджиите и те се оправят. Новата боя покрива напълно! Нищо не си личи, но ако станe прекалено дебел слоя боя може да се лющи и с времето да се появят някви подобни косури, затова сваляме старата... Единствената забележка: Ако си го пръскал със спрей някога, - абсолютно всичко от спрея да падне! Печат при някаква не голяма температура, но от нея спрея избива и става мазало... Надявам се да съм помогнал. :D :agree:
Аватар
Gasolin

Мнениеот jorji » Сря Яну 20, 2010 9:32 pm

то като се замисля на желязна рамка може и без сваляне на боята... колите как ги боядисват,
търка се за да падне лака и горния слой от старата боя после пръскат шприц и отгоре боята.

Към колко ти излезна услугата по-боядисването?
Аватар
jorji

Рейтинг: 1300

Мнениеот nofear921 » Сря Яну 20, 2010 10:50 pm

Мисля че не разбираш каква разликата между прахово боядисване и това при колите. При праховото боядисване след нанасяне на слоя боя, елемента влиза в пещ, където боята се изпича при температури от над 200C(за температурата не съм напълно сигурен, поправете ако греша).
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот zafirovp » Сря Яну 20, 2010 11:17 pm

Някой ще обнови ли информацията за прахово боядиване в София. Колкото по-близо до центъра толкова по-добре за мен. И ако можете да кажете колко струва боядисването на рамка.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Gasolin » Чет Яну 21, 2010 11:03 am

jorji написа:то като се замисля на желязна рамка може и без сваляне на боята... колите как ги боядисват,
търка се за да падне лака и горния слой от старата боя после пръскат шприц и отгоре боята.

Към колко ти излезна услугата по-боядисването?

Боядисването излиза 10 лв... Боята реално дори остава и губиш няква част (10лв за кв. м а рамката няма 1 кв. м...) Така че най-добре да боядисаш и още нещо - ще платиш същата цена.
Аватар
Gasolin

Мнениеот Sasho_snegorina » Съб Яну 23, 2010 1:47 pm

Здравейте, колеги, захванах се със задачата да сваля боята от една става на колелото ми. От начало реших, че ще е най-добре с шкуртка, но след 1 час работа успях да сваля едва лаковото покритие. Ориентирах се към махане на боята по химичен път, отидох до един магазин за строителни материали, попитах за Терминатор, но ми казаха, че нямат, но имали алтернатива, която била по-силна, името е Removal на Леко. Намазах частта, която искам да пребоядисам и чакам вече час, но боята не се набръчква, нито се появяват балончета. Пробвах леко с шпакла да отстраня боята, но здравината е почти същата, единствено най-горния слой е почнал съвсем леко да се разлага. Възможно ли е проблемът да е в това, че работя на остъклена тераса, на която в момента е около 5 градуса?, или просто тази алтернатива на Терминатор е Fake?
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот sailman » Съб Яну 23, 2010 5:29 pm

Не мисля, че проблема е в ползваната смивка (така популярно се наричат препаратите от сорта на "Терминатор"). По - скоро боята, с която е покрита рамката ти е качествана и вероятно резистентна към слаби киселини, основи и повечето разтворители. Тъй че, смятам за разумно да идеш да я "песъкоструят"(ебаси думата :lol: ) някъде. Всички опити да я премахнеш с подръчни средства може да доведе до увреждане на детайла, да не говорим за излишните усилия. Успех :agree:

П.П. За сведение на людете, дето смятат смивките за универсално (евтино ;) ) средство за премахване на боя - Не се подлъгвайте от рекламите, повечето свесни бои ползвани индустриално, без грижи издържат на подобни химикали...Не, че много народ не си е свалял старата боя от рамките точно по този начин, ама това само трябва да ви сведочи какви бои са ползвани за въпросните :idea:
Няма да се разпростирам върху боите, щото темата е мноого обширно и разтеглива :D
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот imbecile » Съб Яну 23, 2010 6:16 pm

В момента свалям боята на моята рамка с Paint Removal спрей на Motip (9,50лв.). Отиде целия флакон, а още не съм свършил с chainstay и seatstay, тепърва ще мъча основната рамка...но действа определено, просто боята е адски дебела. Спреят образува пяна, която бързо се разнася и остава гелообразен слой, след 10-тина минути боята става "гумена" и се изстъргва сравнително лесно. Най-трудното идва от всякакви ъгълчета, дупчици, ръбчета, заварки и т.н., заради които трябва да се пръска по няколко пъти за да се махнат напълно остатъците. На флакона си пише да се ползва в температурния диапазон между 15 и 25 градуса, а там където работя аз е по-хладно, което също може да е фактор за по-трудното махане на боята.
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Предишна

Назад към Веломеханик